5 egészségtelennek hitt étel, ami nem okoz ízületi fájdalmat

5 egészségtelennek hitt étel, ami nem okoz ízületi fájdalmat

 

Az internet világában számos hiányos és fals információ terjeng az egészséges táplálkozással kapcsolatosan. Emiatt azoktól az ételektől is félünk, amelyektől nem feltétlenül kellene. Biztosan Te is próbálsz minden követ megmozgatni annak érdekében, hogy az ízületi fájdalmaid csökkenjenek. Emiatt, ha már fél füllel is hallasz olyan információt egy ételről, ami arra utal, hogy súlyosbíthatja az ízületi panaszaidat, azt egyből elhagyod az étrendedből. Azonban ez azért veszélyes, mert így olyan értékes ételeket is mellőzhetsz, amelyek pont, hogy segítenének az ízületi fájdalmak csökkentésében.

Most összeszedtem a számodra azt az 5 ételt, amiről a leggyakrabban gondolják azt, hogy az ízületi fájdalmak mögött állhat. Ám ez nem feltétlen igaz!

 

Íme az 5 egészségtelennek hitt étel, amely valójában nem fokozza az ízületi fájdalmakat:

 

1. Paradicsom

Szegény paradicsomról valamiért elterjedt az internet világában, hogy az ízületi fájdalmakkal küzdő embereknek messziről kerülniük kell, mert gyulladást okoz, ami a panaszokat még inkább felerősíti. Nem egy olyan emberrel találkoztam, akik rajonganak a paradicsomért, de évek óta a tiltólistájukon szerepel, mert valahol azt olvasták, hogy súlyosan belobbanthatja az ízületi gyulladásukat. Azonban emellett meg folyamatosan eszik a cukrosabbnál cukrosabb ételeket, amelyek pedig valójában képesek fokozni az ízületekben a gyulladást és a fájdalmakat.

A paradicsomról elterjedt tévhit valószínűleg onnan ered, hogy vannak olyan bélbetegségek, amelyek esetén valóban nem ajánlott paradicsomot enni – legalábbis csak a héját lehúzva. Ám az ízületeidhez ennek semmi köze nincsen! Hidd el, nem az értékes tápanyagokat tartalmazó paradicsomtól fognak romlani a panaszaid.

Sőt! A paradicsom rendkívül gazdag olyan értékes színanyagokban, mint a likopin. Ez antioxidánsként viselkedve a szervezetedben még a gyulladást is képes csökkenteni, nem hogy belobbantaná azt!

Egyél nyugodtan a nyári szezonban sok friss paradicsomot, a téli időszakban pedig paradicsompürével vagy lével készült ételeket. Például cukor nélkül, olaszosan készített paradicsomlevest vagy paradicsommártásos húsgombócot.

 

2. Csokoládé

Ha szoktad olvasgatni a cikkeimet, azt már biztosan tudod, hogy a sok cukorfogyasztás bizony rémesen káros az ízületeidre nézve. A cukor ugyanis képes belobbantani a fájó ízületeidben a gyulladást, ami még nagyobb fájdalmakhoz vezet.

Ettől megijedve sokan elhagynak minden olyan ételt, ami cukrokat tartalmaz. Ez egyfelől persze jó is, azonban, ha teljesen a nullára szorítja az ember a cukorfogyasztását, azzal olyan értékes ételeket is elhagyhat az étrendjéből, mint a csokoládé. És itt nem a magas cukortartalmú és kakaót alig látott tejcsokoládékra gondolok. Hanem az étcsokoládéra! A kakaó ugyanis, annak ellenére, hogy általában együtt jár a cukorral, rendkívül jó hatással lehet az ízületeidre nézve. A benne található polifenol antioxidánsként képes csökkenteni az ízületeidben a gyulladást.

Azonban az sem mindegy, hogy az étcsokoládék közül milyent választasz. Próbálj meg minél magasabb kakaótartalmút, legalább 70%-osat keresni, hogy az valóban segíthessen az ízületi fájdalmak leküzdésében. Ha ezt így önmagában túl keserűnek érzed, akkor készíthetsz belőle mennyei finom forró csokoládét is.

Természetesen, mint mindig, a csokoládéfogyasztásnál is a mérték a fontos. Hiszen, azzal, ha naponta 1-2 kocka étcsokoládét megeszel, még a benne lévő minimális cukor nem fogja károsítani az ízületeidet. Ám, ha napi egy táblával ennél meg belőle, az már jóval több cukorbevitelt jelentene, így ebben a formában már valóban káros lenne az ízületeidre nézve.

 

Az étcsokiban található polifenol csökkentheti az ízületi fájdalmat

 

3. Gyümölcslevek

A csokoládéhoz hasonlóan, sokan a gyümölcsleveket is teljesen kiiktatják az étrendjükből, mondván, hogy abban is túl sok a cukor, amely árt az ízületeknek. Ebben persze megint csak van igazság és nem mindegy, hogy milyen gyümölcslevet választasz.

Valóban érdemes kerülnöd a cukrozott, alacsony gyümölcstartalmú leveket. Ám azzal, ha heti pár alkalommal megiszol 1-1 pohár 100%-os gyümölcslevet, még jót is tehetsz az ízületeid számára. Ugyanis a gyümölcslevek többségében magas a C-vitamin-tartalom, ami segít az ízületi fájdalmak elleni harcban. Ugyanis a C-vitamin a gyulladás csökkentésén túl még a szervezet kollagéntermelését is segíti.

