Az ízületi fájdalom szinte meteorológiai pontossággal jelez

Az ízületi fájdalom szinte meteorológiai pontosággal jelez.

 

Ezer éve fennálló kérdés, hogy az ízületeink valóban képesek szinte meteorológiai pontosággal megjósolni az időjárást és annak változásait? Amennyiben neked is vannak ízületi panaszaid, valószínűleg erre a kérdésre már rá is vágtad magadban a választ, hogy hát persze. Valóban sok ízületi problémával élő számol be arról, hogy az időjárás változásakor, különösen a hideg, csapadékos idő beköszöntével erősebbé válnak az ízületi fájdalmaik.

De vajon mi az összefüggés a frontátvonulások és az ízületi fájdalmak között? Ebben a cikkben most alaposan körüljárjuk a témát! Azt is megbeszéljük, hogy mit tudsz tenni annak érdekében, hogy csökkentsd vagy megelőzd az időjárás változásakor felerősödő panaszokat.

 

Az ízületi fájdalom és az időjárás-változás összefüggését a tudomány is megerősíti

 

Már 25 éve is azt találták egy Journal of Biometerology nevű folyóiratban megjelent tanulmányban, hogy olyan időjárásbéli változók, mint a hőmérséklet, a csapadék, a légnyomás, a szél erőssége vagy a relatív páratartalom bizony jelentős befolyással bírnak az ízületek állapotára. Nem csak a fájdalmak fokozódtak a vizsgált egyéneknél az azt megelőző napokban, hogy az időjárás éles fordulatot vett, de az ízületi merevség is felerősödött.

20 évvel később, 2017-ben is megismételték a vizsgálatot és hasonló eredményekre jutottak. A PLoS One tudományos folyóiratban megjelent cikk alapján a csípő- és térdfájdalom, valamint az ízületi gyulladás felerősödik az időjárásváltozások előtt. A felmérést az Egyesült Államok 50 városában is elvégezték. A kutatók azt is megállapították, hogy az ízületi fájdalom szorosan összefügg az időjárásváltozás mennyiségével. Tehát 10 fok hőmérséklet-különbség jóval erősebb és hosszabb ideig tartó ízületi fájdalmat von maga után, mint pár foknyi változás, ami kevés embernél okoz csak panaszokat.

A tanulmányban azonban az volt az érdekes, hogy azok az emberek, akik mérsékelt időjárás-változással járó helyen élnek, a kisebb különbségeket is jobban megérezték. Tehát hiába lakik valaki melegebb helyen, ahol nincsenek olyan éles hőmérséklet-változások mint nálunk, ugyanúgy tapasztal pár foknyi különbségnél is fájdalmakat.

A vizsgálatok mind azt találták, hogy az emberek a hideg, csapadékos időjárásra a legérzékenyebbek, míg a meleg és száraz idő beköszöntével csökkennek a panaszaik és sokkal könnyedebben képesek mozogni.

 

Ezért erősödik az ízületi fájdalom az időjárás változására.

 

Mi áll a frontok okozta ízületi fájdalom hátterében?

 

Kissé furcsa, hogy mi ennek a rejtélyes jelenségnek az oka. Hiszen varázslók mégsem lehetünk, hogy ilyen pontosan meg tudjuk jósolni az időjárást. Pedig egyes ízületi fájdalommal élő embereket akár még a meteorológusok is felvehetnék magukhoz, hogy pontosítsák a jelentéseket.

Az időjárás-változásra erősödő ízületi fájdalmak mögött egyrészt a légköri nyomás változása áll. Ugyanis amikor hidegebbre fordul az idő, az nemcsak a hőmérséklet csökkenésével jár együtt, hanem a légnyomás süllyedésével is. Ez pedig azért tud ízületi fájdalmakat okozni, mert ahogyan csökken a légnyomás, úgy az ízületekre ható erő is kisebb lesz, emiatt a szövetek, leggyakrabban az ízületi tok jóval könnyebben kitágul. Ez a tágulás fokozott nyomást helyez az amúgy is fájdalmas ízületekre, ami felerősíti a panaszokat.

