Csonttörés után porckopás? Mit lehet tenni ellene?

Csonttörés után porckopás? Mit lehet tenni ellene?

 

A porckopás leggyakoribb okait biztos vagyok benne, hogy már Te is ismered: idős életkor, helytelen terhelés, mozgásszegény életmód, kevés folyadékfogyasztás és a porcokat felépítő tápanyagoknak a hiánya… Ha már régóta olvasod a cikkeimet, amelyekben minden oldalról alaposan körbejárom a porckopás kialakulásához vezető folyamatot, illetve a kezelési lehetőségeket, akkor már igen sok dolgot tudsz az artrózisról. Ám ebben a cikkemben most a porckopásnak egy ritkább okozójával fogunk megismerkedni. Méghozzá a csonttöréssel, amely szintén okozhat porckopást, illetve ízületi gyulladást.

Gondold végig, hogy neked volt-e már eltörve csontod életed során? Amennyiben igen, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod ezt a cikket, mert tartogathat érdekességeket számodra. De ha olyan szerencsés vagy, hogy még sosem törött el semmid, abban az esetben is ajánlom elolvasásra a cikket, mert a végén nemcsak a porckopás kezelésére adok pár tippet, hanem a szintén nagyon gyakorinak számító betegség, a csontritkulás megelőzésére is.

A csontritkulás megelőzése roppant fontos, mert előbb vagy utóbb sajnos a csontok törésével jár. A csonttörés pedig az érintett ízületben akár a porckopás kialakulásához is vezethet.

 

De mégis mi köze van a csontoknak a porcokhoz?

 

Ahhoz, hogy megértsd, hogy miért lehet a csonttörés mellékhatása a porckopás, egy kicsit bele kell ásnunk magunkat az anatómiába! Ne aggódj, nem fogunk mélyen belemenni az emberi test legapróbb részleteibe, csupán pár mondatban szeretném leírni neked, hogyan is néz ki az ízületünk.

Az ízületek feladata tulajdonképpen a csontvégek összekötése. Például a combcsont összekötése a lábszár- és a sípcsonttal, vagy a csigolyacsontok kapcsolódása, hogy azok létre tudják hozni a gerincoszlopot.

Az ízületben található egyik legfontosabb alkotóelemek a porcok, amelyek az ízületben található csontvégeket borítják. A porcok feladata, hogy védjék a csontokat a mozgás során. Rugalmas anyaguknak köszönhetően tudunk olyan könnyedén mozogni.

Az ízületben még megtalálhatók más fontos alkotók is, amelyek szintén a védelmet, illetve a mozgás megkönnyítését szolgálják. Ilyen az ízületi folyadék, az ízületi tok, illetve a szalagok.

Tehát a porcok és a csontok egyáltalán nem állnak távol egymástól. Sőt, porcok nélkül - csupán a csontokkal és az izmokkal - szinte mozgásképtelenek lennénk! Érthető tehát, hogy miért érinti a csonttörés a porcok állapotát is. De mindjárt belemegyünk részletesebben is!

 

A csonttörés akár súlyos porckopássá is fajulhat.

 

Minden trauma hozzájárul a porckopás kialakulásához

 

Szinte elmondható, hogy minden bennünket ért trauma képes fokozni a porckopás kialakulását. Ilyen a stressz is, ami során olyan káros szabadgyökök képződnek, amelyek fokozhatják a porcok lebontását.

De én most nem a lelki traumákra gondolok, hanem az olyan balesetekre, amelyek során fizikai sérülést szerzünk. Lehet ez egy húzódás, egy izom- vagy szalagszakadás, illetve csonttörés is. Bármelyik is áll fenn, sajnos ezután a porckopás már jóval nagyobb esetben következik be. Persze egy kisebb húzódás önmagában még nem fog súlyosabb porckopást okozni, de számos tényezővel együtt már hozzájárulhat ahhoz, hogy a porcok elinduljanak a kopás útján.

Ám ugyanez már komolyabb sérülésekről, mint az izom- vagy szalagszakadás és a csonttörés nem mondható el. Kutatásokban arra jutottak a szakemberek, hogy súlyosabb traumák után sokkal nagyobb eséllyel alakul ki porckopás, illetve ízületi gyulladás. Nem is beszélhetünk olyan kevés esetről, mert az Egyesült Államokban körülbelül 5,6 millió embert érint az úgynevezett poszttraumás ízületi gyulladás, ami azt jelenti, hogy valamilyen trauma után jelenik meg a porckopás. A trauma okozta porckopás a csípőben, a térdben, a bokában a leggyakoribb, ami a porckopások körülbelül 12% -át okozza.

Ebből a csípőtörés okozta porckopás jellemzően az időseket érinti, akik a csontritkulás miatt jóval gyakrabban szenvedik el a csípő törését, mint a fiatalabbak. Azonban a boka és a térdízület környékén jelentkező törések a fiatalokat is nagy számban érintik. Gondolj csak a sportsérülésekre! Nekem például nem egy gyerekkori barátomnak volt eltörve a bokája.

