A te szakmádban is gyakori a porckopás?

Fizikai munkaA te szakmádban is gyakori a porckopás?

A porckopás az ízület elöregedése. Ez egy teljesen természetes folyamat, amin a legtöbbünknek át kell esnie előbb vagy utóbb. Viszont vannak olyan szakmák, ahol az ízületeidet a kelleténél többet vagy kevesebbet kell mozgatnod. Így a természetes öregedési folyamat felgyorsul és hamarabb jelentkeznek a porckopás tünetei. Íme pár olyan ágazat, amire ez a jellemző.

Ezért baj, ha keveset mozogsz a munkád során

Egy felmérés szerint az ülőmunkát végző emberek a munkaidejük nagy részében még egy kávéért sem tudnak vagy nem akarnak felállni, hogy egy kicsit mozogjanak. Ez egy nagyon rossz helyzet, mivel akár már fél óra folyamatos ülés is negatívan hathat a szervezetünkre. Egy munkaidő alatt pedig többet kell ülni ennél.

A sok ülés ízületi- és derékfájdalmakhoz vezethet, és még fejfájást is okozhat. Ez mind azért történik, mert hanyagul ülünk. Meggörnyedve, a nyakunkat előrenyújtva. Talán még a könyökünkre is rátámaszkodunk, ami pedig végképp káros tud lenni. Túlságosan megerőltetjük a gerincünket, viszont a lábainkat egyáltalán nem mozgatjuk.

Ez két problémát okoz:

Mivel nincsenek mozgatva a láb izmai, ezért elgyengülnek. A gyenge izmok nem tudnak megfelelő támasztékot adni a csontoknak és az ízületeknek, így azokra terhelődik a súly.

A kevés mozgás miatt nem jut megfelelő mennyiségű oxigén a porcok anyagát készítő szervekhez. Mivel ezek a szervek nem tudnak megfelelő mennyiségű kollagént, kenőanyagot biztosítani az ízületeknek, így a porc elvékonyodhat. Az izmok gyengesége miatt növekvő terhelés pedig csak gyorsítja a porcok elhasználódását.

Jó ha tudod!
Könnyű ezt a problémát megoldani, hiszen már 5 perc mozgás fél óránként meg tudja akadályozni az ülőmunka kártékony hatásait. Ha nagyjából fél óra elteltével mindig felállsz, magadhoz viszel egy pohár vizet, készítesz egy teát, azzal nagy szívességet tehetsz a porcaidnak. Mozgás hatására sokkal tovább fognak tartani az ízületeid.

Irodai munka

Versenyszerűen sportolsz vagy sportoltál? Ezért fájhat a térded

A sportnak rengeteg jó hatása van a szervezetre. Ugyanúgy javítja a csontok és vázrendszer egészségét, mint az ér- és légzőrendszerét. A rendszeres és kiegyensúlyozott edzés hatásásra erősödnek az izmaid és a csontjaid, ezzel megelőzve a porckopást.

Ám nemrég olvastam arról, hogy a túlzásba vitt edzésnek sok káros hatása lehet. Egy dán kutatás eredményei szerint a túl sok edzés is annyira káros, mintha egyáltalán nem mozognál. A túlzásba vitt sportolás túlterheli a csontozatot és az ízületeket. A túlterheltség pedig hamar fáradékonysághoz és korai kopáshoz vezethet.

A sérülések után megmaradó fájdalom miatt másképpen mozogsz. Az egyik lábadra nagyobb súlyt terhelsz, mint a másikra. Az egyenetlen terhelés pedig nagyban tudja befolyásolni a későbbi egészségtelen mozgás kialakulását. Ez egyenetlenül terheli az ízületeket, felgyorsítva azok kopását.

Gondoljunk csak a befőttesgumira. Ha túl keveset használjuk lassan megkeményedik és amikor használnánk elszakad. Ha túl sokat használjuk, elkezd nyúlni, és addig nyúlik, míg el nem vékonyodik annyira, hogy a következő használatkor bizony elszakad. Valami hasonló történik az ízületekkel is. És ezért van az. hogy a komoly versenysportolók előbb mennek nyugdíjba.

Kőműves Kelemen porckopása

Az építőipar minden szempontból egy embert próbáló szakirány. Nagyon megterhelő testi és lelki szempontból is. Az egyik nap hallottam, ahogy a két szomszéd Pista és Gyuri vitázik:

-Folyton panaszkodsz, ha valamit kérek tőled. Miért fájna bármid is?

A Pista félig nevetve kezdte magyarázni.

-Figyelj! Te nem tudod milyen az építőiparban dolgozni. Miután elvégezted az iskolát, 10-20 kilós zsákokat emelgetsz és cipelsz fel több emelet magasra. A hideg kövön kell térdelned egy hideg, acéllal bélelt cipővel a lábadon. Igen fáj. Fáj a derekam, a lában, a vállam.

És valóban a kőművesektől, a burkolókon, a vizeseken, az ácsokon át, a festőkig, mind kemény fizikai munkát végeznek. Szinte napi rendszerességgel túl vannak terhelve az izomzatuk, a csontozatuk és az ízületeik. A túlterhelés hamar koptatja az ízületi porcokat, ezzel is gyorsítva azok öregedését. Ez már egy nagyon fiatal korban elkezdődhet.

Sokszor egyenetlen terhelésnek vannak kitéve, ez gyakran gerincferdüléshez is vezethet. A munka során belélegzett por és különféle vegyszerek a véráramba kerülnek. Így megakadályozhatják a gyógyulást serkentő sejtek és molekulák működését. Ezzel lassítva a porcok regenerációját.

Ezekben a szakmákban ezért fontos az is, hogy a kopott porcok anyagát vissza lehet pótolni. A kollagén az a fajtája, ami segíti a porcok regenerációját megtalálható például az Artroflex Plusban. Emellett még gyulladáscsökkentő hatóanyagot is tartalmaz. Ha érdekel itt tudod megrendelni.

Tehát, melyik szakma hogyan van hatással a porckopásra?

Néhány szakterület annyira megterhelő lehet fizikálisan, vagy annyira mozgásszegény munkát végezhetsz, hogy az felgyorsítja ízületeid kopását.

Ilyen például bármilyen ülő munka. Ha irodában dolgozol észreveheted magadon a hát- és derékfájdalmat, ugyanúgy, mint az könyék- és térdízületi fájdalmat. És a mozgásszegény életmód növeli a porckopás valószínűségét. A képernyő előtti helytelen testtartás ezen kívül még fejfájást is okozhat.

A sporttal kapcsolatban van egy helytelen megállapítás. „Minél többet sportolsz, annál egészségesebb leszel”. Ez azért helytelen, mert könnyen át lehet esni a ló másik oldalára. A túlzásba vitt mozgás ugyanis többet árt, mint használ. Túlterheli az izomzatot, fárasztja az ízületeket, így megrövidítve az élettartamukat.

Az építőipar is egy megterhelő szakma. A mindennapos egyenetlen terhelés, és súlyemelgetés sokat tud ártani az egészségnek. A túlterhelés sokkal többet vár el az ízületektől, mint amire képesek. Az ízületi csontok a nagyobb terhelés hatására többet dörgölődnek össze, jobban koptatva a köztük lévő porcot.

Fontos az, hogy a kopott porcok anyagát vissza lehet pótolni. Artroflex Plusban megtalálható hatóanyagok segítik a porcok egészséges visszaépülését. Itt tudod megnézni.

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.