Egészség-lisztek az ízületekért

gesztenyeliszt

Az elmúlt hetekben számos gluténmentes gabonafélével ismerkedhettél meg az blogcikkeink révén. Az utolsó részben, pedig kifejezettem olyan gluténmentes gabonaféléket mutattam be Neked, amelyeket első sorban liszt formájában használunk fel. (Kattints ide, hogy felelevenítsd melyek ezek a gabonafélék.) Azonban szinte az összes bemutatott gabonaféléből készül ma már őrlemény, amit liszt formájában hasznosíthatunk sütéshez-főzéshez.

De nem csak a gabonafélékből készült lisztet használhatjuk fel az étkezéseink során. Rengeteg másból is készül liszt!

 

Mi az: szerv és étel neve is?  – a mandula

Szinte mindenki hallott már a mandulalisztről. Kiváltképpen azok, akik kerülik a glutént. Ugyanis a mandulaliszt is egyike a manapság egyre népszerűbb gluténmentes liszteknek. Amit mindenképpen jó ha észben tartasz vele kapcsolatosan, az az, hogy a mandulaliszt kimagaslóan sok E-vitamint tartalmaz, ami, mint bizonyára Te is tudod, antioxidánsként hat a szervezetre. A Vitaminbomba az egészséges ízületekért cikkünkben, végig vettük az összes olyan vitamint, melyek hiánya előidézheti és fokozhatja az ízületi porckopást. Ezért kérlek jegyezd meg jól ezeket a vitaminokat és a legközelebbi laborvizsgálatodkor, kérd ezen vitaminok szintjének az ellenőrzését is! Persze ez csak egy baráti jótanács.

E-vitamin mellett tartalmaz még B1, B2 és B6-vitamint is. Ásványi anyag tartalma is figyelemre méltó: vasat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, rezet, cinket, mangánt és foszfort is tartalmaz. Ez azért jó hír, mert a magnézium nem csak a kalciumnak segít erősíteni a csontozatot, de a fehérjeképzésben is szerepet vállal és persze görcsoldó hatása is van. A mandulának magas a rosttartalma és remek fehérjepótló is egyben. Alacsony glikémiás indexe miatt pedig a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen mérsékli a vércukorszint megemelkedését.

Mindenképpen javaslom, hogy gyakran fogyassz mandulát és próbáld ki bátran a mandulalisztet is!

 

Ínyencek kedvenc hozzávalója – a gesztenye

Amíg itthon még csak nem rég kezdték el felhasználni a gesztenyéből készült lisztet, addig Olaszországban a középkorban a búzaliszt vetélytársának számított. Finom, ám annál erősebb illata és íze miatt leginkább sütemények készítéséhez használják fel és persze csak azok, akik amúgyis szeretik a gesztenyét.

A gesztenyeliszt tápértéke kicsit eltörpül a mandulaliszthez képest, de azért ebben is található némi vas, foszfor, folsav és kálium valamint néhány B-vitamin is. Jó hír azonban, hogy sok benne az eszenciális aminosav, ami ugye nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészséges, jól működő szervezetünk legyen. A gesztenyelisztnek is magas a rosttartalma, ezért segít helyreállítani az emésztőrendszert és a bélműködést. Ez pedig segít optimalizálni a testsúlyt is. És ezért sok fogyókúrázó szívesen használja fel palacsinták készítésénél.

 

Amiről mindenkinek az agy jut eszébe – a dió

Ha olvastad és emlékszel még az Ünnepek után jöhet a méregtelenítés című cikkünkre, akkor bizonyára nem lepődsz meg azon, hogy a diót és így a belőle készült lisztet is erősen ajánlom figyelmedbe, ha ízületi problémáktól szenvedsz. Egyfelől a dióban megtalálható az Omega-3 zsírsav, ami gyulladáscsökkentő. (Olvasd el A zsírok, a barátaid vagy az ellenségeid? cikket!) Másfelől gazdag E-vitaminban, ami antioxidáns hatása miatt, szintén gyulladást csökkent.

