5 egészségesnek hitt étel, amit jobb kerülni porckopásnál

5 egészségesnek hitt étel, amit jobb kerülni porckopás esetén.

 

Ha az ízületi porckopásról hall az ember, sajnos csak igen ritkán esik szó a táplálkozásról. Emiatt talán Te sem gondolnád, hogy mennyit tud javítani a megfelelő étkezés az ízületi fájdalmaidon.

Azonban sajnos ennek az ellenkezője is igaz. Nem a porcokat támogató élelmiszerekből összeállított táplálkozás bizony rengeteget ronthat a porckopásod állapotán, illetve súlyosbíthat a panaszaidon, amiből változtatás nélkül nem is fogsz tudni kilábalni. De milyen élelmiszereket kellene rendszeresen fogyasztanod és melyeket kerülnöd?

Bizony a kérdés nem is olyan egyszerű! Arról írtam már bővebben, hogy porckopás mellett milyen táplálkozást kellene követned, de úgy érzem, hogy még kíván kiegészítést a dolog.

Sajnos ugyanis vannak olyan élelmiszerek, amelyekről sokan nem is gondolnák, hogy porckopás esetén ki kellene iktatniuk őket a táplálkozásukból. Hiszen az internet világa és a televízió tele van olyan reklámokkal, ahol az egyes élelmiszerek egészségesnek és jótékony hatásúnak vannak beállítva. Emiatt a többség úgy gondolja, hogy ezeket az ételeket porckopás mellett is bátran be lehet építeni a táplálkozásba.

Pedig ezek az egészségesnek álcázott ételek nem, hogy javíthatnak a fájdalmaidon, hanem még súlyosbíthatnak is rajtuk!

Most elhoztam Neked 5 ilyen gyakori egészségesnek titulált élelmiszert, amelyeket érdemes mellőzni a táplálkozásodból annak érdekében, hogy javulhassanak a porckopás okozta panaszaid.

 

1. Müzli

 

Az ízesített müzlik talán minden idők legnagyobb sztárjai a reggeliző reklámoknak. Biztosan Te is láttad már két film között, ahol az egészségtől majd kicsattanó család tagjai boldogan belapátolják a müzliből álló reggelijüket, majd energiától duzzadva elindul a napjuk. Vagy amikor egy fitnesz modell kinézetű fiatal lány harap bele a müzliszeletbe, mintha annak köszönhetné karcsúságát.

Ebben a fényben feltüntetve nem csoda, hogy szinte minden második ember ezeket a müzliket eszi reggelire.

Azért valljuk be őszintén, hogy ráadásul igen finomak is! Nem is véletlenül...

Nézzük csak meg alaposabban, hogy mit is tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben ezek az ízesített, roppanós müzlik!

Cukrot. Talán nem is gondolnád, hogy mennyit tartalmaz egy tál müzli vagy egy müzliszelet, ami olyan egészségesnek és diétába beilleszthetőnek van beállítva. Pedig sajnos rengeteget.

Az pedig köztudott, hogy a cukor az egyik legnagyobb ellensége az ízületeinknek, ugyanis képesek felerősíteni vagy belobbantani a gyulladást, amire amúgy is fokozottan hajlamos vagy, ha ízületi porckopással küzdesz.

De akkor mit egyél helyette?

Natúr gabonapelyheket! Igen, ezek azok a nem túl hívogató pelyhesített zabból, árpából vagy rozsból álló csomagocskák.

Pedig ezekből is lehet ám finomat alkotni gyümölcsökkel felturbózva!

Ha pedig valami ropogósabbra vágysz, akkor szórj hozzá különböző reform boltokban kapható puffasztott amarántot, illetve olajos magokat.

 

2. Szirupok és cukorhelyettesítők

 

Manapság hatalmas divatnak örvend a cukor mindenféle helyettesítése. Ezért újabban mindenből szirupot készítenek, amelyek hangzatosak és azt gondolja róluk az ember, hogy biztosan milyen egészségesek! Így porckopás mellett is nyugodt szívvel beilleszthetők a táplálkozásba.

Talán Te is találkoztál már a csillagászati árakat verő agavésziruppal, rizssziruppal, juharsziruppal, barna cukorral, nádcukorral vagy kókuszvirágcukorral.

Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak! Ezek szinte semmivel sem tartalmaznak kevesebb cukrot, mint a hagyományos kristály- vagy porcukor.

Ha valami édesre vágysz, akkor próbáld meg az édesség iránti vágyadat gyümölcsökkel csillapítani. Ezeket használhatod akár süteményekbe és desszertekbe is édesítésként.

Már csak azért is érdemes porckopás mellett a gyümölcsöket minél többször beiktatnod a táplálkozásodba, mert roppant jót tesznek az ízületeidnek! Ugyanis a gyümölcsökben sokféle vitamin található, amelyek segítik az ízületi porcok regenerációját. Ilyen például a C-vitamin is, amelyről bővebben olvashatsz egy korábbi cikkemben.

De ez még nem minden! Ugyanis a gyümölcsök antioxidánsokban is gazdagok, amelyek még a gyulladás leküzdésében is szerepet játszanak.

Ha pedig mindenképpen szeretnéd időnként helyettesíteni a cukrot, arra a mindenféle szirup helyett inkább a mézet használd. Ugyan a méz is rengeteg cukrot tartalmaz, de legalább olyan jótékony enzimek is vannak benne, amelyek szintén támogatják a gyulladás leküzdését.

 

A méznek gyulladáscsökkentő hatása is van.

 

3. Gyümölcslevek

 

Talán meglepő a számodra, hogy a gyümölcsleveket miért sorolom az egészségtelen élelmiszerek közé, amelyeket porckopás esetén száműznöd kellene a táplálkozásodból.

