Zselatin: valóban használ ízületi porckopás esetén?

zselatin ízületi porckopás esetén

Itthon és külföldön is jócskán megoszlanak a vélemények arról, hogy vajon a zselatin fogyasztása - étkezési zselatin - használhat-e vagy sem ízületi porckopás esetén. Sokan vannak, akik esküsznek rá,  és vannak olyanok is, akik szerint ez is csak egy placebo, azaz hatóanyag nélküli készítmény. A szakértők, valamint az ízületi problémákkal küzdő emberek véleménye igencsak megosztó, ami a zselatin hatékonyságát illeti. Azonban, mivel egyre többen beszélnek róla, ezért arra gondoltam, hogy megpróbálok utánajárni az igazságnak! A célom ezzel a cikkel az, hogy kiderítsem és megosszam Veled, milyen hatással van a zselatin fogyasztása a porckopásra. Valóban gyógyír lehet-e az étkezési zselatin fogyasztása ízületi fájdalmakra vagy ez csupán néphiedelem?

Természetesen én is azt mondom, amit az orvosok: hogy ha tartósan fájlaljuk térdünket vagy más egyéb ízületünket, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Ki kell deríteni pontosan mi is áll a háttérben. Nem mindegy ugyanis, hogy sérülés, gyulladás vagy porckopás okozza-e a tüneteket. Ha minden egyéb ok kizárásra került, gyakran derül ki, hogy a fájdalom forrása valóban maga a porckopás. Ez ugyanis az idő előrehaladtával, az ízületek folyamatos használatával, terhelésével egyre több embert érint és akár igen komoly fájdalommal is járhat. Röviden összefoglalva a csontok közti területet eredetileg kitöltő ízületi porc elkopik, így a csontok dörzsölni kezdik az ízületek szélét. Mivel ezek a részek érzőidegekkel gazdagon behálózódtak, valóban komoly panaszokat és az életminőség jelentős romlását tudja okozni. A zselatin fogyasztásától azt várnánk, hogy az majd úgymond visszaépíti a használatban elkopott ízületi porcokat, így védve azok egészséges állapotát.

 

Miből készül a zselatin, és miért kedvelik?

 

Gondolkodtál már valaha azon, hogy az étkezési zselatin miből is készül? Felhasználási lehetőségei közül sok az ismert és köztudott. Sokáig engem egyáltalán nem érdekelt az eredete, aztán úgy döntöttem, hogy megéri az alaposabb utána olvasást. Nem csak azért, mert az étkezési zselatin fogyasztása állítólag jó hatással van az ízületekre, de azért is, mert nagyon sokan fogyasztják előszeretettel a gumimacikat a családban... Ami ugyebár szintén zselatinból készül. Szóval, egészen alaposan körbejártam ezt a témakört. És persze a zselatin káros hatásai sem maradtak ki a kutatásból. De ezt később majd még bővebben ki fogom fejteni. Ez az anyag akár zselésítő anyagként is funkcionálhat különböző, akár édesipari termék esetében is. Most azonban térjünk vissza arra, hogy az étkezési zselatin miből is készül.

A zselatin nem más, mint egy állati eredetű fehérje, amit leginkább sertés és marha csontból illetve bőrből állítanak elő - innen az elnevezés, hogy marha zselatin. A marha zselatin természetesen azt feltételezi, hogy a zselatinban rengeteg kalcium és kollagén is található. Van egy olyan - megkérdőjelezhető - álláspont, miszerint a marha zselatin kollagén helyett fogyasztva megállja a helyét, és persze a legtöbben emiatt már rögtön arra következtetnek, hogy ez az állati eredetű zselatin fogyasztása képes megállítani az ízületi porckopást, valamint visszaadni a porcok rugalmasságát. No meg, hogy jót tesznek a növésben levő csontozatnak azok a színes kis gumimacik...

