Így válassz térdrögzítőt térdízületi porckopás esetén

Így válassz térdrögzítőt térdízületi porckopás esetén

Biztos, Te is láttál már térdrögzítővel közlekedő embereket az utcán. És noha a legtöbb esetben műtéteket követően alkalmazzák a térdrögzítőt az orvosok rehabilitációs céllal, vagy bizonyos esetekben sportolóknál, azonban fontos tudnod, hogy a térdrögzítőt térdízületi porckopás esetén is érdemes használni! Ennek oka, hogy a jól megválasztott térdrögzítők enyhítik a térdízületi fájdalmat és csökkentik az ízületi gyulladást, de még a duzzanatok is!

Rengeteg féle-fajta, térdrögzítő kapható a piacon. Azonban nagyon nem mindegy, hogy melyiket milyen esetben alkalmazod. Annak érdekében, hogy a számodra legmegfelelőbb térdrögzítőt válaszd, ami segít elviselhetőbbé tenni a napjaidat térdízületi porckopás esetén is, most megosztok veled négy hasznos gondolatot.

A most leírtakat mindenképpen fontold és fogadd meg, különösen abban az esetben, amennyiben egyedül (szaktanácsadás nélkül) vásárolnál térdrögzítőt porckopásra!

 

1. Mikor és mire használnád a térdrögzítőt, térdszorítót?

 

Mielőtt még keresni kezdenéd a megfelelő térdrögzítőt, mindenképpen végig kell gondolnod, hogy egész pontosan mikor és milyen körülmények között használnád? A térdrögzítő és a térdszorító sem ugyan az. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy lépcsőzni, sétálni, sportolni, vagy csak otthon, a konyha-mosdó-szoba közötti ingázás közepette használnád a térdrögzítőt.

Példának okáért az úgy nevezett ”zárt patella térdrögzítő” ugyan enyhíti a térdfájdalmat és csökkenti az ízületi duzzanatokat is, azonban mindennapos és hosszantartó viselése nem ajánlott. Különösen abban az esetben, ha lépcsőzni, vagy guggolni is szeretnél benne. Ez azért van, mert zártsága miatt nyomja a térdsapkát (más néven térdkalácsot, avagy a Patella csontot) amikor behajlítod a térdedet. Ha pedig folyamatosan nyomásnak van kitéve a térdkalács, úgy fennáll az a veszély, hogy a térded (ismét) jobban fáj majd. Ez azért történne, mert a folyamatos nyomás következtében deformálódásnak indulhat a térdkalács.

Vagyis ezt a fajta térdrögzítőt abban az esetben érdemesebb választani, ha 2-3 óránál tovább biztos nem viseled, többnyire csak sétálsz benne, és nem használod naponta. (Mondjuk csak vásárláskor veszed fel.)

Ezzel szemben a ”nyitott patella térdrögzítőt” akár mindennap használhatod, hiszen ez nem nyomja a térdsapkát. Ez olyan, mintha lyukas lenne elől a térdkalácsnál. Külön előnye, hogy az ilyen térdrögzítőt viselve nyugodtan lépcsőzhetsz is!

 

3 féle térdrögzítő (zárt és nyitott patella térdrögzítő+sín)

 

2. Hol szeretnéd viselni a térdrögzítőt?

 

Tudom, tudom. Most azt gondolod, hogy milyen buta kérdés ez? Hiszen csak a térdeden viselheted, ha egyszer térdrögzítőről van szó. Azonban ez még sem olyan egyértelmű, mint ahogy azt elsőre gondolnád. Ugyanis térdrögzítő vásárlása előtt azon is érdemes lehet elgondolkodnod, hogy ruha alatt vagy fölött szeretnéd inkább viselni?

Ha ruha alatt szeretnéd viselni, akkor gumis, textilanyagból készült térdvédőt javasolt választani, ezek ugyanis ruha alatt is viselhetők, nem zavarók és nem is látszanak ki. Tehát a világ szeme előtt rejtve marad az, hogy Te térdrögzítőt alkalmazol.

