A porcerősítő készítmények felszívódása enzimek nélkül elképzelhetetlen

A porcerősítő készítmények felszívódása segíthető.

A porcerősítő készítmények felszívódása ugyanannyira fontos, mint az, hogy az ízületek számára valóban tápláló hatóanyagokat tartalmazza egy termék. Úgy érzed, az étrend kiegészítők és vitaminkészítmények nálad nem elég hatékonyak? Lehet, hogy az enzimekben találod meg a választ.

Ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, és odafigyelsz arra, hogy minden fontos vitamint és ásványi anyagot pótolj, közben mégis folyton fáradt vagy és vitaminhiányra utaló jeleket tapasztalsz magadon, akkor lehet, hogy nálad is enzimhiány áll a háttérben!

 

Az emésztés titkai

 

Annyira kézenfekvőnek tűnik, hogy amit tápanyagot elfogyasztasz, az mind hasznosul is a szervezetedben. Sajnos ez mégsem olyan alapvető. Az emésztés egy hihetetlenül összetett folyamat. Kémiai anyagok tömkelege gondoskodik arról, hogy minden tökéletesen menjen végbe. Ha valami hiba csúszik a gépezetbe, a tápanyagok máris nem úgy hasznosulnak, ahogy kellene. Ilyenkor a porcerősítő készítmények felszívódása is zavart szenvedhet!

Tudtad, hogy a szervezeted naponta mintegy 10 liter enzimdús folyadékot termel azért, hogy segítsen a bevitt tápanyagokat alkotórészeikre bontani? A táplálék kémiai emésztését a gyomorsav kezdi meg, itt főleg a fehérjék emésztése indul el.

Ezután az étel a vékonybélbe kerül. Itt a hasnyálmirigy által termelt úgynevezett hasnyál segít alkotórészeire bontani a táplálékot. A hasnyálmirigy napi mintegy 2 liter mennyiségben termeli ezt a folyadékot, amely több mint 20 különböző emésztőenzimet tartalmaz.

 

Mik azok az enzimek?

 

Olyan óriásmolekulák, amelyek minden sejtedben ott vannak, és elengedhetetlenek a különböző életfolyamatok működéséhez. Több mint 100 ezer ilyen biológiai katalizátor létezését fedezték fel a tudósok eddig. Az enzimek részt vesznek sok más mellett a sejtosztódás folyamatában, az energiatermelésben és a tápanyagok lebontásában is.

Az enzimek egy részét a szervezeted állítja elő, másik részüket pedig táplálékokkal juttathatod be testedbe. A friss gyümölcsökben és zöldségekben sok a biológiailag aktív enzim. Az emésztőenzimek pedig nem csak az ételek, de az étrend kiegészítők, és ezen belül a porcerősítő készítmények felszívódása szempontjából is fontosak.

 

Az emésztőenzimek 3 típusa

 

Az emésztőenzimek bontják le a táplálékot szervezetedben. Főként a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a vékonybélben a májban és az epében termelődnek. Emellett a táplálkozásoddal is beviszel belőlük valamennyit a szervezetedbe. Ez utóbbiak közül sok olyan is van, amelyet a szervezet nem is képes maga előállítani. Az emésztőenzimek 3 fő csoportja:

1. Amiláz

Ezek az emésztőenzimek a szénhidrátok lebontásáért felelősek. Ha kevés található belőlük a szervezetedben, akkor olyan tüneteket észlelhetsz magadon, mint amilyen a fáradékonyság, a gyulladásokra való hajlam, a hangulati ingadozások, a különféle allergiák és a bőr berepedezése. Alacsony vércukorszint, nyaki fájdalmak is előfordulhatnak.

2. Proteáz

Ezek az enzimek a szervezetedbe táplálékkal bevitt fehérjét bontják le alkotóelemeire. Ha hiányt szenved belőle a szervezeted, többek között gombás fertőzéseket, derékfájdalmakat, emelkedett vérnyomást, székrekedést, fogínyproblémákat és alvászavarokat tapasztalhatsz magadon.

3. Lipáz

A zsírbontó enzimek az olajok és zsírok emésztéséhez elengedhetetlenek. Hiányukban szívpanaszok, vizelettartási nehézségek, bőrgyulladások, hólyagproblémák, ízületi fájdalmak, epekövek, emésztési zavarok és pollen allergia is jelentkezhet.

 

Hogyan hatnak a porcerősítők felszívódására az enzimek?

 

Nézzük például a kollagént, ami sok porcregeneráló készítményben megtalálható. Fontos tudni, hogy a II-es típusú kollagén peptid az, ami az ízületek gyógyulását segítheti.

Mi is az a kollagén? Egy aminosavakból felépülő, igen nagy teherbírású rostos fehérje, ami fontos alkotóeleme többek között a porcoknak, ízületeknek is.

