Tudod-e hogy, mennyi zselatin szükséges a porckopás eredményes kezeléséhez?

Tudod-e hogy, mennyi zselatin szükséges a porckopás eredményes kezeléséhez?

 

Az étkezési zselatin fogyasztása már régóta elterjedt az ízületi porckopással küzdők és a sportolók körében, mondván, hogy segít megelőzni az ízületek károsodását, illetve regenerálni azokat, így csökkenteni a fájdalmakat.

Azonban azzal kapcsolatosan mindenhol más információt találtam, hogy mennyi zselatint szükséges napi szinten fogyasztanunk ahhoz, hogy kifejthesse a porcokra vonatkozó jótékony hatását. Éppen ezért alaposabban utánanéztem az étkezési zselatin porcokra való hatásosságának és a porcokban való hasznosulásának, ami alapján kiszámoltam, hogy mekkora mennyiségű zselatint kellene napi szinten megennie egy embernek ahhoz, hogy az ízületi panaszokon valamennyit javítani tudjon.

Azonban mielőtt rátérnénk a számokra, ássuk bele magunkat kicsit a zselatin és a kollagén világába, hogy számodra is teljesen a helyére kerüljenek az információk az étkezési zselatin illetve a kollagén helyes használatával kapcsolatban.

 

Miből is áll a zselatin?

 

Biztosan Te is számtalanszor találkoztál már az étkezési zselatinnal vagy készítettél zselatinporból ételeket. Hiszen étkezési zselatinból készülnek az unokák kedvencei, a gumicukrok és a pillecukrok, illetve a gyümölcstortákon virító ízletes, színes zselék. De nemcsak az élelmiszereknél alkalmazzák őket, hanem például a kozmetikában vagy a gyógyszeriparban is.

De abba belegondoltál már, hogy miből is áll? Bizony nem véletlenül nem fogyasztják a vegetáriánusok, ugyanis a zselatint az állatok, főként szarvasmarha bőréből és csontjából kinyert kollagén óriásmolekula alkotja. Már egy lépéssel közelebb is kerültünk ahhoz, hogy miért alkalmazzák a zselatint olyan előszeretettel az emberek. Ugyanis a testünkben található fehérjék 30%-át a kollagén alkotja, ez található meg például az ízületekben, a hajunkban és a bőrünkben. Talán emiatt van az, hogy a zselatin úgy él a köztudatban, mint ami mindenre alkalmas. Például helyreállítja a bőr és a haj szépségét, illetve regenerálja a porcainkat. Azonban majd meglátod, hogy ez azért nem is olyan egyszerű.

 

Akkor a zselatin ugyanaz, mint a kollagén?

 

Tulajdonképpen mondhatjuk ezt is annyi különbséggel, hogy a kollagén a testünkben található meg, az étkezési zselatint pedig főzésre használjuk. Mind a kollagén, mind a zselatin csaknem 100%-ban kollagénfehérjét tartalmaz. Persze valamennyi eltérések lehetnek, ugyanis a zselatin fehérjetartalmát minimálisan az is befolyásolhatja, hogy azt milyen állatból és milyen módszerrel nyerték ki. Másrészt az élelmiszerüzletek polcain kapható zselatintermékekhez szoktak adni hozzáadott cukrot, mesterséges színezékeket és különféle aromákat is, amelyek már jelentősen megváltoztathatják a kollagénből álló zselatin összetételét.

Tehát elmondhatjuk, hogy az étkezési zselatin azt a kollagént tartalmazza, amelyet az állatok és a mi testünk, így az ízületeinkben található porcok is.

Ez alapján joggal gondolhatod azt, hogy biztosan alkalmas a zselatin a porckopás kezelésére is, ha ugyanaz, mint a porcokba található kollagén. De nézzük is meg pontosabban, hogy miből épülnek fel a porcok!

Milyen előnyökkel jár az étkezési zselatin por rendszeres fogyasztása?