A legtöbb gumis anyagból készült védő kicsit hasonlít a visszér ellen is alkalmazott kompressziós zoknikra. Csak bele kell bújni az ilyen térdrögzítőbe és máris lehet érezni ahogy enyhíti a térdízületi porckopás okozta kellemetlen tüneteket (gyulladás, duzzanat és fájdalom).

Ideális választás lehet kezdődő és mérsékelt térd artrózis esetén a használata.

Azonban, ha neked előrehaladottabb, súlyosabb térdízületi porckopásod van, úgy számodra lehet, hogy előnyösebb, ha egy olyan térdrögzítőt választasz, amit az öltözékeden kívül hordanál. Ennek oka, hogy a térdrögzítők sínekkel vannak ellátva, így erősebb, stabilabb tartást és támaszt biztosítanak a térdízület számára. Ezeket többnyire tehermentesítő térdrögzítőknek nevezik a szakemberek.

Ami külön jó hír, hogy egyes tehermentesítő térdrögzítőket akár az öltözéked alatt is viselhetsz! (Ez leginkább a térdrögzítő komplexitásától, valamint az elkészítése során felhasznált anyagoktól függ.)

 

3. Így válaszd ki a tökéletes térdrögzítő méretét

 

Van számos állítható méretű térdrögzítő porckopásra és amolyan univerzális méretűek is akadnak bőven. Az utóbbi kategóriába leginkább a gumis, textilanyagból készült kompressziós rögzítők tartoznak. Ám az ő esetükben is vannak különböző standard méretek (S, M, L, XL stb.)

Azonban, ahogy azt már bizonyára Te is kitaláltad, az sem jó, ha kisebb méretű térdrögzítőt veszünk, mint amire szükségünk van. De az sem jó, ha nagyobbat. Ha túl kicsit veszünk, akkor az elszorítja a vérkeringésünket, és további egészségügyi problémához vezet. Ha pedig nagyobbat veszünk a kelleténél, akkor az nem tudja megfelelően ellátni a feladatát: támasztani a térdízületeket akár porckopás esetén is.

És itt jön a kérdés, hogy honnan tudod, hogy melyik méretre van szükséged?

Le kell vedd a méretet a lábadról! Egész pontosan 3 számra lesz szükséged ahhoz, hogy a lehető legnagyobb pontossággal tud kiválasztani a számodra megfelelő térdrögzítőt. A méret levételéhez javaslom, hogy kérj segítséget egy családtagtól, baráttól!

Amit le kell mérned:

1. a combod kerülete: a térdkalács közepétől 15 cm-rel feljebb mérd le a combod kerületét

Terdtkalács közepétől felfele 15cm Combkerülete

2. a vádlid kerülete: a térdkalács közepétől 15 cm-rel lejjebb kell lemérned a vádlid kerületét

Térdkalács közepétől lefele 15cm Vádli kerülete

3. a térded kerülete: a térdkalács közepén mérd le

Térd kerülete térdrözítőhöz

A mérés során enyhén (kb. 30 fokos szögben) legyen behajlítva a térded.

Az így kapott számokat írd fel magadnak, és hasonlítsd össze azokkal a méretadatokkal, amelyek a megvásárolni kívánt térdrögzítő dobozán/leírásában vannak.

 

4.  Kérj szakértői tanácsot!

 

Ha kicsit is hasonlítasz hozzám, akkor Te sem szeretsz orvoshoz járni, és hajlamos vagy magad eldönteni, hogy milyen kiegészítő ”gyógymódra” van szükséged. Ettől függetlenül azt javaslom, hogy mielőtt térdrögzítőt vennél térdízületi porckopás miatt, mindenképpen konzultáj ortopéd orvossal! Vagy legalábbis kérd ki az ortopédszaküzlet munkatársának a véleményét!

Ez azért is olyan fontos, mert a térdízületi porckopás szintjeitől és az állapotodtól függően különböző térdrögzítőre lehet szükséged! Ezt azonban csak az orvos tudja teljes bizonyossággal megmondani!

