3+1 bizarr étel porckopás és ízületi fájdalom ellen

3+1 bizarr étel porckopás és ízületi fájdalom ellen

 

Te is szeretsz különleges ételeket kipróbálni? Akkor ezt tedd úgy, hogy az az ízületeid állapotát is javítsa! Most összeszedtem a számodra 3+1 olyan különleges élelmiszert, amelyek képesek javítani az ízületi fájdalmakon, illetve lassítani a porckopást.

Természetesen ettől függetlenül fontos, hogy a mindennapok során is figyelj oda az egészséges étkezésre. A megfelelő étkezéssel ugyanis hosszú távon rengeteget tudsz tenni a porckopás lassítása érdekében.

Most pedig lássuk azokat a meglepően furcsa ételeket, amelyek segíthetnek a porckopás és az ízületi fájdalmak ellen!

 

Kumato, a fekete paradicsom

 

Ne aggódj, nem egy genetikailag módosított paradicsomról van szó! A fekete paradicsom egy elfeledett vadparadicsomból jött létre teljesen természetes tenyésztés útján.

A fekete paradicsom elnevezés azonban kissé becsapós, ugyanis a belseje ugyanolyan piros, mint a hagyományos paradicsomé.

A fekete paradicsom, vagy másnéven kumato hatalmas előnye, hogy jóval gazdagabb antioxidánsokban a benne található és az erőteljes színét adó antociánoknak köszönhetően, amelyet a paradicsom a napvédelem ellen „fejlesztett ki” magának. Ugyanakkor megtalálható benne az a likopin és karotin is, mint a piros színű fajtában, így ezeknek az előnyeit is élvezhetjük. Mindhárom színanyag antioxidánsként viselkedve képes csökkenteni a porckopás okozta gyulladást, illetve valamelyest gátolják a károsító folyamatokat – így a porcoknak a bontását is.

A fekete paradicsom sötét színe ellenére édesebb, így sokkal finomabb és zamatosabb is, mint a piros vagy a sárga társai.

A kumato további különlegessége, hogy ellentétben a közönséges paradicsommal, az érési folyamat bármely fázisában leszedhető és fogyasztható. Tehát még úgymond „éretlenül” is.

Ha fontos számodra, hogy szépen legyen felszeletelve a paradicsom – például díszítéshez -, akkor érdemes még a sötétzöldes színű érési fázisában leszedni. Ezután válik sötétbarnás árnyalatúvá, amikor már jóval édesebb és puhább, így kitűnő akár salátákba vagy ételkészítéshez is. Végül a kumato elnyeri a feketés színét, ami a legédesebb az ekkorra megemelkedett cukortartalomnak köszönhetően. Mivel ebben a fázisban a legpuhább a paradicsom, leginkább ételkészítéshez ajánlott használni, mert könnyen szétesik.

 

A fekete paradicsom segíthet ízületi fájdalom ellen.

 

2. Fokhagymás szirup

 

A fokhagymás szirupról egy faluban hallottam először, amikor egy aranyos vidéki házban szálltam meg. A nyaralás utolsó napjaiban sajnos nagyon megfájdult a torkom, de a vendégház kedves tulajdonosa a kezembe nyomott egy roppant bizarr kinézetű és nem éppen illatosnak mondható szirupot, hogy hajtsam fel és higgyem el, hogy segíteni fog. És valóban segített!

Azóta utánajártam a dolognak, és azt találtam, hogy ezt a fokhagymás szirupot régen valóban előszeretettel alkalmazták, mint természetes gyógyszert.

Sőt, azóta arra is rájöttem, hogy a fokhagymás szirup nemcsak a torokfájást enyhíti, hanem a porckopás okozta ízületi fájdalmakat is.

 

De miből is áll ez a fokhagymás szirup?

Van benne

  • fokhagyma,
  • méz
  • és almaecet,
  • de én kurkumát is szoktam bele tenni, hogy még jobb legyen a szirupnak a porckopás okozta fájdalom elleni hatása.

Mind a négy összetevő remekül enyhíti az ízületekben a gyulladást, így a fájdalmakat is. Összekeverve pedig még inkább felerősödik a bennük lévő hatóanyagoknak a hatása.

Ám a mézzel csínján kell bánni! Ugyan muszáj beletennünk a szirupba, mert amúgy igen elviselhetetlen íze lenne, illetve a benne lévő enzimek is jó hatással vannak a porckopás okozta fájdalomra. Azonban fontos, hogy a magas cukortartalma miatt csak keveset használj belőle, ha elkészíted a szirupot!

 

Így készítsd!

  1. Zúzz össze 6-8 fej fokhagymát, majd keverj hozzá egy evőkanál mézet és kb. 1,5 dl almaecetet, majd szórd meg egy teáskanál kurkumával.
  2. Alaposan keverd össze, és tedd bele egy jól záródó üvegbe.
  3. Hagyd 4-5 napot állni, de naponta rázogasd meg az üveget!
  4. Ezután már fogyaszthatod is úgy, mint egy szörpöt: pohár aljába tegyél 1-2 ujjnyi szirupot, majd öntsd fel és keverd el vízzel!

