Vállízületi porckopás állhat a vállfájdalom mögött?

Vállízületi porckopás állhat a vállfájdalom mögött?

 

Neked is ismerős az az érzés, amikor a vállfájdalmaid megnehezítik a mindennapi teendőidet? Amikor már a fésülködés is nehézséget okoz, hiszen alig tudod a fejed tetejéig felemelni a karodat. Nem is beszélve arról, amikor le kellene venni egy tányért vagy egy bögrét a felső polcról. Vagy éppen a csilláron üldögélő porcicákat szeretnéd elérni a tollseprűvel. Ekkor a válladba hasít az az ismerős fájdalom, amelyet akár még ropogó hang is kísérhet. Ami egy pár éve még könnyű feladatnak tűnt, az egyszerre szó szerint elérhetetlen lett. A karod mozgása beszűkült, és nem tudsz már olyan egyszerű mozdulatokat véghez vinni, amelyeket korábban még könnyedén megtettél. Ha Te is ezt tapasztalod, akkor nagy valószínűséggel vállízületi porckopás áll a fájdalom és a kötött mozgás hátterében.

Előfordulhat az is, hogy a fenti teendők még nem okoznak Nálad ekkora fájdalmakat, inkább tompa fájdalom kíséri a mozdulataidat.

Azt is tapasztalhatod, hogy csak a reggeli órákban jelentkezik a merevség és a fájdalom, de később a vállad úgymond bejáratódik. Így már ebédnél könnyedén le tudod venni azokat a bizonyos a tányérokat a polcról.

Emiatt talán nem is foglalkozol annyira a problémával, mondván, biztosan csak kicsit meghúztad vagy elaludtad az éjszaka a válladat.

Pedig valószínűleg a vállízületi porkopás elején jársz éppen, amivel igenis muszáj foglalkoznod, ha a későbbiekben el akarod kerülni a nagyobb fájdalmakat.

Éppen ezért most összefoglaltam a számodra, hogy mi állhat a vállízületi porckopás hátterében, és miért is olyan fontos, hogy ne vedd félvállról a problémát. A cikkben megtudhatod azt is, hogy milyen tényezők erősíthetik fel a folyamatot, és Te hogyan tehetsz ezek ellen.

 

Mi állhat a háttérben?

 

Azt már biztosan Te is tudod, hogy az ízületekben egymással találkozó csontok végét porcok borítják. Ezek segítenek Téged abban, hogy a mozgásod fájdalommentes lehessen. Hiszen a csontvégek nem egymáson, hanem az erre kitalált ruganyos porcokon csusszannak el. A porcok pedig egészséges állapotukban szerencsére igen jól bírják a strapát.

Azonban sajnos a korunk előrehaladtával a porcaink szépen lassan veszítenek a folyadékmennyiségükből és az őket felépítő anyagukból. Ez egy idő után olyan mértékűre fokozódik, hogy a porcok nem képesek többé ezt a mozgáskönnyítő funkciójukat betölteni.

Bizony a porckopás a vállízületedet is érintheti! Ugyanis a vállban a felkarcsontod és a lapockának az úgynevezett „vápája” találkozik egymással, ahol szintén porc biztosítja, hogy a két csont mozgás során egymáson rugalmasan elmozdulhasson. Például akkor, amikor felemeled a karodat.

Emiatt lehet az, hogy a mindennapi teendők megkeserítik a mindennapjaidat, hiszen a vállízületi porckopás esetén a porc, mint védőpajzs szinte eltűnik. A csontok pedig egymással érintkeznek mozgás során, ami hatalmas fájdalommal jár. Hiszen a csontjaid dörzsölik, súrolják egymást. A csontok felszínén található csonthártya pedig idegvégződésekben igen gazdag, emiatt a fájdalmat is fokozottabban érezheted.

 

Hova fajulhat ez az egész?

 

Gondolj csak bele, hogy a vállízületed mekkora mozgásszabadságot biztosít (már persze, amíg nem alakul ki a vállízületi porckopás) a számodra. Hiszen egész karkörzéseket tudsz a vállízületednek köszönhetően megcsinálni. Teljesen fel tudsz nyúlni a fejed fölé, ha el szeretnéd érni a legfelső polcot. Akár hátra is tudod nyújtani az egész karodat, mint annak idején a váltófutóversenyeken, amikor vártad, hogy a csapattársad a stafétabotot a kezedbe tegye. Folyamatos körkörös mozdulatokkal pedig képes vagy még ablakot is pucolni.

 

A vállízületek takarításkor is igénybe vannak véve.

 

De a végtelenségig sorolhatnám, hogy mi mindenre használjuk még a mindennapok során a vállízületünket!

Vállízületi porckopás esetén azonban ezeknek a tevékenységeknek csak egy töredékét leszel vagy már vagy is képes elvégezni. Hiszen a porckopás miatt minden mozdulat fáj, ráadásul a fájdalom még a nyakadba is sugározhat, emiatt pedig jelentősen bemerevedhet.

