Sportolás térdfájdalom esetén: mit lehet és mit nem?

Sportolás térdfájdalom esetén: mit lehet és mit nem?

A csípőízületi porckopás mellett a térdízületi porckopás a leggyakrabban elforduló mozgásszervrendszeri probléma. Nem is csoda, hogy manapság már egyre több embertől hallani, hogy fájlalja a térdét, ami valljuk be, hogy jelentősen meghatározza az ember mindennapjait. Térdfájdalom mellett az embernek egyre kevésbé van kedve bármit mozogni. Nincsen kedve gyalog menni a boltba, vagy éppen hosszú órákat tölteni a konyhában.

Sokan nem is tudják eldönteni, hogy térdízületi porckopás mellett ajánlott-e egyáltalán sportolni. Hiszen ilyenkor nem esik jól mozogni, emiatt inkább arra hajlik mindenki, hogy a pihentetés a legjobb. A szakemberek többsége azonban azt javasolja, hogy térdfájdalom mellett is rendszeresen mozogjunk.

Nos, az igazság valahol a kettő között van. Ugyanis valóban fontos térdfájdalom mellett is a mozgás, de nem mindegy, hogy milyen! Mert az is igaz, hogy a térdízületi porcokat kímélni szükséges, különben a térdízületi porckopás folyamata tovább fokozódhat.

 

De miért olyan fontos a rendszeres sportolás térdfájdalom mellett is?

 

Joggal merülhet fel az emberben a kérdés, hogy amennyiben kímélni kell azokat a térdízületeket, akkor mégis minek sportoljon térdfájdalom mellett az ember.

A sportolás az egész szervezetünkre nézve jó hatással van. Kiemelten előnyös a szív- és érrendszerünk szempontjából, amelynek károsodása hazánkban a leggyakoribb betegség és a halálokok mögött áll. Így rendszeres sportolással megelőzhető akár az infarktus vagy a stroke is. De a rendszeres sportolás segít megelőzni a daganatos betegségeket, de még számos kórállapotot is.

Na de térjünk vissza arra, hogy a térdízületek szempontjából miért hasznos a sportolás térdfájdalom mellett is!

 

A fokozott vérkeringés segít ellátni a porcokat tápanyagokkal

A szív- és érrendszerünk állapota az egész szervezetünkre, így az ízületeinkre is hatással van. Sportolás során fokozódik a vérkeringés, aminek köszönhetően könnyebben tudnak regenerálódni a kopott ízületi porcok. A fokozott vérkeringés ugyanis könnyebben tudja eljuttatni a porcokhoz a felépítéshez szükséges tápanyagokat. Még úgy is, hogy az ízületi porcokban nincsenek erek!

De akkor mégis hogyan? Az ízületi folyadéknak köszönhetően! Ugyanis a porcok közti ízületi résben ízületi folyadék, másnéven synoviális folyadék található. Ez áll kapcsolatban az erekkel, amelyek úgymond leadják neki a porcok számára szükséges tápanyagokat. Azonban az ízületi folyadék csak abban az esetben áll a szükséges mennyiségben a porcok rendelkezésére, ha a térdeidet (és más ízületeidet) rendszeresen mozgatod.

 

Serkenti az ízületi folyadék termelődését

De az ízületi folyadék nemcsak a porcok tápanyagellátásához szükséges! Hanem a mindennapi mozgást is segíti, ugyanis egy sűrű, csúszós anyagról beszélünk, amelyben a kopott porcok is könnyebben el tudnak mozdulni. Ez egy ördögi kör, mert a rendszeres mozgással tudod elősegíteni azt, hogy az ízületi folyadék egész nap segítsen mozgásban tartani az ízületeidet.

És itt még nem ért véget a sor, ami térdfájdalom esetén a sportolás mellett szól!

 

Az erős térdizmok tehermentesítik a porcokat!

Térdfájdalom melletti rendszeres sportolásra amiatt is szükség van, hogy megerősítsd a sérült ízületi porc melletti izmokat. Ezek jelentős terhet képeseket levenni az ízületi porcok válláról, így hosszú távon lassíthatod a porckopás mértékét, illetve csökkentheted a térdfájdalmat.

 

A térdfájdalom megerőltetés következtében felerősödhet.

