6 tipp, hogy ízületi fájdalommentes legyen az új évtized

6 tipp, hogy ízületi fájdalommentes legyen az új évtized

Azon gondolkodtam, hogy milyen cikkel is kezdhetném ezt az új évtizedet? Aztán ráeszméltem arra, hogy bizony nyugodtan folytathatom ott, ahol tavaly abbahagytam. Ugyanis a legutóbbi cikkünket ki tudom egészíteni további 6 tippel, hogy ízületi fájdalommentes legyen az új évtized számodra is, és mindenki számára, aki ízületi problémákkal küzd. Bár önmagában ez a 6 tipp is nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy enyhébbek legyen, vagy egyáltalán ne is érezd az artrózis okozta fájdalmakat, a teljesség kedvéért mégis azt javaslom, hogy olvasd el az előző cikket is. Így összesen 11 értékes tippet kapsz, amivel bátran és reményekkel telve vághatsz neki a 2020-as éveknek.

 

1. Válassz rostban gazdag ételeket!

 

Ízületi porckopás esetén is érdemes olyan ételeket fogyasztanod, amelyek bővelkednek rostokban. Ezek ugyanis egyrészt viszonylag hamar eltelítenek (kevesebbet eszel), másrészt serkentik az anyagcserét is. Így segítik a fogyást is. És mint, ahogy azt talán te is tudod, már akár 5 kg súlyfelesleg is 36%-kal növeli a térdízületi porckopás kialakulásának az esélyét. Persze, ha nem akarod számszerűsíteni, mint a kutatók, akkor is beláthatod, hogy minden egyes fölösleges teherrel (kilóval), ami az ízületeidre nehezedik, hozzájárulsz a porckopás kialakulásához és gyorsítod a lefolyását.

Tudod, ugyanaz történik a porcokkal a szervezetünkben a nagy teher alatt, mint a könyves vagy konyhai polcoddal, ha mindenféle nehéz tárggyal megrakod: megreped, majd eltörik/leszakad.

Nem vagyok az extrém diéták híve, ezért neked sem javaslom őket. De kinek is van rá szüksége, ha úgyis le lehet adni néhány felesleges kilót, hogy közben jókat eszel? (Figyelem, itt az étel minőségére és nem pedig a mennyiségére gondoltam!)

Tehát egy ízületi fájdalommentes új évtized kezdete lehet az, hogy több rostban gazdag ételt fogyasztasz, mint például: almát, avokádót, brokkolit, lencsét, articsókát, körtét, édesburgonyát és még sorolhatnám.

 

2. Válts ízület-barát olajra!

 

Egy másik meglehetősen egyszerű, ám hatásos tipp az ízületi fájdalommentes jövő eléréséhez az olajcsere. És nem, ennek az olajcserének semmi köze az autókhoz! :D

Egész egyszerűen csak arról van szó, hogy az ételeid elkészítése során, sütéshez vagy ízesítéshez, használj olyan olajat, amelynek hatóanyagai hozzájárulnak az ízületek egészségéhez. Hogy többet tudj meg ezekről az ízület-barát olajokról, figyelmedbe ajánlanám azt a korábbi cikkünket, ami ezekről az olajokról szól. Hogy elolvasd a cikket, kattints ide!

 

C-vitamin ízületi problémákra is

 

3. Egyél sok C-vitamint és antioxidánsban gazdag gyümölcsöt/zöldséget!

 

Nem győzöm kihangsúlyozni a C-vitamin és az antioxidánsok fontosságát, ami az ízületi gyulladások megelőzését és kezelését illeti. A C-vitaminnál olcsóbb és hatékonyabb ízületi gyulladáscsökkentőt el sem tudok képzelni! Ráadásul még a szervezet természetes kollagén előállítását is támogatja, arról nem is beszélve, hogy amennyiben kollagénes készítményt fogyasztasz, úgy segíti a szervezetbe ilyen módon bejutatott kollagén mihamarabbi beépülését!