De ha ez még nem lenne elég számodra, akkor elárulom Neked, hogy számos fontos ásványi anyagot is tartalmaz a dió. Ilyenek a cink, foszfor, kálium, jód és kén is. Létfontosságú aminosavakkal is bővelkedik és rendkívül fehérjedús a dióliszt.

Bónusz, hogy rendszeres fogyasztásával a cukorbetegség kockázata csökkenthető. Ez pedig azért jó hír számodra, mert sajnos a cukorbetegség és az artrózis között egy elég szoros kapcsolat van. Ha nem emlékeznél arra a cikkre, amiben írtam erről, akkor kérlek kattints ide és máris olvashatod a cikket.

A diólisztet is palacsinták és sütemények készítésére szokták többnyire használni, de máshoz is nyugodtan felhasználhatod.

kokuszliszt

A cikk ebben a részében röviden bemutatok Neked még néhány olyan különleges lisztet, amelyek felhasználásával hozzájárulhatsz az ízületeid egészségének megőrzéséhez.

Nem áltatlak, ezek a lisztek nem olcsók, de inkább minőségi és egészséges ételre költs, mint orvosi kezelésekre!

 

Nem csak borral juthatsz hozzá - Szőlőmag(liszt)

 

Házi készítésű bor során bizony a szőlőmag is bekerül a borba. De ez nem is baj, amennyiben a magot sikerült alaposan feldolgozni a folyamat során. Ugyanis a szőlőmag rengeteg értékes hatóanyagot tartalmaz. Azonban sajnos az emberi szervezet képtelen a szőlőmagot lebontani és kivonni belőle ezeket a hatóanyagokat. Ezért a szőlőmagban rejtett vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, csak alapos feldolgozást követően juthatunk hozzá. A szőlőmagból sajtolással olajt készítenek, majd a magházat megszárítás után megőrlik. Tulajdonképpen ez lesz a szőlőmagliszt. A magas ár pedig abból adódik, hogy 50 kg szőlő magjából csupán 1 kg szőlőmaglisztet lehet előállítani ezzel a nem túl rövid és nem túl egyszerű folyamattal.

Azonban a szőlőmag gazdag sejtvédő anyagban (oligomere procyanidine), amit még a rákos sejtek elpusztítására is alkalmaznak az orvosok. A szőlőmag csökkenti a vércukorszintet is, ami nem csak a cukorbetegek számára fontos, hanem minden ízületi porckopásban szenvedő ember számára is. Hiszen, ahogy az a Kérsz egy kis reggeli mérget? cikkünkből is kiderül, a cukor sajnos nagyban hozzájárul az artrózis kialakulásához.

És ha ez még nem lenne elég, a szőlőmagliszt rengeteg A- és E-vitamint tartalmaz, melyek antioxidánsként működnek és segítenek a gyulladások csökkentésében. De ezek mellett, C-vitaminban is gazdag a szőlőmagliszt. És bizonyára már tisztában vagy vele, hogy ez milyen fontos vitamin, különösen, ha ízületi porckopással küzdesz. Hiszen maga az Artroflex Plus is azért tartalmaz C-vitamint, mert ez az a vitamin, ami elősegíti a kollagén termelést a szervezetben.


"Bambusz, nád, majomkenyérfa" - kókuszdió

 

Gondolom, nem lepődsz meg, hogy kókuszliszt is létezik, hiszen annyi mindent készítenek ma már a kókuszból, amit fel lehet használni az étkezés során.

A kókuszliszttel elég nehéz dolgozni. Állagában ugyan hasonlít a búzalisztre, de kétszer-háromszor annyi vizet képes felszívni. Leginkább édességek, sütemények készítése során használják ezt a gluténmentes lisztet. És ha Te is édesszájú vagy, akkor javaslom, hogy próbáld ki!

A magas rosttartalmának köszönhetően, segít szabályozni és helyreállítani az emésztőrendszert, de ami miatt kifejezetten hasznos artrózis esetén a kókusz-kókuszliszt , hogy kiváló kalcium és magnézium forrás. És mint tudod a csontozatodnak és a porcaidnak is szüksége van erre a két ásványi anyagra.