Amikor beviszed a szervezetedbe, az emésztőenzimek aminosavakra bontják a kollagént, és ebben a formában juthat el a testedben a legmegfelelőbb helyekre.

A porcerősítő készítmények felszívódása azonban nem mindig teljes. Ha kevés az emésztőenzim a szervezetedben, tested a porcregeneráló szerek hatóanyagaiból kisebb mennyiséget tud csak lebontani és hasznosítani. Így a várt hatás elmarad, vagy alulmúlja a várakozásaidat. Teljesen jogos, ha ez nem tetszik, hiszen senki sem azért szed étrend kiegészítőket, hogy aztán ne hassanak, nem igaz?

 

Mi utal arra, hogy kevés az emésztőenzim a szervezetedben?

 

Az emésztőenzimek egyes típusainál felsorolt tüneteken túl más jelek is utalhatnak arra, hogy tested hiányt szenved emésztőenzimekben, így pedig a porcerősítő készítmények felszívódása sem lehet teljes. Mi mindent vehetsz észre?

  • Általános emésztési gondjaid lehetnek. Étkezések után rossz közérzet és teltségérzés jelentkezhet. Ez azért van, mert ha kevesebb az emésztőenzimek mennyisége a kelleténél, akkor a gyomortartalom lassabban ürül. Gázképződés és székrekedés, vagy épp ellenkezőleg, hasmenés is jelentkezhet.
  • Észreveheted azt is, hogy noha igyekszel egészségesen táplálkozni, és vitaminokat is szedsz, mégis rossz a közérzeted és fáradékony vagy.
  • Azt is tapasztalhatod, hogy az étrend kiegészítők nálad valahogy sosem hatnak, vagy nem olyan mértékben, mint ahogy szeretnéd. Még azok a készítmények sem, amelyek szedésekor családtagjaid, ismerőseid tünetei ugrásszerűen javultak. Az emésztőenzimek hiánya miatt a porcerősítő készítmények felszívódása is gátolt lehet.

 

Mit csinálj, ha arra gyanakszol, hogy enzimhiányos a szervezeted?

 

Mindenképp érdemes elmenned kezelőorvosodhoz, aki segíthet kideríteni, hogy valóban az enzimek hiánya okozza-e azt, hogy hiába szedsz étrend kiegészítőket, mégsem javul az egészségi állapotod.

A felszívódási zavarok hátterében más is lehet. Előfordulhat az is, hogy a bélfal sejtjei nem funkcionálnak megfelelően. Ezt okozhatja többek között gluténérzékenység vagy a szervezet egyéb ételekre reagál érzékenyen.

Az enzimhiányt okozhatja például öröklött anyagcserezavar, de a hasnyálmirigy működési zavara is. A fenti esetek mindegyike kihat arra, milyen minőségben megy végbe a porcerősítő készítmények felszívódása.

 

Hogyan lehetnek nálad is hatásosak a porcregenerálók?

 

Ez függ attól, hogy a te esetedben mitől nehézkesebb a porcerősítő készítmények felszívódása. Lehet, hogy a háziorvosod mindössze egy vény nélkül kapható enzimpótló készítményt fog javasolni számodra, de az is előfordulhat, hogy tovább küld gasztroenterológushoz egy alaposabb vizsgálatra.

Tartsd be az orvosi kezelést és a gyógyszerek szedési javaslatait, így gyorsan enyhülhet a felszívódási zavar. És te is megtapasztalhatod az étrend kiegészítők jótékony hatásait.

Emellett sokat segíthet az is, ha odafigyelsz a táplálkozásodra! Ne fogyassz túl sok zsíros ételt (főleg akkor ne, ha az enzimhiányt a hasnyálmirigyed gyulladása vagy egyéb panasza okozta). Egyél viszont sok zöldséget és gyümölcsöt - ha lehet, többségében hőkezelés nélkül, mert így magasabb az enzimtartalmuk. Különösen enzimdús gyümölcs például a papaja.

 

Papaya a porcerősítők felszívódása érdekében

Javasolt a rostdús táplálkozás. A zöldségek és gyümölcsök mellett a zab- és búzakorpa, az útifű maghéj, az étcsokoládé, a szezámmag és a chia mag is sok rostot tartalmaznak.

Természetesen az is fontos, hogy valóban hatékony étrend kiegészítőket szedj, amelyek a megfelelő tápanyagokat a megfelelő mennyiségben tartalmazzák. A porcerősítők közül tudom ajánlani számodra az Artroflex Plust, amely több más hatóanyaga mellett II-es típusú kollagén peptidet is tartalmaz. Hogy ez miért hatékony segítség ízületi porckopás esetén, arról ITT olvashatsz.

Ha adott a porcerősítő készítmények felszívódása, a minőségi hatóanyagok teszik a dolgukat. Fájdalommentes napokat kívánok Neked!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.