3+1 tipp cipővételre, mert a porckopás kezelése a cipődnél kezdődik!

cipok

Az emberek többsége talán nem is tudja, hogy milyen fontos a megfelelő cipővétel. Vagy csak nem foglalkozik a kérdéssel, amíg nem jelentkeznek nála a különböző problémák. Még nem sikerült rájönnöm, hogy az emberek többsége miért választ ”rossz” cipőt? Hiszen a jó cipő porckopás esetén az egyik legfontosabb dolog, amivel sok fájdalomtól kímélheted meg magad.

Lehet, hogy Te is azok közé tartozol, akik mindenféle látszólag fontos szempontot figyelembe vesznek cipővételnél, mint:

  • ár
  • szín
  • márka
  • forma
  • ”kényelem”

és nem érted, hogy miért küzdesz folyton ízületei fájdalommal, ami a lábaidat gyötri?

Ennek magyarázata roppant egyszerű: egy cipő még nem lesz az ízületeid barátja csak azért, mert nem töri fel a sarkadat, vagy a talpadat. Ahhoz több szempontot is figyelembe kell venned cipővételnél! Igen, még annál is többet, mint amennyit eddig megtettél!

A jól megválasztott cipővel ugyanis késleltethetjük a porckopás kialakulását. Ugyanakkor, ha már kialakult, akkor tehermentesíthetjük a térdízületeinket általuk. Ez jelentősen megkönnyítheti a járást és az állást is. Amit egy idő után már nem csak abban tapasztalsz meg, hogy kevésbé fájnak a térdízületeid, de egy jó cipővel még a porckopás okozta csípőízületi fájdalmaid is enyhülnek.

Éppen ezért, az artrózis kezelésében kiemelt szerepet kell, kapjon a lábbeli!

 

1. Ha biztosra akarsz menni a cipővel porckopás esetén

 

Abban az esetben, ha Te már kezelési céllal választanál lábbelit magadnak, tehát, ha már kialakult nálad az ízületi porckopás, akkor érdemes az ortopédorvosod segítségét kérned cipővétel előtt.

Talán nem tudsz róla, de az ortopédorvosok felírhatnak receptet gyógycipőkre.

Ez azt jelenti, hogy a cipőt a Te igényeid és szükségleteid alapján készítik el a számodra. Ezek a cipők nem olcsók, de amennyiben orvosi receptre készülnek, úgy állami támogatást adnak rá. Így nem kell teljes áron kifizetned a cipő készítését.

Ezek a cipők porckopás esetén segítenek korrigálni a lábízületeidet illetve a testtartásodat. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben mondjuk, súlyosabb csípőízületi porckopásod van, és emiatt talán ”megrövidült” az egyik lábad a másikhoz képest, úgy ezek a cipők még ezen a problémán is segítenek. A cipők talpának magassága ebben az esetben eltérhet. (Tudom, ez sokak számára nem szimpatikus, mert hát, ”hogy néz ki az ember ilyen cipővel?”) Azonban néha ez egy szükséges szépséghiba a cipőnél, hogy ne tedd még jobban tönkre a csípődet.

Persze a térdízületek fájdalmát is enyhítik ezek a speciális cipők porckopás esetén. Legalábbis az Arthritis Rheumatism folyóirat 2013. májusi számában egy olyan tanulmány került publikálásra, a Chicago-i Rush University Medical Center részéről, ami ezt támasztja alá.

FONTOS: Az ortopéd orvosok nem írnak fel minden esetben cipőt porckopásra. Ezért a legközelebbi látogatásod során légy bátor, és hozd szóba! Ha a vizsgálatok után úgy ítéli meg, hogy neked nincs (még) szükséged gyógycipőre, akkor kérj tőle (is) tippet arra, hogy milyen szempontok alapján válassz olyan cipőt, ami a porckopás kezelésében segíthet neked.

orvosi-talpbetet

2. A cipők ”titkos” belseje

 

Kétféle eset is előfordulhat, amikor a gyógyászati célra szánt cipő nem lehet megoldás.

Az egyik ilyen, amikor az ortopéd orvos nem ír fel neked cipőt a porckopásra.

