Hogyan teszi tönkre a kávé az ízületeidet?

a kávé az ízületeidet tönkre teheti

A kávé egy igazán megosztó téma még a kutatók között is. Azonban abban mindenképp meg lehet egyezni, hogy túlzott fogyasztása nem ajánlott! Túlzott fogyasztása esetén a kávé hatása az ízületekre nem pozitív, sőt negatív is lehet.

Nem tudom, hogy Te hogy vagy vele, de én azért kezdtem kávét inni, mert az olyan ”felnőttes” és egy bizonyos kor felett, mintha ezt várnák el az embertől, hogy kávét igyon Bambi és kakaó helyett. Annak azért örülök, hogy mindezek ellenére még sem váltam kávéfüggővé. Abszolút nem jelent gondot számomra az, ha napokig nem iszok kávét. Aki azonban nem tud "átvészelni" úgy egy napot, hogy ne inna meg legalább egy csésze kávét, vagy ne járna egész nap a kávé az eszében, az az ember bizony már kávéfüggő. Ez pedig elég nagy probléma lehet, ha ízületi problémával küzd az illető.

És, hogy miért is van ez így? Azért, mert kutatások szerint a kávé az ízületeidet negatívan befolyásolja. Bizony, a kávé hatása az ízületekre nem épp a legkedvezőbb! Legalábbis attól függően hogy milyen kávét fogyasztás és hogyan. De erről részletesebb olvashatsz majd lentebb!

 

Legalizált drog a kávé?

 

A kávéról többnyire mindenki annyit tud, hogy koffeint tartalmaz, ami segít ébren maradni és élénkíti az agyat. Azonban a koffein csak kb. 2%-át teszi ki a kávénak. És a többi hatóanyagról alig tudunk valamit. Így talán az sem meglepő, hogy sokan azt sem tudják, hogy a kávé drogként hat ránk és erős függőséget okozhat. Ami miatt önként és boldogan károsítjuk az ízületeinket minden megivott csésze kávéval. Ugye milyen félelmetes a kávé negatív hatása?

Na de hogyan is alakul ki a kávéfüggőség?

A kávéfogyasztók esetében az agy szerotonin szintézise alacsonnyá válik, hiszen maga a kávé mesterségesen megemeli a szerotonint, így az agynak már nem kell foglalkozni annak előállításával. Ez pedig nem csak a normális alvást befolyásolja kedvezőtlenül, de a bélműködést is (Tudod, hogy egyes kutatások szerint a bélbaktériumoknak is szerepe lehet az ízületi problémák kialakulásában?), és az energiaszintet valamint hangulatot is befolyásolja a kávé. Arról nem is beszélve, hogy ez egyfajta ördögi kört alakít ki: kávét iszol, hogy ébren maradj, hogy jobb legyen a hangulatod és energiával töltsd fel magadat, mialatt valójában a kávé torzítja el szervezeted azon képességét, hogy mindezt természetesen előidézd. És persze, ahogy egyre gyakrabban fogyasztod a kávét, úgy szoksz egyre jobban hozzá, és ezért egyre nagyobb dózisban lesz rá szükséged, ahhoz, hogy elérd a kívánt hatást. (Nem hazudok Neked, ezt mind láttam és megtapasztaltam a környezetemben élő kávéfüggőkön.) Döbbenetes, hogy a kávé hatása mikre nem képes!

Persze a rendszeres kávéfogyasztók erre azt mondják, hogy mindez még nem bizonyítja azt, hogy a kávé az ízületekre is negatívan hatna.

Na de akkor mégis miért vannak ilyen jellegű kutatások?

 

Így hat a kávé az ízületeidre

 

Megfigyelték, hogy a kávézók vizeletén keresztül rengeteg kalcium, kálium és magnézium távozik a szervezetből más ásványi anyagok mellett. Az is bebizonyosodott már, hogy a kávé e mellékhatása miatt, sokkal gyakoribb a csontritkulás a rendszeres kávéfogyasztók körében, mint azoknál, akik nem fogyasztják.

De ezen ásványi anyagokra az ízületeknek is szüksége van!

És mit gondolsz? A kávé talán megválogatja, hogy honnan vonja el a szervezetedből az ásványi anyagokat? Nem! Arról nem is beszélve, hogy a magnéziumnak görcsoldó, izomlazító és fájdalomcsillapító hatás is van. De ha kevés van a szervezetünkben, akkor megkockáztatjuk, hogy mozgásszervi fájdalmaink felerősödnek, kiújulnak. Már önmagában ez is a kávé negatív hatása. És ez még nem minden!

A kávé egy másik negatív hatása az ízületekre, hogy növeli a stressz hormon szintjét, ami növeli az inzulin szintjét, ami pedig gyulladáshoz vezet. Tehát azt mondhatjuk, hogy a kávé az ízületeidet lángba borítja azzal, hogy támogatja a gyulladások kialakulását.