Ez amiatt van, mert a legtöbbjük nem sok gyümölcsöt látott, csupán gyümölcsaromával vagy minimális gyümölccsel ízesített cukros levek. A cukorról pedig már szó volt, hogy bizony az ízületeid legnagyobb ellensége...

Most biztosan felmerült benned az a kérdés is, hogy vajon a 100%-os gyümölcslevek is tiltólistásak-e?

Ha nem is kell teljesen kizárnod őket porckopás mellett a táplálkozásodból, mégis le kell csökkentened heti 1-2 pohárra a mennyiségét. Ugyanis a gyümölcsökből származó cukor ezekben is nagyon magas, ellentétben a rostokkal, amelyeket kiszűrnek belőlük. Ráadásul még a vitamintartalmuk is sérülhet. A rostok hiánya miatt pedig a gyümölcslevek hipp-hopp megdobják a vércukorszintedet, amely villámgyors inzulinkiválasztást okoz. Ez pedig sajnos fokozza az ízületeidben a gyulladást.

Természetesen megértem, ha már unod a vizet és szeretnél egy kis színt vinni a folyadékfogyasztásodba! Azonban a bolti gyümölcslevek helyett inkább turmixolj magadnak szezonális gyümölcsökből, vagy facsarj ki egy narancsot. Így a rostok is belekerülnek az italodba – lassítva így az inzulin felszabadulását.

 

4. Salátaöntet

 

Ha salátát eszel, az már önmagában egy nagyon szuper dolog! Hiszen a zöldségek tele vannak értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal és rostokkal, amelyek segíthetnek leküzdeni az ízületi fájdalmakat.

Azonban sajnos a salátaevést a legtöbben elrontják.

Méghozzá a bolti öntetekkel!

Ezek ugyanis tele vannak olyan összetevőkkel, mint a cukor, a transzzsírok és a különböző mesterséges adalékanyagok, amelyek belobbanthatják vagy fokozhatják az ízületeidben a gyulladást.

Azonban nem szeretnélek lebeszélni a salátaevésről! Sőt!

Ám ahelyett, hogy megveszed a bolti salátaöntetet, amiben ki tudja mi minden van, inkább készítsd el magadnak. Hiszen egyáltalán nem egy időigényes műveletről van szó! Készíthetsz egészséges növényi olajokból is öntetet, mint például a tökmagolaj vagy az olívaolaj. Mindkettőnek már önmagában is isteni finom aromája van! Akár színesítheted a salátaöntetet különböző magokkal is, mint a napraforgómag, a fenyőmag, a szezámmag vagy a tökmag.

Ha pedig ragaszkodsz a hagyományos fehér színű, krémesebb öntethez, akkor fogj egy natúr joghurtot és azt ízesítsd be magadnak. Tehetsz bele borsot, pici sót, fokhagymát, zöldfűszereket vagy apróra vágott lilahagymát is.

 

A saláták egészségesek, de vigyázni kell a kész salátaöntetekkel!

 

5. Csökkentett zsír- vagy szénhidráttartalmú élelmiszerek

 

Mindentől nem lehet megfosztani egy élelmiszert, ugyanis sok anyag nem maradna benne. Így van ez a különböző csökkentett élelmiszerekkel is. Ha valamiből elvesznek, akkor másból többet kell hozzáadni.

Amikor azt olvasod egy élelmiszerrel kapcsolatban, hogy csökkentett zsírtartalmú, akkor bizony gyanakodhatsz, hogy a finom íz megtartása érdekében sok cukrot tettek bele.

De ez ugyanígy igaz fordítva is... Ha egy élelmiszerben lecsökkentik a szénhidrátot, ott meg fogják emelni a zsír mennyiségét, amely szintén fokozhatja az ízületeidben a gyulladást.

Próbálj meg ezek helyett inkább minél kevésbe feldolgozott élelmiszereket bevinni porckopás mellett a táplálkozásodba. Kenyér esetén például süss magadnak, vagy vegyél meg egy egyszerű teljes kiőrlésű kenyeret, amelynél magadnak tudod szabályozni, hogy mennyi és milyen zsírt eszel hozzá. Érdemes például egy nagy tál salátát készítened, és a mediterrán étrendet követve olívaolajjal vagy lenmagolajjal meglocsolnod. Az olívaolajban található omega-9 és a lenmagolajban lévő omeg-3 zsírsavak ugyanis képesek csökkenteni az ízületeidben lévő gyulladást.

 

Hogyan alakítsd a táplálkozásodat porckopás mellett?

 

A legjobb, hogyha mindent magadnak állítasz elő. Itt most nem arra gondolok, hogy termessz otthon a zöldségeket vagy őrölj lisztet. Hanem arra, hogy a boltból a lehető legtermészetesebb és legkevésbé feldolgozott élelmiszereket válaszd.

Manapság az áruházak próbálják minden oldalról a mi kényelmünket szolgálni, ezért olyanok találhatók meg a boltok polcain, amik teljesen feleslegesek. Mint a gyümölcslevek vagy a salátaöntet... Pedig ezeket házilag Te magad is elő tudod állítani, így biztosan tisztában leszel azzal, hogy mi kerül bele. Egy korábbi cikkemben már részletesen írtam arról, hogy porckopás mellett hogyan alakítsd a táplálkozásodat és milyen élelmiszereket válassz. Nincs más hátra, mint ezeket beszerezned a piacon vagy a boltokban, és valami finomat alkotni belőlük! Ha pedig igazán támogatni szeretnéd a porcaidat, akkor ezek mellett rendszeresen szedj olyan porcerősítőt, amely természetes alapanyagokból készült.

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.