3 ok, hogy miért egyél céklát ízületi fájdalomra

Egyél céklát ízületi fájdalomra

Eddig eszedbe se jutott, hogy bevesd a céklát ízületi fájdalomra? Akkor itt az ideje, hogy megismerd, hogyan segíthet ez a változatosan elkészíthető zöldségféle az ízületi panaszok esetén.

A céklát lehet utálni vagy szeretni, de közömbösnek maradni iránta lehetetlen. Jobb szeretni, mert sokféleképp elkészítheted, és még az egészségednek is jót teszel vele! Korábban szökő évente egyszer, ha ettem céklasalátát savanyúságként a főétel mellé. Aztán megtudtam, milyen egészségbomba is ez a zöldség, és milyen sokféleképp elkészíthető!

 

Így segít a cékla az ízületi problémákon

 

1. Vérvörös vitaminbomba

A cékla tele van vitaminokkal, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Továbbá ahhoz, hogy lendületesen, energikusan éld meg a napjaidat. A cékla A- és C-vitamin tartalmát külön is kiemelném, mivel mindkettő igen előnyös ízületi panaszok esetén!

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Talán hallottál már róla, hogy a szem és a bőr egészségének fenntartásában mekkora szerepe van. Kevesebben tudják viszont, hogy az ízületekre is pozitív hatást fejthet ki. Antioxidáns tulajdonságai révén felveszi a harcot a szabad gyökök ellen, így a gyulladások csökkentésében is szerepet játszik. Emiatt a céklát ízületi fájdalom esetén is bevetheted, hiszen sok esetben gyulladásos folyamatok zajlanak a térdben, csípőben, vállban érzett fájdalmak hátterében.

A C-vitamin szintén antioxidáns hatásával segíti a gyulladások csökkentését. Emellett növeli az ízületek kollagén szintézisét. És mivel ezáltal hozzájárul a szervezet természetes kollagén képződéséhez, ez a porcokba épülve erősítheti ízületeidet. Ezért is ajánlom neked a céklát ízületi fájdalomra.

 

2. Kevesebb fájdalom

A Northumbria University tudósai végeztek egy vizsgálatot arról, hogyan hat a céklalé a mozgás után jelentkező izomfájdalmakra. Arra az eredményre jutottak, hogy akik sportolás után céklalevet fogyasztottak, enyhébb izomfájdalmat éreztek. Az izom- és az ízületi fájdalmak szorosan összekapcsolódnak. Ha az izmaid kevésbé fájnak, könnyebben és szívesebben mozogsz. A megerősödött izmok pedig stabilizálják az ízületeket, ezáltal az ízületi fájdalmaid is csökkenhetnek. Ahogy a sérülések kialakulásának esélye is. Szóval ezért is javasolt céklát ízületi fájdalomra fogyasztanod.

 

3. Alakbarát finomság

100 gramm cékla mindössze 43 kalóriát tartalmaz! Így akár nagyobb mennyiséget is megehetsz belőle büntetlenül. Ha rendszeresen fogyasztod, hozzájárulhat testsúlyod csökkentéséhez. És minden egyes leadott kilóval jót teszel az ízületeiddel!

Túlsúly esetén ugyanis könnyebben meglazulhatnak az ízületi szalagok. Az állandó terelés hatására a porckopás folyamata is felgyorsul. Vizsgálatok szerint már 5 kg túlsúly is 36%-kal megemeli a térdízületi kopás előfordulását! Ez az arány még magasabb, ha 10-15-20 kg súlyfelesleget cipel magán valaki. Az ízületi fájdalomban szenvedők 90 %-a túlsúlyos.

A céklát ízületi fájdalomra emiatt is érdemes fogyasztani. Ha sokszor ezt választod köretnek a zsírban tocsogó burgonya helyett, szép lassan leadhatod a plusz kilóid. Persze érdemes más zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasztani mellette.

 

Mi mindenre jó még a cékla?

 

A céklát ízületi fájdalomra nagyon ajánlom. Emellett más szuper hatásai is vannak, amiket érdemes kiaknáznod. Például magas a vastartalma, így vérszegénység esetén is segíthet. A benne található bétacianin nevű antioxidáns segíthet lelassítani a különféle tumorok növekedésének gyorsaságát. A cékla továbbá javíthatja a vérkeringést, csökkentheti a vérnyomást, és javíthatja a máj anyagcseréjét. Általános erősítőszerként is működik. A benne lévő nitrátok a szervezetbe jutva lehetővé teszik, hogy több tápanyag és oxigén jusson el a sejtekhez, így javul az erőnlét és a kitartás. Ez a mozgás szervrendszerére is kihat. Ha erősebbnek érzed magad, többet bírsz mozogni, ezáltal izmaid és ízületeid is megerősödhetnek. Egyél több céklát ízületi fájdalomra, és lehet, hogy az általános kondíciód is javul tőle!

