Szabadulj meg a kilóktól, hogy a térdízületed fellélegezzen

Szabadulj meg a kilóktól, hogy a térdízületed fellélegezzen

 

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg Te is térdízületi porckopással küzdesz, ami nap mint nap megkeseríti az életedet. Gondolom, Te is örülnél, ha végre úgy kelhetnél fel reggel az ágyból, hogy könnyedén lábra tudsz állni. Anélkül, hogy a térdedbe hasítana az a nyamvadt fájdalom. És persze, ha végre tudnál jó nagyokat sétálni az unokáiddal anélkül, hogy állandóan le kellene ülnöd egy padra.

Ha ismét ilyen életet szeretnéd élni, akkor az egyik alapvető dolog, amit tehetsz az térdízületi porckopás ellen, hogy optimalizálod a testsúlyodat!

A tanulmányok szerint ugyanis az egészséges testsúllyal bíró emberek körében csupán pár százalékra tehető a térdízületi porckopás előfordulása, míg a túlsúlyosaknál vagy az elhízottaknál ez az arány akár 20% körüli is lehet!

Természetesen ez nem csak a térdízületi porckopás kialakulására igaz, hanem a tünetek súlyosbodására is, amennyiben már megkezdődött a porcok kopása.

Szerencsére ennek a fordítottja is megállapítható: ha kész vagy tenni azért, hogy némi súlyt faragj le magadról, akkor a térdízületi porckopás okozta fájdalmaid is javulni fognak. Megfelelő porcerősítéssel együtt pedig lassíthatod vagy megállíthatod a további porckopást.

 

De miért van ekkora szerepe a fogyásnak a térdízületi porckopás javulásában?

 

Igazából elég csak logikusan belegondolnod. Nézzünk csak meg egy egyszerű krétát, amit az iskolákban használnak a tanárok. Legalábbis a régi vágású helyeken, ahol még nem elektronikai eszközöket alkalmaznak. Minél erősebben nyomja a tanár a táblára azt a krétát, az annál erősebben kopik. Ha minden alkalommal így használja, akkor bizony pár nap múlva cserélheti is le, mert nem marad belőle semmi. Valahogyan így van ez a porcainkkal is. Azzal ellentétben, hogy sajnos a porcainkat nem tudjuk csak úgy pikk-pakk kicserélni egy újra.

Ha túlsúllyal rendelkezel, az bizony plusz nyomást gyakorol a térdízületeidben található porcokra, így azok a krétához hasonlóan hamar elkopnak.

A kutatások szerint már minden egyes leadott kiló 3,6 kilogrammal csökkenti a térdízületekre nehezedő terhelést.

Már csak ennyitől megszabadulva is javulhatnak a térdízületi porckopás okozta fájdalmaid!

 

Mennyit érdemes fogynod?

 

Van egy táplálkozástudományi szakemberek között is használatos egyszerű képlet, ami alapján Te is kiszámolhatod a BMI-det. A BMI ugyanis megadja, hogy milyen tápláltsági állapot szerinti kategóriába tartozol.

Ehhez csupán egy mérlegre és a testmagasságodra lesz szükséged. Ha megmérted, hogy hány kg vagy jelenleg, akkor a testsúlyodat kg-ban oszd el a testmagasságod négyzetével m-ben megadva. De vannak online BMI kalkulátorok is, azokat is alkalmazhatod a könnyebbség kedvéért.

Nézzük a kapott eredmény alapján a kategóriákat:

  • Ha a kapott BMI 18,5 alatti, akkor nem kell aggódnod, hiszen nem, hogy egy csepp súlyfelesleg sincsen rajtad, hanem még bizony kicsit híznod is kellene! Ez esetben a térdízületi fájdalmak kezelésére a rendszeres sportolást, a helyes, de többszöri táplálkozást és a minőségi porcerősítő szedését ajánlom a számodra.
  • Ha a kapott BMI 18,5 és 24,99 közé esik, akkor neked nem kell lefaragnod a testsúlyodból, ugyanis a normál kategóriába tartozol. Természetesen, ha a kategória tetejét súrolod, akkor nem árt odafigyelned és időnként megmérned a testsúlyodat, nehogy hízásnak indulj. Ne feledkezz meg a helyes táplálkozásról, a rendszeres sportolásról és a minőségi porcerősítő szedéséről sem, hogy javulhassanak a térdízületi porckopás okozta panaszaid!

Ha a kapott BMI 25 vagy afeletti, akkor bizony a túlsúlyos kategóriába tartozol, ha pedig 30 vagy annál több, akkor már elhízottnak számítasz. Mindkét esetben le kell adnod legalább pár kilót a súlyodból ahhoz, hogy javulhassanak a térdízületi porckopás okozta panaszaid. Természetesen minél fentebbi számot kaptál, annál több kg-ot érdemes megcéloznod!

 

Helyes táplálkozással a testsúlyt is lehet optimalizálni és az ízületi panaszokon is enyhíteni

 

Nem mindegy, hogy miből fogysz!

