Porckorongkopás kezelése: Milyen megoldások vannak?

Porckorong kopás kezelése: milyen megoldások vannak?

Azzal már biztosan Te is tisztában vagy, hogy a gerincünkben található porckorongok kopása igen fájdalmas következménnyel járhat, mint például a gerincsérv kialakulása. Emiatt rettentően fontos, hogy időben kezdj el foglalkozni a porckorongkopás kezelésével!

A porckorong kopása okozta nagy fájdalom nem is olyan meglepő, ha belegondolsz abba, hogy a gerincünk egy idegekben roppant gazdag testrészünk. Ezért érezheted például azt, hogy egyre nehezebb és fájdalmasabb lehajolnod azért az elejtett 200 forintosért. Hogy folyamatosan tompa fájdalmat érzel a hátadban vagy a nyakadban, mintha egy nehéz hátizsák telepedett volna rád. Hogy alig tudsz felállni a foteledből, mert úgy sajog a derekad. És időnként bizsereg a karod, mintha hangyák mászkálnának rajta. Vagy éppen hirtelen belehasít a hátadba az az ismerős szúró és égető érzés...

A porckorongkopás kialakulását és tüneteit most részletesebben nem fejtem ki Neked, hiszen egy korábbi cikkemben már írtam róla.

Ebben a mai cikkben belemászunk a porckorongkopás kezelésének még a legmélyebb bugyraiba is, hogy ne kelljen örökké ezzel a fájdalommal élned.

 

Már Te is összezavarodtál a kezelési lehetőségeket illetően?

 

Ha már elkezdtél utánanézni, hogy milyen lehetőségeid vannak a porckorongkopás kezelésére, de azt érezted, hogy elveszel az információk tengerében, akkor tudd, hogy ezzel nem vagy egyedül! Sokan járunk így! Hiszen ahány oldal, szinte annyi féle módszert ajánlanak a porckorongkopás kezelésére.

Egyik helyen ijesztgetnek a műtéttel, másik helyen pedig megoldják egy gyógyszerrel a problémát.

Ne aggódj, most ebben a cikkben sorra átvesszük együtt, hogy milyen módszerek kerülhetnek szóba a porckorongkopás kezelésénél. A cikk végére Te is jobban átlátod majd, hogy melyik módszer lehet megfelelő a számodra.

Egy dolog azonban biztos: valamit lépned kell, ha nem akarod, hogy fokozódjanak a fájdalmaid! Így mindenképpen érdemes átolvasnod ezt az összefoglalót.

 

Kérdéseid vannak a porckorong kopás kezelését illetően?

 

Milyen esetben kerülhet sor műtéti kezelésre?

 

Mielőtt megijednél, szeretnélek megnyugtatni! A porckorongkopás kezelése során műtétre szerencsére csak ritkán kerül sor.

Abban az esetben szoktak az orvosok műtétet javasolni, ha az azt megelőző kezelések nem segítenek, és már elviselhetetlen gerincsérv lép fel. Ez ugyanis már akár bénulással is járhat.

Ebben az esetben a műtét során eltávolítják a gerinc kiboltosult részét, másnéven a sérvet, ami nyomja az idegeket és fájdalmat okoz.

A műtéttel az a legnagyobb probléma, hogy nem oldja meg a porckopás valódi okát. A probléma forrása ugyanis az, hogy elkoptak a porckorongok, emiatt pedig kitüremkedett a gerincvelő és kialakult a sérv.

Ha Te is logikusan belegondolsz, akkor ez a probléma így bármikor kiújulhat. Hiszen a porcok kopnak továbbra is, ha nem teszel ellene!

Így a legtöbb esetben a műtétre azért kerül sor valójában, mert az emberek nem kezdik el időben a porckorong kopásának a kezelését.

Éppen ezért fontos, hogy Te ne ess bele ebbe a hibába!

 

Hogyan kezelhető a fájdalom?

 

Komolyabb fájdalmak estén szóba jöhet a kórházi kezelés. Ilyenkor infúzión keresztül kapsz szteroidot, amely csillapítja a fájdalmat és leviszi a gyulladást.

Ez a kezelés körülbelül egy hétig tart.

Ezt nem csak amiatt jó elkerülni, mert nem éppen kellemes egy hétig infúzióval a kórházban tartózkodni, hanem több más okból is.

Egyrészről a porckorongkopás kezelésének ez a módja a műtéthez hasonlóan nem oldja meg a fő problémát. Sőt, csak a fájdalmat és a gyulladást mérsékli rövidtávon. Ami persze a Te helyzetedben pillanatnyilag jó megoldásnak tűnhet, ha már az elviselhetetlenségig fokozódott a fájdalom.

Azonban mégis csak az lenne a jó, ha a javulás tartós lehetne, hogy végre hosszú távon tudj fájdalommentesen mozogni, nem igaz?

Pedig sajnos hosszútávon a szteroidos kezelés többet árthat, mint használ. Több kutatás is bizonyította már, hogy a szteroidok tovább fokozhatják a porckopás folyamatát. Erről egy korábbi cikkemben írtam már Neked.

