Az áteresztő bél szindróma és az ízületi gyulladás

Az áteresztő bél szindróma és az ízületi gyulladás

 

Ma egy rendkívül érdekes témát fogunk feszegetni! Pontosabban kettőt: az áteresztő bél szindrómát és az ízületi gyulladást. Mindkét probléma igen sok embert érint, ezért is tartottam fontosnak, hogy beszéljünk a két betegség összefüggéseiről. Mert bármilyen meglepő is, bőven van kapcsolat a kettő között!

Mindenekelőtt lényeges tisztázni, hogy mi is az az áteresztő bél szindróma – másnéven lyukas bél vagy szivárgó bél szindróma, illetve mi állhat a hátterében. Hiszen csak ezáltal leszünk képesek arra, hogy hatékonyan tudjuk kezelni a betegséget. Vele együtt pedig az ízületi gyulladás állapotát is!

 

Elsőként ismerkedjünk meg a bél egészséges állapotával!

 

Ahhoz, hogy jobban átlássuk, milyen az, amikor egy bél áteresztővé válik, fontos ismerni a bélrendszerünk normális állapotát is. Szó nincs arról, hogy a bél egészséges állapotában egyáltalán ne lenne átjárható. Sőt! Folyamatosan áramlanak át rajta a táplálkozás során bejuttatott tápanyagok, illetve folyadékok. Azonban ez sosem kontroll nélkül történik! A belünk olyan okos, hogy kifejlesztett magának egy úgynevezett védelmi vonalat, amelynek segítségével távol tudja tartani a különböző káros anyagokat, illetve kórokozókat. Ezt a védő funkciót egy egyrétegű hám látja el, amelynek sérülése esetén nem marad elegendő védelem a szervezetünk számára a külvilágból érkező támadások ellen. Olyan ez mintha egy harcos páncél nélkül menne a csatába. Védelem nélkül az átjárás szabaddá válik a kórokozók, a méreganyagok, illetve a még nem kellően megemésztett tápanyagok számára, amelyek jelentősen károsíthatják a szervezetünket. Ezt az állapotot nevezzük áteresztő bél szindrómának!

 

Az áteresztő bél szindrómát és az ízületi gyulladást egyszerre kell kezelni.

 

De mi köze van az áteresztő bél szindrómának az ízületi gyulladáshoz?

 

Az áteresztő belen keresztül bekerülő káros anyagok nem csak fertőzéseket és hosszú távú károsodásokat okozhatnak. Olyan immunválaszt is kiválthatnak, amely a szervezet különböző pontjain belobbantja vagy fokozza a gyulladást, így például az ízületi gyulladást is.

Állandó gyulladás esetén pedig nem tudnak regenerálódni a porcok, így a kopás mértéke fokozódik. A porcok állapota pedig összefügg a gyulladás mértékével is. Ez egy igazi ördögi kör.

 

Mit tehetsz, ha már megtörtént a baj?

 

Az áteresztő bél szindróma hátterében számtalan tényező állhat, de összefoglalva azt mondanám, hogy az életmód befolyásolja a leginkább. Éppen ezért több területen is sokat tehetsz az állapot javítása érdekében.

 

Mindig olvasd el az élelmiszerek címkéjét!

A bél áteresztőképességét nagyban befolyásolja, hogy a táplálékkal együtt milyen káros vegyületekkel találkozik a bélfalunk. Sajnos az élelmiszereink egy része akár több kártékony anyagot is tartalmazhat, mint hasznosat. Gondolok itt a tartósítószerekkel, mesterséges aromákkal, ízfokozókkal, színanyagokkal ellátott élelmiszerekre, amelyek nemcsak az áteresztő bél szindróma, de sok más betegség hátterében is állhatnak.

Ezek elkerülése érdekében törekedj arra, hogy mindig a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszereket vásárold meg! A legjobb, ha elolvasod a termékek címkéjét, és olyat választasz, amiben a lehető legkevesebb a mesterséges anyag. A friss alapanyagok felhasználásával garantáltan nem tudsz mellényúlni! Vásárolj a piacon zöldséget, gyümölcsöt, friss húst vagy halat, a gabonafélék közül pedig többségében a teljes kiőrlésűeket válaszd.

Cukros, aromákkal és színezékekkel ellátott desszertek helyett inkább készíts magadnak házilag friss, szezonális gyümölcsökből édességet. Kenyérből is mindig a legkevesebb összetevőt tartalmazót válaszd, vagy süsd magadnak. A felvágottakat is a legjobb, ha házilag készíted!

 

Az áteresztő bél szindróma hátterében leginkább az életmód áll.

 

Lehetőleg kerüld az alkoholt!

A rendszeres alkoholfogyasztás az ízületi gyulladás és az áteresztő bél szindróma állapotán sem segít. Egyrészről jelentős gyulladásfokozó hatással bír, másrészről károsítja a bennünk élő jótékony baktériumokat. A hasznos baktériumok pedig olyan anyagokat termelnek, amelyek rendkívüli mértékben védik a bélfalat.

 

Támogasd a bélflórád!

A jótékony bacikra nemcsak azért kell vigyázni, mert a bélfalunk számára hasznos anyagokat állítanak elő, hanem amiatt is, mert kiszorítják a káros, gyulladást okozó kórokozókat. Ahhoz, hogy támogasd a munkájukat, az alkohol mellett a cukor és a finomított szénhidrátok mennyiségét is csökkentened kell.

A jó baktériumok ugyan az édességet nem annyira, ám a rostokat annál jobban szeretik. Egyél meg naponta legalább fél kiló zöldséget és gyümölcsöt, hogy ők is jóllakjanak!

 

Mozogj!

Az áteresztő bél szindróma hátterében nem csak az egészségtelen táplálkozás, de a fokozott stressz és a mozgásszegény életmód is állhat. Fontos, hogy találj magadnak egy olyan sportot, ami kikapcsol és segít levezetni a stresszt az életedben. A rendszeres sportolás ráadásul a porckopás állapotán, és ezáltal az ízületi gyulladáson is javítani fog. És persze ne feledkezz meg a pihentető alvásról sem!

 

Az áteresztő bél szindróma hátterében a fokozott stressz és a mozgásszegény életmód is állhat.

 

Csak nagyon indokolt esetben nyúlj a gyógyszerekhez!

Az ízületi gyulladás okozta fájdalmak csökkentésére a legtöbben különböző fájdalom - és gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez nyúlnak. Ez persze érthető is, hiszen a fájdalom nagy úr. Azonban ezek a gyógyszerek hozzájárulhatnak az áteresztő bél szindróma kialakulásához. Nem is beszélve a szteroidokról, amelyek még az ízületi gyulladást is képesek fokozni. A gyógyszerek ráadásul csak tüneti kezelést tudnak nyújtani, a probléma gyökerét nem oldják meg. Tüneti kezelésre ajánlom számodra a különböző gyógynövényeket!

És amennyiben porckopással küzdesz, mindenképpen támogasd a porcokat minőségi porcerősítő szedésével. Jó szívvel ajánlom például az Artroflex Plus porcerősítőt.

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.