Orvosi térdrögzítő

Az orvosi térdrögzítő egy speciális eszköz, amelyet az orvostudományban használnak a térdízület stabilizálására, a mozgás korlátozására vagy a fájdalom enyhítésére sérülések, műtétek utáni gyógyulás vagy krónikus ízületi betegségek, mint például az osteoarthritis (ízületi porckopás) esetén. Ezek a rögzítők különböző formákban és méretekben kaphatók, attól függően, hogy milyen típusú támogatást igényel a páciens.

Az orvosi térdrögzítők lehetnek:

  • Rugalmas rögzítők: Ezek általános támogatást nyújtanak, javítják a térdszalagok stabilitását és enyhítik a fájdalmat kisebb sérülések vagy ízületi gyulladás esetén.
  • Tehermentesítő rögzítők: Ezeket kifejezetten úgy tervezték, hogy csökkentsék a térd egyes részeire nehezedő nyomást, különösen arthritises vagy kopott ízületek esetén.
  • Funkcionális rögzítők: Ezek a sportolók és aktív egyének számára készülnek, akik már átestek térdműtéten vagy súlyos sérülésen, és extra stabilitásra van szükségük a térdüknek a sporttevékenységek során.
  • Rehabilitációs rögzítők: Ezeket a súlyosabb sérülések vagy műtétek utáni gyógyulási fázisban használják, gyakran állítható szögekkel, hogy fokozatosan növeljék a térd mozgásterjedelmét a gyógyulás során.

Orvosi térdrögzítő használatakor fontos, hogy orvosi szakember, például ortopéd orvos vagy fizioterapeuta iránymutatásait kövesd, hogy biztosítd a megfelelő típusú és méretű rögzítő használatát, ami optimálisan támogatja a gyógyulási folyamatot és a térdfunkciók helyreállítását.

Mire jó a térdszorító?

A térdszorító használata számos előnnyel járhat, különösen azok számára, akik fizikai aktivitást végeznek, térdsérüléstől lábadoznak, vagy krónikus ízületi problémákkal küzdenek. Az alábbiakban néhány fő előnyét soroljuk fel:

  • Támogatás és stabilitás: A térdszorítók támogatást nyújtanak a térdszalagoknak és ízületeknek, segítve ezzel az ízület stabilitásának fenntartását mozgás közben. Ez különösen hasznos lehet instabil térdek esetén vagy olyan sporttevékenységek során, amelyek nagyobb terhelést jelentenek a térdre.
  • Fájdalomcsillapítás: A térdszorítók segíthetnek a térdfájdalom enyhítésében, különösen az ízületi gyulladás, sérülések vagy túlerőltetés esetén. A nyomás és a melegítő hatás révén csökkenthetik a gyulladást és elősegíthetik a fájdalom enyhítését.
  • Sérülések megelőzése: Rendszeres használatukkal a térdszorítók csökkenthetik a sérülések kockázatát, különösen olyan sportokban, ahol a térdek gyakran vannak nagy terhelésnek kitéve, mint például a futás, kosárlabda vagy labdarúgás.
  • Gyógyulási folyamat elősegítése: Sérülések vagy műtétek után a térdszorító használata segíthet a térdszalagok és ízületek megfelelő helyzetben tartásában, elősegítve ezzel a gyógyulási folyamatot és csökkentve a rehabilitációs időt.
  • Bizalom és kényelem: A térdszorító viselése növelheti a biztonságérzetet fizikai tevékenység során, javíthatja a mozgásminőséget, és extra kényelmet biztosíthat, különösen hosszantartó állás vagy járás esetén.

Mindenesetre itt van 5 térdrögzítő porckopásra, amelyeket mások ajánlanak:

  1. Donjoy mindennapi tehermentesítő térdrögzítője
  2. McDavid duplatárcsás térdrögzítő porckopásra
  3. Medized
  4. MaxSelf
  5. Bracoo

 

Azért felhívnám a figyelmedet arra, hogy ez az 5 térdrögzítő porckopásra, nem fogja végérvényesen megoldani a problémádat!

