Zselatin: valóban használ ízületi porckopás esetén?

zselatin

Itthon és külföldön is felkapott téma az ízületi fájdalmakkal küzdők körében a zselatin. Vannak, akik esküsznek rá. És vannak, akik szerint ez is csak egy placebo, azaz hatóanyag nélküli készítmény. A szakértők, valamint az ízületi problémákkal küzdő emberek véleménye igencsak megosztó, ami a zselatin hatékonyságát illeti. És mert egyre többen beszélnek róla, ezért arra gondoltam, hogy utánajárok az igazságnak!

 

Miből készül, és miért kedvelik?

 

A zselatin állati eredetű fehérje, amit leginkább sertés és marha csontból illetve bőrből állítanak elő. Ez természetesen azt feltételezi, hogy a zselatinban rengeteg kalcium és kollagén található. És persze a legtöbben emiatt már rögtön arra következtetnek, hogy a zselatin fogyasztása képes megállítani az ízületi porckopást, valamint visszaadni a porcok rugalmasságát.

Azonban a zselatinban található kollagén nincs elemeire bontva. Ahogy azt már többször elmondtam Neked, a kollagént öt részre, vagy úgy nevezett peptidre lehet lebontani. És mindegyik peptid a szervezet más-más részén fejti ki a jótékony hatását. Így például az I-es típusú kollagén peptid a bőrben, csontokban, inakban és szalagokban hasznosul. Az V-ös típusú kollagén peptid a hajszerkezetéért felelős. És csak a II-es típusú kollagén peptid az, ami az ízületekbe épül be. Ezért is van az, hogy az Artroflex Plusba is csak ez a II-es típusú kollagén peptid kerül be.

Tehát ebből az egyszerű okból kifolyólag, hogy a zselatinban mind az öt típusú kollagén peptid megtalálható, korántsem biztos, hogy az ízületeid visszanyerik egészségüket. Előfordulhat, hogy a hajad és a körmöd kezd el gyorsabban nőni. Az is elképzelhető, hogy a bőrödön kisimulnak a finomráncok.

Vannak jelek, amik arra utalnak, hogy a zselatin enyhítheti az ízületi fájdalmakat. Illetve állati kísérletek során úgy tapasztalták, hogy a zselatin csökkentheti a reuma okozta duzzanatokat is. Azonban további kutatásra van szükség ahhoz, hogy egyértelműen bebizonyosodjon a zselatin ízületekre gyakorolt jótékony hatása.

 

Vizsgálatok és eredmények

 

Több kísérletet végeztek a zselatinnal kapcsolatosan, amelyek során azt vizsgálták, hogy milyen hatása van az artrózissal küzdő szervezetre. Ezek közül szeretnék megemlíteni most kettőt.

Az egyik kísérlet során, 389 ízületi porckopásban szenvedő alanyt vizsgáltak. A kísérlet nemzetközi szinten zajlott, ugyanis az Egyesült Királyság, az Amerika Egyesült Államok és Németország is részt vett benne. Egész pontosan 20 helyszínen zajlott egyszerre a vizsgálat.

A kutatásban résztvevőket véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport napi 10 gr zselatint, a másik ugyanennyi placebót kapott 24 héten keresztül. A kísérlet befejeztével, a kutatók azt tapasztalták, hogy a zselatin nem csökkentette jelentősebben az ízületi fájdalmat, mint a placebo. És az egyéb mozgással kapcsolatos fizikai funkciókat sem javította.

Persze van olyan kísérlet is, aminek az eredménye kicsit eltér a korábban említettől.

Egy másik vizsgálat során ugyanis, amiben 250 térdízületi porckopással küzdő személy vett részt, azt tapasztalták a kutatók, hogy a zselatint fogyasztók körében a fájdalom csökkenése nagyobb mértékű volt, mint azok körében, akik placebót kaptak. A kísérlet hossza szintén 24 hét volt, illetve a kapott készítmények mennyisége szintén 10 gr volt.

Amint azt Te is láthatod, a kutatások során kapott eredmények meglehetősen ellentmondásosak, ezért is olyan felkapott téma a kutatók körében a zselatin.

Egy valamiben azonban, mindegyik kutatás eredménye megegyezik!

A zselatin fogyasztásának lehetnek mellékhatásai!

 

Amiről kevesen beszélnek

 

Rengeteget olvastam a témában. Tanulmányokat, egészségügyben dolgozók által írt cikkeket, és olyan emberek ajánlásait is, akik esküdni mernek a zselatin ízületeikre gyakorolt jótékony hatására. Azonban utóbbiak vagy nagyon szerencsések, és nem tapasztalták meg a zselatin mellékhatásait, vagy nem annak tulajdonították azokat. Ugyanis ők nem tesznek említést arról, hogy milyen kellemetlenségeket tud előidézni a zselatin.

A kutatások eredményei során többen beszámoltak arról, hogy a zselatin:

1. erős migréneket és fejfájásokat okozhat

2. súlyos emésztőrendszeri problémák kialakulásához vezethet

3. felboríthatja a szervezet anyagcseréjét

4. étvágytalansághoz vezethet

5. felfújhat

6. szorongást okozhat

7. álmatlanságot idézhet elő és ronthatja az alvás minőségét

Igazság szerint nem győzödtem meg a zselatin ”csodás erejéről”

Egyfelől nincs olyan kutatási eredmény, ami teljes mértékben alátámasztaná azt a feltételezést, hogy a zselatin képes hatékonyan kezelni az ízületi porckopást. Másfelől, a kutatások szerint rengeteg mellékhatást idézhet elő a rendszeres fogyasztása. És noha egyik sem túl veszélyes, azonban tud némi kellemetlenséget okozni. Persze a mellékhatások kialakulása is sok mindentől függ, és nem is biztos, hogy mindenkinél jelentkeznek.

Bár személy szerint engem nem győzött meg a zselatin, van akinek bevált. Ezért talán egy próbát megérhet...

 

Egészséges sportolókon is végeztek kísérletet

 

Nálunk ugyan azt tapasztalták, hogy a zselatin kapszulát fogyasztók körében gyorsabb volt a csontok, ínak, szalagok (emlékszel, fent említettem, hogy az I-es típusú kollagén peptid felelős ezekért) regenerálódása edzéseket, vagy sport sérüléseket követően. Azonban nekünk, Neked, a II-es típusú kollagén peptidre van szükséged, hogy visszanyerd az ízületeid és a porcok rugalmasságát.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy a vizsgált sportolók nem csak a zselatinra támaszkodtak gyors ”felépülésük” során. Hanem a rendszeres mozgásra (én is állandóan ezt mondom Neked) valamint a C-vitaminra is. (Megint csak nem véletlen, hogy az Artroflex Plusba tettünk C-vitamint is.)

A végső döntést, hogy kipróbálod-e, vagy sem a zselatint, természetesen Te hozod meg. Mindenestre szeretném, ha megfelelően és hitelt érdemlően lennél informálva a témakörben.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?


Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.