A nyomás megnövekedése ráadásul elindíthat egy gyulladásos folyamatot is. A hideg, nyirkos idő beköszöntével a páratartalom megnő, ami szintén képes fokozni a panaszokat, hiszen ilyenkor sokkal könnyebben alakul ki gyulladás.

Nem segít a hőmérséklet csökkenése sem. Hidegben a legtöbb embernek sokkal jobban fájnak az ízületei. Nem véletlenül van az, hogy jól esik a hidegből való hazaérkezéskor egy jó meleg fürdőt venni. Hidegben csökken az ízületi folyadék mennyisége és az állaga is sűrűbbé válik. Ilyen állapotban akár egészséges, akár sérült porcokról beszélünk, sokkal nehezebben tudnak mozogni az ízületeink, hiszen kevesebb a kenőanyag, amitől normál esetben olyan olajozottan működnek. Hidegben ráadásul az ízületeket körülvevő izmok és inak is merevebbé válnak, ami tovább fokozza a panaszokat.

 

Akik rendszeresen mozognak, kevésbé érzékenyek a frontokra

 

A gyakori testmozgás, mint szinte mindig, most is segít a probléma megelőzésében. Mivel az időjárás-változás hatására kialakuló ízületi fájdalom egyik legfőbb oka az ízületi folyadék mennyiségében és állagában keresendő, ezen kell elsődlegesen változtatnunk. Az időjárást azon túl, hogy alaposan felöltözünk, nem igazán tudjuk megváltoztatni, de szerencsére rendszeres sportolással te is növelheted az ízületi folyadék mennyiségét.

Nem beszélve arról, hogy a mozgás az izmokat is megerősíti, amelyek át tudják venni a terhek egy jelentős részét az ízületektől, így azok fellélegezhetnek és kevesebb súlyt kell cipelniük ebben a hideg, nyirkos időben.

Hideg időben érdemes inkább benti sportot választani. Egy korábbi cikkemben részletesen írtam az ízületbarát sportokról, amiből érdemes lehet neked is csemegézni.

 

Ízületi fájdalom, mint meteorológus: miért jelzik az ízületeink a frontokat?

 

A folyadékfogyasztás nem csak nyáron fontos!

 

Sokan hajlamosak arra, hogy télen megfeledkeznek a rendszeres folyadékfogyasztásról. Már persze nem a forralt borra vagy a pálinkára gondolok, amelyek szintén jól tudnak esni az embernek hideg időben. Az alkohollal ízületi fájdalmak mellett azért csínján kell bánni!

Én kifejezetten a vízfogyasztásra értem, hogy télen sem szabad elhanyagolni! Sőt, közel azonos mennyiséget kellene meginnunk belőle, mint nyáron, hiszen ahogyan beszéltük, a légnyomás csökkenésével az ízületi folyadék mennyisége is kevesebb lesz. Az utóbbi pedig szorosan összefügg a folyadékfogyasztással. Tehát fontos, hogy naponta legalább 2-3 liter víz lecsússzon. Persze ez télen helyettesíthető meleg, ízesítetlen teával is, de ennek a nagy része lehetőleg gyümölcstea legyen. A zöld-, fekete és gyógynövényes teák ugyanis vízhajtó hatással bírnak, így ezeket csak kiegészítésként szabad fogyasztani.

 

A folyadékfogyasztás nem csak nyáron fontos!

 

Ne feledkezz meg a C-vitaminról sem!

 

Nyáron a sok gyümölcs mellett kevésbé van szükségünk C-vitamin-kiegészítésre (már annak, aki sok gyümölcsöt eszik). Ám a téli időszakban annál inkább! A C-vitamin nem csak a gyulladás csökkentésében, így az ízületi fájdalom leküzdésében segít, de az ízületi porcok tápanyagának, a II-es típusú kollagén peptidnek a beépülésében is. Persze ehhez az is kell, hogy ezt a fajta kollagén peptidet is bejuttasd a szervezetedbe, amihez egy jó minőségű porcerősítőre van szükséged. Jó szívvel ajánlom az Artroflex Plus porcerősítőt, amiben még C-vitamin is található, így azt sem kell külön beszerezned.

 

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

 

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.