Az étkezési zselatin por rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, mivel gazdag forrása a kollagénnek, ami egy fontos fehérje a szervezet számos struktúrájának, beleértve a bőrt, az ízületeket és a csontokat. Íme néhány kiemelkedő előny:

  1. Ízületi egészség támogatása: A zselatin segíthet az ízületi fájdalom csökkentésében és az ízületek rugalmasságának javításában, köszönhetően a kollagén tartalmának, ami létfontosságú az ízületek egészséges működéséhez.
  2. Bőr egészségének javítása: A kollagén elősegíti a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, így a zselatin fogyasztása hozzájárulhat a bőr fiatalos megjelenésének megőrzéséhez és a finom vonalak, ráncok kialakulásának lassításához.
  3. Emésztőrendszeri egészség: A zselatin hasznos lehet az emésztőrendszeri traktus egészségének támogatásában, mivel segíthet a bélrendszer nyálkahártyájának védelmében és gyógyításában, csökkentve ezzel a gyulladást és elősegítve az egészséges emésztést.
  4. Haj és köröm erősítése: A kollagén pozitív hatással van a haj és a köröm egészségére is, erősítve őket és elősegítve a sérült szövetek regenerálódását.
  5. Súlykezelés és éhségérzet csökkentése: A zselatin fogyasztása hosszabb ideig elősegítheti a teltségérzetet, ami segíthet a súlykezelésben és az egészséges étkezési szokások fenntartásában.

 

Mennyi zselatint kell enni naponta?


A zselatin napi ajánlott mennyisége változó lehet, és függ az egyén egészségi állapotától, életkorától, és attól, hogy milyen célból fogyasztja. Általánosságban nincsenek szigorúan meghatározott ajánlások a zselatin napi bevitelére vonatkozóan, mivel nem tartozik azok közé az élelmiszerek közé, amelyekre specifikus napi beviteli ajánlások vonatkoznának, mint például a vitaminokra vagy ásványi anyagokra.
Egyes források szerint az egészségügyi előnyök, például a bőr állapotának javítása, az ízületek egészségének támogatása, vagy a bélrendszer egészségének elősegítése érdekében a felnőttek naponta körülbelül 10-20 gramm zselatint fogyaszthatnak. Ez azonban csak egy általános iránymutatás, és az optimális mennyiség egyénenként eltérő lehet.
Fontos megjegyezni, hogy a zselatin fogyasztása előtt érdemes konzultálni egészségügyi szakemberrel, különösen, ha bármilyen meglévő egészségügyi állapotban szenved, vagy ha terhes, szoptat, illetve ha bármilyen gyógyszert szed. A szakember segíthet meghatározni a személyre szabott, optimális napi zselatinbevitelt, figyelembe véve az egyéni egészségügyi igényeket és körülményeket.

zselatin az ízületi porckopás ellen

 

Mire van szüksége a porcoknak?

 

Először is tisztáznunk kell, hogy a kollagén óriásmolekula többféle peptidből épül fel. Pontosabban 5 féléből! Ez az 5 féle kollagén-peptid különböző helyeken hasznosul a szervezetünkben:

 

I. típusú kollagén található a bőrünkben, az ínakban, a csontokban és a szalagokban

II. típusú kollagén található az ízületeinkben és a szemünkben,

III. típusú kollagén található a májban, a tüdőben és az artériákban,

IV. típusú kollagén található a vesében és a belső szervekben

V. típusú kollagén található a méhlepényben és a hajunkban

 

Ez alapján már láthatod is, hogy mire van szüksége a kopott porcaidnak. Nem az egész óriásmolekulára, hanem magára a II-es típusú kollagénre.

Természetesen az étkezési zselatinban található kollagén óriásmolekulának is része a II-es típusú kollagén, azonban annak csak maximum az 1/5-e.

