Ezért lehet fontos a porcerősítő protézisműtét után!

Ezért lehet fontos a porcerősítő protézisműtét után!

 

Éppen protézisműtét után van, vagy csak érdekli, hogy mivel jár a beültetés utáni rehabilitáció időszaka? Talán több helyről is hallotta már, hogy protézisműtét után lehet a gyógytorna mellett porcerősítőt szedni. Azonban arra még nem kapott pontos választ, hogy ez miért is segíthet? Akkor most a legjobb helyen jár, ugyanis alaposan körüljárjuk a témát!

Orvosként abban is szeretnék tanácsot adni Önnek, hogy a protézisműtét utáni eredményes rehabilitáció érdekében milyen porcerősítőt lehet érdemes választania. Ugyanis rengeteg készítmény kapható ma már a piacon. Ezért, ha esetleg Ön is többféle porcerősítővel találkozott, az egyáltalán nem az Ön hibája. Hiszen teljesen el lehet veszni ennyi termék között, és sok oldalon nem éppen szakmai információkat szolgáltatnak arról, hogy miért is lehet hatásos az adott porcerősítő.

Emiatt a cikkem végén kitérek majd arra is, hogy melyik az a hatóanyag, ami segíthet Önnek.

 

Mi történik a protézisműtét során?

 

Ahhoz, hogy pontosan megértse, miért van szüksége porcerősítőre a protézisműtét után, nézzük meg, hogy mit is csinálnak az orvosok a beültetés során. Mindezt mindenféle szakzsargon nélkül!

A probléma fő forrása ugye az ízületeiben, például a térdében vagy csípőjében található porcok kopása, ami miatt szükség van egy plusz elem beépítésére.

Ilyenkor az orvosok az egyik oldali vagy akár a teljes ízületi felszínt is pótolhatják a protézissel, az elkopott porcrészek pedig általában kivágásra kerülnek. A protézis legtöbbször két komponensből áll, ami közé egy műanyag, csúszós felszínt illesztenek be a sebészek. Ezzel helyettesítik az eredeti ruganyos porcok és a köztük található ízületi folyadék anyagát, amelyek a mozgás könnyítésében vesznek részt.

 

Amikor nem veszik figyelembe a betegek a teljes tájékoztatást

 

Sajnos sokan azt hiszik, hogy a protézisműtéttel egy csapásra megoldódik minden.

A betegek persze azt szeretnék hallani, hogy utána minden könnyebb lesz, az ember újra vidáman fog rohangálni az unokáival, fájdalommentesen térhet vissza a kedvenc sportjaihoz, illetve jó nagyokat süthet-főzhet a konyhában az egész családnak anélkül, hogy állandóan le kellene ülnie.

Ezt azonban korántsem úgy kell elképzelnie, hogy a műtőasztalról már szaladhat is végezni a dolgait. Ugyanis a protézisműtétet egy jó hosszú rehabilitációs időszak követi, ami jelentősen meghatározhatja azt, hogy a későbbiekben a kívánt eredmény valóban megvalósul-e. Ez az időszak akár 6 hónap is lehet!

Lássuk, mit tehet azért, hogy a várt eredmény ne csak álom maradhasson, hanem végre fájdalmaktól mentesen, élvezettel mozoghasson!

 

Ízületi fájdalmaktól mentes vidám idős úr.

 

Van ott még porc!

 

A műtét során általában nem teljesen új testrészt kap az ember, hiszen csak a már nagyon elkopott porcok helyére építik be a protézist. Ettől függetlenül még maradhat a műtött ízületben porc, amelyekre vigyázni kell! Ebben segíthet, ha ezeket a megmaradt porcokat porcerősítővel megerősítse.

Hiszen a protézisműtét során ezek fokozott stresszhatásnak lehetnek kitéve, ráadásul a kezdeti fájdalmak miatt jóval kevesebbet mozgatja őket az ember. Ennek hatására a porcok pedig kevesebb tápanyaghoz juthatnak. És egyszer csak azon kaphatja magát az ember, hogy teljesen elkoptak a maradék porcok is…

 

Amikor a másik oldal látja a műtét kárát...

