Meg tudom előzni mozgással a porckopást?

Meg tudom előzni mozgással a porckopást?

Mitől lehet porckopásod?

A porckopás, vagy orvosi nevén artrózis, a csontok találkozásánál lévő porcok lassú elöregedése. Az artrózis lehet:

  • nem megfelelő táplálkozástól, beleértve a túlzott cukor- vagy gluténfogyasztást,
  • genetikai probléma eredménye is,
  • mozgásszegény életmód vagy egyoldalú terhelés miatt

Ezért utolsó kiváltó ok miatt nem meglepő, hogy a testmozgással tudsz segíteni a porckopás okozta fájdalmaidon. Itt egy kis segítség, hogy melyik mozgásforma és hogyan tud rajtad segíteni. Lássunk egy rövid áttekintést.

Melyik mozgásforma segíthet a porckopás okozta fájdalmakon?

A rendszeres testmozgás a legjobb dolog, amit a testednek adni tudsz. Mindegy milyen fájdalmak gyötörnek, ha egy kicsit mozogsz, hidd el nekem, sokkalta jobban érzed majd magad. Ráadásul, hogyha időben elkezded, jóval meghosszabbíthatod a porckopásos fájdalom nélküli évek számát.

Nem kell komoly dolgokra gondolni, és edzőtermekbe járni. Bőven elég egy hosszabb túra, heti pár száz méteres úszás vagy csoportos jóga. Megfelelhet az otthoni torna is, ahol pontosan azokat a gyakorlatokat tudod végezni, amik neked ideálisak.

Aki szereti a strandot, porckopása nem lehet

Az úszás régóta jelen van Magyarországon, és ennek nem csak az aranyéremszerzés az oka. Kevés olyan sport van, ami így át tudmozgatni a tested egészét, mint az úszás. Minden egyes izmodat mozgatod, mégsem éri akkora terhelés az ízületeidet, mint mondjuk a futásban.

Mivel oda kell figyelned közben a légzésedre, kedvezően befolyásolja az egész szervezeted működését, azzal, hogy közben javul a sejtjeid oxigénellátása. A szerveid így fokozni tudják a kollagéntermelést (ami a porcok kenőanyaga) és a kopott porcaid regenerációját. A térdben érzett fájdalom ellen különösen a mellúszás tud hatni, ugyanis erősíti az ínakat, amik összetartják az ízületeket.

Az úszómedence mellett általában megtalálható egy meleg gyógyvizes medence is. Ebben ugyanúgy érdemes megmártózni, de nem csak a meleg miatt. A gyógyvízben több olyan ásványi anyag is megtalálható, amik segítenek az ízületek karbantartásában és az esetleges fájdalom és a porckopással együtt járó gyulladás kezelésében.

Miért tegyél egy kört a közeli erdőben?

Bizonyított az a tény, hogy a túrázás vagy séta, rendszeresen végezve, nem csak a lelkünkre hat jótékonyan, hanem a testünkre is. A mozgás maga segít javítani az állóképességeden, ha fokozatosan merülsz bele, nem fárasztja ki a tested. Viszont nagyon hatékonyan mozgatja át az alsótestet.

Jó ha tudod!
Ez a fajta mozgás jó hatással van az ízületekre, késelteti az öregedésüket. A friss levegőn való séta oxigénnel dúsítja a véred. Ez amellett, hogy segíti a sejtjeid regenerációját, csökkenti az általad érzett ízületi fájdalmakat. Tudományos megfigyelések alapján, azoknak, akiknek több oxigén van a vérében kevesebb és kisebb fájdalmat éreznek, mint azok, akik nem jutnak elég friss levegőhöz.

Túrabot használatával a felsőtestedet is ugyanígy meg tudod dolgoztatni, ezzel a séta jótékony hatását képes vagy átvinni a váll és könyék ízületeire is.

A távolkeleti harcművészet legyőzi a porckopást

A tai chi, egy az ősi Kínából származó mozgásforma, egyre közkedveltebb nálunk is. Nemrég a szomszéd Marika néni elkezdett érdeklődni ez iránt a sport iránt. Erre természetesen megkérdeztem tőle, hogy:

- Mégis miért? És mire jó?

- Azért, -felelte- mert a szakemberek szerint befolyásolja és segíti az ízületi fájdalmakban szenvedők állapotát, csökkenti a porckopás okozta fájdalmat és a merevséget. Mellesleg javítja a koncentrációt és a testre is rengeteg pozitív hatása van. És az alvás minőségére is kedvező hatással van.

Miért való a jóga minden korosztálynak?

A jógagyakorlatok nem csak az ízületeid rugalmasságát és mozgásterét őrzik meg, de az izmaidat is erősítik. Elősegítik a helyes testtartást, fejlesztik a koordinációs készségeket és az immunrendszert.

Ha az ízületeket körülvevő izmokat egyenletesen edzed, azzal sokat tehetsz azok stabilitásáért. Ha az izmaid elég erősek, jobban tudják tartani a tested vázát, így kevésbé terheled majd meg a csontokat és ízületeket, és kevésbé fog fájni. Ugyanakkor a folyamatos ritmikus légzés edzés közben oxigénnel dúsítja a vért. Majd a vér eljuttatja az oxigént a szükséges szervekhez. Azok így gyorsabban tudnak regenerálódni.

Fontos hozzátenni, hogy néhány jógapóz porckopás esetén többet árt, mint használ, ezért mindenképp kérd szakember segítségét!

A mozgás mellett más segítséget is adni kell a porcoknak a sikeres regenerálásához. A porcok anyagának visszaépítéséhez egy bizonyos fajta kollagén szükséges, ami megtalálható például az Artroflex Plus hatóanyagi között. Mindenképp ajánlom, hogy próbáld ki. Erről bővebben itt tájékozódhatsz.

ÖSSZEFOGLALVA: Végül is, melyek a legjobb sportok porckopás ellen?

Tehát a nem megterhelő rendszeres testmozgás csakis jót tehet neked.

Az úszással a csontjaidat és izmaidat megterhelő súly nélkül tudod erősíteni. Nyáron, amikor van időd, beleereszkedhetsz az úszómedencébe átmozgatni magad, vagy a gyógyvizes medencébe magadba szívni a hasznos ásványi anyagokat.

A túrázást vagy a sétát illesztheted be legkönnyebben a napirendedbe. Már az is segíti az izomépítést, ha minden nap elsétálsz a boltig és vissza. Jótékonyan hat majd ez a csontjaid és porcaid egészségére.

A tai chi és a jóga a napjainkban elhíresült keleti módszerek. A csontok, ízületek és izmok fiatalosságát és mozgékonyságát őrzik meg. Az egyenletes légzés és precíz mozgás nem csak a testre hat jótékonyan. Az koncentrációt is nagy mértékben tudja fejleszteni.

Hasznos megemlíteni, hogy a porcok viszaépítéséhez szükséges a kollagén. Ezt meg tudod szerezni a szervezeted számára az Artroflexból. Itt találod meg.

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.