A kávé továbbá kedvezőtlenül befolyásolja a máj méregtelenítő folyamatát is, ami pedig a gyógyszeres kezelések hatását változtatja meg negatív irányba. Tehát, ha rendszeresen kávézol, akkor is, amikor gyógyhatású készítményeket vagy étrend kiegészítőket fogyasztasz, akkor számolnod kell azzal, hogy a készítmény által ígért és elvárt eredmény nem biztos, hogy találkozni fog a tapasztalt hatással.

Mindebből kifolyólag pedig arra a következtetésre jutottam, hogy a kávé hatása az ízületekre minden csak nem épp pozitív.

 

Kutatások szerint a kávé az ízületeidet negatívan befolyásolhatja.

A finnek már tudják, hogy a kávé az ízületek ellensége

 

MD M. Heliövaara és társai készítettek egy átfogó vizsgálatot, amely során a kávé és az emberi vérben található rheumatoid jelzők közötti kapcsolatot vették gorcső alá. A kísérlet 15 éven keresztül tartott, azaz a résztvevő alanyok egészségi állapotát és életviteli szokásaikat 15 éven keresztül figyelték.

Nos, meg kell vallani, napi egy kávé nem befolyásolta különösebben negatívan a kísérletben résztvevő alanyok ízületeit. Azonban azoknál az alanyoknál, akik napi 3-4+ kávét is elfogyasztottak, észrevették, hogy kétszer nagyobb eséllyel alakult ki rheumatoid ízületi probléma az évek során.

Ugyan ez volt megfigyelhető azután is, hogy az eredményeket korrigálták. Gondolok itt arra, hogy figyelembe vették, hogy dohányoztak-e az alanyok, rendszeres alkohol fogyasztók voltak-e, túlsúlyosak voltak-e? Sőt, bár minden alany felnőtt volt a kísérlet megkezdésekor is, azért az eredményeket még az életkorral is korrigálták. (A pontos eredmények miatt még 3-5 év korkülönbség is számíthat.)

Mindezeket figyelembe véve arra a következtetésre jutottak, hogy a kávéban található még nem teljesen ismert hatóanyagok között lehetnek olyanok is, amelyek előídézik az ízületi panaszokat. Vagyis a kávé az ízületeidet abszolút nem támogatja!

Persze a kávé hatása ettől függetlenül még mindig vitatható és vitatott téma is. Hiszen azért az sem mindegy hogy egy espressot iszol cukor és minden nélkül, vagy egy nagy bögre kávés tejet. És persze az sem mindegy, hogy az a tej állati vagy növényi eredetű. Illetve, hogy instant kávét (azon belül is milyen összetevőjüt) vagy rendes kávészemekből lefőzött kávét fogyasztas. A kávé hatása az ízületekre sok látszólag jelentéktelen tényezőtől függ. Még az is lehet, hogy megfelelő összeállításban a kávé negatív hatása semlegesíthető.

De ez majd kiderül a jövőben! Addig is,

 

Kávé helyett inkább ezt idd!

 

Figyelmeztetlek, ha úgy döntesz, hogy leszoksz a kávéról az ízületeid egészségének érdekében, akkor az első napokban számolnod kell némi elvonási tünettel: ingerlékenység, fejfájás, koncentrációs zavar és alacsony energiaszint. Azonban általában ez egy hétnél tovább senkinél sem tart.

Ha pedig nem tudsz teljesen lemondani a koffeinről, akkor fogyassz zöld teát. A zöld tea kiváló élénkítő, és remek alternatíva lehet a kávé helyett. Azonban nagy előnyei közé tartozik az is, hogy a zöld tea a kávéval ellenben nem vált ki függőséget. Illetve, amíg a kávé az ízületeidben előidézi a gyulladást, addig a zöld tea a magas antioxidáns tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentőként hat. Továbbá a zöld tea tartalmaz C, D, K és B2 vitaminokat is, amikre szüksége van az ízületeidnek! (Kattints ide és olvasd el a Vitaminbomba az egészséges ízületekért cikket.)

A zöld teáról még azt is fontos tudni, hogy csökkenti a II. típusú cukorbetegség kialakulását, szabályozza a vércukorszintet és javítja az inzulin érzékenységet. Olvasd el a Tudtad, hogy kapcsolat van az artrózis és a diabétesz között cikkünket, és tudni, fogod, hogy ez miért olyan fontos információ a zöld teával kapcsolatosa.

A zöld tea továbbá segít a testsúly optimalizálásban is. Olvasd, el a Tudod ezt az artrózisról cikket, hogy megtud miért olyan fontos ízületi porckopás esetén az, hogy odafigyelj a testsúlyodra.

Ezek után azt hiszem érdemes átgondolnod, hogy valóban szükséged van a mindennapi kávéra, vagy már csak megszokásból, a kialakult függőséged miatt iszod?

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.