 

De miért olyan sérülékeny az térdízületi porc, ami miatt kímélni kell?

 

A térdízület az emberi szervezetben található legnagyobb ízület, amely igen összetett felépítéssel rendelkezik. A combcsont, a lábszárcsont ízülete és a térdkalács alkotja.

Mozgás során ez a bonyolult felépítésű ízület az erőátvitel jelentős részéért felelős, ami miatt különösen nagy terhelésnek van kitéve. Rendszeres és nagy terhelés hatására pedig a porckopás folyamata is fokozódik.

 

Milyen sportot érdemes akkor választanod?

 

Tehát fontos a sportolás, de kerülnöd kell a porcok terhelését! Ne aggódj, szerencsére bőven akad választék a sportok között még így is.

A fentiekből már sejtheted, hogy térdfájdalom esetén a futással járó sportokat érdemes mindenképpen kerülnöd. Hiszen futás során minden egyes lépésnél a földhöz csapódik a lábad, ami a térdízületi porcokat érinti a leginkább. Amennyiben mégis nagy szenvedélyed a futás, azt mindenképpen gumis futópályán, illetve jó minőségű, ütéscsillapító cipőben tedd!

A futás mellett fontos, hogy kerüld a gyakori ugrálással járó sportokat, mint a kosár – vagy a kézilabda, illetve az egyes zsírégető tornák.

Összességében inkább azt ajánlom neked, hogy csemegézz az itt felsorolt sportok közül!

 

1. Nordic walking

Manapság hatalmas divatnak örvend a nordic walking. Kétséget kizáró módon valóban egy nagyszerű sportról van szó! Ugyanis azon túl, hogy kíméli a térdízületi porcokat, még az egész testet is átmozgatja, illetve serkenti a vérkeringést. A nordic walking során használt botoknak köszönhetően kitűnően eloszlik a terhelés, segítenek egyensúlyban maradni, hogy biztosan ne sérüljenek a térdízületi porcok. A nordic walkinggal akár fantasztikus túrákat is tehetsz a természetben!

 

Fontos a megfelelő mozgásforma kiválasztása a térdfájdalom csökkentése érdekében.

 

2. Úszás

Nem hiába mondják, hogy az úszás az egyik legjobb sport! Hiszen a vízben megváltozik a test terhelése. A vízbe merülő test veszít a súlyából, a test könnyebbé válik, ezáltal kisebb terhelés jut az ízületekre, így a porckopásból adódó fájdalom is csökken.

Térdfájdalom esetén érdemes elsősorban a gyors- és a hátúszást választani. Mellúszás esetén fennáll az esélye a térdízületi szalagok károsodásának, emiatt nem ajánlom számodra.

 

3. Vízi torna

Ugyan a szárazföldi ugrabugrálás nem ajánlott térdfájdalom esetén, de a vízi torna már annál inkább! Hiszen a vízben kisebb a terhelés, nő az ízületi mozgástartomány, és rugalmasság, valamint javul az egyensúly és a testtartás, ráadásul biztonságosabbá válik a mozgás.

 

A rendszeres mozgás segíti az ízületek regenerációját és a térdfájdalom legyőzését.

 

4. Biciklizés

A biciklizés hatalmas előnye térdízületi porckopás esetén, hogy nem jár becsapódással, ugyanakkor jelentősen képes izmosítani a térd körüli izmokat. Fontos azonban, hogy semmiképpen se görnyedj előre a kormányhoz, különben jelentősen megterhelheti a kerékpározás a derekadat.

Választhatod a természetben való tekerést, de rossz idő vagy városban élés esetén jó megoldás a szobabicikli is.

Térdfájdalom esetén mindenképpen érdemes váltogatni a különböző mozgásformákat, így biztosan egyenletesen fogsz izmosodni és a terhelés is megoszlik. Legalább hetente 4-5 alkalommal mozogj valamit, hogy segítsd az ízületi porcok regenerálódását. A sportolást mindenképpen egészítsd ki porcerősítővel is, hogy a porcoknak kellő tápanyag álljon rendelkezésére a felépüléshez. Jó minőségű porcerősítő az Artroflex Plus, amit jó szívvel ajánlok számodra!

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.