2+1 ízület-barát étel az ünnepekre

unnepi-teritek

Már javában mindenki a karácsonyi ünnepekre készül. Ismerős az ünnepek előtti stresszes érzés,  amikor az ajándékvásárlás mellett a fenyőfa beszerzése szokott a legsürgetőbb probléma lenni? Azonban nem szabad megfeledkezni a karácsonyi menüről sem! Sőt, ha idejében végig gondolod, hogy mit szeretnél enni, akkor nem csak időt takaríthatsz meg, de még akár gyulladácsökkentő, ízületvédő ételek is szerepelhetnek az ünnepi asztalon! Íme 2+1 ízület-barát étel az ünnepekre! Remélem, hogy ezzel sikerül levennem legalább ezt a terhet a válladról a karácsonyi készülődés során.

A most következő három fogasos karácsonyi menü nemcsak finom, de még az ízületeidnek is jót tesz majd!

 

Gyulladáscsökkentő ízület-barát vörös leves- azaz Céklakrémleves petrezselyemkrémmel

 

Lehet,  elsőre azt gondolod, hogy a cékla nem egy tipikus ünnepi étel, de hadd bizonyítsam be az ellenkezőjét, ugyanis, egy kis rafinériával egy igen különleges karácsonyi leves készíthető belőle. És a legjobb, hogy nemcsak finom, de kítűnő gyulladáscsökkentő és ízületvédő. Az ízületi gyulladásod fellángolását megakadályozza, tele van antioxidánsokkal, A- és C-vitaminokkal és még sok más ásványi anyaggal és hatóanyaggal, amelyek támogatják az immunrendszeredet, védik a sejtjeidet a károsodásoktól.  Hosszasan sorolhatnám az előnyeit, de egy korábbi cikkemben már írtam a cékla jótékony hatásairól az ízületi fájdalom ellen. És a nyers cékla még az ünnepek utáni méregtelenítésben is nagy segítségedre lehet! Szóval, érdemes mostantól más szemmel nézned erre a sokoldalú vitaminbombára, hiszen a cékla jóval több, mint egy köret! 

Ha a céklakrémleves mellett döntesz az ünnepekre, akkor az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

1. 3 közepes fej cékla
2. 5 szál újhagyma (vagy 1 közepes fej vöröshagyma)
3. olívaolaj
4. 1,5 liter zöldségalaplé vagy csirkealaplé
5. fél citrom leve
6. 2 evőkanál tejföl + díszítéshez
7. só, bors
8. 1 csokor petrezselyem
9. 2 keményre főtt tojás a tálaláshoz

Elkészítés: Egy edényben kevés olívaolajon, alacsony lángon kezd el párolni a felkarikázott újhagymát (vagy felaprított vöröshagymát). Amikor már üveges, add hozzá a meghámozott és felkockázott céklát. Ezt forgasd és dinszteld 3-4 percig. Utána öntsd fel a céklát az alaplével. 10-15 percig főzd, vagy addig, amíg a cékla megpuhul. Ha ezzel megvagy, akkor öntsd át az egészet egy turmixgépbe, és turmixold selymesre. Add hozzá egy fél citrom levét, 2 evőkanál tejfölt, ízlés szerint adj hozzá sót és borsot, majd még egy utolsót keverj rajta a turmix-al. Közben a felaprított petrezselymet tejföllel keverd ki. Szedd tányérokba a levest, és a petrezselymes tejföllel, valamint a felkockázott főtt tojásokkal tálald.

Ezzel készen is vagy az első 2+1 ízület-barát étellel az ünnepekre. Most pedig térjünk át a főételre!

 

Céklakrémleves az ünnepekre

 

Ízületeid támogatására- Áfonyás-diós töltött csirkemell zelleres krumplipürével

 

A csirkemell kiváló fehérjeforrás, ami építő alapköve az izomzatnak, és támogatja az ízületeket is. A vörös áfonya pedig nem csak kitűnő antioxidáns, de remek A, B, C és E-vitamin forrás is. Emellett több fontos ásványi anyag is megtalálható benne: kalcium, magnézium, mangán, vas vagy cink is.

Ugyanakkor a többi hozzávaló is rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezi. Így például a kakukkfű javítja a vérkeringést, ami hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez. Arról már nem is beszélve, hogy a kakukkfű hatóanyagait tekintve alapvetően gyulladáscsökkentő.

Vagyis ezzel a főétellel, nem csak az ízlelőbimbóidnak kedvezel, de még az ízületi gyulladást és fájdalmat is elűződ magadtól! Tökéletes ízület-barát étel az ünnepekre!

