Mindent a térdkattogásról: mikor jelent problémát?

A térdkattogáról neked is a porckopás jut eszedbe?

Neked is szokott furcsa hangokat kiadni, vagyis kattogni a térded? Felmerült már benned a kérdés, hogy ez a térdkattogás vajon mitől lehet, illetve jelent-e valamilyen problémát, amivel foglalkoznod kellene?

Cikkemben most együtt körbejárjuk a térdkattogás okát. Azt is megtudhatod, hogy mikor számít a térdkattogás normálisnak, és mikor jön el az a pont, amikor aggódnod kell. De ne ijedj meg, kitérünk majd arra is, hogy ebben az esetben mit tehetsz ellene, illetve mivel előzheted meg a probléma kialakulását!

 

Mikor számít normálisnak ez a furcsa hang?

 

Ha kattogó vagy ropogó hangot hallasz, amikor megmozdítod a térdedet (például amikor felállsz, behajlítod a lábadat, leguggolsz vagy lépcsőn mész fel és le), annak a hátterében többféle tényező is állhat. Szerencsére ezeknek a többsége teljesen normális és ártalmatlan jelenség, így nem kell aggódnod miatta!

 

Az inak megfeszülése

A térdkattogás hátterében állhat a térdízületben található ínszalagok megfeszülése. Ugyanis, amikor mozogsz, akkor a térdedben lévő inak kissé elmozdulnak a helyükről. Amikor pedig visszaugranak az eredeti pozíciójukba, akkor hallhatod azt a bizonyos kattanó hangot.

 

Gázbuborékok szétpukkanása

Biztosan Te is hallottad már, hogy a térdünket alkotó ízületi tokban ízületi folyadék található. Ez a folyadék biztosítja ugyanis, hogy a térdedben találkozó csontvégek egymáson elcsúszhassanak anélkül, hogy az fájdalmat okozna és a csontvégek egymást dörzsölnék. Ezen túl az ízületi folyadék tápanyagokkal is ellátja a térdedben található porcokat.

Az ízületi folyadékban azonban gázok is találhatóak, mint az oxigén, a szén-dioxid és a nitrogén. Amikor a térdedet megmozdítod (például hirtelen kinyújtod vagy behajlítod), akkor megfeszül az ízületed, és ezek az ízületi folyadékban oldott gázok kilépnek a folyadékból és kipukkadnak. Ez a „pukkanás” okozza azt a kattanó hangot a térdedben, amit hallasz!

 

A felszabaduló gázok okozhatják a térdkattogást.

 

Mikor kell a kattogással foglalkoznod?

 

A térdkattogás azonban nem minden esetben normális. Sajnos komoly problémát is jelezhet!

Amennyiben a kattogást valamilyen probléma okozza, akkor a furcsa hangon túl más tüneteket is észlelhetsz a térdeddel kapcsolatban.

Összeszedtem Neked, hogy milyen tünetek jelezhetnek problémát a térdkattogás mellett:

  • Ha a térded duzzadt, illetve dagadt.
  • Ha rendszeresen fáj a térded, például mozgás közben vagy megerőltetőbb sportolás után.
  • Ha gyulladtnak, melegnek érzed a térdedet.
  • Ha a térdedet igénybe vevő mozgást merevebbnek, nehezebbnek érzed, mint korábban.
  • Ha hosszabb pihenés után nehézkesen megy újra a járás. Ne tévesszen meg azonban, ha egy kis mozgás után elmúlik a fájdalom, ugyanis ilyenkor csak „bejáratódik” az ízületed. Ettől függetlenül fontos, hogy foglalkozz a problémával, mielőtt még a járás folyamatos fájdalmat okoz!
  • Ha nem tudod teljesen kinyújtani a térdedet, vagy ha megpróbálod, akkor az fájdalommal jár.
  • Ha fájdalmas, amikor a lábszáradat kifelé, illetve befelé fordítod.

 

A térdízületi porckopás fájdalommal járhat.

 

A térdkattogás mumusa: a porckopás

 

Ha a térdkattogáshoz a fenti tünetek közül valamelyik társul, akkor igen valószínű, hogy a probléma hátterében porckopás áll, amely sajnos egyéb panaszokat is okoz az „ijesztő” hangon túl.

Korunk előrehaladtával a porckopás folyamata szinte elkerülhetetlen. Porcainkban idővel ugyanis csökken mind a folyadék, mind pedig a porcokat felépítő anyag, a kollagén mennyisége. Ez amiatt van, mert az egész szervezetünk folyadéktartalma kevesebb lesz, illetve a porcokat alkotó kollagén termelése is szépen lassan lelassul. Emiatt pedig nem tudja a szervezetünk miből újjáépíteni porcokat.

Ezzel ellentétben pedig a porcokat leépítő folyamatok a kor előrehaladtával fokozódnak. A felborult egyensúly miatt a porcaink fokozatosan elkopnak, és akár el is repedhetnek!

Ezeknek a megrepedt, illetve eldeformálódott, ezáltal egyenetlen porcfelszíneknek a súrlódását hallhatod kattanó hangnak.

Azonban sajnos a folyamat itt nem áll meg, ha nem teszel ellene! Ugyanis a megrepedt porcok tovább vékonyodnak, hónapról hónapra pedig úgymond „elfogynak”. Így pedig a térdben lévő csontok felülete szabaddá válik. Ezek a szabad csontvégek pedig mostantól nem a rugalmas porcon keresztül fognak elcsúszni, hanem egymáson, ami hatalmas fájdalmakkal járhat!

 

Hogyan kezelheted az ártalmas kattogást?