 

Azonban az nagyon nem mindegy, hogy az izmaidból veszítesz vagy a zsírtartalékokból, amikor a kilókat próbálod lefaragni. Ugyanis az izmaidra majdnem olyan égető szükséged van a mozgáshoz, mint a porcaidra. Nem beszélve arról, hogy a porcaid állapota is romlani fog, ha „lefogyasztod” az izomzatodat. Ugyanis az izmok hatalmas terhet képesek levenni a porcok válláról, így hiányukban azok még inkább kopásnak fognak indulni.

 

De hogyan ne veszíts az izmokból?

 

A legfontosabb, hogy a fehérjetartalmú ételek rendszeres fogyasztása mellett sportolj valamit! Így az izmaid erősödni tudnak és ráadásul egyéb porcvédő tulajdonságait is élvezheted a mozgásnak.

Tudom, magam is megtapasztaltam, hogy amikor némi túlsúllyal rendelkezik az ember, akkor bizony a sportolás is nehezebben megy. Hidd el, hogy amikor sikerül leadnod az első kilóidat, jobban fogod élvezni a mozgást is és sokkal motiváltabb leszel.

Nekem sokat segített a motivációm fenntartásában, hogy olyan sportot találtam magamnak, amit igazán szeretek csinálni.

 

Jöjjön a mumus!

 

Valljuk be, mindenki életében az étkezés a legnagyobb mumus. Hiszen imádunk enni és mindenkinek megvannak azok a bizonyos kedvenc ételei, amikről nem szívesen mond le.

Talán éppen ezért olyan nehéz a kilókat is leadni magunkról.

Azonban, ha az ember belegondol abba, hogy mennyi fájdalommal jár a térdízületi porckopás, megéri egy kis odafigyelés.

 

Nézzük a legfontosabb szabályokat:

 

Felejtsd el a koplalást!

A legfontosabb lépés, hogy felejtsd el a drasztikus fogyókúrákat! Ugyanis azzal nem mész sokra, hogyha éhezteted magadat, amitől talán lemegy 1-2 kg, majd, amikor már nem bírod tovább a koplalást, akkor a dupláját szeded vissza.

 

Válogasd meg az élelmiszereket!

 

A második legfontosabb lépés, hogy tisztítsd meg a hűtőszekrényt és a kamrát! Ugyanis abban az esetben, ha csupa cukros és zsíros étel lapul az otthonodban, mint a nassolnivalók, a kekszek és a csokoládék, a kolbász, a zsíros csülök és töpörtyű, akkor bizony sokkal nehezebb ellenállni a kísértésnek, amikor megkívánja őket az ember.

Cseréld le ezeket az élelmiszereket olyan értékes alapanyagokra, mint a

  • zöldségek és gyümölcsök,
  • teljes kiőrlésű gabonafélék, például a barna rizs, a köles, a zabpehely, a zöldséges tészták vagy a hajdina,
  • sovány húsfélék és halak, mint a csirke, a sertéskaraj, a tengeri halak vagy a busa,
  • omega zsírsavakban gazdag növényi olajok és magok,
  • és a friss vagy szárított fűszernövények.

 

Csökkentsd az adagnagyságokat!

 

Az élelmiszerek alapos megválogatásán túl fontos az is, hogy milyen arányban fogyasztod ezeket. Minden étkezéshez próbálj meg jó nagy adagnyi zöldséget enni, például saláta, leves vagy főzelék formájában.

A sovány húsokat minél kevesebb zsírral készítsd el, például sütőzacskóban. A gabonafélékből pedig mértékkel egyél csak, szintén kevés zsírral vagy anélkül elkészítve. Egy részét próbáld meg zöldségekkel helyettesíteni!

Ha pedig rád törne az édesség iránti vágy, fordulj a gyümölcsökhöz, mint például a bogyós gyümölcsök, a mandarin vagy az alma.

Összességében pedig próbáld meg csökkenteni az adagnagyságokat és az étkezéseidet öt részre elosztani, hogy kiküszöbölhesd a nap közbeni éhséget.

 

Ne aggódj, tarthatsz néha csalónapot!

 

Természetesen semmiről sem kell teljesen lemondanod. Nyugodtan fogyaszthatod időnként a kedvenc ételeidet és a családi ünnepségeken sem kell olyan szigorúan odafigyelned arra, hogy mit eszel.

Azonban fontos, hogy kizárólag egy csaló napot tűzz ki a héten, amikor egy étkezésre azt fogyaszthatsz, amit csak szeretnél. Persze azért ebben az esetben sem ajánlott pukkadásig enned maga.

Egy tartós életmódváltás esetén hidd el, hogy nem az a heti egy étkezés vagy az az évi pár nap ünneplés fog számítani. Azonban a csalónapoknak köszönhetően sokkal jobban fogod tudni tartani az étrendedet, mintha soha többé nem ehetnél az egyes ételekből.

 

Erre még szükséged lesz a fogyás mellett!

 

Ne aggódj, nem akarok a fogyás mellé még egy nehéz dolgot a nyakadba akasztani. Csupán arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a fogyás mellett ne feledkezz meg a már kopásnak indult porcaid táplálásáról sem. Ezért gondoskodj a porcok minőség porcerősítővel való táplálásáról, hogy regenerálódni tudjanak! Ehhez ajánlom a számodra az Artroflex Plus porcerősítőt.

Térdfájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.