Azonban az étkezési zselatin kollagén tartalma nem is akkora, mint először gondolnánk, mert a zselatinban található kollagén nincs elemeire bontva. Ahogy azt már többször elmondtam Neked, a kollagént öt részre, vagy az úgynevezett peptidekre lehet lebontani. És mindegyik peptid a szervezet más-más részén fejti ki a jótékony hatását. Így például az I-es típusú kollagén peptid a bőrben, csontokban, inakban és szalagokban hasznosul. Az V-ös típusú kollagén peptid a hajszerkezetéért felelős. És csak a II-es típusú kollagén peptid az, ami az ízületekbe épül be. Ezért is van az, hogy az Artroflex Plusba is csak ez a II-es típusú kollagén peptid kerül be.

Tehát abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a zselatinban maga a kollagén óriásmolekula található meg (ebben egyesül az összes kollagén peptid), korántsem biztos, hogy az ízületeid visszanyerik egészségüket. Egyfelől, mert a kollagén óriásmolekula nem képes 100%-ban hasznosulni a szervezetben, másrészt pedig lehet, hogy a szervezeteden belül teljesen máshova épül be, mint ahova Te azt szeretnéd (ízületekbe és porcokba). Előfordulhat, hogy a hajad és a körmöd kezd el gyorsabban nőni. Ám az is elképzelhető, hogy leghamarabb a bőrödben hasznosul a zselatinban található kollagén és kisimulnak a finomráncaid. Vagyis korántsem lehetsz biztos abban, hogy a zselatin fogyasztása azt az eredményt hozza neked, amire számítasz! 

Vannak ugyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy a zselatin enyhítheti az ízületi fájdalmakat. Illetve állati kísérletek során úgy tapasztalták, hogy a zselatin csökkentheti a reuma okozta duzzanatokat is. Azonban további kutatásra van szükség ahhoz, hogy egyértelműen bebizonyosodjon a zselatin ízületi porckopásra gyakorolt jótékony hatása. Tehát korántsem biztos, hogy az étkezési zselatin ízületi fájdalmakra enyhülést adna a számodra.

 

A zselatin fogyasztásának előnyei

A zselatin egy természetes fehérje, amely számos egészségügyi előnyt nyújt. Gyakran használják ízületi fájdalom, bőr egészségének javítása és emésztési problémák kezelése érdekében. Emellett, mivel a zselatin nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, mint például a glicin és a prolin, elősegítheti az izomnövekedést és az egészséges bőr fenntartását. Azonban fontos, hogy a zselatin fogyasztását mindig beépítsük egy kiegyensúlyozott, tápláló étrendbe, és ne tekintsük csodaszernek. 


Milyen szerepet játszanak az aminosavak a porckopás kezelésében?

Az aminosavak a fehérjék építőkövei, beleértve a kollagént is, amely a porcok fő alkotóeleme. Bizonyos aminosavak, mint például a glicin és a prolin, különösen fontosak a kollagén előállításához. A zselatin, ami gazdag forrása ezeknek az aminosavaknak, támogathatja a porcok regenerálódását és hozzájárulhat a porckopás tüneteinek enyhítéséhez. Azonban fontos megjegyezni, hogy az aminosavak pótlása önmagában nem helyettesíti a megfelelő orvosi kezelést. A legjobb eredmények elérése érdekében az aminosavakat átfogó kezelési terv részeként kell alkalmazni, amely magában foglalhat gyógyszeres kezelést, fizikoterápiát, étrendi változtatásokat és életmódváltoztatásokat is.
 

 

Vizsgálatok és eredmények a zselatin hatásáról ízületi porckopás esetén

Számos kísérletet végeztek már a kutatók a zselatinnal és annak használatával kapcsolatosan. Ezek során többnyire azt vizsgálták, hogy milyen hatása van a zselatinnak az artrózissal küzdő szervezetre. A számos kísérlet közül kettőt szeretnék most kiemelni a számodra!

Az egyik kísérlet során, 389 ízületi porckopásban szenvedő alanyt vizsgáltak. A kísérlet nemzetközi szinten zajlott, ugyanis, az Egyesült Királyság, az Amerika Egyesült Államok és Németország is részt vett benne. Egész pontosan 20 helyszínen zajlott egyszerre a kísérlet.