Szépen lassan a porckopás és a fájdalom fokozódásával pedig teljesen beszűkülhet a mozgásod. Hiszen a porckopás folyamata sajnos nem áll meg, hanem csak fokozódik. Végül a folyamat teljes ízületi merevséghez vezethet, vagyis a vállad fokozatosan beáll, mintha befagyott volna. Ezért is hívják ezt az állapotot „befagyott vállnak”.

De ne aggódj! Te is tehetsz az ellen, hogy a vállízületi porckopásod idáig jusson. Az első és legfontosabb dolog, hogy megértsd, hogy az idős életkoron kívül még milyen okok állnak a vállízületi porckopás hátterében, amelyek felgyorsíthatják a vállízületi porckopás folyamatát.

 

Mi gyorsíthatja a folyamatot, és mit tehetsz ellene akár már ma?

 

Ha helytelenül tartod magadat...

Néha nem is kell messzire mennünk, ha a vállízületi porckopás okait keressük. Csupán egészen az otthoni fotelünkig vagy székünkig.

A helytelen testtartás a vállízületekre is negatívan hat.

 

Amennyiben gyakran féloldalasan ülsz, akkor az egyik válladat jobban terheled, mint a másikat. Például számítógépezés közben az egér egykezes használata miatt teljesen elferdülhet a testtartásod. Ezen az is ront, ha az egér túl magasan van, emiatt az egyik válladat folyamatosan meg kell emelned kicsit, így az fokozottabb terhelést kap.

Állítsd be a számítógépezéshez használt székedet úgy, hogy a vállad leengedett állapotba kerüljön! Az alkarodnak és a felkarodnak ehhez egy merőlegest kell bezárniuk egymással.

Hasonló féloldalas terhelést kaphat a vállad akkor is, ha a mindennapokban ferdén ülsz a fotelben. Nálad úgy van elhelyezve a televízió, hogy pontosan szemben ülj vele? Fontos, hogy a tévézéshez ne kelljen elfordulnod valamelyik irányba. Ha ez nem megoldható, mert két fotel is van a televízió előtt, akkor váltogasd a kettőt. Egyik nap a baloldaliból, másik nap pedig a jobboldali fotelből nézd a tévét, így nem mindig ugyanazt a válladat terheled.

Arra is figyelj, hogy bevásárlásnál ne csak az egyik kezeddel cipelj nagyobb súlyt. Vigyél inkább két szatyrot, és próbáld meg egyforma súlyú élelmiszerekkel megpakolni őket. Ha pedig kerekes bevásárló táskád van, akkor hol az egyik, hol a másik kezeddel húzd magad után!

 

Egyenlően terheljük a vállízületeket!

 

Fontos, hogy a mindennapi életben is figyelj a helyes testtartásodra! Hiszen hosszútávon ezek az egyoldali apró terhelések összeadódnak, amelyekért a jobban terhelt vállízületed nem lesz olyan hálás.

 

Ha nem sportolsz...

Azonban nem csak a terhelés, hanem a terhelés hiánya is vezethet vállízületi porckopáshoz. Pláne a már említett helytelen testtartásban végzett egész napos ülés! A rendszeres testmozgást végzők körében jóval később és kisebb mértékben alakul ki a porckopás folyamata. Így érdemes Neked is minél előbb belekezdened a sportolásba!

Ez pedig amiatt van, mert a porcokban nincsenek erek. Hasonlóan egy szivattyúhoz, a porcaink mozgás hatására kapják a környező szövetektől a tápanyagokat az őket körülvevő ízületi folyadék által.

Ha keveset és ritkán mozogsz, akkor a vállaidban található porcok kevesebb tápanyaghoz jutnak, így még hamarabb kialakulhat a vállízületi porckopás. Hiszen nincsen miből újjáépíteni a porcokat.

A sportolással megerősített váll körül található izmok pedig képesek levenni a vállízületi porcaidról a terhet, így azok lassabban fognak elkopni.

Igyekezz minél rövidebb ideig egy helyben ülni! Itt nem kell mindig egy órás sportolásra gondolnod. Az is jót tesz, ha legalább óránként felállsz a fotelből és sétálsz kicsit a lakásban. Közben nyújtózkodj, mozgasd át és húzd kicsit hátra a vállaidat!

 

Ha nincs a porcaid számára tápanyag...

Nem csak a mozgáshiány miatt juthat kevés tápanyag a porcaidhoz. Ugyanis amennyiben nem viszed be a porcaid számára szükséges tápanyagokat, akkor hiába a mozgás, a porcok nem tudnak miből felépülni. Hiszen egy házat sem lehet tégla nélkül felépíteni! Éppen ezért fontos, hogy táplálkozással és jó minőségű porcerősítőkkel juttasd be ezeket a tápanyagokat napi szinten a szervezetedbe.

 

Ezek akkor is segítenek, ha már kialakult a vállízületi porckopás?

 

Igen! Azzal, ha odafigyelsz a testtartásodra, illetve napi szinten mozogsz valamit, megelőzheted a további porckopást. Gyógytornával és megfelelő porcerősítővel pedig rengeteget tudsz javítani a már kialakult vállízületi porckopásodon.

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.