Vállízületi porckopás kezelése, erre kell figyelni!

Vállízületi porckopás kezelése

 

Valószínűleg azért vagy most itt, mert vállízületi fájdalmakkal küzdesz. Egy korábbi cikkemből részletesen megtudhattad, hogy milyen tünetekről ismerheted fel, ha vállízületi porckopás áll ennek a fájdalomnak a háttérben. Azt is megtudhattad, hogy a vállízületi porckopás mitől alakulhat ki, és melyek azok a tényezők, amelyek felgyorsíthatják a folyamatot. Ha még nem olvastad volna ezt a cikkemet, akkor ajánlom Neked, hogy ezt is nézd át! Ha pedig már olvastad, akkor jól figyelj, mert most részletesen beleássuk magunkat abba, hogy mire érdemes figyelned a vállízületi porckopás kezelése során. Arról is szó lesz, hogy melyek azokat a gyakori csapdák, amelyekbe fontos, hogy Te semmiképpen se ess bele!

 

Milyen esetben szükséges a vállízületi porckopás kezelése?

 

Nem csak abban az esetben kell kezelned a vállízületi porckopást, ha már minden mozdulat óriási fájdalmat okoz. Sajnos sokan beleesnek abba a hibába, hogy már csak akkor foglalkoznak a problémával, amikor odáig jutnak, hogy szinte mozdítani sem bírják a karjukat.

Te ne ess bele a halogatás csapdájába!

Hiszen szerencsésnek mondhatod magadat, hogy még időben elcsípted és megkezdheted a vállízületi porckopás kezelését. Most pedig jó helyen vagy, hiszen azt is megtudhatod, hogy hogyan kellene, illetve hogyan nem érdemes kezelned a vállízületi porckopásodat.

 

Mi a probléma a tüneti kezeléssel?

 

Ha fáj valamink, akkor teljesen érthető módon az az első gondolatunk, hogy hogyan is tudnánk enyhíteni a fájdalmakat. Ilyen esetben szokott a legtöbb ember a fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez nyúlni.

Ezzel azonban az a legnagyobb probléma, hogy ezek a gyógyszerek csak rövidtávon fedik el a fájdalmakat, de a probléma gyökerét nem oldják meg. A fájdalom újra vissza-vissza tér, a vállízületi porckopás pedig tovább fokozódik. Emiatt hónapról hónapra, majd évről évre egyre több fájdalomcsillapítóra lesz szükséged, ha a panaszokon enyhíteni szeretnél. És az ördögi kör soha nem áll meg!

Azonban a vállízületi porckopás gyógyszeres tüneti kezelésével nem csak az a probléma, hogy nem oldja meg a vállízületi porckopás panaszainak a gyökerét. Hanem rengeteg káros mellékhatásuk is van. Egyes készítmények hosszú távú szedése ugyanis növeli a gyomorfekélyek kialakulásának kockázatát, ami egy igen fájdalmas betegséget jelent, ráadásul daganattá is fajulhat. Más fájdalomcsillapítók rendszeres szedése pedig a vesédet károsíthatja.

 

A szteroidos injekció nem ad végleges megoldást vállízületi porckopás esetén.

 

Mi a helyzet az injekciókkal?

A fájdalomcsillapító gyógyszerek mellett találkozhatsz fájdalom- és gyulladáscsökkentő injekciókkal is. Ezek többnyire szteroidokat tartalmaznak, amelyek szintén csak tüneti kezelést adnak a vállízületi porckopásodra. Hiszen hasonlóan a gyógyszerekhez nem oldják meg a probléma gyökerét. Sőt! Még inkább károsíthatják a vállízületi porckopásodat. Ha érdekel ennek a pontos oka, olvasd el ezt a korábbi szteroidokról szóló cikkemet is!

 

Hogyan csillapíthatod akkor a fájdalmakat?

 

Természetesen nem lebeszélni szeretnélek a tüneti kezelésről, hiszen a fájdalmakra valamit mindenképpen ki kell találni!

De azt ajánlom Neked, hogy gyógyszerek helyett gyógynövényekkel vagy természetes gyulladáscsökkentő krémekkel, zselékkel csillapítsd a vállfájdalmaidat, amelyek nem károsítják az egészségedet.

Azt azonban fontos tudnod, hogy kizárólag a természetes fájdalomcsillapító krémek és gyógynövények használata sem megfelelő a vállízületi porckopás kezelésére. Hiszen ezek sem oldják meg a probléma alapját, így fontos, hogy ne rekedj meg ennél a pontnál! Hiszen a fő célunk az, hogy a vállízületi porckopásod okát kezeljük, vagyis azt, hogy a porcaid folyamatosan kopnak. Akkor is, amikor éppen a fájdalomcsillapításnak köszönhetően nem fájlalod őket!

 

A gyógynövények enyhíthetik az ízületi fájdalmat.

 

A műtét segíthet?

