Tudod ezt az artrózisról?

tudod ezt az artrózisról

Lehet, hogy jártál már szakorvosnál az ízületi panaszaid kapcsán. És lehet, hogy olvastál már ezt-azt ízületi porckopásról. Azonban biztos vagy benne, hogy tudod ezt az artrózisról? Degeneratív vagy gyulladásos porckopásod van?

Rengeteg emberrel beszéltem már, akik mind-mind ízületi problémákkal küszködtek, és arra kellett rájönnöm, hogy kevesen ismerik alaposan az ízületi panaszaik hátterében meghúzódó betegséget, az artrózist. Ezért, ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy Te sem tudod az alábbiakat az artrózisról. Ez azonban egyáltalán nem a Te hibád!

Igazság szerint még az orvosoknak is kihívást jelent néha az, hogy egy pontos diagnózist állítsanak fel pusztán az első találkozás és vizsgálatok alapján. Ez pedig egész egyszerűen azért van, mert közel 150 féle ízületi problémát tart számon az orvostudomány. Ezen ízületi panaszok között pedig hihetetlenül sok átfedés van. Számos ízületi betegségnek vannak hasonló tünetei, és ezért a kezdeti stádiumban igen nehéz egyértelműen eldönteni, hogy egész pontosan melyik ízületi problémával küzd a vizsgált páciens.

 

Gyulladásos vagy kopásos ízületi panaszod van?

 

Az ízületi betegségeket két nagy csoportra lehet osztani attól függően, hogy miből eredeztethető a probléma:

  1. kopásos (más néven degeneratív ízületi betegség, ide tartozik az artrózis)  
  2. gyulladásos (ilyen ízületi panasza reumathoid artritisz, vagy magyarosabban mondva sokízületi gyulladás)

Ugyanakkor valószínűleg már Te magad is észrevetted, hogy az ízületi gyulladás és a kopás gyakran kéz a kézben jár egymással. Ez is nehezíti az orvosok, és a mi dolgunkat is, amikor felállítanánk egy pontos diagnózist.

Azonban rendkívül fontos, hogy mihamarabb megállapítsuk, hogy mi is áll az ízületi problémák hátterében! Hiszen attól függően, hogy mi idézte elő a panaszt, más kezelési tervet kell alkalmazni.

Tovább bonyolíthatja a helyzetet az is, ha nem egy, hanem többféle ízületi problémával küzdesz egyszerre. (Nem egy esetben fordult már elő, hogy valakinek ízületi porckopása és köszvénye is volt egyszerre.) Ilyenkor kombinált kezelés javasolt, ahol mindegyik ízületi panaszt külön-külön célozzuk meg egy-egy kezelési módszerrel. Azonban ezeknek a kezelési módszereknek támogatniuk és kiegészíteniük kellene egymást ahhoz, hogy valóban legyőzhesd a Téged kínzó ízületi panaszokat.

 

Tudod azt az artrózisról, hogy a legelterjedtebb degeneratív ízületi betegség?

 

A magyar felnőttek közel 20%-át érinti az artrózis, az az ízületi porckopás. És ugyan igaz, hogy a leggyakrabban az idősebb korosztály küzd ezzel a problémával, azonban tévedés lenne azt hinni, hogy a kopás és az életkor szorosan összefüggene.

Sok tényező befolyásolja, hogy valakinél kialakul-e artrózis okozta ízületi porckopás vagy sem. Az ilyen tényezők közé tartozik a genetikai felépítésünk is, amire ugye nincs kihatásunk.

Ugyanakkor van néhány olyan külső tényező is, amit módunkban áll kedvezően befolyásolni ahhoz, hogy késleltessük vagy teljesen elkerüljük az ízületi porckopást. Ide tartozik:

 

  1. A testsúlyunk (már 5 kg súlyfelesleg is 36%-kal növeli a térdízületi porckopás kialakulását).

 

Ha kétségbe vonnád, hogy a testsúlyunk is hozzájárulhat a porckopáshoz, akkor kérlek, képzeld el a következőt: Egy új polcot szépen lassan megraksz könyvekkel. Napról napra egyre több könyvet teszel rá, amíg a polc alja kicsit meghajlik a könyvek alatt, majd egy újabb könyv hozzáadásával leszakad. Miért? Mert több súly volt rajta, mint amennyire tervezték. Pont ez játszódik le bennünk is. Nem mindegy, hogy egy 160 cm magas ember 60-70 kg vagy 70-80 kg, esetleg 80+ kiló. Gondolj bele abba, hogy ha egy közel 10 kilós hátizsákkal kell sétálnod fél órát, az is megterheli az ízületeidet. Most képzeld el, hogy az a plusz 10 kiló súly mindig terheli az ízületeidet, ha súlyfeleslegként rajtad van.

