Így befolyásolhatja a pajzsmirigy az ízületi betegségeket

Így befolyásolhatja a pajzsmirigy az ízületi betegségeket

Pajzsmirigyproblémákkal küzd és felmerült Önben a kérdés, hogy ez összefüggésben lehet-e azzal, hogy mostanában gyakran fájlalja az ízületeit? Az Ön kérdése teljesen jogos, ugyanis a pajzsmirigyünk egy elég összetett szerv és szinte az egész testünk működésére hatással lehet.

Ez amiatt van, mert a pajzsmirigyünk a légcsövünk két oldalán elhelyezkedő, pillangóra hasonlító belső mirigy, amely olyan hormonokat termel, amelyek részt vesznek az egész szervezet anyagcseréjének a szabályozásában. Ezért szinte nincs is olyan szervünk, amelyre a pajzsmirigy ne lenne hatással. Ebből pedig egyenesen következik, hogy a pajzsmirigy és annak a megbetegedése bizony az ízületeire is kihathat.

Tehát nem jár messze az igazságtól, ha felmerült Önben a gyanú, hogy a pajzsmirigy lehet az oka annak, hogy mostanában fájnak az ízületei. Azonban ez nem is feltétlenül ilyen törvényszerű, hiszen az ízületi fájdalmakat is sok minden okozhatja, akár a pajzsmirigy problémáktól függetlenül is.

Nézzük meg közelebbről, hogy miért is mondom ezt!

 

Mi történhet az ízületekben pajzsmirigyproblémák esetén?

 

A pajzsmirigy betegségek hátterében egy autoimmun folyamat áll, ami azt jelenti, hogy a pajzsmirigy ellen maga az immunrendszer lendül támadásba. Ez a folyamat okozhatja akár a pajzsmirigy túl- vagy alulműködését is, idegen szóval hyper- vagy a hypothyreosisát.

Az orvostudomány számára sem teljesen tisztázott még, hogy mi az oka, de amennyiben az egyik autoimmun betegség kialakul valakinél, gyakori, hogy később más szerveket is megtámad az immunrendszer.

Emiatt előfordulhat, hogyha Önnek pajzsmirigybetegsége van, akkor kialakul az ízületeiben a rheumatoid arthritis is, ami miatt felléphetnek azok a bizonyos fájdalmak. A rheumatoid arthritis ugyanis szintén egy autoimmun betegség, ami az ízületek égető gyulladásával, duzzanatával, deformálódásával és merevségével jár együtt.

A pajzsmirigyproblémákkal összefüggő ízületi bántalmak egyik gyakori tünete az úgynevezett kéztőalagút szindróma, amely során a mutató és a középső ujj között időnként zsibbadást és fájdalmat tapasztalhat.

 

Ami miatt porckopás alakulhat ki...

 

Ha Önnek hypothyreosisa, vagyis pajzsmirigy alulműködése van, az a sok más tünet mellett azzal is járhat, hogy az ízületeiben lelassul az ízületi folyadék termelődése. Így a pajzsmirigy betegsége közvetve még az ízületi porcok idő előtti kopását is okozhatja.

Ugyanis, ahogyan idősödünk, úgy az ízületeinkben található porcokban az anyag és a víz mennyisége fokozatosan csökken. Ez pedig azzal jár együtt, hogy a fiatal korunkban még ruganyosnak mondható porcok nem tudják többé betölteni a funkciójukat olyan hatékonyan, mint korábban. Vagyis mozgásunk során nem tudnak elcsúszni egymáson olyan könnyedén, mint két kocsonyás réteg.

Ha pedig ezek a porcok tovább kopnak, szépen lassan a csontvégek találkoznak egymással, ami igen nagy fájdalommal járhat minden egyes mozdulat esetén.

Ha a pajzsmirigy alulműködése során még az ízületi folyadék mennyisége is lecsökken, az tovább ronthat a helyzeten. Ugyanis a porcok mellett még ez a folyadék az, ami segíti mozgás során a súrlódásmentes elmozdulást.

Az ízületi folyadék másik fontos szerepe pedig, hogy a porcokat ellátja a számukra szükséges tápanyagokkal. Kevesebb ízületi folyadék esetén azonban a porcok is ritkábban jutnak tápanyaghoz, és még inkább felgyorsulhat a porckopás folyamata.

Azt azonban nem jelenteném ki, hogy Önnek biztosan a pajzsmirigy betegsége miatt van ízületi porckopása. Hiszen ahogyan Ön is láthatta, a porckopás egy elég összetett folyamat és az életkor is nagy szerepet játszik a kialakulásában. Azonban, ami biztos, hogy pajzsmirigyproblémák esetén fokozottan oda kell figyelnie az ízületekben található porcok védelmére.