A kutatásban résztvevőket véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport napi 10 gr kollagén hidrolizátumot (egyfajta zselatin), a másik ugyanennyi placebót kapott 24 héten keresztül. A kísérlet befejeztével, a kutatók azt tapasztalták, hogy a kollagén hidrolizátum nem csökkentette jelentősebben az ízületi fájdalmat, mint a placebo. És az egyéb mozgással kapcsolatos fizikai funkciókat sem javította.

Ha csak ezt a kísérletet vesszük alapul, akkor bizony azt mondhatjuk, hogy a zselatin fogyasztásának hatása a porcokra közel zéró.

Persze van olyan, a zselatinnal kapcsolatos kísérlet is, aminek az eredménye többé-kevésbé eltér a korábban említettől.

Egy ilyen, a korábbihoz hasonló másik vizsgálat során ugyanis azt az eredményt kapták a kutatók, miszerint a kollagén hidrolizátumot fogyasztók körében az ízületi fájdalom csökkenése nagyobb mértékű volt, mint azok körében, akik placebót kaptak. Ebben a kísérletben 250 térdízületi porckopással küzdő személy vett részt. Ami lássuk be, hogy azért nem kis létszám! Ennek a kísérletnek a hossza szintén 24 hétig tartott. Továbbá azt is megemlíteném, hogy az alanyok által fogyasztott zselatin és placebo dózisa, az előző kísérlethez hasonlóan, napi 10 gr volt.

Amint azt Te is láthatod, a kutatások során kapott eredmények meglehetősen ellentmondásosak, ezért is olyan felkapott téma a kutatók körében a zselatin ízületi porckopásra gyakorolt hatása. Illetve ezért is olyan népszerű az artrózissal élők körében az étkezési zselatin fogyasztása. Hiszen számos eset van, ahol használt. Ugyanakkor legalább ugyanannyi eset, ahol eredménytelen volt a zselatin fogyasztása az ízületek és a porcok szempontjából.

 

Egyvalamiben azonban, mindegyik kutatás eredménye megegyezik!

A zselatin fogyasztásának lehetnek mellékhatásai!

 

emésztési és gyomor panaszt okozhat a zselatin

Mellékhatások, amiről kevesen beszélnek

 

A „zselatin mellékhatásai” témában rengeteget utána olvastam. Tanulmányokat, egészségügyben dolgozók által írt cikkeket, és olyan emberek ajánlásait is, akik esküdni mernek a zselatin ízületi porckopásra gyakorolt jótékony hatására. Azonban utóbbiak vagy nagyon szerencsések, és nem tapasztalták meg a zselatin mellékhatásait, vagy nem annak tulajdonították azokat. Ugyanis ők nem tesznek említést arról, hogy milyen kellemetlenségeket tud előidézni a zselatin.

A már említett kísérletek során is, illetve egyéb kutatások alkalmával is, számos kísérleti alany számolt be arról, hogy a zselatin a lent felsorolt mellékhatások közül egyet, vagy többet előidézett nála.

Ezek lehetnek a zselatin káros hatásai:

1. erős migréneket és fejfájásokat okozott

2. súlyos emésztőrendszeri problémákat váltott ki

3. felborította a szervezet anyagcseréjét

4. étvágytalansághoz vezetett

5. felfújtság érzetét váltotta ki

6. szorongást okozott

7. álmatlanságot idézett elő és rontotta az alvás minőségét

 

Természetesen nem minden esetben, és nem mindenkinél váltott ki mellékhatást a zselatin fogyasztása. És akiknél mégis, azok körében is eltérő súlyosságú volt. Így tulajdonképpen nem mondhatjuk, hogy a zselatin fogyasztása veszélyesebb lenne, mint mondjuk a kávéé. (A kávé is kiválthat kellemetlen mellékhatásokat bizonyos embereknél.) Azonban mindenképpen érdemes észben tartani, hogy melyek a zselatin káros hatásai! És amennyiben észleled őket, úgy azonnal teszteld le, hogy ezek a mellékhatások valóban az étkezési zselatin miatt jelentkeznek-e vagy valami más áll a háttérben.

 

Miért nem fogyasztok étkezési zselatint ízületi porckopás kezelésére?

