Tudtad, hogy kapcsolat van az artrózis és a diabétesz között?

Ki hinné, hogy bármiféle kapcsolat lehet az artrózis és a diabétesz között, amikor ez két különböző betegség? A cukorbetegség és ízületi fájdalom között van kapcsolódási pont? Én se gondoltam volna, hogy, az egyiknek köze lehet a másikhoz. Aztán a napokban több cikket is olvastam ebben a témában és kiderült, hogy tévedtem.

Igen is létezik kapcsolat a két betegség között.

Az ízületi porckopás egész pontosan a II-es típusú diabétesszel van kapcsolatban.

Hogy mik a közös pontok?

A túlsúly/elhízás és a cukor

Testtömegünk megnövekedése során előbb csak az ízületeinkre, különösen a térd és csípő ízületeinkre, kerül nagyobb megterhelés. Aztán, az ízületi fájdalmaink miatt egyre kevesebbet mozgunk, de az étrendünkön sok esetben nem változtatunk. Ugyanúgy folytatjuk a gyorsételek, az előkészített (konzerv, por, dobozos) és a cukorban gazdag ételek fogyasztását, mint előtte. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy már nem csak az ízületeinkre kerül túlterhelés, az elhízás miatt, hanem a belső szerveinkre is!

A hasnyálmirigyünk, eleinte egyre több inzulint kezd termelni, hogy feldolgozza a rengeteg cukrot a szervezetünkben. Aztán szép lassan túlhajtja magát és “végkimerülésében” felmondja a szolgálatot. Ekkor következik be az a szomorú és súlyos helyzet, amikor valaki inzulin injekciót kénytelen beadni magának.

És itt tudunk újra visszakapcsolni az artrózishoz. Ugyanis, mint ahogy azzal minden artrózistól szenvedő beteg tisztában van, a túlzott cukor fogyasztás az egészséges ízületek ellensége és az ízületi porckopás barátja.  Hiszen a cukor “hatástalanításához” a szervezetünk máshonnan von el vitaminokat és ásványi anyagokat. Ha valaki ezt még nem tudná, akkor figyelmébe ajánlom, a Kérsz egy kis reggeli mérget? című cikkünket, amiben részletesebben le van írva a cukor káros hatása az ízületi porckopásra.

De most inkább térjünk vissza a jelenlegi cikkünk témájára!

Tudományosan bizonyították, hogy a II-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki artrózis vagy artritisz, mint az egészséges ember társaik esetében. Egy amerikai felmérés alapján az is kiderült, hogy a cukorbetegek fele szenved valamilyen ízületi megbetegedéstől is.

Ez azért elég szomorú helyzet. És ha visszagondolunk a fent elhangzottakra, azt is kikövetkeztethetjük, hogy az artrózissal küzdők esetében is valószínűbb a cukorbetegség kialakulása, mint az egészséges ízületű emberek esetében.

Na de ne keseredjünk el!

Inkább keressünk megoldást a problémánkra!

És ha találtunk megoldást, akkor éljünk vele!

Köztudott, hogy orvosilag ajánlott mindkét betegség esetén a testsúly optimalizálás.

Már közel 7 kg testsúly vesztés is megfelezheti a térdízületekben érezhető fájdalmat.

Hogy miért?

Mert annyival kevesebb terhelés éri, a már amúgy is ”megrokkant” ízületi porcokat és csontokat. Ha pedig 5-10%-át veszítjük el súlyunknak, akkor azzal már a vércukorszintünket is jelentősen csökkentettük. Ez pedig kedvezően befolyásolja a cukorbetegek állapotát is. Némely esetben annyira, hogy alacsonyabb dózisú inzulin injekciót kell beadniuk maguknak. De az is előfordul, hogy áttérhetnek szájon keresztül fogyasztható gyógyszeres kezelésre.

Remélem, hogy a kedves olvasóink között senki sem szenved diabéteszben. Éppen elég megküzdeni az artrózissal napi szinten.

És, hogy mégis miért írtam meg ezt a cikket?

Azért, hogy még egyszer óva intsek mindenkit az egészségtelen étkezésétől, a túlzott cukor fogyasztástól és a mozgáshiány élettől.

Néha bele se gondolunk, hogy micsoda láncreakciót indítunk el azzal, hogy egyszer-egyszer könnyelmű döntéseket hozunk az életmódunkat illetően.

Két dolgot javasolnék most minden kedves olvasónknak és azok szeretteinek.

1. Mindenképpen ügyeljenek arra, hogy kevesebb cukrot fogyasszanak.

2. Napi szinten egy kb. 30 percnyi tornát javasolnék, erőnléti szintnek megfelelő mozdulatsorokkal. (Ilyen gyakorlatok bemutatásában mi is tudunk segíteni a DVD csomagunkkal. Érdeklődni az ügyfélszolgálatunkon tudtok.)

Csodát, főleg azonnalit, nem kell várni attól, ha ezt a két tanácsot követitek. Ha már régóta szenvedtek ízületi porckopásban és az állapototok is előre haladott, akkor ettől a két tanácstól még nem fogtok meggyógyulni.

Azonban az biztos, hogy a szervezetetek és a testetek meghálálja a gondoskodást.

Ha lassan is, de folyamatos javulást fogtok tapasztalni!

Most viszont zárom soraimat a mai napra és megfogadva a tanácsomat felállok átmozgatni a végtagjaimat.

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek, ajánld másoknak is. Ha hasznosnak és/vagy érdekesnek találtad a cikket, akkor oszd meg másokkal is. Ha pedig ajánlod is és meg is osztod, annak külön örülünk!

A következő cikk megjelenése egy hét múlva, kedden várható. Addig is látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövess minket, ha eddig még nem tetted volna. Így biztosabb, hogy nem fogsz lemaradni az új cikkeinkről sem.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk két hét múlva ugyanitt, ugyanekkor!

 

Forrás:

http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/comorbidities/diabetes-and-arthritis/rheumatoid-arthritis-vs-osteoarthritis-diabetes.php

https://www.healthline.com/health/diabetes/joint-pain#oa-and-type-4

 

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.