Akupunktúrával az artrózis ellen

A mai cikkben szeretnék bemutatni nektek egy alternatív gyógymodot, amit érdemes lehet kipróbálnotok az ízületi porckopásotok kiegésztő kezeléseként. Bevallom, hogy ugyan nem artrózis miatt jártam akupunktúrás kezelésre évekkel ezelőtt, de segített elkerülni egy csuklóműtétet, amit kilátásba helyezett az orvosom. Épen ezért én teljes mértékben hiszek ennek a test energiáján alapuló alternatív gyógymódnak.

Lehet, hogy már hallottatok a gyógymódról, de sose tudtátok egész pontosan, hogy mivel foglalkozik, min alapszik és mi a háttere ennek az alternatív gyógyaszatnak. Ezért mindenképpen szeretném röviden előbb bemutatni magát a módszert és utána elmondom azt is, hogyan segíthet ez, akkor is ha ízületi gyulladástól és fájdalomtól szenvedtek.

Az akupunktúra és akupresszúra Kínából származó népi, alternatív gyógyászati ág. Mindkettő a kínai energiatan több ezer éves tradicióin alapul. Közel ötezer éves régészeti leletek bizonyítják ezen gyógyászati mód létét. A monda szerint ”Sárga császár” (Huang-Ti, i.e. 2698-2598) volt az, aki szorgalmazta a test energiáival foglalkozó ismeretek rendszerezését, így az akupunktúrát és akupresszúrát is. Noha a gyógymód filozófiai alapjai a kulturális fejlődésekkel együtt fejlődött, a módszer alapvetően nem változott.

akupunktúrás tűkA magyarul használatos kifejezések latin eredetű összetett szavak, ahol az ”acus” jelentése pont, a ”pungere” pedig szúrást jelent vagyis az akupunktúra pontszúrást jelent. Az akupresszúra pedig ennek megfelelően pontnyomást jelent. A két módszer közti különbség ott van, hogy az akupresszúrát bárki könnyedén elsajátíthatja és kezelheti magát általa, hiszen ebben az esetben a testünk energia folyamát (”csí”) saját ujjaink által kifejtett nyomás révén befolyásoljuk. Ezzel ellentétben az akupunktúrát (Magyarországon kizárólag orvosi végzettséggel rendelkező személyek gyakorolhatják) jóval nehezebb megtanulni és csak az arra szakavatott gyógyítók használhatják. Az akupunktúra során, arany, ezüst vagy acéltűket szúrnak a 12 meridiánon és 2 vezetéken levő több száz energiapont valemelyikébe vagy azok  jól meghatározott kombinációiba.

Európában először 1939-ben, jelent meg olyan könyv, ami bemutatta az akupunktúrát, mint egy igen fejlett energetikai alternatív gyógymódot. Ezt a könyvet Soulié de Morant friancia diplomata írta, aki éveken keresztül élt Kínában és megtapasztalta ennek a kezelési módszernek a pozitív hatásait.  Sajnos az óriási kultúrális különbségek miatt, ez a gyógyászat nagyon misztikusnak és alaptalan varázslatnak, kóklerkedésnek tűnt, mintsem elismert kezelési gyógymódnak. Hiszen számunkra európaiak számára megfoghatatlan, hogy kézen levő bizonyos pontoknak mi köze lehet a tüdőhüz például.

Később, előbb 1971-ben majd 1972-ben számolatak be arról, hogy akupunktúra segítségével érézéstelenítettek személyeket, akiket így teljes tudatállapotuk ideje alatt műtöttek meg anélkül, hogy azok bármiféle fájdalmat éreztek volna. Előbbi egy a New York Times munkatársának vakbélműtétje volt Kínában. Utóbbi eset pedig egy ausztriai nő mandulamutétje volt.

Ebből a két híres esetből gondolom, már sejtitek, hogy az akupunktúra és akupresszúra a fájdalom elleni harcban kiemelt szereppel bír. Remekül hat az izületi és ideggyulladásra, hátgerinc és izületi fájdalmak esetén, a háti, nyaki és végtag izmok fájdalmára.