A gyógyulás kapujának kulcsa - Szezám, tárulj!

 

Tudtad, hogy hétszer annyi kalcium van a szezámmagban, mint a tehéntejben? És nem csak kalciumban bővelkedik ez az apró mag, hanem magnéziumban, káliumban, vasban, rézben, mangánban, foszforban és cinkben is! A réz segít leküzdeni az ízületi gyulladást, míg a magnézium fájdalom és görcsoldóként is működik benned. De valamennyi, a szezámmagban megtalálható ásványi anyag szükséges az egészséges csontozat és porcok megőrzésében. Ezért is ajánlott már évtizedek óta csontritkulás megelőzésére és ízületi porckopás kezelésére is a szezámmag.

Ásványi anyagok mellett, B1-, B2-, D- és E-vitaminban is bővelkedik a szezámmag. A Vitaminbomba az egészséges ízületkért cikket újra olvasva, felelevenítheted, hogy ezek a vitaminok miért is olyan fontosak, amennyiben artrózissal küzdesz.

És külön jó hír, hogy a szezámmagliszt a kókuszliszttel ellenben sokoldalúan felhasználható. Panírozáshoz, főzelékekbe, készételekbe és persze kenyerek-sütemények készítéséhez is alkalmazható.

Mindent összevetve, úgy gondolom érdemes kipróbálnod a szezámmaglisztet!

tokmagliszt

Meg fogsz lepődni, hogy miből készítenek még lisztet a "hagyományos liszt alapanyagok" mellett! Én sem hittem volna, hogy ezekből a magokból is készül liszt, amit aztán fel lehet használni a konyhában. Úgyhogy már csak kíváncsiságból is érdemes lesz elolvasnod ezt a cikket. Arról már nem is beszélve, hogy ezeket a liszt különlegességeket is azért mutatom be Neked, mert olyan anyagokat tartalmaznak, amik hozzájárulnak az ízületeid egészségének megőrzéséhez.

 

Zöld csodamag - a tökmag

 

A tökmag fogyasztását sokszor ajánlják a férfiaknak, merthogy segít megelőzni a prosztata problémákat. De nem csak ezért javasolt a rendszeres fogyasztása! Számos más jótékony hatása van, és ezért bizony nők is többet kellene, hogy fogyasszanak belőle. Különösen igaz ez akkor, ha az ízületek egészségét szeretnénk megőrizni.

A tökmag tartalmaz magnéziumot, ami mint azt már valószínűleg Te is tudod, mert sokszor említem, izom lazító és görcsoldó, ami fájdalomcsillapítást eredményez. De emellett a tökmag rezet is tartalmaz, amire szintén szüksége van a szervezetednek ahhoz, hogy legyőzhesse az artrózist. Továbbá cink és kálium is megtalálható a tökmagban.

És ami még nagyon fontos, hogy gyulladásgátló is a tökmag! Ezt a tulajdonságát pedig annak köszönheti, hogy bővelkedik A- és E-vitaminban is, amik antioxidánsként működnek a szervezetünkben és segítenek leküzdeni a gyulladásokat.

A tökmaglisztnek ugyanakkor magas a fehérje és rosttartalma is. És ahogy azt már említettem az Ízületvédő gabonafélék cikkben is, a fehérje építi fel az izomzatot és segít annak regenerálódni. A magas rosttartalom pedig rendbe hozza az emésztőrendszert, ami néhány felesleges kiló leadásához is vezethet. És ahogy azt az Így könnyíts az ízületeidre nehezedő terheken – cikkben is írtam (A cikkben 3 egyszerű gyakorlatot is bemutattam, amiket otthon biztonságosan el tudsz végezni egyedül is. Ezért mindenképpen azt javaslom, hogy olvasd el a cikket!), akár 5 kg súlyfelesleg is 36%-kal növelheti a térdízületi porckopás kialakulását és/vagy romlását.

A tökmaglisztet sokoldalúan felhasználhatjuk, ugyanis alkalmas panírozáshoz, de nyugodtan ízesítheted vele a süteményeket, leveseket és főzelékeket, de még a fasírt dúsításához is felhasználható!