 

Ezért alakulhat ki porckopás pajzsmirigy betegség következtében.

 

Mi az, amit Ön tud tenni az ízületei érdekében?

 

Akár rheumatoid arthritis, akár ízületi porckopás alakult ki Önnél a pajzsmirigy betegsége mellett, fontos, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy csökkentse az ízületeiben a fájdalmat, a gyulladást, illetve a további károsodást.

Szerencsére nem csak az orvosok és a gyógyszerek, hanem Ön is rengeteget tud tenni ennek érdekében.

 

Mozogjon!

 

Ahogyan azt már említettem, a pajzsmirigy problémák esetén az ízületekben lelassulhat az ízületi folyadék termelődése, ami gyorsítja a porckopás kialakulásának a folyamatát. Azonban szerencsére Ön is fokozhatja az ízületi folyadék termelődését annak érdekében, hogy segítse az ízületei számára a mozgást és ellássa a porcokat tápanyagokkal.

Ehhez pedig nem kell mást tennie, mint rendszeresen mozognia valamit.

Azonban nem csak a porckopás, hanem a rheumatoid arthritis esetén is fontos a mozgás. Ugyanis az izmai megerősítésével rengeteg terhet tud levenni a gyulladt és fájdalmas ízületei válláról.

Sportolás után ne feledkezzen meg a nyújtásról sem, hogy megőrizze az ízületei rugalmasságát!

 

Csökkentse a táplálkozásával a gyulladást!

 

Nem csak a mozgással, hanem a táplálkozásával is rengeteget tehet az ízületei érdekében. Ugyanis számos olyan élelmiszer van, amelynek segítségével csökkentheti a fellépő gyulladást.

Ilyenek például a magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök és zöldségek, mint például az áfonya, a ribizli, a meggy, az eper, a brokkoli, a sárgarépa, a kápia paprika vagy a lilahagyma.

Jó hatásúak lehetne az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, amelyek szintén képesek csökkenteni az ízületekben a gyulladás. Sok omega-3 található például a lenmagolajban, a lenmagból készült őrleményben, a búzacsíraolajban, a dióban vagy a dióolajban, illetve a tengeri halakban, mint a lazac, a makréla, a hering és a szardínia.

Fontos megemlítenem még a C-vitamin fontosságát is, amely szintén segít a gyulladás leküzdésében és a porcok regenerációjában. Ennek fedezésére a gyümölcsök és a zöldségek mellett ajánlom a C-vitamin kiegészítését is étrendkiegészítők formájában.

 

A relaxáció és mély alvás hozzájárul az ízületi fájdalmak enyhítéséhez.

 

Aludjon és relaxáljon sokat!

 

Az autoimmun betegségek szempontjából, mint amilyenek a pajzsmirigy betegségek és a reumás ízületi gyulladás is, roppant fontos, hogy sok időt töltsön nyugalomban, relaxáljon és aludjon.

Ugyanis, amennyiben gyakran stresszel, aggódik vagy nyugtalankodik valamin, a szervezete kortizolt termel, ami folyamatos készültségben tartja az Ön immunrendszerét és azt túlműködésre serkenti. Ez pedig az autoimmun folyamatok során nem túl előnyös, mert még inkább támadja az immunrendszere a test saját szöveteit.

A legjobb, ha elkerüli azokat a szituációkat, amelyek túl nagy stresszt okoznak az Ön életében.

De természetesen teljesen nem lehet elkerülni a stresszt az életünk során, ezért szüksége lesz arra is, hogy megtanulja kezelni azt. Erre jó megoldás lehet a már említett sportolás vagy egy hobbi, amit szívesen és teljes kikapcsolódással tud végezni. Legyen szó akár olvasásról, főzésről, sütésről, horgolásról, varrásról, táncról vagy zenehallgatásról.

 

Lássa el tápanyagokkal a porcait!

 

Akár rheumatoid arthritis, akár az ízületekben található porcok kopása társul a pajzsmirigy problémái mellé, mindenképpen ajánlom Önnek, hogy napi szinten támogassa a porcait tápanyagokkal. Ugyanis a porckopás sajnos előbb vagy utóbb mindenkit utolér, ezért jobb minél előbb elkezdeni a porcok megerősítését. Ebben segíthet Önnek az Artroflex Plus porcerősítő, amelyben a porcok fő anyaga, a II-es típusú kollagén található, és ami hatékonyan beépülhet az Ön porcaiba.

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Írta, Dr. Kiss Zsolt

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.