Az ország cukormentes tortáját ízületi porckopás esetén is fogyaszthatod!

A Kicsi Gesztenye cukormentes tortát ízületi porckopás esetén is nyugodtan lehet fogyasztani.

Ugye Te is megkóstolnád az ország cukormentes tortáját? Azért a cukormentes tortát említem, mert ezt bizony nem csak a cukorbetegeknek lehet (javasolt) fogyasztani, hanem bizony ízületi porckopás esetén is nyugodtan ehetsz belőle!

Ha figyelemmel követed a cikkeinket, akkor minden bizonnyal tisztában vagy azzal, hogy a túlzott cukorfogyasztás az ízületeket károsítja, beindíthatja vagy felgyorsíthatja a porckopást. A cukor közös ellensége mind azoknak az embereknek, akik ízületi porckopással küzdenek (mert értékes ásványi anyagokat szív el a szervezetből) és azoknak, akik diabétesszel küzdenek. Ezért az sem csoda, hogy sok cukorbeteg szenved ízületi porckopástól is, illetve akiknek ízületi problémái vannak, ők nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek is.

Éppen ezért javasolt cukormentes süteményeket fogyasztani ízületi porckopás esetén!

 

Kóstold meg a 2019-es cukormentes országtortát!

 

Remélem, hogy még azelőtt olvasod ezt a cikket, hogy csatlakoznál az ünneplőkhöz!

Ugyanis, ma augusztus 20 alkalmából valószínűleg Te is kint leszel majd az ünneplő tömegben, ahol arra is lehetőséged lesz, hogy egyél az ország idei cukormentes tortájából, a ”Kicsi Gesztenye” tortából. Nem kell nagy cukrászmesternek lenni ahhoz, hogy rá gyere, az ország cukormentes tortáját idén a gesztenye ízvilága határozza meg.

Bár a torta receptjét egyelőre még nem tették közzé, abban azért már most biztos vagyok, hogy ez a torta lesz az egyik kedvenc süteményem, amit ízületi porckopás mellett is fogyaszthatok. Hiszen mindamellett, hogy cukormentes, gabonalisztet sem tartalmaz. Így attól sem kell tartanom, hogy esetleg rejtett gluténérzékenység miatt fellángolna az ízületi gyulladásom. Arról nem is beszélve, hogy bizony maga a gesztenye is támogatja az ízületi porckopás okozta tünetek elleni harcot. Hiszen a gesztenye bővelkedik C- és E-vitaminokban, amelyek mindegyike gyulladáscsökkentőként viselkedik.

Már alig várom, hogy publikus legyen a ”Kicsit Gesztenye” receptje! Addig azonban marad a kóstoló a cukrászdákban.

Ugyanakkor, nem akarlak üres kézzel elengedni, ezért felkutattam a tavalyi év cukormentes tortájának a receptjét!

 

”Három kívánság”: múljon el az ízületi porckopás!

 

2018-ban, az ország cukormentes tortáját ”Három kívánság” névre keresztelték. Ennek a tortának a receptje már elérhető, és gondoltam, hogy megosztom Veled. Annál is inkább, mert olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyeket ízületi porckopás esetén érdemes alkalmazni. Ilyen alapanyag a mandula (a magas E-vitamin tartalma miatt segít csökkenteni a gyulladásokat illetve gátolja azok kialakulását), dió (ami gazdag Omega-3 zsírsavban, ami szintén gyulladáscsökkentő, de emellett több vitamint is tartalmaz) és a chia mag is!

Azonban nem csigázlak tovább, hanem elárulom a receptet!

A hozzávalók egy kb. 23 cm-es, és 16 szeletes cukormentes tortához lesznek elégségesek.

A torta alapja egy különleges piskóta, aminek az elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged:

  • 187,5 g tojás
  • 150 g darált mandula
  • 45 g vaj
  • 75 g xilit
  • 30 g darált dió
  • 7,5 g chia mag
  • 45 g 100% gyümölcstartalmú, rostos almalé
  • 0,5 g szódabikarbóna
  • 0,2 g só

A tojást a xilittel ki kell habosítani. A chia magot az almalével át kell párolni, majd még melegen hozzá kell adni a vajat. Amikor a tojás felhabosodott, akkor össze kell keverni a száraz hozzávalókkal. Ezt követően bele kell csorgatni a chia mag-almalés koncentrátumot. Egy db 23 cm-es tortakarikában, és egy másik, 17 cm-es tortakarikában 160 Celsius fokon 13 perc alatt készre sütjük.

