A porcok szerepe abban, hogy fájdalommentesen mozoghassunk

A porcok szerepe abban, hogy fájdalommentesen mozoghasson

 

Ha a mozgásban résztvevő fontos szereplőkre gondolunk, akkor a legtöbb ember számára a csontok és az izmok ugranak be elsőre. Szegény porcok szerepéről sokan megfeledkeznek! Talán Ön sem gondolná elsőre, hogy milyen roppant fontos a porcok szerepe abban, hogy a mindennapokban fájdalmaktól mentesen mozoghasson. 

Azonban ennek sajnos az ellenkezője is igaz: ha nem vigyázunk rájuk eléggé, annak rettentően fájdalmas mozgás vagy akár mozgáskorlátozottság is lehet a vége.

Ha nem csak a porcok szerepe iránti érdeklődés vagy megelőzés céljából van most itt, hanem amiatt, mert már vannak problémái a porcaival, akkor még inkább érdemes átolvasnia ezt a cikket. Ebben az esetben ugyanis a porcok romlásának megakadályozása lesz a célunk. Segítek abban, hogy ezt hogyan érheti el!

Ahhoz, hogy Ön is átlássa, hogyan tud a legtöbbet tenni a porcai egészségének a védelmében, először is át kell beszélnünk, hogy pontosan mi a porcok szerepe és hogyan működnek.

Természetesen, mint mindig, most sem fogok orvosi szakkifejezésekkel dobálózni, így az írás még egy késő esti olvasmánynak az ágyban, vagy akár egy korai álmos reggelen a kedvenc teája társaságában is megállja a helyét!

 

A porcaink szobája: az ízületek

 

Hogyan is jönnek ide az ízületek? A porcok és az ízületek kéz a kézben járnak. Az ízületek ugyanis az egymás felé néző csontok végeit kötik össze, és a különféle mozgások kivitelezésében játszanak szerepet. Ilyen mozgásnak számít például, amikor Ön kinyújtja vagy éppen behajlítja a lábát. Ez esetben a térdízületünk dolgozik. De hozhattam volna példának a vállunkat is, amelyben található gömbízületünknek köszönhetően még karkörzéseket is tudunk végezni! Már persze, ha az ízületünkben lakó porcaink egészségesek.

De hogy válaszoljak arra, hogy hogyan is kapcsolódnak ide a porcok. Az ízületben találkozó csontok végét borítják, ahol a porcok szerepe igen fontos, de erre még bővebben kitérek majd, hogy miért.

 

A csontook végét porcok borítják.

 

A külön élő porcok

 

Vannak azonban olyan porcaink is, amelyek nem az ízületeink szobájában, hanem külön élnek. Ezek a mozgásunkban ugyan kevés szerepet töltenek be, de ennek ellenére fontosnak tartom megemlíteni őket, hogy Önben is teljes legyen a kép.

Ilyen porcok alkotják a "kiugró" testrészeinket, mint a fülünk és az orrunk (legalábbis addig a részig, amíg puhának érzi). De a légutak felépítésében is fontos szerepet játszanak.

Ha most megfogja az orrát és a fülét, érezheti, hogy milyen rugalmas anyaga van a porcoknak. Mennyivel puhábbak, mint a csontjaink!

Ez azonban nem csak amiatt fontos, hogy a fülünket kedvünkre hajlítgathassuk. A mozgásunkban ez a rugalmasság fog égetően fontos szerepet betölteni, de erre még visszatérünk!

Na de akkor folytassuk is a mozgásunkban szerepet játszó porcokkal!

 

Hogyan képzelje el ezeket a porcokat?

Azt most már kitapogatta, hogy milyen rugalmas anyaguk van! Azonban bármilyen hihetetlen is, ezek nem csak rugalmasak, hanem rendkívül strapabíróak is! Hatalmas szakítószilárdsággal rendelkeznek az őket körülvevő kötőszövetes porchártyának köszönhetően. Ez nem csoda, ha belegondol abba, hogy mekkora súrlódás éri őket minden nap a csontjaink találkozásánál.

A porcainkban található porcsejtek apró, gömbölyű hólyagocskákhoz hasonlítanak, amelyek igen jóban vannak egymással, így mindig csoportosan álldogálnak. Ezt ráadásul nem is akármilyen közegben teszik!

Ha Ön is szereti a finom karácsonyi kocsonyát, akkor könnyen el fogja tudni képzelni ezt a közeget. Ugyanis ahhoz hasonló kocsonyás állományban találhatók meg a porcsejtek. Hasonlóan az általunk főzött kocsonyához, ennek is nagy része víz, amelyben némi fehérje is megtalálható.

Ami a porcaink említett rugalmasságát adja, azok a kocsonyás anyagban található rugalmas rostok. Ezeket a csoportosult porcsejtjeink termelik szorgalmasan.

 

A porcok változó világa

Ahogyan mi emberek sem vagyunk egyformák, úgy a porcaink sem azok. Így megkülönböztetünk közöttük 3 típust:

 

Üvegporcok:

Ennél a típusú porcnál az említett porcsejtek közötti kocsonyás állomány egyneműnek látszik, szinte „üvegesnek” mondható. A három közül a legvékonyabb porcnak számít.

Ennek a típusú porcnak a szerepe a gégében, az orrban, a bordákban, illetve a légcsőben van.

 

Elasztikus vagy rugalmas porcok:

Kétféle rostos porcot különböztetünk meg. Az egyiknél az elasztikus-, a másiknál kollagénrostok találhatók meg a kocsonyás állományban. Elasztikus vagy más néven rugalmas rostos porc van például a fülünkben, az orrunkban, illetve a légcsövünkben.

