Mindent a nyeregízületi kopásról: a kialakulástól a kezelésig

Mindent a nyeregízületi kopásról: a kialakulástól a kezelésig

A nyeregízület mókás elnevezését két egymásba illő, nyereg alakú ízületi felszínről kapta. Ez az ízület a kéztőcsont és a hüvelykujj középcsontja között található, amelyek felszínét ízületi porcok borítják. Legalábbis jó esetben… Ha nem, akkor ott már sajnos nagy a baj és nyeregízületi kopásról beszélhetünk.

A nyeregízületi kopás pedig igen nagy fájdalmakkal és gyulladással járhat, ami az egész kézfejünk mozgását meghatározhatja. Ez nem csoda, hiszen a hüvelykujjunkat igen sok mindenre használjuk. Ez az ujj biztosítja a fogó képességünk alapját. A nyeregízület minden mozgásra képes, amire mi magunk: hajlítjuk-nyújtjuk, távolítjuk-közelítjük, körkörös mozgást tudunk végezni vele. Sőt, segítségével még a többi ujjal is szembe tudjuk forgatni a hüvelykujjunkat!

Éppen ezért nem lehet szó nélkül elmenni a nyeregízületi kopás mellett! Amennyiben már kialakult nálad a probléma, mert szoktad fájlalni a hüvelykujjad tövénél található részt, akkor különösen fontos, hogy foglalkozz a problémával. Lehetőleg még időben, hogy a nyeregízületi porc ne kopjon még tovább!

Amennyiben még nem tapasztalsz ilyen jellegű panaszokat, akkor se menj messzire! A problémát mindig jobb megelőzni, mint már kezelni. Ráadásul vannak olyan foglalkozások, amelyben különösen veszélyeztetettek az emberek és még inkább figyelniük kell a nyeregízület védelmére.

Ebben a cikkben most alaposan körüljárjuk a témát, egészen a nyeregízületi kopás kialakulásától kezdve a megelőzésig, illetve kezelésig. Ne aggódj, tőlem már megszokott módon az orvosi szaknyelvet igyekszem mellőzni, hogy könnyen befogadható legyen a cikk.

 

Nyeregízületi kopás okozza a kézfájdalmak jelentős részét.

 

Mi áll a nyeregízületi kopás hátterében?

 

A nyeregízületi porckopás hátterében az esetek többségében az egyes foglalkozásokból adódó túlterhelés áll. Ilyen például a számítógépes egér napi több órás használata, illetve a gépelés, de igen gyakori probléma ez a zenészek körében is. Ezeknél a tevékenységeknél akár egész nap aktív körkörös mozdulatokra használjuk a nyeregízületet, ami óriási megterhelést jelent a porcok számára.

Különösen idősebb életkorban, amikor a porcokban a leépítő folyamatok kerülnek túlsúlyba a felépítőkkel szemben. Ha emellé még nem viszünk be elegendő tápanyagot és folyadékot sem, akkor a nyeregízületi kopás még nagyobb eséllyel alakul ki.

De a kopás hátterében állhat reuma is, ami egy több ízületet érintő autoimmun betegség. Elsősorban jellemzően a kezet érinti, emiatt a nyeregízület is veszélynek van kitéve. A betegség nemcsak a porcot, hanem az egész ízületet megviseli, ezért igen erőteljes porckopással is szokott járni.

A porckopás folyamatát egyéb tényezők is gyorsíthatják, mint az ízületet érintő traumák, például a törés vagy a ficam.

 

A nőknél sokkal gyakoribb

 

Sajnos a nők alapvetően hátrányból indulnak, ha nyeregízületi kopásról beszélünk. Ugyanis a nőknél 10-szer gyakrabban alakul ki a probléma, mint a férfiaknál! A nőknél is főként 40 éves kor felett kezdődnek a panaszok, amikor az ösztrogén, mint védő tényező lecsökken a szervezetükben.

 

Ezeket a tüneteket tapasztalhatod!

 

A nyeregízületi kopás tünetei a hüvelykujj alatt legelőször terhelésre jelentkeznek. Például íráskor, az egér használatakor, vagy amikor az ember valamit meg akar markolni – például egy üveg vizet. Vagy akkor, amikor ki akarja nyitni az üveget, el szeretné forgatni a kulcsot a zárban, vagy éppen az ajtó fogantyúját próbálja elmozdítani. Ilyenkor egy pillanatra belehasít a fájdalom az ember kézfejébe, ami tompább jelleggel akár tartósan is fennmaradhat.

Később jellemző, hogy a fájdalmak egyre tovább tartanak, illetve időjárásra is érzékennyé válik a nyeregízület. Végül akár kisebb terhelésre is jelentkezhetnek a panaszok, ami aztán folyamatosan fennáll és a hüvelykujj mozgása korlátozottá válik. Később a mozgások teljesen beszűkülhetnek, a kéz szorítóereje csökken, a hüvelykujjon típusos deformitás alakulhat ki. Jellemző még a nyomásra való érzékenység, a recsegés a hüvelykujj tövénél, a körző mozgásnak a kiesése és a tárgyak elejtése.

Gyakori a gyulladás kialakulása is előrehaladottabb nyeregízületi kopás esetén. Ilyenkor a fájdalom mellett duzzanat és pirosság is jelentkezik. A nyeregízületi kopás odáig fajulhat, hogy a fájdalom már pihenés közben is fennáll.

 

A nyeregízületi kopás diagnosztizálása az esetek nagy részében tünetek alapján történik.

 

Így állapítja meg az orvos

 

Az orvos többnyire tünetek alapján állítja fel a nyeregízületi kopás diagnózisát. Ezt esetleg fizikális vizsgálatokkal és képalkotó eljárásokkal erősíti meg - mint röntgen, esetleg CT vagy MR.

 

A fizikális vizsgálat kissé fájdalmas, ilyenkor az orvos a hüvelykujjra hosszú nyomást gyakorol, majd csavaró mozdulattal kiváltja a tüneteket. Ezen kívül még a mozgás beszűkülését is vizsgálni szokták az orvosok.

De gyakran elég csak ránézni is az ember kézfejére, ami kopás esetén gyakran duzzadt, deformált, gyulladás esetén pedig pirosas színű.

Milyen kezelési módot érdemes választani?
Amikor a nyeregízületi kopás kezeléséről beszélünk, fontos elkülöníteni a tüneti és az oki kezelést.

A tüneti kezelések csupán a fájdalom és a gyulladás enyhítését célozzák. Erről elsősorban mindenkinek a fájdalomcsillapító gyógyszerek jutnak eszébe, pedig ezek a készítmények számtalan mellékhatást képesek okozni. Többek között károsítják a májat és a vesét, de a gyomor nyálkahártyáját is kikezdik, ami pedig fekélyhez vezethet.

Emiatt érdemes fontolóra venni, hogy valóban szeretnénk-e gyógyszerekhez nyúlni. Előtte mindenképpen azt ajánlom neked, hogy próbáld ki a különböző természetes módszereket, gyulladáscsökkentő teákat és illóolajokat!

Ami pedig a nyeregízületi kopás oki kezelését illeti, a legfontosabb a porckopás kiváltó tényezőjét orvosolni. Vagyis a kialakult tápanyaghiányt. A porcok legfőbb felépítője a II-es típusú kollagén peptid, így ezt kell bejuttatnod valahogyan a szervezetedbe. Ehhez jó szívvel ajánlom számodra az Artroflex Plus porcerősítőt!

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.