Így használd a bokarögzítőt, hogy csökkentse az ízületi fájdalmakat

Így használd a bokarögzítőt, hogy csökkentse az ízületi fájdalmakat.

 

A bokaízületi porckopás az egész életünket megkeseríti. A bokánknak gyakran nem tulajdonítunk elég nagy jelentőséget egészen addig, amíg el nem kezd fájni. Onnantól kezdve azonban rájövünk, hogy szinte minden mozgásunkhoz elengedhetetlen. A porckopás miatt általában beszűkül a boka mozgástartománya, ezért alig tudunk járni, lábujjhegyre állni vagy éppen leguggolni. Az ugrálásról nem is beszélve! A duzzadt, gyulladt boka még tovább tudja korlátozni a mozgásunkat. Ha pedig nem a merevség korlátoz be minket, akkor a fájdalom, ami miatt nem tudjuk véghezvinni az egyes mozgásokat. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a bokarögzítők!

Cikkemben most elkalandozunk a bokarögzítők világában. Átbeszéljük, hogy miért is olyan jó a bokarögzítő porckopás esetén, illetve milyen típusút érdemes választani annak érdekében, hogy valóban segítsen csökkenteni a fájdalmakat.

 

A bokaízületi porckopás nem csak a bokában okozhat a problémát!

 

A bokánk adja a stabilitásunk egyik legfőbb alapját. Nem csoda, hogy ha a bokaízület megsérül, az kihatással van más ízületekre is. A boka merevsége leginkább a lábujjakat érinti, de fájdalmat okozhat akár a lábszárban is. Amennyiben fáj a bokánk, a testünk azonnal elkezd kompenzálni. A legnagyobb problémákat a térdben szokta okozni. Gondolj csak bele: ha elkezd fájni az egyik bokánk, azon nyomban a másik bokánkat terheljük jobban. Igen ám, de ez nemcsak a másik bokánkban okoz előbb utóbb porckopást, hanem a másik oldali térdízületben is.

A ferde tartásnak köszönhetően nemcsak az egyik lábunkra helyezünk fokozott terhet, hanem az egész felsőtestünk helyzete is megváltozik. Ezáltal a gerinccsigolyákat is felemásan kezdjük terhelni, így megjelenhet akár a porckorongkopás is. De a ferdeség a csípőízületekre is hatással van, amelynek a kopása szintén nagy fájdalmakat tud okozni.

Érthető tehát, hogy miért kell fokozott hangsúlyt fektetni a bokaízületi porckopásra. A fájdalmak ellenére a bokát muszáj terhelni annak érdekében, hogy az egész test egyensúlyban maradjon és ne alakuljon ki más ízületekben is a probléma. Azonban ehhez egyfajta támasztékra van szükség. Erre kitűnően alkalmas egy bokarögzítő!

 

Használj bokarögzítőt, ha ízületi porckopásod van.

 

Miben tud segíteni egy jó bokarögzítő?

 

A bokarögzítő képes arra, hogy elnyelje a mozgásból eredő ütődések egy részét, amelyek általában a fájdalmas ízületen szoktak csapódni. Ennek köszönhetőn csökken az ízületben a kopott porcok súrlódása, amelyek folyamatosan irritálva egymást még nagyobb gondokat tudnak okozni. Például kialakulhat az ízületi gyulladás vagy tovább fokozódhat a porckopás folyamata. A bokarögzítőnek köszönhetően ez a folyamat azonban csökkenthető, így a fájdalom is mérséklődik.

A bokarögzítő segít stabilan is tartani a bokát, így megelőzi a további sérüléseket és fenntartja az egész test egyensúlyát.

Hogy még egy érv szóljon a bokarögzítő mellett: segítségével könnyebb lesz a mindennapos mozgás, de még akár a sportolást is lehetővé teszi.

 

Mire kell figyelni a bokarögzítő kiválasztásánál?

