Így segíthet a kineziológiai tapasz az ízületi panaszokon

Így segíthet a kineziológiai tapasz az ízületi panaszokon

 

Biztosan Te is találkoztál már azokkal a rejtélyes színes tapaszokkal, amelyeket leggyakrabban fiatalabb sportolókon lehet látni. Bevallom, egy időben nem igazán értettem, hogy ezeknek milyen funkciójuk van és miért örvendenek olyan nagy népszerűségnek. Felvetődött bennem az a kérdés is, hogy vajon van-e funkcióbéli különbség az eltérő színek között, vagy csak mindenki a neki tetszőt választja? Kiderült, hogy a kérdéssel nagyon is érdemes volt foglalkoznom és utánajárnom a dolgoknak. Ugyanis ezek az úgynevezett kineziológiai tapaszok nemcsak sportolók számára ajánlottak, hanem mindenki számára, aki ízületi panaszokkal küzd.

Természetesen a kineziológiai tapaszok sem fognak senkit sem egyik pillanatról a másikra kigyógyítani az ízületi fájdalmakból, de valamelyest képesek lehetnek enyhíteni azokat. Tehát mindenképpen érdemes megismerkedni velük, megérteni, hogy hogyan hatnak, illetve mikor, milyen esetben ajánlottak. Emiatt döntöttem úgy, hogy az eheti cikkemben bevezetlek ezeknek a különleges színes tapaszoknak a világába!

 

Egyáltalán miből is áll egy kineziológiai tapasz?

 

A kineziológiai tapasz főként pamut anyagból készül, így rendkívül kényelmes és rugalmas. Szemben a szorosan rögzített fáslikkal, ez nem akadályoz a mozgásban, hanem együtt mozog veled, ugyanis nyújthatósága megegyezik az ember bőrével. Nem véletlenül szeretik annyira a sportolók is! Ám az ízületi panaszoknál is rendkívül lényeges szempont, hogy a tapasz ne akadályozzon a mozgásban, hiszen az ízületek rendszeres mozgatása a porckopás elleni harc egyik legfontosabb alappillére.

További pozitív tulajdonsága a kineziológiai tapasznak, hogy légáteresztő anyagból készül, ezért a bőrt is szabadon hagyja lélegezni, így nem okoz semmiféle bőrirritációt. Tehát még abban az esetben is bátran alkalmazhatod, ha érzékeny a bőröd.

Hatalmas előnyük a fájdalomcsillapító gyógyszerekkel szemben, hogy teljesen biztonságosan alkalmazhatók kémiai hatóanyagok és mellékhatások kialakulása nélkül, ami sajnos ezzel ellentétben a gyógyszerekről nem mondható el.

 

Vállízületi probléma kezelésében is segít a kinezió tapasz

 

Hogyan tud segíteni?

 

A kineziológiai tapaszok legfőbb hatása a vérkeringés, a nyirokkeringés és az ízületi folyadék termelődésének a fokozása. Ez kifejezetten előnyös abban az esetben, ha ízületi porckopással küzdesz. Ugyanis a porckopás megelőzésének és lassításának, illetve a kopott porcok regenerálódásának az a legjobb módja, ha ellátod az ízületeidet tápanyagokkal jó minőségű porcerősítő segítségével. Ahhoz azonban, hogy a tápanyagok a legnagyobb mennyiségben eljussanak a porcokhoz, a vérkeringés fokozására is szükség van. A keringés ugyanis eljuttatja a porcok közti ízületi folyadékhoz a tápanyagokat, ahonnan a porcsejtek már könnyedén fel tudják venni azokat. A vérkeringés fokozásáért a rendszeres sportolással is sokat tehetsz a kineziológiai tapaszok mellett.

A kineziológiai tapasz másik nagy előnye, hogy ellazítja a bőr alatti szöveteket, ezáltal pedig a fájdalomreceptorokra nehezedő nyomás is csökken.

Ráadásul még a fájó ízületeket is segít stabilan tartani, illetve erősíteni az izmokat, így a kopott porcokról egy kevés terhet tud levenni, ami a további porckopást és a gyulladást is csökkenti.