Azt is láthatod, hogy a testünk mekkora részének van szüksége kollagénre. Emiatt, ha zselatinból próbáljuk meg fedezni a porcaink kollagénszükségletét, annak nem az egész része az ízületekben fog összpontosulni, hiszen a szervezetünk többnyire igazságos, így mindenfelé fogja juttatni a bevitt kollagént. Megy az ízületeink mellett például a bőrünkhöz is, a hajunkhoz is és a szemünkhöz is... Legalább 13 felé!

 

Jöhet a számolás!

 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy ahhoz, hogy a kollagénnek minimális hatása legyen a szervezetünkben, legalább 15 g, vagyis 15 ezer mg-ra van belőle szükségünk. Hogy ezt a mennyiséget el tudd képzelni, körülbelül a 15 g egy púpos evőkanál cukornak felel meg.

De miért kell ekkora hatalmas mennyiségű kollagén a porcok számára? Azért, mert ennek a töredéke fog csak eljutni hozzájuk.

Számoljunk tiszta és egyéb hozzáadott anyagot nem tartalmazó zselatinnal. Ebben az esetben, mivel csak kollagént tartalmaz, belőle is 15 g-ra van szükség.

Annak érdekében, hogy hasznosítani tudjuk, először a szervezetednek le kell bontania az óriásmolekulát kollagén-peptidekre. Így keletkezik belőle az az 5 típus, amelyeket fentebb megkülönböztettünk. De azt is megbeszéltük, hogy ezek legalább 13 féle helyre fognak elvándorolni a testünkben, tehát legjobb esetben is a porcainkhoz csak 1100 mg mennyiség fog eljutni. És ennek még csak az egyötöd része a II-es típusú kollagén, amelyek valóban képesek beépülni az ízületi porcokba, ami így körülbelül 220 mg-ra jön ki.

Azonban a súlyosan kopott porcok hatékony regenerálódásához körülbelül 2800 mg II-es típusú kollagén peptidre lenne szükséged, ami ennek a majdnem 13x-osa! Ez alapján már a 15 g zselatin helyett inkább 195 g-ot kellene megenned!

Egy kis tasakban általában 20 g zselatin található. Ez azt jelenti, hogy amennyiben porckopással küzdesz, napi szinten ebből 10 csomaggal kellene elfogyasztanod ahhoz, hogy a porcaid regenerálódni tudjanak. Ez azért nem olyan kevés, nem igaz?

 

Mit tehetsz a porckopás ellen?

 

Ugyan az étkezési zselatin elsőre olcsó és jó megoldásnak tűnhet a porckopás kezelésére, de ekkora mennyiséggel számolva már érdemes elgondolkodni egyszerűbb és hatékonyabb alternatíván. Hiszen egész nap zselatinból készült kocsonyákat és italokat vagy éppen gumicukrokat enni nem éppen a legkellemesebb. Nem is beszélve arról, hogy a zselatin nagy mennyiségű fogyasztása még bélrendszeri panaszokkal is járhat.

Inkább azt ajánlom Neked helyette, hogy olyan porcerősítőt szedj, ami már alapvetően koncentrált formában tartalmazza a II-es típusú kollagén peptidet, így az célirányosan tud hatni az ízületeidben és ott regenerálni a porcaidat.

Ilyen porcerősítő az Artroflex Plus

Ebből egy nap 6 tablettát elfogyasztva már be is tudod venni a regenerálódáshoz szükséges 2800 mg-nyi mennyiséget. És ehhez csupán egyszerűen le kell nyelned azt egy pohár vízzel. Számomra sokkal egyszerűbb ez a megoldás, mint 20 tasak étkezési zselatint megenni. Így biztos, hogy nem kell azon aggódnom, hogy vajon megkapják-e a porcaim a számukra szükséges tápanyagot.

Jövő héten találkozunk ugyanitt, addig is ízületi fájdalmaktól mentes, szép hetet kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.