Amire szükséged lesz az étel elkészítése során:

1. 4 csirkemellfilé
2. 10 dkg aszalt vörös áfonya
3. 5 dkg méz
4. 10 dkg dió
5. 5 dkg vaj
6. 2 ág friss kakukkfű
7. 4 cl konyak, só, bors

A körethez:
1. 20 dkg burgonya
2. 20 dkg zellergumó
3. kevés vaj és főzőtejszín
4. só, fehérbors

Elkészítés: Tulajdonképpen kétféleképpen is megoldhatjuk a csirkemellek töltését. Az egyik megoldás az, ha ”kis zsebecskét” vágunk a filébe. A másik lehetőség az, hogy nagyobb, vékonyabb szeleteket vágunk, esetleg klopfolóhoz nyúlunk. Ebben az esetben a tölteléket a szeletek közepére kell helyezni, majd fel kell tekerni, és a végeit meg kell tűzni, vagy kötözni.

A töltelékhez fel kell aprítani az aszalt vörös áfonyát. A diót is össze kell vágni. Majd egy száraz serpenyőben megpirítani azt. A friss kakukkfüvet egy nagyobb keverőtálba kell szórni. Ezt alaposan keverd össze szobahőmérsékletű vajjal. Adj hozzá sót, borsot, és néhány csepp konyakot is önts hozzá. Majd csorgasd hozzá a mézet, és legvégül keverd bele a megpirított diót és az áfonyát is.

A csirkemelleket ezzel a töltelékkel kell megtöltened, majd egy forró serpenyőben kevés zsiradékon minden oldalán kb. 4-5 percet kell sütni, amíg aranybarna nem lesz. Ha ezzel végeztél, akkor helyezd tepsibe a csirkemelleket, és 20 perc alatt közepesen meleg sütőben süsd át.

A körethez a megtisztított krumplit és zellert sós vízben főzd puhára. Miután elkészült, vajjal és főzőtejszínnel pürésítsd, és fehérborssal ízesítsd. A töltött csirkemelleket szeletelve tálald a frissen elkészült pürével. 

Most már csak jó étvággyal el kell fogyasztanod ezt az ízület-barát ételt. Azért kérlek, hagyj még egy kis helyet a desszertnek is! Ugyanis így lesz teljes a 2+1 ízület-barát menüsorunk az ünnepekre.

 

Ízület-barát desszert az ünnepekre

 

Egyszerű és gyors ízület-barát desszert- Fahéjas-csokis chia puding

 

Ugyan nem egy hagyományos karácsonyi süteményről van szó, de talán pont emiatt teszi még különlegesebbé az ünnepi menüdet. Arról nem is beszélve, hogy az elkészítésével sem kell bajlódnod, és az íze garantáltan finom. Sőt még egészséges is, hiszen a chia mag kitűnő ízületvédő! 

Amire szükséged lesz az elkészítése során (4 főre):

1. kb. 8 teáskanál chiamag

2. 4dl tej (javaslom a növényi eredetű tejet)

3. 2 evőkanál méz (Nyáron kiszoktam hagyni belőle, mert hizlal és különben sem szeretem a nagyon édes dolgokat. Télen azonban jól jön a plusz erősítés az immunrendszernek. És a hidegre való tekintettel ilyenkor én is fogyasztok belőle egy keveset antibakteriális hatása miatt.)

4. 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor (ha érzékeny lennél a kakaóporra, akkor használj nyugodtan karobport helyette)

5. 1 kávéskanál fahéj (Vagy ízlés szerint... én személy szerint nagyon szeretem a fahéjt, ezért van, hogy többet is felhasználok belőle az előírtnál. És ha Te esetleg nem szeretnéd, akkor is javaslom, hogy élj vele. Ugyanis számos jótékony hatása mellett még az ízületi gyulladás egyik ellenszereként is ismert a népgyógyászatban.)

6. 1 közepes db kivi, vagy más tetszőlegesen választható gyümölcs

Ennek az ízület-barát ünnepi desszertnek az elkészítése pofonegyszerű!

A tejbe kell szórni a chiamagot, kakaót, fahéjt és mézet, majd ezt alaposan össze kell keverni. Ha ez a lépés megvolt, akkor tetszés szerint választhatsz, hogy a hűtőbe teszed pihenni a keveréket, vagy csak arrébb helyezed a konyhapulton, és kint hagyod pihenni. Olyan egy óra elteltével ez az egész puding állagot vesz fel. (A chiamag megszívja magát a tejjel, és zselészerű anyagot ereszt. Ez kölcsönözi a puding állagot a keveréknek. A kész pudingot a gyümölccsel a tetején díszítheted.

Javaslom, hogy még azelőtt porciózd ki a chia pudingot, hogy az felvette volna a puding állagot. Vagyis rögvest azután, hogy összekeverted az alapanyagokat.

Remélem, hogy segítettem hozzájárulni egy csodás, költségtakarékos és legfőképpen ízület-barát ünnepi menü kialakításához. Ha tetszettek a receptek és további ünnepi fogások is érdekelnek, olvasd el a top 3 ízület-barát csirke receptünket is! 

Ízületi fájdalmaktól mentes boldog Karácsonyt kívánok, és találkozzunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.