Fontos azonban, hogy nem minden bokarögzítő képes ezt a támasztó funkciót ellátni. A bokarögzítő vásárlásánál kerüld a túl puha anyagból készülteket, és inkább a masszívabb anyaggal rendelkezőket válaszd.

Azonban a nagyon kemény bokarögzítő sem a legjobb választás, mert túlságosan nyomhatja az amúgy is fájdalmas bokát. A legjobb tehát a közepes keménységű, ami megfelelően tart, de azért némi rugalmasságot is biztosít.

A profibb bokarögzítőkön található egy mandzsetta is, amely körülveszi a bokát és segít elnyelni a mozgás során létrejövő ütődést.

 

A bokarögzítőt nem kell egész nap viselni, csak akkor, amikor nagyobb mozgásokat végzel.

 

A bokarögzítővel nem kellemetlenek a mindennapok?!

 

Nem, egyáltalán nem. A bokarögzítőt szerencsére nem kell egész nap viselni, csupán akkor, amikor nagyobb mozgásokat végzel. Például ahhoz, hogy kimenj otthon a konyhába egy pohár vízért, nem szükséges felvenned. Ám nagyobb házimunkák esetén már érdemes viselni. Ahogyan vásárlások, nagyobb séták vagy esetleg sportolás alkalmával is.

 

Milyen cipővel kell viselni?

 

A keményebb és tartást biztosító bokarögzítőket azért nagyobb darabnak kell elképzelni, mint a puha fajtákat. Emiatt nem lehet bármilyen cipővel viselni őket. Például egy szűk szárú csizmával nem, de egy hagyományos nyelvvel rendelkező sportcipővel már igen. Csak enyhén meg kell lazítani a cipőfűzőt!

 

A bokarögzítő képes arra, hogy elnyelje a mozgásból eredő ütődések egy részét.

 

Lehet sportolni bokarögzítővel?

 

Természetesen igen! Egyfelől az is a célja a bokarögzítő viselésének, hogy könnyebben tudjunk sportolni a segítségével.

Hiszen a porckopás elleni harc egyik legfőbb eszköze a rendszeres testmozgás. Persze nem arról van szó, hogy bokarögzítővel akkor bármit lehet sportolni. Továbbra is érdemes kerülni az intenzív ugrálással, gyakori ütődéssel járó sportokat, mint amilyen a futás is. Lehetőleg ne azokat a mozgásokat válasszuk, amelyek a bokát csavaró mozdulatokkal vagy hirtelen irányváltoztatással járnak, mint például a tenisz vagy a foci.

De nyugodtan elmehetsz például egy tempósabb sétára vagy kirándulásra. Ez remekül fokozza a vérkeringést és az ízületi folyadék termelődését. Jó választás az úszás vagy a vízi torna is, amikor egyáltalán nem terheled a porcokat. Természetesen a vízben nem szükséges hordani a bokarögzítőt!

Érdemes otthoni tornagyakorlatokat is végezni, amelyek erősítik a boka körüli izmokat. Azzal, ha megerősíted az izmokat, jelentős terhet tudsz levenni a fájó ízületi porcok válláról. Így pedig a bokafájdalom is csökkenthető.

 

A probléma valódi gyökerét azonban a porcerősítő fogja megoldani!

 

Ugyan a bokarögzítő rengeteget tud segíteni a további porckopás és az ízületi gyulladás megelőzésében, valamint a fájdalom csökkentésében, de a probléma fő gyökerét nem fogja tudni megoldani. Ennek oka, hogy a porckopás valójában a porcokban található anyag, a kollagén hiánya miatt alakul ki. Így ezt az anyagot kell pótolnunk annak érdekében, hogy a porcok tudjanak regenerálódni. A kollagénből is a II-es típusúra lesz szükséged, hiszen csak ez képes hasznosulni az ízületi porcokban. Ezért mindig olyan porcerősítőt válassz, ami bővelkedik II-es típusú kollagén peptidben. Jó választás lehet erre a kiváló minőségű Artroflex Plus!

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.