 

Talán ez most meglepő lesz a számodra, de a műtéti kezelés sem alkalmas a vállízületi porckopás kezelésére. Ugyanis nem szünteti meg hosszútávon a problémát. Műtét során általában csak úgymond „lesöprik” a megmaradt vállízületi porc felszínét, hogy ami még megmaradt belőle, az el tudja látni a mozgáskönnyítő szerepét. Hiszen a sima felszínen jobban el tudnak csúszni a csontok. Ez azonban csak ideig-óráig marad így!

Egy időre eredményezhet ugyan fájdalommentes mozgást, de a megmaradt vékony porcréteg ugyanúgy kopik tovább, és szépen lassan elfogy...

 

A vállízületi porckopás helyes kezelése

 

Szerencsére azonban nem csak hatástalan, hanem rendkívül hatásos módja is van a vállízületi porckopás kezelésének.

A célunk az, hogy a válladban található elkopott porcaidat megújítsuk, illetve megállítsuk a porckopás folyamatát.

Ehhez pedig az a legfontosabb, hogy legyen a porcok számára „építőanyag”, amiből ez megvalósulhat. A másik legfontosabb pontja a vállízületi porckopás kezelésének pedig nem más, mint az, hogy ez az építőanyag el is tudjon jutni a porcokhoz.

Ezt úgy képzeld el, mint egy építkezést. Téglák szükségesek a ház felépítéséhez, de ugyanennyire fontosak a szállítók és az építkezésen dolgozó munkások is, akik a téglákat eljuttatják a ház tervezett helyére, majd beépítik azokat.

Nézzük meg, hogy a porcaink esetében mi kell ehhez az "építkezéshez":

„Az építőanyag”

A vállízületi porckopás kezeléséhez a legfontosabb, hogy kellő mennyiségű II-es típusú kollagén álljon a porcaid rendelkezésére, amiből újra fel tudják építeni a problémát okozó elkopott porcokat.

Ezt a fajta kollagént azonban csak igen kis mennyiségben vagyunk képesek a táplálkozásunkkal bevinni. Ráadásul a korunk előrehaladtával még a szervezetünk is egyre kevesebbet termel belőle.

Éppen ezért fontos, hogy a porcokat felépítő fő tápanyagot, a II-es típusú kollagént jó minőségű porcerősítő segítségével juttasd be napi szinten a szervezetedbe.

 

Hogyan jut el az „építőanyag” a porcokhoz?

 

Azt már többször említettem Neked, hogy a porcainkban nincsenek erek, ahonnan a sejtek az említett II-es típusú kollagént fel tudnák venni.

Éppen ezért Neked kell ezeket eljuttatnod hozzájuk. Méghozzá a mozgásoddal! Hiszen a mozgásod pumpaként viselkedi, és hatására a környező csontokból, illetve erekből a porcerősítővel bevitt II-es típusú kollagén el tud jutni a vállízületed körül található ízületi folyadékhoz. Az ízületi folyadékból pedig a porcsejtek már könnyedén fel tudják venni az építkezéshez szükséges anyagot.

 

A mozgás segíti a porcok tápanyag-felszívódását.

 

Ehhez milyen mozgás javasolt?

 

Ha már nagy fájdalmakat okoz számodra a vállízületi porckopás, akkor érdemes gyógytornászhoz fordulnod, aki személyre szabott gyakorlatokat végez rajtad, illetve tanít meg Neked. Így ezeket otthon is tudod majd napi szinten végezni.

A gyógytornász átmozgatja a vállaidban található izmokat, amivel jelentősen fokozza a keringést. A fokozódó keringés által pedig a bevitt II-es típusú kollagén gyorsabban eljuthat a porcaid közelében található szövetekbe, innen pedig a már említett ízületi folyadékba, ahonnan felvehetik a porcsejtjeid.

Ezen kívül a gyógytornász újra megtanítja a számodra, hogy hogyan tudod helyesen tartani a fájó válladat, illetve a nyakadat. Ehhez olyan tornagyakorlatokat mutat, amivel megerősödnek a vállizmaid. A megerősödött izmok ugyanis képesek levenni a vállaidban található porcokról a terhet, hogy azok tudjanak szépen épülni.

A vállízületi porckopás gyógytornával történő kezelése még arra is jó, hogy ellazítsa a helytelen testtartás, a fájdalom és a mozgásod beszűkülése miatt letapadt, illetve bemerevedett izmaidat. Ezt a vállizmok nyújtásával és jó helyen tartásával éri el a gyógytornász.

Ennek hatására a vállízületi porckopás miatt beszűkült mozgásterjedelem szépen lassan visszaáll a normális kerékvágásba. A gyakorlatokat rendszeresen végezve azt fogod érezni, hogy egyre szabadabban vagy képes újra mozogni!

 

Ha pedig a porcerősítő és a gyógytorna hatására csökkennek a vállízületi porckopás okozta fájdalmaid, akkor érdemes egy olyan sportot választanod, amit ezután is szívesen és rendszeresen végzel majd.

Te is láthatod, hogy milyen óriási különbség van a vállízületi porckopás kezelése során a tünetek enyhítése és aközött, hogy a probléma gyökerét célzod meg! Hiszen nem az a cél, hogy ma ne fájjon a vállad, hanem az, hogy egy év múlva is fájdalommentesen és szabadon mozgathasd a karodat!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.