Másik ilyen eset, ha Te magad nem szeretnél állandóan gyógycipőt hordani. Ezt azt hiszem, hogy teljesen megértem! Hiszen, ha az évek során összegyűjtöttél szebbnél szebb cipőket, azokat biztosan Te sem szívesen dobod ki vagy süllyeszted el a szekrény mélyére. Pláne, hogy egy évben annyi féle cipőre szükség lehet! Más lábbelit hordunk nyáron a melegben, ősszel vagy tavasszal, a téli fagyos hónapokban, esőben, túrázásra vagy éppen az ünnepi alkalmak során.

Természetesen azt ajánlom neked, hogy amennyiben lehetőséged van olyan cipővételre, amely alkalmas porckopás esetén, akkor ezt a cipőt hord a legtöbbször.

Azonban, ha valamiért mégsem sikerül beszerezned gyógycipőt vagy néha egy-egy régi lábbelidet is elővennéd, akkor ott a második legjobb megoldás: a talpbetét!

Azért szeretném előre leszögezni, hogy itt sem mindegy az, hogy milyen talpbetétet alkalmazol. Lehetőség szerint olyat kell választani, ami valóban segíthet az artrózis kezelésében is, és nem csak az elkopott talpbetétet cseréli le. :)

Talpbetétek közül is választhatsz olyat, amit kifejezetten a Te lábad mintázata alapján készítenek el. Ebben az esetben minden igényedet figyelembe veszik a készítők. Ez lenne az ideális megoldás, azonban megértem, ha még sem ezt választanád, hiszen ez is költségesebb mulatság, mint egy kész talpbetét megvásárlása.

Akár készíttetsz, akár kész talpbetétet vásárolsz, ha porckopás kezelésének céljából tennéd azt a cipődbe, akkor érdemes olyan talpbetétet választani, ami rendelkezik egy úgynevezett antishock hatással. Ez ugyanis amolyan ütéscsillapítóként működik, és járás közben kisebb ütközések érik a térdedet. Így a talpbetétes cipővel még a porckopás okozta térdfájdalmad is jelentősen csökkenhet járás közben az eddigiekhez mérten.

 

3. A flip-flop papucs előnye

 

Azt hiszem, hogy most sikerül meglepnem Téged! :)

Gondoltad volna, hogy a flip-flop (vietnámi) papucsok használata javasolt lehet térdízületi artrózis esetén?

Ennek az a magyarázata, hogy pont azért, mert a flip-flop papucsok nem tartják a lábat, jobban oda kell figyelni a lépéseinkre. Szinte olyan ez, mintha mezítláb járnál. És, mint ahogy azt talán már tudod, hiszen beszéltem már erről egy korábbi cikkben, a mezítlábas járás egyenesen javasolt az artrózis kezelése során!

Ráadásul ezek a flip-flop papucsok még kényelmesek is – főként otthoni használatra vagy amikor csak kiugrasz a kertbe. A speciális cipővételnél még jóval olcsóbbak is, így mindenképpen ajánlom, hogy szerezz be legalább egyet!

+1 tipp: Ezeket kerüld el a cipővételnél!

 

Alapvetően sokunk fejében van az az elképzelés szerintem, miszerint porckopás ellen olyan cipőt kell választani, ami rengeteg támaszt ad az ízületeinknek, illetve mindenhol fog. Ez azonban csak abban az esetben lehet igaz, ha Neked bokaízületi porckopásod van. Ekkor ugyanis valóban javasolt olyan cipő vétele, ami tartja a bokát (bakancs), de nem túl szorosan!

Minden más esetben javasolt a könnyű és rugalmas cipő viselete a porckopás megelőzése és kezelése során!

Kerülni kell a cipővételnél:

1. nehéz, rugalmatlan talpú cipőt

2. a hátul nyitott, elől zárt papucsokat/cipőket

3. a nagyon ívelt talpú cipőket

4. a túlzott támaszokkal ellátott cipőket

5. a 3 cm-nél magasabb sarkú cipőket

 

Noha a helyes cipővétellel jelentősen csökkenthetjük az ízületi fájdalmainkat, a cipő porckopás esetén csak tünetkezelésre alkalmas. Sajnos attól még, mert megfelelő cipőt hordunk, még nem fog elmúlni a porckopás. Ezért, ha azt valóban meg szeretnénk állítani, akkor mindenképpen javasolt minőségi porcerősítő étrend kiegészítő fogyasztása is. Olyané, mint amilyen az Artroflex Plus is.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.