Bár a megfelelő térdrögzítő segít térdízületi porckopás esetén is, azonban használatával még nem fog megszűnni az artrózisod. Arról nem is beszélve, hogy nem javasolt hosszútávon a térdrögzítők használata. Ugyanis a térdrögzítők miatt nem használod a térd körüli izmokat, így azok elgyengülnek (sorvadásnak indulhatnak).

A térdrögzítőket ezért csak rövid ideig szabad használni, és mindenképpen azon kell lenned, hogy megerősítsd a térded körüli tartóizmokat! Nyújtó és erősítő gyakorlatokat kell végezned ennek érdekében. Érdemes gyógytornász tanácsát kérni a gyakorlatok összeállításához. Ugyanakkor, ha nem tudsz szakértői segítséget kérni, akkor javaslom, hogy végezd az alábbi gyakorlatokat térdízületi fájdalom ellen.

És, ha nem csak az artrózis okozta tüneteket szeretnéd kezelni a térdrögzítő segítségével, hanem a térdízületi porckopás kiváltó okát is meg szeretnéd szüntetni, akkor mindenképpen tanácsos minőségi porcerősítővel kiegészítened az étrendedet! Lehetőség szerint olyat válassz, ami valóban képes megadni az ízületeid és a porcok számára szükséges tápanyagokat, mint amilyen a II-es típusú kollagén peptid is.

Ebben segítségedre lehet például az Artroflex Plus étrend kiegészítő

Felmerült kérdések:

  • Sokféle térdrögítő van porckopásra, milyet vegyek? A cikkből kiderül, hogy mire kell figyelni és van is több gyártó ajánlva ha térdrögzítő választása előtt áll.
  • Mi a tehermentesítő térdrögzítő? A tehermentesítő térdrögzítő egy speciálisan tervezett ortopédiai eszköz, amelyet térdsérülések vagy térddel kapcsolatos egészségügyi állapotok, mint például ízületi gyulladás vagy porckopás kezelésére használnak. Célja, hogy csökkentse vagy eloszlassa a térdízületre nehezedő terhelést, ezáltal enyhítve a fájdalmat és elősegítve a gyógyulási folyamatot. A tehermentesítő térdrögzítők különböző típusai léteznek, attól függően, hogy pontosan milyen típusú támogatásra és terheléselosztásra van szükség. Néhány modell a térdízület egyik oldaláról a másikra helyezi át a terhelést, különösen az ízületi porc egyenetlen kopása esetén, míg más típusok általános támogatást nyújtanak a térd stabilizálásához. Ezen rögzítők tervezésekor figyelembe veszik a kényelmet és a funkcionalitást, így a viselő képes maradni a mindennapi tevékenységek végzésére, csökkentett fájdalommal és javított stabilitással. Az ilyen típusú térdrögzítők használata jelentősen hozzájárulhat a térdízület egészségének fenntartásához, különösen azok számára, akik krónikus ízületi problémákkal küzdenek, vagy akik rehabilitáció alatt állnak térdsérülés után.
  • Van külön orvosi térdrögzítő? Vannak már nagyon precíz típusok, de azokat csináltatni kell. Az orvosok is állítható típusokat fognak javasolni - ha még nem nagyon nagy a baj, akkor egészen egyszerű darabok is megoldást tudnak nyújtani.
  • Melyik a legjobb térdrögzítő? Legjobb térdrögzítő vagy univerzális térdrögzítő általánosságban nincs, mert mindig a betegség mértéke és milyensége határozza meg a használandó készítményt vagy eszközt. A cikk választ ad, hogy milyen irányba érdemes indulni térdrögzítő keresése ügyében.
  • A térdszorítók jobbak, mint a térdrogzítők? Mindig azt kell megnézni, hogy mi a bajunk és megfelelő szakorvos tudni fogja mi a legjobb nekünk.
  • Térdvédő: térdvédő inkább a külső behatásoktól véd például sport közben.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.