Bevallom neked őszintén, de szerintem ezt Te is sejted, hogy azért a fokhagymás szirupnak nem lesz olyan jó íze, mint a gyümölcsös szörpöknek. Inkább az a „gyorsan le kell húzni” típusú ital. Persze vannak olyanok is, akiknek kifejezetten ízlik, szóval érdemes egy próbát tenned vele.

Ha nagyon nincsen hozzá bizalmad, akkor pedig használd a szirup összetevőit a főzéshez a mindennapokban!

 

A Buddha kezű citrom is segíthet porckopás és ízületi panaszok kezelésében.

 

Buddha kezű citrom

 

A leginkább hátborzongató kinézetű bizarr étel még csak most jön!

Ez pedig a Buddha kezű citrom, amely úgy néz ki, mintha egy hagyományos citrom polipra emlékeztető csápokat növesztette volna magának.

Nevét onnan kapta, hogy hasonlít a gyümölcs azokra az ábrázolásokra, amelyeken Buddha éppen imádkozik.

A Buddha kezű citrom valóban a citromhoz hasonlóan a citrusfélék közé tartozik, azonban különbözik attól. Ugyanis nincsen leveses belseje, hanem belül is kemény, mint a citromnak a fehér része. Azonban ez nem keserű, hanem roppant kellemes aromájú és illatú, édeskés ízű.

Különlegessége továbbá, hogy a hagyományos citrommal ellentétben ennek még a héja is fogyasztható. Szokták alkalmazni süteményekbe, amelyeknek elképesztő aromát ad, de salátaöntetekbe, koktélokba, szörpökbe is. Sokan készítenek belőle kandírozott gyümölcsöt.

Ha véletlenül sikerül hozzájutnod egy ilyen különleges gyümölcshöz, akkor érdemes azt hőkezelés nélkül elfogyasztanod. Ugyanis a citrusfélékhez hasonlóan magas a C-vitamin-tartalma, ami sérül a magas hőmérséklet hatására.

A C-vitamin remek segítség a porckopás elleni harcban. Antioxidánsként egyrészt gyulladáscsökkentő hatású, másrészt támogatja a szervezetben a kollagén szintézisét, amely az ízületi porcok fő anyagát adja.

 

+1. Kollagénes kávé a porckopás ellen

 

Hallottál már a kollagénes kávéról? Elsőre talán bizarrul hangzik, pedig bizony, van ilyen! Ne aggódj, nem lesz kocsonyás állaga a kávénak attól, hogy található benne kollagén, még ha a nevéről elsőnek az is ugrik be az embernek.

A kollagénes kávé egyrészről a kávéban található hatóanyagok révén veszi fel a harcot a porckopás ellen. Ugyanis a benne található koffeinsav, illetve a P4 vitamin képes mérsékelni a porckopás okozta a gyulladást, illetve a porcbontás folyamatát.

Ha emellett még olyan kávét is választasz, amely kollagént tartalmaz, az pedig a már elkopott porcokat is regenerálhatja. Hiszen a porcok fő anyagát a kollagén adja, így csakis ebből tudja a szervezeted újjáépíteni azokat. Azonban sajnos a korunk előrehaladtával a kollagéntermelésünk fokozatosan csökken. Emiatt nem áll elegendő mennyiségű kollagén a porcok rendelkezésére, így azt kívülről kell bevinnünk.

Azonban nem mindegy, hogy milyen kollagént tartalmaz a kávé! A porcok ugyanis csak a II-es típusú kollagént képesek hasznosítani.

Ha érdekel, hogy miért érdemes ízületi fájdalmak ellen kávét fogyasztani, és mi is az a kollagénes kávé, akkor ajánlom a számodra, hogy olvasd el ezt a korábbi cikkemet is, ahol alaposan bevezetlek a kávézás világába.

 

Tudtam számodra újat mutatni? Remélem, hogy igen, és azt is remélem, hogy legalább az egyik "bizarrságot" lesz lehetőséged kipróbálni!

Fontos azonban felhívnom a figyelmedet arra, hogy csupán az ételekkel nem fogsz tudni hosszú távon javítani a porckopás okozta ízületi fájdalmakon. Ugyanis a porcaidnak szüksége van nagyobb mennyiségű és minőségi II-es típusú kollagénre ahhoz, hogy regenerálódni tudjanak. A kollagén pótlására a legegyszerűbb mód az, ha napi szinten fogyasztasz olyan kiváló porcerősítőt, mint amilyen azt Artroflex Plus is.

Ízületi fájdalmaktól mentes és vidám napot kívánok Neked!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.