 

A műtőasztalról leszállva az azonnali futás helyett pont, hogy inkább átmenetileg fokozottabb fájdalmakat tapasztalhat. Igen, nagyobbat, mint a protézisműtét előtt! Ilyenkor szokott jönni az első csalódás, hogy akkor mi értelme is volt az egésznek.

A kezdeti fájdalmak miatt az ember a műtött oldalát kíméli, emiatt a másik oldalára kezd fokozottabban terhelni. Ennek pedig hosszú távon igen komoly következményei lehetnek! Ugyanis a nem műtött oldalra, például a másik térdre vagy az ellenoldali csípőfélre, minden eddiginél nagyobb súly helyeződhet. Így az itt található porcok is könnyen kopásnak indulhatnak. Emiatt mire a műtött rész végre helyreállna, már kezdődhet is újból a folyamat a másik oldalon...

Sajnos egyáltalán nem ritka térdprotézis esetén például, hogy az egyik térd megműtését rövidesen a másik térd követi...

 

Térdprotézist követően gyakran a másik térdízület is rohamos kopásnak indul.

 

Mit lehet tenni ez ellen?

 

Ahhoz, hogy a másik oldalon megakadályozhassa vagy lassíthassa a porckopás folyamatát, érdemes lehet a rehabilitáció ideje alatt minőségi porcerősítőt szednie.

Ez azonban nem elég, ugyanis a porcerősítést ki kell egészítenie gyógytornával is. Bizony, nem csak a műtött részének van szüksége a mozgatásra! Hanem a másik oldalnak is.

A gyógytorna során ugyanis a fokozott vérkeringés eljuttathatja a porcerősítő által bevitt tápanyagokat az ízületi folyadékhoz, amiből pedig több termelődik, így az védi a rehabilitáció során terhelt porcokat a kopástól.

 

Az egész testére kell gondolnia!

 

Sajnos nem vagyunk már gyerekek. Idősebb életkorunkra a porcaink folyamatosan a kopás útjára lépnek, amelyen csak az életmódunkkal tudunk változtatni valamelyest.

A porckopás lassításához elengedhetetlen, a helyes testtartás. Egyenes háttal és mindkét oldalát egyformán terhelve.

Azonban mi történhet akkor, ha a protézisműtét utáni fájdalom miatt kímélni kezdi az egyik oldalát? Akkor bizony az egész testtartása elferdülhet, ami miatt kopásnak indulhatnak a porcok más ízületekben is. Itt gondolnia kell a csípőjére, a vállaira, a térdeire és a bokáira, vagy éppen a gerinccsigolyáira is.

Emiatt olyan súlyos problémák alakulhatnak ki, mint a hátfájdalmakkal járó porckorongkopás, illetve a vállakban, a csípőben, a térdben vagy a bokában megjelenő artrózis.

Emiatt is fontos, hogy ne csak a műtött testrészét, hanem az egész testét tornáztassa a protézisműtét utáni rehabilitáció alatt. Kérdezze meg a gyógytornászát, hogy milyen gyakorlatokat és mozgásformákat javasol.

Emellett természetesen a porcerősítő rendszeres szedésével is megakadályozhatja azt, hogy más testrészeiben is kialakuljon a porckopás.

 

Nem mindegy, hogy milyen porcerősítőt választ!

 

Ahogyan azt már említettem, fontos, hogy ha úgy dönt, hogy a rehabilitációba beépíti a porcerősítőt is, olyan porcerősítőt válasszon, amely képes lehet beépülni a porcaiba. Ehhez meg kell néznünk, hogy milyen anyagból állnak valójában a porcaink!

A porcaink többnyire kollagénből épülnek fel, azonban kollagén óriásmolekulát több részecskére, avagy típusra lehet bontani. Az ízületi porcaink II-es típusú kollagént tartalmaznak, emiatt csak ezt tudják beépíteni és hasznosítani.

Ezen kívül érdemes lehet még olyan porcerősítőt is választania a protézisműtét utáni időszakra, amely valamilyen természetes gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz. Ugyanis a beültetés után gyakori lehet, hogy a műtött rész begyullad. Az Artroflex Plus tartalmaz II-es típusú kollagént is, valamint kurkumin kivonatot is, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Ezért ez a készítmény jó választás lehet protézisműtét utáni rehabilitáció során is.

Írta Dr. Kiss Zsolt

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.