 

Igazság szerint, minthogy rengeteg kutatási eredményt elolvastam, és nagyjából egyforma arányban vannak pozitív és negatív eredmények, ezért én nem vagyok 100%-san meggyőződve arról, hogy a zselatin használata valóban hasznos lenne ízületi porckopás esetén. És valószínűleg nem is fogom kikísérletezni saját magamon, hogy nekem beválik-e vagy sem.

Ennek oka egész egyszerűen az, hogy jómagam nem kedvelem sem a süteményeknél alkalmazott étkezési zselatint, sem pedig a gumicukrot, de még a kocsonyát sem! (Bár vannak a családban kivételek...)

Ezért, a zselatin használata helyett, én maradok a már bevált porcerősítő étrend kiegészítőmnél! Aminek a hatóanyagairól egyértelműen bizonyított, hogy képesek regenerálni az ízületi porcokat. És még kellemetlen mellékhatásokat sem idézett elő nálam!

Persze, ha Te szereted a zselatint és a kocsonyát, akkor nyugodtan fogyaszd őket. Ha nem is biztos, hogy használ ízületi porckopás esetén a zselatin, de legalább nem is árt. Feltételezve, hogy nem vagy rá érzékeny, így a mellékhatásokkal sem kell számolnod. 

 

Ha a sportolóknak segít, akkor talán Neked is...

 

Sportolók bevonásával is folytattak kísérleteket a kutatók annak érdekében, hogy többet megtudjanak a zselatin jótékony hatásairól. Természetesen az ő esetükben nem azt vizsgálták első sorban, hogy a zselatin hogyan hat ízületi porckopás esetén. A sportolóknál egyéb sportsérülések kezelése kapcsán került a górcső alá a zselatin hatása. Náluk tapasztalták, hogy a zselatin kapszulát fogyasztók körében gyorsabb volt a csontok, ínak, szalagok (emlékszel, fent említettem, hogy az I-es típusú kollagén peptid felelős ezekért) regenerálódása edzéseket, vagy sportsérüléseket követően. Ezek szerint a zselatin káros hatása, hatásai eltörpülhetnek a pozitív hatásai mellett.

Azonban nekünk, Neked, nem kifejezetten az állati eredetű (marha) zselatinra van szükséged, hanem II-es típusú kollagén peptidre ahhoz, hogy visszanyerd az ízületeid és a porcok rugalmasságát, amennyiben már ízületi porckopással küzdesz. És bár a zselatinban az összes kollagén peptid megtalálható, tudd, hogy az étkezési zselatin ízületre sosem lehet olyan hatékony, mint a koncentrált II-es típusú kollagén peptid tartalmú készítmények.

Ugyanakkor az sem elhanyagolható tényező, hogy a vizsgált sportolók nem csak a zselatinra támaszkodtak gyors ”felépülésük” során. Hanem a rendszeres mozgásra (én is állandóan ezt mondom Neked), valamint a C-vitaminra is. (Megint csak nem véletlen, hogy az Artroflex Plusba tettünk C-vitamint is.)

Tehát, hogy a zselatin valóban használ-e Neked ízületi porckopás vagy ízületi gyulladás esetén vagy sem, azt csak Te tudod eldönteni! Sok cikk szól arról, hogy a zselatin térdre, a porckopásra a térdben használ, de ezt csak úgy tudhatjuk meg, ha kipróbáljuk. Az étkezési zselatin térdre való alkalmazásának sikerességéről, az eddigi kutatásaim alapján ugyanis nem kaptam egyértelmű választ. De valószínűleg, ha te úgy tapasztalod, hogy az étkezési zselatin ízületi fájdalmakra bevált neked, akkor nem is hiányolod a tudományos bizonyítékot rá. Vagy tévedek?

