Tudod-e hogy, mennyi zselatin szükséges a porckopás eredményes kezeléséhez?

Tudod-e hogy, mennyi zselatin szükséges a porckopás eredményes kezeléséhez?

 

A zselatin már régóta elterjedt az ízületi porckopással küzdők és a sportolók körében, mondván, hogy segít megelőzni az ízületek károsodását, illetve regenerálni azokat, így csökkenteni a fájdalmakat.

Azonban azzal kapcsolatosan mindenhol más információt találtam, hogy mennyi zselatint szükséges napi szinten ennünk ahhoz, hogy kifejthesse a porcokra vonatkozó jótékony hatását. Éppen ezért mélyebben utánanéztem a zselatin porcokra való hatásosságának és a porcokban való hasznosulásának, ami alapján kiszámoltam, hogy mekkora mennyiségű zselatint kellene napi szinten megennie egy embernek ahhoz, hogy az ízületi panaszokon valamennyit javítani tudjon.

Azonban mielőtt rátérnénk a számokra, ássuk bele magunkat kicsit a zselatin és a kollagén világába, hogy számodra is teljesen a helyére kerüljenek a kockák.

 

Miből is áll a zselatin?

 

Biztosan Te is számtalanszor találkoztál már a zselatinnal vagy készítettél zselatinporból ételeket. Hiszen zselatinból készülnek az unokák kedvencei, a gumicukrok és a pillecukrok, illetve a gyümölcstortákon virító színes zselék. De nemcsak az élelmiszereknél alkalmazzák őket, hanem például a kozmetikában vagy a gyógyszeriparban is.

De abba belegondoltál már, hogy miből is áll? Bizony nem véletlenül nem fogyasztják el a vegetáriánusok, ugyanis a zselatint az állatok, főként szarvasmarha bőréből és csontjából kinyert kollagén óriásmolekula alkotja. Már egy lépéssel közelebb is kerültünk ahhoz, hogy miért alkalmazzák a zselatint olyan előszeretettel az emberek. Ugyanis a testünkben található fehérjék 30%-át a kollagén alkotja, ez található meg például az ízületekben, a hajunkban és a bőrünkben. Talán emiatt van az, hogy a zselatin úgy él a köztudatban, mint ami mindenre alkalmas. Például helyreállítja a bőr és a haj szépségét, illetve regenerálja a porcainkat. Azonban majd meglátod, hogy ez azért nem is olyan egyszerű.

 

Akkor ugyanaz, mint a kollagén?

 

Tulajdonképpen mondhatjuk ezt is annyi különbséggel, hogy a kollagén a testünkben található meg, a zselatint pedig főzésre használjuk. Mind a kollagén, mind a zselatin csaknem 100%-ban kollagénfehérjét tartalmaz. Persze valamennyi eltérések lehetnek, ugyanis a zselatin fehérjetartalmát minimálisan az is befolyásolhatja, hogy azt milyen állatból és milyen módszerrel nyerték ki. Másrészt az élelmiszerüzletek polcain kapható zselatintermékekhez szoktak adni hozzáadott cukrot, mesterséges színezékeket és különféle aromákat is, amelyek már jelentősen megváltoztathatják a kollagénből álló zselatin összetételét.

Tehát elmondhatjuk, hogy a zselatin azt a kollagént tartalmazza, amelyet az állatok és a mi testünk, így az ízületeinkben található porcok is.

Ez alapján joggal gondolhatod azt, hogy biztosan alkalmas a zselatin a porckopás kezelésére is, ha ugyanaz, mint a porcokba található kollagén. De nézzük is meg pontosabban, hogy miből épülnek fel a porcok!

 

zselatin az ízületi porckopás ellen

 

Mire van szüksége a porcoknak?

 

Először is tisztáznunk kell, hogy a kollagén óriásmolekula többféle peptidből épül fel. Pontosabban 5 féléből! Ez az 5 féle kollagén-peptid különböző helyeken hasznosul a szervezetünkben:

 

I. típusú kollagén található a bőrünkben, az ínakban, a csontokban és a szalagokban

II. típusú kollagén található az ízületeinkben és a szemünkben,

III. típusú kollagén található a májban, a tüdőben és az artériákban,

IV. típusú kollagén található a vesében és a belső szervekben

V. típusú kollagén található a méhlepényben és a hajunkban

 

Ez alapján már láthatod is, hogy mire van szüksége a kopott porcaidnak. Nem az egész óriásmolekulára, hanem magára a II-es típusú kollagénre.

