Sütőtökkel az ízületi gyulladás ellen

sutotok-pumpkin

Talán kevesen tudják, hogy a sütőtök Amerikából származik és csak a XVI-dik századtól termesztjük hazánkban. Azonban hamar nagy népszerűségre tett szert, annak köszönhetően, hogy a népi gyógyászatban jártas emberek rájöttek arra, hogy számos probléma kezelésére alkalmazható. És nem csak magát a termését lehet gyógyászati célokból használni, de a magvait is (az erről szóló cikkhez kérlek KATTINTS IDE)!

Ma azt szeretném elmondani Neked, hogy miért, és hogyan használd a sütőtököt, hogy enyhíts az artrózis okozta ízületi gyulladásaidon és fájdalmaidon.

 

Tudtad, hogy...

 

Már negyed kiló sütőtök is több vitamint tartalmaz, mint a minimálisan előírt napi szükségletünk? Rengeteg A- és E-vitamin van benne. És ha olvastad a Vitaminbomba az egészséges ízületekért cikkünket, akkor azt is tudod, hogy ezekre miért van szükségünk, különösképpen, ha már ízületi porckopással is küzdünk. Annyit megsúgok Neked, hogy ezek a vitaminok antioxidánsként működnek, és az antioxidánsok gyulladáscsökkentők. Ezeken a vitaminokon kívül még más antioxidánsokat is tartalmaz a sütőtök: alfa-karotint, béta-karotint és béta-cryptocanthint is.

De ez még semmi!

A sütőtök nagy mennyiségben tartalmaz még továbbá a B-vitamin családból is különböző tagokat és C-vitamint is! És mint tudod, az utóbbi beindítja a testünk természetes kollagén termelését, illetve segít beépíteni a külsőleg bevitt, elfogyasztott kollagént. Ezért van az Artroflex Plusban minden egyes kapszulájában 80 mg-nyi C—vitamin is!

Mind ezen felül a sütőtökben találunk még rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, káliumot és nagy mennyiségű vasat is.

Alacsony kalóriatartalma és magas, közel 94%-os víztartalma miatt pedig rendkívül jól alkalmazható testsúlyszabályozásra. És, mint tudod sajnos erre is oda kell figyelni, ha nem akarod tovább terhelni a már kopásnak indult és megterhelt ízületeidet.

 

Mikor ne fogyaszd?

 

Ha már fogyasztottál sütőtököt, akkor tudod, hogy édeskés íze van. Ezért joggal felmerülhet a kérdés benned, hogy amennyiben kerülnöd kell a cukrot artrózis esetén, illetve ha netán diabétesszel is küzdesz, ami könnyen megeshet (hogy miért is olvasd, el kérlek a Tudtad, hogy kapcsolat van az artrózis és a diabétesz között? cikkünket), akkor fogyaszthatod-e vagy sem?

A válasz, igen, fogyaszthatod!

Újabb kutatások szerint ugyanis, a sütőtökben vannak olyan hatóanyagok, amelyek hozzájárulhatnak a vércukorszint csökkentéséhez és javítják az inzulin toleranciát.

Vagyis a sütőtököt mindenki nyugodtan fogyaszthatja. Persze azért mindent csak mértékkel!

 

1 Tipp az elkészítéséhez

 

Sokan azt hiszik, hogy a sütőtököt krémleves vagy desszert formájában lehet csak fogyasztani. Pedig attól függetlenül, hogy édeskés íze van, nagyon sokféle étel elkészítésére fel lehet használni. És hogy ne mindig smoothie-val etesselek-itassalak, ezért ma egy olyan elkészítési módszert mutatok, amit a család többi tagja is szeretni fog.

Képzelted volna, hogy bizony a rakott krumplihoz is remekül illeszthető a sütőtök?

Rengeteg verziója ismert a sütőtökös rakott krumplinak is, de a legegyszerűbb recept talán a következő.

Hozzávalók:

  • 70dkg nyers, hámozott és vékonyra szeletelt krumpli
  • 60dkg tisztított és felkockázott nyers sütőtök
  • Egy kevés szárazkolbász, ha szeretnél bele húsfélét is
  • Főtt tojás tetszés szerint
  • 1 tsk rozmaring
  • Kis bors és só, esetleg kis chilipaprika, ha szereted
  • Tetszés szerint tejföl, sajt (bár a növényi eredetű tejszínt egészségesebbnek találom, ezért ha lehet, inkább azt használj)

Gondolom, mondanom sem kellene, úgy is tudnád, hogy a krumplit és sütőtököt összekevered a fűszerekkel. Majd ehhez hozzákevered a főtt tojást és a kolbászt. Majd az egészet beleteszed egy kivajazott tepsibe és meglocsolod a tejszínnel/tejföllel. Ezt kell kb. 1 órán át sütni 180 körüli hőfokon.

Most már láthatod Te is, hogyan lehet kicsit egészségesebbé varázsolni a kedvenc ételeink egyikét. Persze, ha fel szeretnéd gyorsítani az ízületi porckopásból való gyógyulásodat, akkor továbbra is javaslom, hogy rendszeresen mozogj és fogyassz minőségi étrend kiegészítőt, ami valóban segít is! Ha még nem találtad volna meg a Neked megfelelőt, akkor KATTINS IDE!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.