Manuálterápiával a csípőkopás ellen

Manuálterápiával a csípőkopás ellen.

 

A csípő körül jelentkező fájdalmat semmiképpen sem szabad elhanyagolni. Hátterében az esetek nagy részében csípőkopás, vagyis a csípőben található ízületi felszínek elcsúszását segítő porcoknak a lebomlása, elvékonyodása áll. Sajnos ez a folyamat napról napra halad előre, és kezeletlenül hagyva a fájdalmak, valamint a panaszok nem múlnak el. Sőt, folyamatosan erősödnek! Előrehaladott kopás esetén állandó gyulladás is kialakulhat a csípőízületben, ami még tovább fokozza a panaszokat. A csípőízületi merevséget pedig az ízületi felszíneknél megjelenő meszesedések fokozhatják. Tehát nincs mese, valamit mindenképpen tenni kell! Ám van egy jó hírem: a manuálterápia egy roppant jó módszernek bizonyul csípőkopás ellen.

Ebben a cikkben szeretném neked bemutatni, hogy miért is olyan hatásos a manuálterápia, hogy Te is kedvet kapj a kipróbálásához.

 

Fontos: a manuálterápia nem egyenlő a csontkovácsolással

 

A manuálterápiát sokan keverik a csontkovácsolással, pedig a kettő, ha nem is teljesen, de különbözik egymástól. Mindkettő az emberi csontrendszer helyreállításával foglalkozik, ám a csontkovácsolást gyakran nem egészségügyi szakemberek végzik. A csontkovácsoláshoz elég egy képzést elvégezni és bárki csinálhatja hazánkban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a csontkovácsok nem jó szakemberek! Csupán arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy nagyon körültekintőnek kell lenni, amikor csontkovácshoz fordul az ember.

Nagyobb fájdalmak esetén érdemes inkább a manuálterápiához nyúlni. A manuálterápiát ugyanis kizárólag a csontrendszerre specializálódott orvosok és gyógytornászok végezhetik. Ők a szakmai tudásuk miatt valóban átlátják az egész szervezetet, így károkat nem okozva képesek segíteni a problémán.

 

A manuálterápia hatalmas előnye: az embert egy egészként veszi figyelembe

 

Annak ellenére, hogy a manuálterápia szigorúan tudományos alapokra helyezett módszer, a műtéti és gyógyszeres kezelésektől eltérően nem csak egyes részeit akarja gyógyítani az embernek, hanem a test és a lélek egészét is. A manuálterápia tulajdonképpen egy kézzel végzett, a mozgató szervrendszer még visszafordítható zavarának kezelésével foglalkozik. Emellett figyelembe veszi a különböző testrészek egymáshoz való viszonyát, az izmok, a csontok és a porcok kölcsönhatását, illetve az egyes problémák kivetülését is. Ez csípőkopás esetén különösen fontos, ugyanis nagyon gyakran fájdalmakat és porckopást okoz például a térdekben is. Vagy éppen fény derülhet egy másik problémára is, például a porckorongok kopására, ami gyakran vezet csípőkopáshoz.

Ám a csípőkopás hátterében akár lelki bajok is állhatnak, amelyre a szakemberek többsége szintén felhívja a figyelmet.

 

Hogyan segít pontosan a csípőkopáson a manuálterápia?

 

A csípőkopás okozta fájdalom több tényezőből áll össze: a kopott porcok nem tudják elvezetni a mozgás során a feszültséget, az izmok pedig kórosan megfeszülnek. Az ízületi felszíneknél meszesedések alakulhatnak ki, az ízületi belhártya megvastagodik, az ízületi nedv keringése romlik. A kopott csípőízületnél gyakran alakul ki gyulladás is.

A manuálterápia során a terapeuta úgynevezett mobilizációs fogásokkal feloldja, ellazítja a görcsös, bemerevedett, mozgástartományban beszűkült testrészeket. Ezáltal lazítja az izmokat, növeli a mozgástartományt és az ízületi folyadék mennyiségét. Kívülről szemlélve ez egyfajta masszázsnak tűnik, azonban a manuálterápia inkább a csontok és az ízületek helyreállítása speciális fogások segítségével.

 

Miért olyan hatásos a manuálterápia a csípőkopás ellen?

 

Hogyan kell elképzelni egy manuálterápiás kezelést?

 

A manuálterápia mindig alapos állapotfelméréssel kezdődik. Ilyenkor a terapeutával alaposan átbeszélitek a tüneteidet, hogy milyen mozgásra mekkora fájdalmakat észlelsz a csípődben. Ez az orvosnak vagy a gyógytornásznak hatalmas segítséget nyújt a kezelések során.

Ezután az állapotfelmérés egy fizikai vizsgálattal folytatódik. Ne aggódj, ez sem jár fájdalommal! Ilyenkor a kezelőorvos vagy gyógytornász megnézi, hogy az egyes mozgások miképp néznek ki nálad. Például mennyire merev a csípőd, meddig tudod felemelni a lábad fájdalom és különösebb nehézség nélkül. Megtapogatja, hogy milyen mértékben vannak letapadva az izmaid, esetleg fennáll-e izomgörcs. Azt is megnézi, hogy milyen irányú mozgások vannak leginkább beszűkülve a csípődben.

 

A manuálterápia valóban hatásos a módszer!

 

Az orvosok gyakran kiegészítik az állapotfelmérést különböző képalkotó vizsgálatokkal is, a gyógytornászok pedig tovább irányítanak a megfelelő szakemberhez. Ilyen vizsgálat például a röntgen, az MRI vagy a CT. Ezek azért roppant hasznosak, mert teljes képet kapnak a szakemberek a manuálterápia előtt az egyes csontok és porcok helyzetéről, illetve állapotáról. Így maximális felkészültséggel tudnak belevágni a kezelésbe.

Ezután következnek a már említett, teljes mértéken egyénre szabott fogások, vagyis mobilizációs technikák. Ezek a páciens közreműködésével zajlanak. A manuálterápiás kezeléseket általában hetente egyszer szükséges elvégezni annak érdekében, hogy tartósan javuljanak a panaszok.

 

Így segít a manuálterápia a csípőkopás okozta fájdalom ellen!

 

A manuálterápiát fontos kiegészíteni!

 

Ahhoz, hogy a manuálterápia valóban ki tudja lazítani a bemerevedett csípőízületet és fel tudjon lépni a csípőkopás ellen, fontosak a kiegészítő kezelések is.

Gyógytorna nélkül például nem tudnak regenerálódni a kopott csípőízületi porcok. A rendszeres mozgás szükséges ahhoz, hogy porcok tápanyaghoz jussanak, Ugyanis nincsenek bennük erek, ezért csak a távolabbi erekből, a mozgás során létrejött pumpáló hatással jutnak hozzá a tápanyagokhoz.

A gyógytorna ezen kívül erősíti a csípő körül található izmokat is, ami leveszi a terhet a porcok válláról. Érdemes mellette a comb – és hasizmokat is erősíteni.

A manuálterápia fontos kiegészítője továbbá a trigger pont terápia és a masszázs is, amelyek a merev izmokat nyújtják.

A csípőízületi porcok regenerációjához emellett feltétlenül szükség van egy jó minőségű porcerősítőre is. A kor előrehaladtával ugyanis csökken a szervezet kollagéntermelése, ami a porcok fő tápanyagát adja. Emiatt muszáj a kollagént kívülről bevinni ahhoz, hogy a porcok újra épülni tudjanak. Jó szívvel ajánlom az Artroflex Plus porcerősítőt!

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.