Természetesen a zselatinban található kollagén óriásmolekulának is része a II-es típusú kollagén, azonban annak csak maximum az 1/5-e.

Azt is láthatod, hogy a testünk mekkora részének van szüksége kollagénre. Emiatt, ha zselatinból próbáljuk meg fedezni a porcaink kollagénszükségletét, annak nem az egész része az ízületekben fog összpontosulni, hiszen a szervezetünk többnyire igazságos, így mindenfelé fogja juttatni a bevitt kollagént. Megy az ízületeink mellett például a bőrünkhöz is, a hajunkhoz is és a szemünkhöz is... Legalább 13 felé!

 

Jöhet a számolás!

 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy ahhoz, hogy a kollagénnek minimális hatása legyen a szervezetünkben, legalább 15 g, vagyis 15 ezer mg-ra van belőle szükségünk. Hogy ezt a mennyiséget el tudd képzelni, körülbelül a 15 g egy púpos evőkanál cukornak felel meg.

De miért kell ekkora hatalmas mennyiségű kollagén a porcok számára? Azért, mert ennek a töredéke fog csak eljutni hozzájuk.

Számoljunk tiszta és egyéb hozzáadott anyagot nem tartalmazó zselatinnal. Ebben az esetben, mivel csak kollagént tartalmaz, belőle is 15 g-ra van szükség.

Annak érdekében, hogy hasznosítani tudjuk, először a szervezetednek le kell bontania az óriásmolekulát kollagén-peptidekre. Így keletkezik belőle az az 5 típus, amelyeket fentebb megkülönböztettünk. De azt is megbeszéltük, hogy ezek legalább 13 féle helyre fognak elvándorolni a testünkben, tehát legjobb esetben is a porcainkhoz csak 1100 mg mennyiség fog eljutni. És ennek még csak az egyötöd része a II-es típusú kollagén, amelyek valóban képesek beépülni az ízületi porcokba, ami így körülbelül 220 mg-ra jön ki.

Azonban a súlyosan kopott porcok hatékony regenerálódásához körülbelül 2800 mg II-es típusú kollagén peptidre lenne szükséged, ami ennek a majdnem 13x-osa! Ez alapján már a 15 g zselatin helyett inkább 195 g-ot kellene megenned!

Egy kis tasakban általában 20 g zselatin található. Ez azt jelenti, hogy amennyiben porckopással küzdesz, napi szinten ebből 10 csomaggal kellene elfogyasztanod ahhoz, hogy a porcaid regenerálódni tudjanak. Ez azért nem olyan kevés, nem igaz?

 

Mit tehetsz helyette?

 

Ugyan a zselatin elsőre olcsó és jó megoldásnak tűnhet, de ekkora mennyiséggel számolva már érdemes elgondolkodni egyszerűbb és hatékonyabb alternatíván. Hiszen egész nap zselatinból készült kocsonyákat és italokat vagy éppen gumicukrokat enni nem éppen a legkellemesebb. Nem is beszélve arról, hogy a zselatin nagy mennyiségű fogyasztása még bélrendszeri panaszokkal is járhat.

Inkább azt ajánlom Neked helyette, hogy olyan porcerősítőt szedj, ami már alapvetően koncentrált formában tartalmazza a II-es típusú kollagén peptidet, így az célirányosan tud hatni az ízületeidben és ott regenerálni a porcaidat.

Ilyen porcerősítő az Artroflex Plus is, amelyből egy nap 6 tablettát elfogyasztva már be is tudod venni a regenerálódáshoz szükséges 2800 mg-nyi mennyiséget. És ehhez csupán egyszerűen le kell nyelned azt egy pohár vízzel. Számomra sokkal egyszerűbb ez a megoldás, mint 20 tasak zselatint megenni. Így biztos, hogy nem kell azon aggódnom, hogy vajon megkapják-e a porcaim a számukra szükséges tápanyagot.

Jövőhéten találkozunk ugyanitt, addig is ízületi fájdalmaktól mentes, szép hetet kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Kérdéseid a porckopásról, amikre nem kaptál választ

Ingyenes e-book tanulmány

Hiteles és érthető válaszok Dr. Kiss Zsolttól

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.