Fontos azonban, hogy olyan gyümölcslevet válassz, amely nem dobja meg hirtelen a vércukorszintedet! A hirtelen vércukor- és inzulin-emelkedés ugyanis valóban fokozhatja az ízületeidben a gyulladást. Ilyenek a rostos gyümölcslevek, illetve a turmixok. A legjobb, ha ezeket saját magadnak készíted otthon, így azok biztos, hogy nem veszítenek a rost- és a vitamintartalmukból.

Ahhoz, hogy a bennük találhatók cukor még lassabban szívódjon fel, a gyümölcsleveket és a turmixokat étkezésekhez vagy olajos magok ropogtatása mellett fogyaszd. Ugyanis a többi ételben megtalálható zsír, illetve rost tovább lassítja a cukrok felszívódását, ezáltal egyenletesebben emelkedik meg a vércukorszinted.

Mértéktelenül azonban a gyümölcsleveket se fogyaszd, mert a természetes cukortartalmuk még az otthon készült, 100% gyümölcsöt tartalmazóknak is magas. Heti 2-3 pohárral azonban nyugodtan ihatsz belőlük.

 

4. Zsíros ételek

A cukrokhoz hasonlóan a zsírokról is köztudott, hogy képesek belobbantani az ízületi gyulladást. Éppen ezért sokan mindenféle zsírt próbálnak mellőzni az étrendjükből. Pedig nem mindegy, hogy milyen zsírokról beszélünk!

A telített zsírsav, ami az állati zsírok nagy részében található, valóban rosszat tehet az ízületeid számára.

Azonban van olyan állati zsír, amire ez nem igaz, és érdemes rendszeresen fogyasztanod! Ezek pedig a halakban található zsírok, amelyek omega-3 zsírsavban gazdagok. Ezek főként olyan zsírosabb tengeri halakban találhatóak meg, mint például a makréla, a szardínia, a hering vagy a lazac, de tartalmazza egy hazai halunk, a busa is.

Az omega-3 zsírsav amellett, hogy a szív-és érrendszerünk állapotán is képes javítani, csökkenti az ízületi fájdalmakat is a gyulladás mérséklése révén.

Azonban nemcsak halakból viheted be ezt az értékes tápanyagot, hanem növényi olajokból is. Legjobb forrás a lenmagolaj, a repceolaj és a dió, illetve a dióolaj.

Az omega-3-ban gazdag olajok mellett érdemes olyan olajat is fogyasztanod, aminek magas az E-vitamin-tartalma. Ez szintén antioxidánsként segít csökkenteni a gyulladást. Ilyen például a mandula vagy az abból készült mandulaolaj.

De nem szabad tiltólistára tenni az olívabogyót vagy az olívaolajat sem, amelyekben az omega-9 zsírsav található meg nagy mennyiségben. Az omega-9 zsírsav szintén javítja az erek állapotát és képes csökkenteni a gyulladást.

Tehát nem kell félned a zsíroktól, csak jól meg kell válogatnod, hogy milyen típusú zsírokat eszel! Nyugodtan ehetsz olajos magokat, mint a dió vagy a mandula, és használhatsz sütésre-főzésre alkalmas olívaolajat vagy repceolajat. Sőt, érdemes a salátáidat is meglocsolnod hidegen sajtolt növényi olajokkal. Zsíros halakat pedig próbálj meg legalább heti két alkalommal az asztalra tenni. Csak ne rántott formában, hanem sütőben, például zöldségekkel összesütve.

 

Lazaccal az egészséges ízületekért.

 

5. Kávé

Kevés olyan étel/ital van, amiről annyi vita folyik, mint a kávéról. Azonban egyre több tanulmány alátámasztja, hogy bizony a kávéfogyasztásnak több előnye lehet, mint hátránya. Így napi szintén érdemes innod 1 csészével.

Gondolnád, hogy, a kávé még az ízületi fájdalmak ellen is segíthet hatékonyan fellépni! A benne található koffeinsav és P4 flavonoid csökkenthetik az ízületeidben lévő gyulladást, ráadásul még a porcok lebomlását is képes lassítani. Ezen felül ma már léteznek olyan kávéporok is, amelyeket kollagénnel dúsítottak.

A kávé ízületekre gyakorolt jótékony hatásáról egy korábbi cikkemben részletesen is olvashatsz. Ehhez csak kattints ide.

 

A lényeg mindig a mérték és a változatosság!

 

A legfontosabb, hogy egyik élelmiszer fogyasztását se vidd túlzásba, hanem mindig a mértékletességre és a változatosságra törekedj. Ha többségében odafigyelsz a helyes táplálkozásra, akkor abban az 1-2 kocka csokoládéban és pár pohár gyümölcslében található cukor is bele fog férni a mindennapjaidba!

Természetesen az étrenden túl fontos, hogy a porcokat se hanyagold el, ha hatékonyabban szeretnél fellépni az ízületi fájdalmak ellen. Ajánlom, hogy a táplálkozásodat egészítsd ki olyan minőségi porcerősítővel is, mint az Artroflex Plus!

Ízületi fájdalmaktól mentes, szép napot kívánok Neked!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.