 

Infúziós kezeléssel enyhítik a súlyos porckorongkopás okozta fájdalmat.

 

És mi a helyzet a gyógyszeres kezeléssel?

 

A gyógyszerek, amelyeket a fájdalmak csillapítására szoktak felírni az orvosok, az injekcióval ellentétben általában nem szteroid típusúak.

Most gondolhatnád azt, hogy akkor ez lesz a Te megoldásod! Hiszen amennyiben a szteroid kétes megoldás, akkor a nem szteroid típusúak biztosan sokkal jobbak.

Ez azonban sajnos nincs így. Ugyan kifejezetten nem fokozzák a porckopás folyamatát, mint a szteroidok, de több súlyos mellékhatást is okozhatnak. Ilyen például a gyomor vagy nyombélfekély, amely vérző, gyulladt sebeket okozhat a gyomrodban vagy a beleidben.

Persze nem kell megijedned, ha tegnap pont bevettél egy fájdalomcsillapítót. Attól, ha évente beveszel egyet-kettőt, még nem lesz ilyen bajod.

Azonban a porckorongkopás kezelésnél ennél jóval több adagra lenne szükséged ahhoz, hogy hatékonyan csillapítani tudd a gyulladást és a fájdalmakat.

Ráadásul megint ugyanott vagyunk, ahol eddig. A gyógyszerek a probléma gyökerét nem oldják meg, csak a fájdalmakat csillapítják. Hiszen a porckorongok továbbra is kopnak, így újból visszatérő fájdalmakat okozhatnak.

A végtelenségig pedig mégsem szedhetsz ilyen fájdalomcsillapító gyógyszereket!

Ugorjunk is azokra a kezelési módokra, amelyeknek nincsen ilyen káros mellékhatásuk!

 

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

 

Íme egy sokkal barátságosabb módja a porckorong kopás kezelésének!

 

Nem mondom azt Neked, hogy létezik csodamódszer a porckorongkopás kezelésére. De a gyógytorna, mint szakma, véleményem szerint már önmagában egy csoda. Hiszen mindenféle káros mellékhatás nélkül csupán a tested mozgatásával tud segíteni a fájdalmaidon és old meg rengeteg problémát.

Persze ennél valamivel komplexebb folyamatról van szó. A gyógytornát a porckorongkopás kezelésénél teljesen személyre szabottan fogja a gyógytornász kialakítani a számodra. Célzott izomerősítő gyakorlatokkal megerősíti a fájdalmas rész körül a hátizmokat, amelyek átveszik a gerinc által végzett tartás egy részét. Ezzel pedig csökken a porckorongokra jutó teher, így azok lassabban is kopnak el.

A másik, ami miatt rettentően hatékony a gyógytorna, hogy mozgás hatására (amit ugye a fájdalmaiddal érthető módon nem olyan szívesen tettél eddig) több ízületi folyadék termelődik a porckorongok között. A torna hatására fokozódik a vérkeringés is, amely több tápanyagot szállít az ízületi folyadékba. Így a porckorongok - hasonlóan egy svédasztalhoz - fel tudják venni a bőséges ízületi folyadékból a számukra szükséges tápanyagokat. Így pedig el tud indulni a porcok felépítése!

A gyógytornász masszázzsal és izomlazítással még a fájdalmakat is csökkenti.

Abban is segít, hogy otthon milyen gyakorlatokat érdemes végezned, illetve hogyan tudsz javítani a testtartásodon. Hiszen ez is kiemelkedően fontos a porckorong kopás kezelésénél!

Ha kitartóan végzed a gyógytornát és nem hanyagold el, akkor rengeteget tud segíteni a porckorong kopásodon. Így pedig nem kell majd gyógyszerekhez vagy szteroidhoz fordulnod. Nem utolsó sorban a műtétet is elkerülheted vele!

 

A gyógytorna kiegészítője

 

A gyógytornának egy mellékhatásoktól mentes kiegészítője lehet a porcerősítő. A jó minőségű porcerősítők a probléma gyökerét kezelik és oldják meg. Hiszen olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeket a porcaid is. Így a már említett svédasztalt (vagyis ízületi folyadékot) olyan tápanyagokkal tudod feltölteni, amelyekre a porckorongoknak a felépítéshez szükségük van. Tehát a gyógytornával fokozott porcépítés folyamatát ezzel kitűnően meg tudod támogatni!

Láthatod, hogy milyen fontos, hogy ne csak azt tartsd szem előtt a porckorongkopás kezelésénél, hogy melyik módszer csökkenti a fájdalmadat. Hiszen a cél az, hogy magát a probléma gyökerét oldd meg! Minél előbb kezdd el gyógytornával (természetesen egy gyógytornász felkeresésével) és porcerősítővel kezelni azt, hogy ne legyen szükség műtétre és gyógyszerekre!

Fájdalommentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.