 

Hogyan fogyaszd?

 

Ha a nagy többséghez tartozol, te is csak céklasaláta formájában fogyasztod alkalomadtán a céklát. Pedig igen változatos módokon elkészítve viheted be a szervezetedbe. Mutatok néhány ötletet, én hogyan szeretem.

Inni, inni, inni

Ha van gyümölcscentrifugád, magad is készíthetsz céklalevet otthon, de akár eleve lé formájában is beszerezheted. Azért megemlíteném, hogy az otthon, frissen elkészített változat több vitamint tartalmaz.

Ha önmagában nem ízlik, gyümölcslevekkel feljavíthatod az ízét. Almával keverve például nagyon ízletes! Bevállalósabbak pedig sárgarépával és citromlével keverve is fogyaszthatják.

citrom, répa és céklalé az ízületi fájdalomra

Azt nem árt tudnod, hogy a cékla erős méregtelenítő hatással rendelkezik, ezért eleinte ne fogyassz belőle napi 1 dl-nél többet. Ahogy fokozatosan hozzászoksz, napi 3-4 decire is emelheted ezt a mennyiséget.

 

Cékla, mint köret

Ha a céklát ízületi fájdalomra szeretnéd bevetni, akkor fontos, hogy gyakran fogyaszd. A rendszerességhez hozzásegít, ha hetente 2-3 alkalommal céklával váltod ki a hagyományos köreteket. Ezzel amellett, hogy jótékony tápanyagokat juttatsz be a szervezetedbe, csomó kalóriát megspórolsz! Így a plusz kilók leadása is könnyebb lehet. Hogyan készíts köretet a céklából? Így:

Sült cékla

Hozzávalók 2 személyre

  • 4 közepes cékla
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • Ízlés szerint fokhagyma, zöldfűszerek, méz, citromlé, bors

Mosd és hámozd meg a céklákat, majd vágd fel őket egyforma darabokra. Bélelj ki egy közepes méretű tepsit sütőpapírral, majd nagyon vékonyan kend ki olívaolajjal. Ezután tedd bele a céklát, és a maradék olajat csepegtesd rá. Ezután szórd meg a céklát sóval. Ha szeretnél játszani az ízekkel, akkor pedig szórhatsz rá borsot és zöldfűszereket is. Nagyon finom például oregánóval, rozmaringgal vagy borsikafűvel. Különleges ízt ad a céklának az is, ha egy evőkanálnyi mézet összekeversz egy kis citromlével, és ezt csorgatod rá.

Miután beízesítetted, takard le alufóliával a céklát, és tedd be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 30-40 perc alatt készül el. Mielőtt kivennéd a sütőből, nézd meg, hogy megpuhult-e. Húsok és halételek mellé is remek választás, de önmagában, szuperegészséges esti „nasiként” is kiváló.

 

Hogyan étkezz, ha ízületi problémáid vannak?

 

A cékla mellett sok más étel is segíthet ízületi fájdalmak esetén. Általánosságban elmondható, hogy célszerű mellőzni az édességek és a sok fehér lisztes pékáru fogyasztását. Egyél inkább minél több zöldséget és gyümölcsöt, tengeri halakat, szárnyasokat és teljes kiőrlésű lisztekből készített pékárukat. Ételeidhez fogyassz gyakran hagymaféléket. Tudósok megállapították ugyanis, hogy a bennük található allicin nevű anyag enyhítheti az ízületi gyulladást. A fokhagyma, a vöröshagyma, a lilahagyma és a medvehagyma egyaránt tartalmaznak allicint.

Mivel a porcok mintegy 70-80 százaléka víz, ezért a megfelelő folyadékfogyasztás is hozzájárul ízületeid egészségéhez. Naponta 2-3 liter folyadék fogyasztása javasolt. A legjobb, ha ennek nagy része víz, és emellett gyógy- és gyümölcsteákat, frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket fogyasztasz.

Ha lassítani szeretnéd az artrózis folyamatát, az étkezésed megváltoztatása sokat segíthet. Ha szeretnél végre megszabadulni a fájdalomtól, és újra könnyedebben mozogni, akkor azt javaslom, fogyassz kifejezetten a porckopásra kifejlesztett étrend kiegészítőt. Ilyen például az Artroflex Plus, ami már sokaknak bevált.

Vesd be te is a céklát ízületi fájdalomra, és tegyél meg mindent, amit tudsz a porcok védelméért. Legyen szép a napod!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.