Ha nem szeretnéd liszt formájában kipróbálni, akkor próbáld ki olaj formájában.

lenmag liszt

 

Ne csak hord, de edd is! - a len(mag)

 

Sokáig az öltözködésben volt kiemelkedő szerepe a lennek (lenvászonból készült ruhák), de ma már egyre többet hallani arról, hogy milyen jótékony hatásokkal bír a lenmag. Sajnos a tökmaggal ellenben a lenmagot nem lehet csak úgy elfogyasztani, mert a kemény héja miatt nem tudja a szervezetünk megfelelően feldolgozni és elemeire bontani azt. Így pedig nem tudunk hozzájutni a benne rejlő vitaminokhoz, nyomelemekhez és ásványokhoz. Vagyis a lenmagot mindenképpen őrlemény, az az liszt (a lenmagolaj is szóba jöhet) formájában érdemes felhasználnunk.

A lenmag fogyasztása kifejezetten ajánlott ízületi porckopás esetén. Ugyanis kutatók megfigyelték, hogy azok a sejtek, amelyek telítve vannak lenmagolajjal, sokkal ellenállóbak és kevésbé sebezhetők, mint azok a sejtek, amik közönséges zsírral telítettek. Vagyis a lenmag szó szerint segít beolajozni a porcokat és megvédeni azokat a különböző betegségektől. De reumatoid artritisz esetén is igen javasolt a fogyasztása, hiszen az autoimmun betegségek kezelésében és kialakulásuk megakadályozásában is fontos szerepet játszik.

Omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően pedig a gyulladáscsökkentéshez is hozzájárul. (A zsírok a barátaid vagy az ellenségeid cikkben részletesebben beszéltünk már az Omega-3-ról.) De gyulladáscsökkentő hatását tovább erősíti az is, hogy a lenmag bővelkedik A- és E-vitaminokban is, de van benne továbbá B-vitamin, magnézium, kálium, foszfort, kalcium, cink, kén és vas is.

Kiváló fehérjeforrás (33-36%-os a fehérjeértéke) és élelmi rosttartalma sem elenyésző (kb. 10%-os).

Vércukorszint szabályozóként is funkcionál, ezért cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. De Te is pontosan tudod, hogy a cukor az ízületek ellensége is egyben. És nagyban hozzájárul az ízületi porckopás kialakulásához. Hogy felfrissítsd az ezzel kapcsolatos ismereteidet, kérlek olvasd el újra a Kérsz egy kis reggeli mérget cikket.

Alapjában véve azt javaslom Neked, hogy próbáld meg beépíteni a tökmag és lenmaglisztet/olajat az étrendedbe és élvezd ki a jótékony hatásukat. De ha tovább szeretnéd fokozni az ízületeidre gyakorolt gyógyhatásukat, akkor jusson eszedbe az Artroflex Plus étrendkiegészítő. És a pozitív eredmény biztosan nem fog elmaradni!

chia

Cikkünk utolsó, befejező részéhez értünk. De ez nem azt jelenti, hogy a most bemutatott magokból készült liszt kevésbé lenne hasznos a szervezeted számára, mint az előzőek. Mert ezek a magok és a belőlük készített liszt is tartalmaz olyan hatóanyagokat, amelyek az ízületek egészségét támogatják. De nem is húzom tovább az idődet!

 

Erőt adó fekete mag - Chia mag

 

A régi időkben az aztékok és mayák értékes eledeleként volt számon tartva, ami nagy mennyiségű energiát és erőt adott fogyasztója számára. Tulajdonképpen magának a ”chia” ősi maya szónak a jelentése is ez, erő. De a chia mag ma már egyre népszerűbb hazánkban is!

Rögtön azzal kezdeném a bemutatását, hogy bővelkedik Omega-3 zsírsavban. És ahogy azt Te is tudod a A zsírok, a barátaid vagy az ellenségeid cikkünkből, az Omega-3 gyulladáscsökkentő. Vagyis már csak ezért a hatóanyagért megérné a chia magot vagy a chia lisztet felhasználnod a konyhádban.