Tehát mindenképpen érdemes azokat a porcerősítő készítményeket részesíteni előnyben, amelyek a II-es típusú kollagén mellett (csak ez hasznosul az ízületekben és a porcokban) C-vitamint is tartalmaznak. Ezek az étrend kiegészítők ugyanis nagyobb valószínűséggel hozzák meg a kívánt és elvárt hatást. Jó példa erre az Artroflex Plus!

Ugyan maga a C-vitamin is antioxidáns, azonban rajta kívül van még számos más vitamin és hatóanyag, ami antioxidánsként működik a szervezetünkbe juttatva. Ezek az antioxidánsok pedig mindamellett, hogy egyfajta védőburkot vonnak a sejtjeink köré (így akadályozzák meg például a porcok további kopását), ráadásul nagyon hatékony gyulladáscsökkentők is!

 

4. Színesítsd hallal az étrendedet!

 

Remélem, szereted a halat! Ha nem, akkor jó lenne megbarátkoznod vele. Ugyanis a mélytengeri halak többsége bővelkedik Omega 3 zsírsavban, ami szintén kitűnő gyulladáscsökkentő hatóanyag! Ráadásul ezen kívül további olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, amelyek ugyancsak hozzájárulnak az ízületi gyulladás csökkentéséhez.

Az alábbi halak nagyobb mennyiségű fogyasztására lesz érdemes odafigyelned ebben az évtizedben, hogy az ízületi fájdalommentes lehessen: atlanti makréla, lazac, hering, szardínia, szardella, fekete tőkehal, tonhal és a tópisztráng is remek választás lehet!

 

5. “Hagymát hagymával”

 

Emlékszel még arra a filmjelenetre, amikor Kabos Gyula azt mondja, hogy a hagymát is hagymával eszem? Mindenki nagyot kacagott nálunk a családban ezen a mondaton, amikor hallottuk, azonban azóta már tudom, hogy lehet nem is akkora butaság vagy ”parasztság” (a szó legszebb és legnemesebb értelmében gondolva).

Kutatások bebizonyították, hogy a hagymák többségében van egy allicintnek nevezett hatóanyag, ami képes enyhíteni a csípőízületi gyulladást és fájdalmat.

Azonban, ha ki kellene emelnem egy hagymát a sokféle hagymaféle közül, akkor az mindenképpen a fokhagyma lenne. Ez ugyanis tartalmaz még egy diallil-diszulfid nevű hatóanyagot is, aminek csont és sejtvédő hatása is van. Ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott, ha ízületi fájdalommentes napokra vágysz!

 

Mozogj rendszeresen, hogy ízületi fájdalommentes napok elé nézz!

 

6. Iktass be rendszeres mozgást az életedbe!

 

Hallottad már azt a mondást, hogy ami él, annak mozogni is kell? Ha nem, akkor mindenképpen jegyezd meg ugyanis ez egy igen nagy igazság! És, ha szeretnéd megőrizni (visszaszerezni) az ízületeid és a porcok egészségét, akkor egyszerű nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás. Egész egyszerűen azért, mert a porcokat nem hálózzák be vérerek. Ők az értékes tápanyagot az úgy nevezett szinoviális folyadékon keresztül nyerik ki. Ez az ízületek közötti folyadék pedig csak abban az esetben tudja megfelelően ellátni a feladatát, ha mozgunk. A mozgás ugyanis hozzájárul a szinoviális folyadék termelődéséhez és mozgásba is hozza azt. Így pedig valóban képes lesz szállítani a porcok számára is értékes tápanyagokat.

Ugyanakkor már azt is bebizonyították, hogy a mozgás során felszabaduló hormonok következtében csökken a fájdalomérzet és boldogabbnak érzik magukat az emberek.

Éppen ezért, ha kisebb-nagyobb nehézséggel is jár az elején, mindenképpen érdemes többet mozognod/tornáznod. Hiszen a rendszeres, ám kíméletes mozgás valóban hozzásegíthet egy ízületi fájdalommentes évtizedhez!

Persze, annak érdekében, hogy a szinoviális folyadék tényleg tartalmazza a porcok számára szükséges tápanyagot, erősen javasolt minőségi porcerősítő étrend kiegészítő szedése is! Ebben lehet segítségedre az Artroflex Plus!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.