 

Meggytöltelékhez

 

Szükséged lesz 600 g magozott meggyre (tulajdonképpen a töltelékhez kb. 350 g meggyhúsra lesz szükséged, és még 50 g meggylére). Ezen felül kelleni fog még 10 g citromhéj (kb. fél citrom héja), illetve 5 g zselatin.

A 350 g meggyhúst megturmixoljuk és felfőzzük. Közben a zselatint felmelegítjük a meggylében, és a hozzáadjuk a meggyhúshoz. Ezt követően hozzáadjuk a finomra reszelt citromhéjat is.

Közben az elkészült 17 cm-es cukormentes piskótát 2x2 cm-es kockákra kell szeletelned, hogy azt összekeverhesd a meggyöntettel. Amit aztán a 23 cm-es átmérőjű piskótára kell tenni.

 

Angolkrémhez

 

Ennek a cukormentes tortának a második rétegéhez (ha a piskóta alapot nem tekintjük) szükség lesz angolkrémre. Ezt Te magad is el tudod készíteni az alábbiak szerint:

Hozzávalók:

  • 100 g 2,8 % zsírtartalmú tejre
  • 20 g xilitre
  • 20 g eritritre
  • 40 g tojássárgájára

A tejet, a xilitet és az eritritet fel kell forralni, majd 80-85 Celsius fokon a tojássárgájával be kell sűrűsíteni a krémet.

 

A Három kívánság cukormentes torta is fogyasztható ízületi porckopás esetén is.

Cukormentes túrókrém

 

Ehhez fogod felhasználni az angolkrémet. Mellette azonban szükséged lesz még az alábbi alapanyagokra is, ahhoz, hogy azt a ”Három kívánság” cukormentes tortát készítsd el, ami 2018-ban az ország tortája címet nyerte el, és amelyet ízületi porckopás mellett is nyugodt szívvel fogyaszthatsz.

Tehát a hozzávalók:

  • 180 g angolkrém
  • 200 g túró
  • 200 g 33% zsírtartalmú tejszín
  • 10 g zselatin
  • 100 g 10 % zsírtartalmú görög joghurt
  • 20 g xilit
  • 20 g eritrit
  • 5 g citromhéj (kb. ¼ citrom héja)

A joghurtot fel kell melegíteni a xilittel, eritrittel, valamint a zselatinnal együtt. Ebbe aztán bele kell reszelni egy negyed citrom héját. Ha kihűlt a keverék, akkor hozzá kell adni az angolkrémet és a túrót. Aztán az egészet óvatosan össze kell keverni a tejszínhabbal.

Ha kész vagy vele, akkor szépen tedd rá a meggyes részre.

Tehát a cukormentes tortád ebben a pillanatban az alábbiak szerint néz ki: cukormentes piskótaalap, rajta a cukormentes meggytöltelék, és azon a habos túrókrém.

A ”Három kívánság” utolsó rétege a habdísz lesz.

 

Habdíszhez

 

Természetesen ez a réteg is cukormentes lesz. :)

Szükség lesz hozzá:

  • 70 g meggylére
  • 40 g tojásfehérjére
  • 20 g xilit + 50 g xilitre
  • 5 g zselatinra
  • 10 g citromlére
  • 10 g vízre

Az 50 g xilitet besűrűsítjük a meggylével (ezt kb. 145 Celsius fokon kell tenni). A 20 g xilitet a keményre vert tojásfehérjébe kell keverni. Ehhez az egészhez aztán hozzá kell önteni a citromlével és vízzel felmelegített zselatint. Ha kész, akkor nem marad más hátra, mint az, hogy a cukormentes tortád tetejére rá tedd, és jó étvággyal elfogyaszd a családoddal. Ha kíváncsi vagy a zselatin porckopásra gyakorolt hatására, akkor olvasd el az erre vonatkozó cikkünket!

Nem tagadom, elég macerás a ”Három kívánság” cukormentes torta elkészítése, azonban ez egy olyan sütemény, amit nem csupán cukorbetegek fogyaszthatnak, hanem azok is, akik ízületi porckopással küzdenek. Minthogy nem tartalmaz cukrot, ezért nem is kell azon aggódnod, hogy felhalmozódik a szervezetedben. Ez pedig azt is jelenti, hogy biztos lehetsz benne, hogy ettől a süteménytől nem fog fellobbanni az ízületi gyulladásod.

És bár ezt a tortát is, illetve az idei cukormentes országtortát is nyugodtan fogyaszthatod, azért tarts mértéket!

Arról se feledkezz meg, hogy amennyiben már ízületi porckopással küzdesz, úgy fontos, hogy porcerősítő étrend kiegészítővel is támogasd az ízületeid és a porcok egészségét. Ebben nyújthat segítséget az Artroflex Plus.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.