 

A térdünk mindenfajta mozgáshoz égetően fontos szerepet betöltő testrészünk: nélkülözhetetlen az alsó végtagunk hajlításához, a testünk kiegyenesítéséhez és a járáshoz.

Így Te is láthatod, hogy milyen roppant fontos, hogy foglalkozz a kattogó térdeddel, ha mellé fájdalom, vagy a felsorolt tünetek bármelyike társul! Amennyiben porckopás áll a térdkattogás hátterében, és elhanyagolod a problémát, az akár teljes mozgásképtelenséghez is vezethet.

De ne aggódj! Leírom neked, hogy milyen együttes kezelési módszerrel kezelheted a porckopás miatt kialakult térdkattogást, illetve milyen módon előzheted meg a nagyobb probléma kialakulását!

 

Térdporckopás és térdkattogás ellen jó  lehet a kinezió tapasz.

 

Kezdjük azzal, hogy milyen kezelést nem ajánlok Neked!

 

Sok helyen találkozhatsz a porckopás okozta fájdalmak enyhítésére a szteroidos injekcióval. A szteroid befecskendezve a térdedben található ízületi résbe azonnal képes hatni. Így az injekció ugyan rövidtávon tényleg csökkenti a porckopás okozta fájdalmakat, azonban a kutatások azt bizonyítják, hogy hosszútávon többet árt, mint használ. Erről egy korábbi cikkemben olvashatsz részletesebben.

A másik módszer, amivel csökkenteni tudod a fájdalmakat, ha rendszeresen fájdalomcsillapító gyógyszereket szedsz. Azonban ezek a gyógyszerek sajnos rengeteg mellékhatással járnak! Ráadásul mivel a probléma gyökerét nem oldják meg, csupán a fájdalmat csillapítják, ezért folyamatosan kell szedned őket. Ez pedig hosszútávon súlyos következményeket okozhat! Ilyen következmény lehet például a gyomorfekély, annak talaján pedig a gyomorrák kialakulása.

 

Mit ajánlok helyette?

 

Én azt ajánlom Neked, hogy olyan kezelési módot válassz, amely nem csak a fájdalmakat orvosolja, hanem hosszú távú javulást hoz a számodra azzal, hogy a probléma gyökerét is megoldja!

Ez egy szerencsére mellékhatásoktól mentes, összetett kezelési módszert igényel. Nézzük, hogy mit kellene tenned, hogy megszüntesd a porckopás okozta térdkattogást:

 

Fogyassz sok folyadékot!

Te megiszod minden nap az ajánlott minimum 2 liter folyadékot? Ha nem, akkor rettentően fontos, hogy ezentúl figyelj rá!

Ugyanis, ahogyan már azt említettem, a porcok a korunk előrehaladtával veszítenek a folyadéktartalmukból, emiatt pedig csökken a rugalmasságuk. Így sokkal könnyebben elkopnak.

Ahhoz, hogy ellenőrizni tudd, hogy iszol-e eleget, érdemes egy üvegből töltened vizet magadnak, amiből látod, hogy mennyi fogyott el aznap. Ha pedig csapvizet iszol, akkor a vizes poharakat tudod számolni. Körülbelül 8-10 pohárnyi vizet kellene meginnod egy nap!

 

A bő folyadék segíthet csillapítani az artrózis tüneteit.

 

Mozogj!

A legfontosabb, hogy levedd a térdedben található porcok válláról a hatalmas terhet azzal, hogy a körülöttük lévő izmokat megerősíted. Így ugyanis az ízületeid által végzett „tartó” funkció egy részét át tudják venni.

Ráadásul, ha erősek a térd körüli izmaid, akkor sokkal kevesebb az esélye, hogy a térded meghúzódik vagy esetleg kiugrik a helyéről egy véletlen baleset következtében.

A rendszeres mozgás ezen túl serkenti a vérkeringést is, ami által több tápanyag jut az ízületi folyadékba, így a porcok képesek felvenni a tápanyagokat (feltéve, ha azokat az elegendő mennyiségben beviszed a szervezetedbe) a felépítéshez.

Fontos azonban, hogy csak fokozatosan terheld a térdedet! A sportolás előtt mindenképpen melegíts be, ugyanis a hideg, merev ízületeid könnyen megsérülhetnek! Mozgás után pedig ne felejts el nyújtani, hogy lazuljanak is az ízületeid.

Próbáld meg az ízületeket nem terhelő sportokat választani inkább. Kerüld a guggolást és a lépcsőzést! Válaszd helyette inkább az úszást, a vízi tornát, a kerékpározást, illetve a hosszú sétákat.

Ha szeretnél bővebben olvasni arról, hogy hogyan érdemes a porckopás ellen sportolnod, akkor olvasd el ezt a korábbi cikkemet is.

 

Mozogj, hogy lassítsd az artrózist.

 

A rendszeres testmozgást és a bő folyadékfogyasztást érdemes kiegészítened jó minőségű porcerősítők szedésével is. Ez amiatt fontos, hogy a kopott porcaid újjá tudjanak épülni. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a szervezeted számára rendelkezésre áll elegendő, és a porcok felépítéshez szükséges tápanyag (főként II-es típusú kollagén).

Te is láthatod, hogy a térdkattogás hátterében több tényező is állhat. Éppen ezért roppant fontos, hogy figyelj az egyéb tünetekre is! Ha a térdkattogáson túl más tüneteket is észlelsz, akkor gyanakodhatsz a porckopásra.

Azonban, ha más tüneted nincsen a térdkattogáson kívül, akkor is érdemes a kezelésnél leírtakat követned. Hiszen egy mellékhatásoktól teljesen mentes életmódváltást ajánlottam Neked, amivel megelőzheted, hogy az idős korban jellemző súlyosabb porckopás kialakuljon!

Térdfájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.