 

A sokszínű választék: csupán divat vagy van jelentősége?

 

Ma már valóban a legtöbb dologból azért gyártanak többféle színt, hogy az ember a kedvére tudjon válogatni közülük. Nos, a kineziológiai tapaszok esetén is van szerepe a divatnak, hiszen egyes testrészeinken igen feltűnően tud rikítani egy piros vagy zöld tapasz, aminek nem feltétlen örül az ember, amikor nem passzol például egy elegánsabb színházi öltözékéhez. Ebben az esetben nyugodtan választhatunk egy bézs színű, a bőrszínre leginkább hajazó kineziológiai tapaszt.

Azonban a színek kiválasztásánál más szempontokat is érdemes figyelembe venni. Ez pedig a színeknek a lelki állapotra való hatása! A színterápia szerint ugyanis, amelyet tudományos vizsgálatok is alátámasztottak, a rajtunk található színek jelentősen befolyásolják a hangulatunkat, illetve az egészségi állapotunkat. A lelki állapotunk és az ízületeinkben jelentkező fájdalom pedig sok esetben összefügg!

A különböző színeknek mind-mind megvan a maga hatása a szervezetünkre. De talán, ha két fő csoportot kellene elkülönítenünk, akkor a meleg és a hideg színek közti különbség a legjelentősebb. A meleg színek, mint a narancs vagy a sárga, főként energetizáló hatással bírnak, míg a hidegebb színek, mint például a kék, hűsítik és nyugtatják a fájó, gyulladt ízületeket.

Vannak színek, mint például a fekete és lila, amelyek pedig fokozzák más színű kineziológiai tapaszok hatását. Ezért van az, hogy sokan több színű tapaszt is felhelyeznek a fájó testrészeikre.

 

A kinezió szalagok színei is befolyásolják a kezelés hatékonyságát

 

Hogyan kell felhelyezni a tapaszokat?

 

A tapaszok felhelyezése elsőre egyszerűnek tűnik. A legtöbben azt gondolják, hogy elég csupán a fájó ízületek fölé ragasztani őket. Azonban a kineziológiai tapasz a hatásait bonyolult mechanizmusokon keresztül képes kifejteni. Elsősorban azzal hat, ahogy a bőr alatti szöveteket és ízületi szalagokat a megfelelő irányba húzza. Ez mindenkinél egyéni lehet, amihez pontosan kell ismerni, hogy hova kell felragasztani, milyen test- és ízületi helyzetben, illetve a szalag milyen százalékú megnyújtásával. Emiatt nem ajánlom a számodra, hogy otthon magadnak kezdd el felragasztgatni a tapaszokat, ugyanis a nem megfelelő felhelyezéssel még akár ronthatsz is az ízületi fájdalmakon. Vagy csupán teljesen hatástalan lesz a tapasz, így kidobsz egy csomó pénzt az ablakon.

A felragasztáshoz keress fel egy gyógytornászt, aki megmutatja a kineziológiai tapasz helyes használatát!

 

Mire nem alkalmasak a tapaszok?

 

A kineziológiai tapasz ugyan remek alternatívája lehet a fájdalomcsillapító gyógyszereknek, azonban a porckopás kiváltó okát önmagában nem képes kezelni. Emiatt csak tüneti kezelésre alkalmas, illetve a keringésfokozó hatása révén segíthet ellátni a porcokat tápanyagokkal. Az izomerősítő hatása is csekély önmagában, emiatt fontos, hogy a használatát mindenképpen egészítsd ki rendszeres sportolással is.

A kineziológiai tapasz csupán a keringésfokozó hatásával sem képes regenerálni a porcokat. Ahhoz, hogy a porcsejtjeidnek legyen miből újjáépíteniük magukat, fontos, hogy kellő mennyiségben vidd be a porcok fő tápanyagát, a II-es típusú kollagént is a szervezetedbe. Ezt sajnos kizárólag a táplálkozásoddal nem tudod megtenni, de szerencsére olyan jó minőségű porcerősítővel, mint az Artroflex Plus, könnyedén táplálhatod a porcaidat.

Ízületi fájdalmaktól mentes, szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.