 

Ezért alakul ki olyan könnyen porckopás a csonttörés után

 

A csonttörés vagy más mozgásszervi károsodás hatására jelentősen megváltozik a test terhelése. Ez nem csoda, ha belegondolunk abba, hogy mekkora fájdalmat tudnak okozni az egyes sérülések. Mivel kíméljük az érintett végtagot, ezért könnyen kialakulhat akár az ellenkező lábunkban vagy csípőnkben is a porckopás, amely átveszi a másik oldal terhét is.

De gyakori az azonos oldali porcok kopása is. A csonttörés miatt teljesen eldeformálódhat az ízületünk, emiatt a porcok is máshogy lesznek terhelve. Nem beszélve arról, hogy a csonttörés utáni állapotban a szervezetünk inkább a csont regenerációjára helyezi a hangsúlyt. Emiatt a vérkeringés is arra a területre koncentrálódik. Így csökkenhet az ízületi folyadék mennyisége is, amibe pedig kevesebb tápanyag jut. Ezáltal amíg a testünk a törött csonttal van elfoglalva, addig a porcaink elindulhatnak a kopás útján.

Gyakori probléma a csonttörés alatti mozgáshiány. Hiszen egy fekvőgipsz esetén például nem sok lehetőségünk van a mozgásra.

A porcok azonban rendszeres mozgás nélkül nem sok tápanyaghoz jutnak. Ennek oka, hogy nincsenek bennük erek, emiatt a mozgásra kialakuló pumpáló hatással kapnak csak tápanyagokat a körülöttük található ízületi folyadékból.

 

A porckopás csonttörés következtében is kialaulhat.

 

Az ízületen keresztül történő törések a legveszélyesebbek

 

Olyan eset is megesik, amikor a csonttörés az ízületen keresztül megy végbe, emiatt a csontvég is sérül, és azzal együtt a porc is megreped. Ebben az esetben szinte garantált a csonttörés okozta ízületi károsodás, illetve gyulladás.

 

Mikor alakulhat ki a csonttörés után a porckopás?

 

Az, hogy kinél mikor jelenik meg a probléma, igen változó. Hiszen függ attól is, hogy a porcokat milyen téren érintette a csonttörés. Ha maguk is megrepedtek, akkor igen hamar 1-2 év múlva is megjelenhet a porckopás. Persze, amennyiben már amúgy is rossz állapotban voltak a porcok, akkor ez akár előbb is bekövetkezhet.

Amennyiben a csonttörés csupán a terhelés megváltozásával, illetve a porcok tápanyagellátásának a zavarával járt együtt, abban az esetben jóval később, akár 5-10 év múlva is jelentkezhet a porckopás. Egy gyerekkori sérülésből jellemzően hamarabb felépül az ember, de ott is károsodhatnak olyan szinten a porcok, hogy idősebb korban előbb jelenjen meg a porckopás, mint azoknál az embereknél, akik nem szenvedtek el ilyen gyerekkori traumát.

 

Csonttörés következtében kialakuló porckopás a megfelelő életmóddal megelőzhető.

 

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

 

Nem akarlak megijeszteni, hogy amennyiben gyerekkorodban volt csonttörésed, akkor most biztosan kialakul nálad a porckopás. De jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás. Én ezzel teljesen egyetértek. Mindenképpen fontos, hogy próbáld meg megelőzni mind a porckopás, mind a csontritkulás kialakulását. Illetve lassítsd a folyamatot, amennyiben valamelyik már megjelent nálad.

Első a rendszeres testmozgás!

Mind a csontok, mind a porcok felépítő folyamatai fokozhatók, ha valaki rendszeresen mozog. Ehhez érdemes váltogatni az izomerősítő sportokat és a gravitációval szemben végzett mozgásformákat. Tehát például a vízi tornát jól kiegészíti a rendszeres séta, nordic walking vagy kirándulás.

Folyadék, folyadék, folyadék…!

A porcok ruganyosságának megőrzéséhez fontos, hogy napi 2-3 liter folyadékot fogyassz. Ez nagyrészt víz legyen, amit néha kiegészíthetsz teával vagy kollagénes kávéval is.

Lásd el a csontokat és a porcokat tápanyagokkal!

Mind a porcok, mind a csontok épüléséhez megfelelő étrendre van szükség, hogy megelőzhesd a porckopás, a csontritkulás és a csonttörések kialakulását. Az étrenddel azonban nem minden tápanyagot tudunk megfelelő mennyiségben magunkhoz venni. Ezért fontos, hogy a csontok és a porcok egészsége érdekében szedj kalciumot, D-vitamint és kollagént. Kollagénből olyat válassz, amit a porcok hasznosítani tudnak. Ilyen a II-es típusú kollagén peptid, ami nagy mennyiségben található meg Artroflex Plus porcerősítőben!

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.