A zselatin használata

A zselatin használata a porcerősítés terén érdekes lehetőségeket kínál az egészségmegőrzés és az ízületi problémák kezelése területén. Mint természetes forrása a kollagénnek, egy olyan fehérjének, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a porcok, ízületek, szalagok és csontok egészségében, a zselatin hozzájárulhat a porcok erősítéséhez és az ízületi fájdalmak csökkentéséhez. A zselatin fogyasztása – legyen szó étkezési zselatin bevitele formájában, vagy speciálisan erre a célra kifejlesztett kiegészítőkről – segíthet növelni a kollagén szintjét a szervezetben, elősegítve ezzel a porcok regenerálódását és az ízületi funkciók javulását. Egyes kutatások arra utalnak, hogy rendszeres zselatin fogyasztás esetén javulhat az ízületek mozgékonysága és csökkenhet a gyulladás, ami hosszú távon javíthatja az életminőséget azok számára, akik ízületi problémákkal küzdenek.

Zselatin por

A zselatin por formájában kényelmesen beilleszthető a napi étrendbe, például smoothie-kba, levesekbe vagy más ételekbe keverve, így támogatva a porcok regenerálódását és az ízületek egészségét. Kollagéntartalmának köszönhetően elősegíti a porcok rugalmasságának és ellenálló képességének fenntartását, csökkentheti az ízületi fájdalmakat és javíthatja a mozgás minőségét. Ezen felül, a zselatin por antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek a gyulladásos folyamatok elleni küzdelemben, így hozzájárulva az ízületi egészség általános javulásához.

Így készítsd az étkezési zselatin alapú porcerősítődet!

 

Ahogy azt már többször is említettem, én ugyan nem hiszek abban, hogy pusztán a zselatin fogyasztása elég ahhoz, hogy megszabadulj az artrózis okozta ízületi fájdalmaidtól és megállítsd a porckopást, de mert vannak, akik esküsznek rá. Ezért itt egy recept arra, hogyan érdemes az étkezési zselatint elkészíteni és beépíteni az étrendedbe. Avagy hogy egyem a zselatint?

Tulajdonképpen az étkezési zselatin fogyasztása, használata, elkészítése roppant egyszerű! Csak vízre (limonádéra, meggylére stb.) lesz szükséged és magára az étkezési zselatinra. A pontos elkészítési útmutatót pedig megtalálod az étkezési zselatin csomagolásán.

Ahogy láttam, akik esküsznek rá, ők naponta egy nagy kanál zselatint megesznek abból, amit elkészítenek. (Az elkészített zselatint tartsd a hűtőben miután kihűlt.)

De olyat is olvastam, hogy van, aki langyos,  még meg nem szilárdult formájában bekeni étkezési zselatinnal a fájó testrészét. Nos, nem tudom, hogy a zselatin hatása így jobban érvényesül-e, de ártani biztosan nem fogsz vele magadnak, ha ki is próbálod.

Felmerült kérdések:

