Így lép fel a Qigong az ízületek fájdalma ellen!

Így lép fel a Qigong az ízületek fájdalma ellen!

Te hallottál már a Qigong-ról? Ha igen, tudtad, hogy milyen jótékony hatásai vannak? És azt, hogy a Qigong még az ízületek fájdalmát is képes lehet csillapítani?

A Qigong (így ejtsd: csikong) a kínai egészségmegőrző gyakorlatoknak egy igen széles körét takarja. A qi (csi) maga energiát és életerőt jelent, a gong pedig gyakorlást. Ebből már sejtheted is, hogy miről van szó: a Qigong maga egy öngyógyító folyamatot takar, ami a kínai orvoslás szerint megszünteti az energiák gátjait és növeli a csí áramlását a testben. Ez pedig azért jó, mert a gátak fájdalmakat és megbetegedéseket okoznak, míg a meginduló energia helyreállítja a felborult egyensúlyt és gyógyítja a testet.

Mindez túl misztikusan hangzik? Ezt megértem! Azonban nem muszáj elmerülnöd az energiák rejtelmeiben. Elég, ha megérted a Qigong által végezhető gyakorlatok és módszerek lényegét, és látni fogod, hogy miért lehet jó hatással a Te egészségi állapotodra is. Nem is beszélve az ízületeidről! Így mindenképpen érdemes beleásnod magadat a témába!

Ehhez szerencsére nem kell sokáig kutakodnod sem, mert most összeszedtem Neked töviről hegyire, hogy miért is jó a Qigong az ízületeid szempontjából és milyen formáit tudod kipróbálni.

 

Milyen formái vannak?

 

Ahogyan azt már említettem, a Qigong nem egy konkrétan meghatározott mozgásforma, hanem egy gyűjtő fogalom, ami többféle tevékenységet és módszert foglal magába. Ugyanis egyesíti a torna, a gyógyítás és a meditáció elemeit. Összesen négy formáját különböztetjük meg.

Mind a négy formára jellemző az, hogy bárki által könnyedén elsajátítható és végezhető. Kellemes gyakorlatokat tartalmaz és különösebb felszerelésre sincsen szükség. Idősebb életkorban is bátran gyakorolható, mivel biztonságos, ugyanis a sérülés vagy az esés esélye is minimális. Nem tartalmaz ízületeket túlzottan meghajlító és túlterhelő feladatokat sem, így akár súlyosabb ízületi fájdalmak és porckopás esetén is ajánlott. 

Sőt, a Qigong műtét után akár ülő vagy fekvő helyzetben is végezhető az ízületek regenerációja érdekében. Ha szükséges, akkor pedig külső ember segítsége is bevonható.

 

Dinamikus gyakorlatok:

 

Megkülönböztetjük a dinamikus gyakorlatokat, amelyek a nevüktől eltérően lassú, enyhe és egyenletes ütemű mozgásokat tartalmaznak. Ezek általában a tánchoz hasonlóan meghatározott koreográfiák alapján dolgoztatják át az izmokat és az ízületeket, nagy hangsúlyt fektetve a helyes testtartásra, az ellazulásra és a mozdulatok megfelelő végrehajtására. Mindeközben figyelni kell az egyenletes légzésre és a mentális nyugalomra is.

Ebből is láthatod, hogy a Qigong során a legfontosabb az egészség és a biztonság. Éppen ezért szinte minimális az esélye annak, hogy túlterhelnéd vagy bármi kárt okoznál vele az ízületeidben.

A jótékony hatása viszont annál több! Ugyanis kiválóan serkenti a keringést, javítja az ízületek között az ízületi nedv termelődését és megerősíti az test tartásához szükséges izmokat.

 

Statikus gyakorlatok:

 

A statikus gyakorlatoknál egy adott pozíció felvétele történik, amelyet bizonyos ideig meg kell tartani.

Ezek a gyakorlatok kiválóan fejlesztik az egyensúlyt és segítik a helyes testtartás felvételét. A Qigongnak ez a formája ízületi fájdalmak esetén különösen fontos, ugyanis a fájdalom miatt gyakori, hogy az ember ferde vagy görnyedt testtartást vesz fel. Ez teljesen érthető is, hiszen a fájdalom miatt mindenki próbálja tehermentesíteni az adott testrészét. Emiatt viszont a fájó ízületek körül elgyengülnek az izmok és még nagyobb teher jut a már elkopott porcokra. Másrészt a ferde vagy görnyedt tartás miatt más ízületek fokozottan terhelve vannak, ezért itt is megindulhat az ízületi porcok kopása.