 

Kollagénrostos porcok:

A kollagénrostos porcok számítanak a három típus közül a legerősebbnek. Ez nem csoda, hiszen ez a típus található meg a csigolyáink között, illetve a végtagcsontjaink találkozásánál. Ezeknek a porcoknak van szerepe a mozgásunk könnyítésében!

Emiatt pedig ezeknek a porcoknak nap mint nap óriási terhelést kell elviselniük! Ennek a terhelésnek az elviselésére pedig a legalkalmasabb az őket alkotó II-es típusú kollagén!

 

Hogyan táplálkoznak a porcok?

 

Mint minden testünket alkotó sejtnek, a porcsejteknek is kell valahonnan tápanyagot szerezniük. Hiszen csak így tudják termelni a rugalmas rostokat és segíteni minket abban, hogy fájdalommentesen mozoghassunk.

Azonban sajnos a táplálkozásuknak nem éppen a legegyszerűbb módját választották. Ugyanis a legtöbb sejtünk közvetlenül az erek által szállított vérből kapja a tápanyagokat. De a porcainkban nincsenek erek, így náluk ez az opció kiesett. Ők a tápanyagot közvetett módon a környező csontok felől, illetve az ízületi folyadékból kapják. Ez azonban abban az esetben tud csak megvalósulni, ha mozgatjuk a testünket. Hasonlóan egy szivattyúhoz. A “szivattyú működéséhez” szükséges nyomáskülönbséget pedig mozgatással tudjuk létrehozni.

 

Mi a porcok szerepe?

 

Az ízületekben a csontok kapcsolódnak egymáshoz, amelyek egymás felőli végét borítják a porcok. Így simulékonnyá varázsolják az amúgy kemény csontok találkozását.

A porcok szerepe tehát az, hogy megvédjék a csontjainkat. A rugalmas porcokon keresztül ugyanis a kemény csontjaink nem tesznek elmozduláskor kárt egymásban, hanem könnyedén, súrlódás nélkül el tudnak csúszni egymáson.

 

Mi történne, ha nem lennének?

 

Képzelje el, hogy a két kemény anyag (vagyis a csontjaink) minden mozdulatunk alkalmával egymást dörzsölné! Nem lenne, ami a súrlódást gátló, mozgást megkönnyítő szerepet hatékonyan betöltené. Így pedig a mozgás hatalmas fájdalommal járna!

Már nem is olyan meglepő, hogy milyen roppant fontos a porcok szerepe!

 

Ez előfordulhat Önnel is?

 

Sajnos igen, ha nem vigyáz a pocaira kellőképpen. Ugyanis a porcainkban a korunk előrehaladtával fokozatosan a leépítő folyamatok kerülnek túlsúlyba a felépítőkkel szemben. Tehát a porszövet mennyisége folyamatosan csökken. Így pedig szépen lassan kialakulhat az ízületi porckopás.

 

Ez mit okozhat?

 

A porcok kopása sajnos egy igen fájdalmas ízületi betegséghez, artrózishoz vezethet. Ez elég súlyos lehet, ugyanis hatalmas fájdalom, gyulladás és merevség kísérheti. Akár teljes mozgáskorlátozottságot vagy mozgásképtelenséget is okozhat!

 

A porckopás fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhat

 

Hogyan tehet ellene?

 

A korán ugyan nem tud változtatni, de szerencsére sok mindenen igen! Ha még nem alakult ki Önnél a porckopás, akkor a megelőzésen, ha viszont már kialakult, akkor a folyamat lassításán van a hangsúly.

Sportolással és porcerősítőkkel kiegészített életmódváltással rengeteget tehet annak érdekében, hogy a porcok súrlódásgátló szerepe minél tovább megmaradhasson.

 

Miért sportoljon?

 

Azt már tudja, hogy a porcoknak ahhoz, hogy "táplálkozni" tudjanak, mozgatásra van szükségük. Ahhoz pedig, hogy a porcokat leépítő folyamatokkal szemben a felépítő folyamatok is érvényesülni tudjanak, elegendő tápanyagot kell juttatnia a porcaihoz!

A rendszeres sportolás azért is fontos, mert amennyiben nem mozog eleget, az izmok is meggyengülnek, ami extra terhelést ró az ízületek "vállára". Kellő izomzattal jelentősen tehermentesítheti a porcok munkáját, így azok lassabban fognak elkopni!

Éppen ezért csak buzdítani tudom arra, hogy minél előbb kezdjen el valamit sportolni, amiben még örömét is leli!

 

A biciklizés jót tehet az ízületeknek és a porcoknak.

 

Hogy legyen mivel táplálni a porcokat…

 

Ahhoz, hogy legyen miből porcokat építeni, be kell juttatnia az ahhoz szükséges anyagokat a szervezetbe!

De hogy milyen anyagra is van szüksége a porcoknak? Emlékszik még rá, hogy milyen típusú rostok alkotják a mozgásunkban résztvevő porcainkat? A II-es típusú kollagén!

A II-es típusú kollagént a hagyományos táplálkozásunkkal csak nehezen tudjuk bevinni, a porcsejtjeink pedig a korunk előrehaladtával sajnos egyre kevesebbet termelnek belőle. De szerencsére ma már rendelkezésünkre állnak olyan porcerősítők, amelyek jól hasznosítható formában tartalmazzák ezt a bizonyos II-es típusú kollagént! Ilyen porcerősítő például az Artroflex Plus, ami az Ön porcai számára is egyszerű megoldást nyújthat, hogy legyen elég anyag az "építkezéshez".

Most már Ön is láthatja, hogy a porcok szerepe miért olyan fontos. Éppen ezért vigyázzon rájuk, hogy segítségükkel minél tovább mozoghasson fájdalmaktól mentesen!

Írta Dr. Kiss Zsolt

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.