De ez még nem minden! A chia magban több olyan ásvány is van, amelyek fontosak az egészséges csontozat és ízületeket szempontjából. Ilyen ásvány például a kalcium, a foszfor és a magnézium is, amelyek mindegyike megtalálható a chia magban. Ami pedig a vitamin tartalmát illeti, leginkább a B-vitamin család tagjaival büszkélkedhet.

A chia mag kiváló antioxidáns forrás és ezért képes akár a krónikus gyulladásokkal is elbánni.

Egy másik remek tulajdonsága, hogy 40%-a rost. Ahogy azt pedig már valószínűleg Te is tudod, a magas rost tartalom segít rendbe hozni az emésztőrendszeredet. Ezáltal pedig egyszerre salaktalanítasz és éred el azt, hogy a szervezeted jobban felszívja és beépítse a táplálékokban és étrend kiegészítőkben rejlő értékes hatóanyagokat. Így még az Artroflex Plus hatóanyagai is magasabb százalékban tudnak felszívódni és hasznosulni a szervezetedben.

Továbbá azt is meg kell említenem, hogy a chia mag rendkívül jó forrása a növényi proteinnek is és több esszenciális aminosavat is tartalmaz.

A chia magot nyugodtan felhasználhatod magként is, de liszt formájában is például palacsinta készítéséhez. Gluténmentes lisztnek számít, ezért ha gluténérzékeny vagy, akkor tartsd észben, hogy a chia mag liszt kitűnő választás lehet a legközelebbi liszt vásárlásodkor.

Magként felhasználva én turmixokhoz szoktam adni belőle egy keveset vagy pudingot készítek belőle. Rendkívül sok nedvességet köt meg, így a chia puding roppant egyszerűen elkészíthető. Attól függően, hogy mekkora adagot készítesz, kimérsz néhány kanálnyi chia magot, amit felöntesz egy kis növényi tejjel. Éppen csak annyival, hogy ellepje a chia magot. Utána pedig tetszés szerint tudod ízesíteni fahéjjal, kakaóval, vagy amivel csak szeretnéd. Mindezek után nincs is más dolgod, mint pihenni hagyod néhány percig. A chiamag megszívja magát a tejjel és megduzzad. Így születik meg a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető chia pudingod.

 

Sütemények szeretett tölteléke - a mák

 

Rengeteg olyan süteményünk van, ami során felhasználjuk a mák magokat töltelékek készítésére. De tudtad, hogy olajt és még lisztet is készítenek a mákból? És ezért koncentráltan juthatsz hozzá a mákban rejlő értékes hatóanyagokhoz.

Gondolom az nem lesz nagy meglepetés számodra, hogy rengeteg kalcium és foszfor van a mákban, ami ugye fontos a csontok és izmok számára. De vas, cink, kálium és magnézium is megtalálható benne. Ezek mellett gazdag aminosavakban és B6 valamint E-vitaminban is. És ahogy azt már többször említettem Neked, az E-vitamin antioxidánsként működik a szervezetben, ami pedig gyulladáscsökkenést eredményez.

Arról már nem is beszélve, hogy a máknak van egy igen fontos tulajdonsága. Még pedig az, hogy fájdalomcsillapító!

Mindezeket figyelembe véve, érdemes több mákot fogyasztanod az ízületeid egészsége érdekében.

És ha eddig még nem mondtam volna, a mákliszt szintén gluténmentes liszt. És ha olvastad a Tudtad, hogy a glutén árthat az ízületeidnek cikkünket is, akkor tudod, hogy miért érdemes ízületi porckopásban szenvedőknek is kerülni a glutént tartalmazó ételeket, még akkor is, ha alapvetően nem gluténérzékenyek.

Remélem az elmúlt hetek cikkei hozzájárultak ahhoz, hogy bővítsd az ismereteidet a gluténmentes lisztek területén. És ezzel sikerült közelebb kerülnöd az ízületi fájdalmaktól mentes napokhoz. Ugyanis az egészséges étkezés már fél győzelem az artrózis felett! A másik felét pedig az Artroflex Plus fogyasztásával még gyorsabban elérheted!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.