Ugye így már Te is érted, hogy miért kell odafigyelni a testsúlyra, főleg, ha már jelentkeznek az ízületi problémák első jelei.

 

Optimális testsúllyal és megfelelő étkezéssel késleltethető az artrózis kialakulása és lefolyása.

 

  1. Az étkezési szokásaink is befolyásolják a porckopás kialakulását.

 

Te például tudod ezt az artrózisról? A túlzott cukor fogyasztás árt az ízületeknek és hozzájárul az artrózis kialakulásához, valamint gyorsabb lefolyásához!

Ma már bizonyított, hogy a cukor függőséget okoz, és olyan hatása van ránk, mint a drogoknak. Ettől függetlenül a cukor fogyasztása nincs betiltva vagy korlátozva.

A vitaminok, ásványi anyagok és egyéb értékes tápanyagok hiánya is támogatja az artrózis kialakulását. Ezért olyan nélkülözhetetlen a számunkra az étrend kiegészítők (multivitaminok, ásványok, porcerősítők) fogyasztása. Hiszen így tudjuk biztosítani azt, hogy a szervezetünk nem szenved hiányt semmiben sem. Ez ugyanis még akkor is előfordulhat, ha változatosan étkezünk. Amit azért lássunk be kevesen teszünk. Legalábbis a magam részéről tudom biztosan, hogy még változatosabban is étkezhetnék, ha nem lennék érzékeny egyik-másik ételre.

Az étkezéssel kapcsolatosan még ki kell emelnem a glutént. Ugyanis kutatások szerint 6 emberből 5 gluténérzékeny. Azonban ez az érzékenység mindenkinél más formában jelentkezik, és sokan nem is gondolnák, hogy ők valójában gluténérzékenyek. Ezért a szakirodalom ezt rejtett gluténérzékenységnek nevezi. A glutén nem csupán az artrózis kialakulásához járulhat hozzá, de bizony a rheumatoid arthritis hátterében is ez állhat. Részletesebb információért, javaslom, hogy olvasd el Tudtad, hogy a glutén árthat az ízületeidnek? című cikkünket.

 

A rendszeres mozgás jót tesz az ízületeknek artrózis esetén is.

 

  1. Mozgás vs. Mozgáshiányos élet is hozzájárul az ízületi porckopás megjelenéséhez. 

 

A mozgás létfontosságú tevékenység az ízületek egészségének megőrzése szempontjából! Tisztában vagy azzal, hogy a porcokat nem hálózza be érrendszer? Így ezek nem is a véren keresztül jutnak táplálékhoz. A porcok az ízületek közötti folyadékon (úgy nevezett színoviális folyadékon) keresztül kapják meg a számukra szükséges tápanyagot. Ez a folyadék azonban csak akkor tudja ellátni táplálékkal a porcokat, ha mozgunk, és hagyjuk, hogy szabadon áramoljon az ízületek közti folyadék.

Tehát a mozgáshiányos élet korántsem tesz jót az ízületeknek. Sőt éppen ellenkezőleg! Vagyis, ha fájnak is az ízületeid, akkor is rendszeresen át kell őket mozgatnod!

Azonban ez nem jelenti azt, hogy ész nélkül kellene mindenféle megerőltető gyakorlatot végezned. Alaposan végig kell gondolni, hogy milyen mozgásformát érdemes választanod, és milyen intenzitással végzed azokat. Ugyanis, erről már biztosan hallottál, sok sportolónál azért alakult ki artrózis, mert túlzottan is igénybe vette egyik-másik ízületét. A teniszezőknél gyakori például a könyökízületi porckopás, a golfozóknál a csípőízületi kopás, a harcművészeteket gyakorlóknál pedig a térdízületi probléma a leggyakoribb. Azonban a listát még sorolhatnám.

A tanulság tehát az, hogy bár rendszeresen kell mozogni, mindent csak mértékkel! És ha lehet, akkor olyan mozgásformát kell választani, ami minden ízületedet egyformán átmozgatja.

Remélem, hogy a cikk révén most már azt is tudod az artrózisról, amit eddig nem tudtál. Ha pedig még többet szeretnél megtudni az ízületi problémákról és kezelésükről, akkor csatlakozz az Ízületi Fájdalmak Kezelése zárt Facebook csoportunkhoz!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor! 

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.