Éppen ezért az ízületeid érdekében roppant fontos a helyes tartás visszaállítása, amire a Qigong statikus gyakorlatai kifejezetten alkalmasak!

A statikus qigong gyakorlat is segít az artrózison

 

Meditatív gyakorlatok:

 

A meditatív gyakorlatok nem kifejezetten mozgásformák, hanem a mentális kikapcsolódást szolgálják. Olyan technikák szerepelnek benne, mint a meditáció, a mantra vagy a különböző légzésgyakorlatok.

 

Külső segítség által végzett módszerek:

 

A Qigong negyedik formája igen sok módszert takar, amelyek szintén támogatják az ízületek felépülését. Ide tartozik minden, amelyet nem egyedül végzel vagy valamilyen tárgyi segítség szükséges hozzá. Ilyen például a más ember által végzett masszázs vagy tornáztatás. A különböző gyógynövények vagy az egészséges táplálkozás is ide sorolható.

Milyen hatással van a Qigong az ízületekre nézve?

A Qigong dinamikus gyakorlatainak köszönhetően fokozódik a keringés és az ízületek között található folyadék termelődése.

Hogy ez miért is olyan jó?

Egyrészt a bő ízületi folyadék által sokkal könnyebben és fájdalomtól mentesen fogsz tudni mozogni.

Másrészt a vérkeringés kellő tápanyagot tud eljuttatni az ízületi folyadékba. Ezekből pedig a fájdalmakat okozó kopott porcok végre újjá tudnak épülni.

Mind a statikus, mind pedig a dinamikus gyakorlatoknak köszönhetően a Qigong megerősíti az ízületek körül található izmokat, ami hatalmas terhet tud levenni a fájó ízületek válláról. Nem beszélve a már említett helyes testtartásról, amitől szintén fellélegezhetnek az addig túlterhelt ízületeid.

A Qigong gyakorlatai között olyanok is szerepelnek, amelyek a merev ízületeket, izmokat és ínakat képesek ellazítani. Ide tartoznak például a különböző nyújtó gyakorlatok vagy a masszázs.

A meditatív gyakorlatoknak köszönhetően csökken a stressz. Ez pedig fontos, mert a stressz az ízületi fájdalmak esetén különösen rossz hatással lehet. Ugyanis képes belobbantani a fájó ízületeidben az égető gyulladást. Éppen ezért, ha sokat szoktál idegeskedni dolgokon, még inkább ajánlom számodra a Qigong meditatív gyakorlatait.

Na meg ott az alvás. Te hogyan szoktál aludni éjszakánként? Mélyen és nyugodtan, vagy inkább olyan típus vagy, aki minden apró neszre felriad és már hajnalok hajnalán forgolódik az ágyban? Főként, amikor olyan szinten gyötör az ízületi fájdalom, hogy egy percet sem tudsz aludni? Ha inkább az utóbbi jellemző rád, akkor is érdemes kipróbálnod Qigong-ot. Ugyanis a meditatív gyakorlatok nem csak a stresszt képesek csökkenteni, de a mély alvásban is a segítségedre lehetnek. Már pedig a mély alvás roppant fontos szerepet játszik abban, hogy az ízületi fájdalmaktól minél hamarabb megszabadulhass! Ugyanis alvás közben regenerálódik a leginkább a szervezeted, így az ízületeid is. Ráadásul az immunrendszered is erősödik, ami mindenféle betegség leküzdésében részt vesz.

Összességében kutatások is alátámasztják azt, hogy a Qigong rendszeresen végezve képes enyhíteni az ízületek fájdalmát, ezáltal pedig lecsökkenthető a fájdalomcsillapító gyógyszerek mennyisége is.

 

Hol sajátíthatod el?

 

Az internetet böngészve többféle szervezetet fogsz találni, akik tartanak tanfolyamokat, ahol úgy sajátíthatod el a Qigong-ot, hogy az valóban javíthasson az ízületeid állapotán.

 

Mivel egészítsd ki a Qigong-ot?

 

Ahogyan azt a Qigong ízületekre gyakorolt jótékony hatásainál említettem, a dinamikus gyakorlatok révén jelentősen fokozódik a keringés, illetve az ízületi folyadék termelődése. A keringés ezáltal képes tápanyagokat juttatni az ízületi folyadékba, amelyeket a porcok fel tudnak venni az újjáépülésükhöz. Azonban ehhez a szervezetedbe be kell juttatnod a porcok számára szükséges tápanyagokat. Ezekből ugyanis idősebb életkorban már kevés termelődik. Szerencsére ezt könnyedén megteheted olyan porcerősítővel, mint az Artroflex Plus.

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.