 • A zselatin használata minden esetben hatásos? 100%-os eredményt semmilyen módszer nem tud garantálni.
 • Porckopásra zselatin készítmények kizárólagos használata javasolt? Nem, csupán egy fajta anyag/vitamin/nyomelem használata nem javasolt - használjunk inkább komplex, több vitamint tartalmazó készítményt.
 • Hogy egyem a zselatint? A zselatin por jó? Mi a javasolt fogyasztás? Zselatin elkészítése? Étkezési zselatin elkészítése egyszerű, több módszert javasoltunk a cikkben, ezen felül van még sok felhasználási lehetőség, sőt a termék csomagolására is szoktak egy gyors receptet írni.
 • Vegán vagyok, ehetek marha zselatint? Van többféle teljesen növényi eredetű zselatin is a piacon, így nem kell mellőzni a fogyasztását.
 • Csak Zselatin kollagén helyett? A cikkből kiderül, hogy nem helyettesíthető a porcainknak megfelelő kollagén csak zselatinnal.  
 • Étkezési zselatin használata porckopásra kifizetődőbb, mint egy porcerősítő készítmény használata? Egy porcerősítő készítményben sok különböző vitamin, ásványi anyag van, így komplexebben tud segíteni, mint ha ezek közül csupán egyet használnánk.
 • Hogyan lehet feloldani az étkezési zselatint? Az étkezési zselatint hideg vízben áztatjuk néhány percig, hogy "megduzzadjon", majd feloldjuk meleg vízben, levesben vagy más folyadékban, folyamatos kevergetés mellett, amíg teljesen fel nem oldódik. A porított zselatin esetében közvetlenül a meleg folyadékhoz adható, de az egyenletes oldódás érdekében jobb előbb kis mennyiségű hideg folyadékkal előkeverni.
  Vegetáriánus alternatíva van-e az étkezési zselatinhoz? Igen, léteznek vegetáriánus és vegán alternatívák, amelyek hasonló textúrájú ételek készítéséhez használhatók. Az agar-agar, amely egy tengeri alga kivonat, a leggyakoribb alternatíva, de használható még pektin (amit gyümölcsökben találunk), karobgumi és xantángumi is. Ezek az alternatívák különböző forrásokból származnak és különböző főzési tulajdonságokkal rendelkeznek, de megfelelő helyettesítői lehetnek a zselatinnak bizonyos receptekben.
 • Mennyi ideig tart a zselatin állagának megőrzése? A zselatinnal készült ételek hűtőszekrényben tárolva általában 3-4 napig őrzik meg állagukat. Fontos, hogy légmentesen lezárva tároljuk őket, hogy megőrizzük frissességüket és megakadályozzuk a száradást. A zselatinnal készült ételek fagyasztása nem ajánlott, mivel a felolvasztás során veszíthetnek állagukból és vízesebbé válhatnak. Az étkezési zselatin por vagy lap formájában hosszabb ideig, akár több évig is eltartható, ha száraz, hűvös helyen tároljuk.
 • Hogyan segíthet a zselatin a térdproblémák kezelésében? A zselatin rendszeres fogyasztása segíthet a térdízületi problémák kezelésében, mivel gazdag forrása a kollagénnak, ami alapvető fehérje az ízületekben, inakban és porcokban. Azonban, míg a zselatin fogyasztása hozzájárulhat az ízületi egészséghez, fontos megjegyezni, hogy ez nem helyettesíti a megfelelő orvosi diagnózist és kezelést. 
 • Mennyire hatékony a zselatin a porckopás tüneteinek enyhítésében? A zselatinban található kollagén segíthet a porcszövetek regenerálódásában és javíthatja az ízületek működését, ami hozzájárulhat a porckopás tüneteinek enyhítéséhez. Azonban a tudományos kutatások még nem bizonyították egyértelműen a zselatin hatékonyságát ezen a területen. Míg néhány tanulmány kimutatta, hogy a kollagén-kiegészítők javíthatják az ízületi egészséget, mások nem találtak jelentős hatást. Ezért mindig fontos orvossal konzultálni a porckopás kezelésének megtervezésekor, és a zselatint csak a teljes kezelési terv részeként kell alkalmazni.
 • Hogyan befolyásolhatja a glicin a porckopás tüneteit? A glicin, mint a kollagén egyik alapvető aminosava, közvetlenül hozzájárulhat az ízületi porcok egészségének fenntartásához. A glicin segít a szervezetnek kollagént előállítani, ami a porc rugalmasságát és tartósságát biztosítja. Ezáltal a glicin szerepet játszhat a porckopás tüneteinek enyhítésében, például a fájdalom csökkentésében és az ízületi mozgékonyság javításában.
 • Milyen hatással van a prolin a porckopás kezelésére? A prolin egy aminosav, amely központi szerepet játszik a kollagén szerkezetének kialakításában, ami a porcok alapvető alkotóeleme. A prolin biztosítja a kollagén hármas hélix szerkezetének stabilitását, ami elengedhetetlen a porc rugalmasságához és ellenállóságához. A prolinban gazdag táplálkozás, vagy prolin-kiegészítők, elősegíthetik a porcszövetek regenerációját, és hozzájárulhatnak a porckopás tüneteinek enyhítéséhez. 

Mindenesetre, ha biztosra akarsz menni, és valóban szeretnél megszabadulni az ízületi porckopás okozta panaszaidtól, akkor azt javaslom, hogy próbáld ki az Artroflex Plus porcerősítő készítményt!

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide! 

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

 • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
 • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
 • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
 • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.