Hogyan teszi tönkre a kávé az ízületeidet?

kave vs zold tea

A kávé egy igazán megosztó téma még a kutatók között is. Viszont abban mindenképp meg lehet egyezni, hogy túlzott fogyasztása nem ajánlott!

Nem tudom, hogy Te hogy vagy vele, de én azért kezdtem kávét inni, mert az olyan ”felnőttes” és egy bizonyos kor felett, mintha ezt várnák el az embertől, hogy kávét igyon Bambi és kakaó helyett. De azért még is büszke vagyok arra, hogy nem váltam rendszeres kávéfogyasztóvá, noha egy-egy alkalommal, ha kávézóban találkozom ismerőseimmel én is megiszok egy koffeinmentes növényi tejjel készített latte-t.

És, hogy miért jobb kerülni a kávét? Azért, mert a rendszeres kávé fogyasztás súlyosbíthatja az ízületi porckopást.

 

Legalizált drog a kávé?

 

A kávéról többnyire mindenki annyit tud, hogy koffeint tartalmaz, ami segít ébren maradni és élénkíti az agyat. Azonban a koffein csak kb. 2%-át teszi ki a kávénak. És a többi hatóanyagról alig tudunk valamit. Így talán az sem meglepő, hogy sokan azt sem tudják, hogy a kávé drogként hat ránk és erős függőséget okoz.

A kávéfogyasztók esetében az agy szerotonin szintézise alacsonnyá válik, hiszen maga a kávé mesterségesen megemeli a szerotonint, így az agynak már nem kell foglalkozni annak előállításával. Ez pedig nem csak a normális alvást befolyásolja kedvezőtlenül, de a bélműködést is, és az energiaszintet valamint hangulatot is. Arról nem is beszélve, hogy ez egyfajta ördögi kört alakít ki: kávét iszol, hogy ébren maradj, hogy jobb legyen a hangulatod és energiával töltsd fel magadat, mialatt valójában a kávé torzítja el szervezeted azon képességét, hogy mindezt természetesen előidézd. És persze, ahogy egyre gyakrabban fogyasztod a kávét, úgy szoksz egyre jobban hozzá, és ezért egyre nagyobb dózisban lesz rá szükséged, ahhoz, hogy elérd a kívánt hatást.

De önmagában ez, még nem lenne hatással az ízületeid egészségére.

Azonban tudtad, hogy a rendszeres kávéfogyasztók, rengeteg fontos ásványi anyagtól válnak meg?

 

Mit tesz az ízületeiddel a kávé?

 

Megfigyelték, hogy a kávézók vizeletén keresztül rengeteg kalcium, kálium és magnézium távozik a szervezetből más ásványi anyagok mellett. Az is bebizonyosodott már, hogy a kávé e mellékhatása miatt, sokkal gyakoribb a csontritkulás a rendszeres kávéfogyasztók körében, mint azoknál, akik nem fogyasztják.

De ezen ásványi anyagokra az ízületeknek is szüksége van!

És mit gondolsz? A kávé talán megválogatja, hogy honnan vonja el a szervezetedből az ásványi anyagokat? Nem! Arról nem is beszélve, hogy a magnéziumnak görcsoldó, izomlazító és fájdalomcsillapító hatás is van. De ha kevés van a szervezetünkben, akkor megkockáztatjuk, hogy mozgásszervi fájdalmaink felerősödnek, kiújulnak.

A kávé egy másik negatív hatása az ízületekre, hogy növeli a stressz hormon szintjét, ami növeli az inzulin szintjét, ami pedig gyulladáshoz vezet. Ez lehet az egyik nyomos oka annak, hogy folyamatosan gyulladásban vannak az ízületeid, ha rendszeresen kávézol.

A kávé továbbá kedvezőtlenül befolyásolja a máj méregtelenítő folyamatát is, ami pedig a gyógyszeres kezelések hatását változtatja meg negatív irányba. Tehát ha rendszeresen kávézol, akkor is, amikor gyógyhatású készítményeket vagy étrend kiegészítőket fogyasztasz, akkor számolnod kell azzal, hogy a készítmény által ígért és elvárt eredmény nem biztos, hogy találkozni fog a tapasztalt hatással.

 

Kávé helyett inkább ezt idd!

 

Figyelmeztetlek, ha úgy döntesz, hogy leszoksz a kávéról az ízületeid egészségének érdekében, akkor az első napokban számolnod kell némi elvonási tünettel: ingerlékenység, fejfájás, koncentrációs zavar és alacsony energiaszint. Viszont ez egy hétnél tovább senkinél sem tart.

Ha pedig nem tudsz teljesen lemondani a koffeinről, akkor fogyassz zöld teát. A zöld tea kiváló élénkítő, de a kávéval ellenben nem vált ki függőséget. Illetve, amíg a kávé előhozza a gyulladást, addig a zöld tea a magas antioxidáns tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő. Továbbá a zöld tea tartalmaz C, D, K és B2 vitaminokat is, amikre szüksége van az ízületeidnek! (Kattints ide és olvasd el a Vitaminbomba az egészséges ízületekért cikket.)

A zöld teáról még azt is fontos tudni, hogy csökkenti a II. típusú cukorbetegség kialakulását, szabályozza a vércukorszintet és javítja az inzulin érzékenységet. Olvasd el a Tudtad, hogy kapcsolat van az artrózis és a diabétesz között cikkünket, és tudni, fogod, hogy ez miért olyan fontos információ a zöld teával kapcsolatosa.

A zöld tea továbbá segít a testsúly optimalizálásban is. Olvasd, el a Tudod ezt az artrózisról cikket, hogy megtud miért olyan fontos ízületi porckopás esetén az, hogy odafigyelj a testsúlyodra.

Ezek után azt hiszem érdemes átgondolnod, hogy valóban szükséged van a mindennapi kávéra, vagy már csak megszokásból, a kialakult függőséged miatt iszod?

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?


Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.