2004-ben Dr. Berman elvégzett egy kisérletet, amiben arra kereste a választ, hogy az akupunktúrának van-e valós pozitív hatása az artrózisra és az ízületi fájdalomra. A kisérlet során két csoportot hoztak létre. Az egyik csoportban a betegek 26 héten keresztül valós akupunktúrás kezelést kaptak. A másik csoportban pedig ál akupunktúrás kezelés történt, de az alanyok nem tudtak róla. A 26 hét elteltével azt állapították meg, hogy azok a betegek, akik valós akupunktúrás kezelést kaptak, fájdalomcsökkenésről számoltak be és sokkal jobban teljesítettek a másik csoport tagjainal.

elektro térd akupunktúraEgy másik kisérlet alkalmával 10 tanulmányt indítottak, ahol kifejezetten a térd ízületi porckopás kezelésére fókuszáltak. Az egyes tanulmányok során több kisérleti csoportot is létrehoztak. Volt olyan csoport, ahol jól meghatározott akupunktúrás pont-kombinációkat használhattak csak a terápiát végzők. Más csoportban szabadon kombinálhatták azokat a pontokat amiket a kisérlet alkalmával szabad volt használni. De akadt olyan csoport is, ahol gyógyszeres kezelést kaptak csak a páciensek vagy ahol ál akupunktúrás kezelés történt. Ebben a nagyszabásű kisérletben összesen 1456 artrózistól szenvedő személy vett részt.

A 10 tanulmányból 8 esetben azt az eredményt kapták a kutatók, hogy a kisérletben résztvevők fájdalomcsökkenésről számoltak be. Az egyik esetben ráadásul az akupunktúrás kezelés jobb eredményt hozott a gyógyszeres fájdalomcsillapításnál is. 5 tanulmány, olyan végeredményről számolt be, ahol a páciensek jelentős funkciónális javulást is tapasztaltak az ízületi fájdalomcsökkenése mellett.

Pesze vannak olyan esetek és tanulmányok, amelyek nem mutatnak ilyen pozitív eredményeket. Ez valójában sok mindentől függ. Függ az akupunktúrát végző szakértelmétől (előfordulhat, hogy nem találja el a megfelelő akupontokat), függ attól, hogy mennyire előrehalodott az ízületi porckopás, függ a kezelés intenzivitásától és persze attól is, hogy a betartja-e az előírásokat a páciens. A terápia során alapvetően nem szabad fizikailag megerőltetni magunkat, de némely esetben külön előírásokat is be kell tartan. Az én esetemben például kezelés után be kellett kenjem a csukómat fájdalomcsillapító krémmel és jéggel kellett masszíroznom a területet. No meg persze nem volt szabad nehezet emelnem vagy egyéb módon megerőltetni a kezemet.

Az akupunktúra ugyanakkor sokak számára félelmetes kezelési módszer. Sokan félnek attól, hogy tűket szúrjon valaki beléjük. És az sem könnyű, hogy amíg a kezelés tart javasolt mozdulatlanul ülni vagy feküdni. Ennek a mozdulatlanságnak két szerepe van. Az egyik, hogy a tűk így nem mozdulnak el és ezáltal tényleg a megfelelő akupontokat ingerlik, a másik szerep szintén abban van, hogy a tűk nem mozdulnak el. Ugyanis a tűk megmozdulása fájdalomérzettel tud járni, de legalábbis kellemetlen érzéssel.

Ha rászánjuk magunkat, hogy kipróbáljuk az akupunktúrás kezelést, akkor nem árt előtte alaposan utána érdeklődni, hogy a kiszemelt akupunktűr milyen módszert használ. Vannak ugyanis a hagyományos akupunktúrát gyakorlók, akik “csak” a tűket használják és szükség esetén azt egészítik ki a kínai orvoslás további módszereivel (köpölyözés, moxa). És vannak olyanok, akik kombinálják a hagyományos akupunktúrát a modern orvoslás lehetőségeivel, amennyiben a betegség azt megkívánja. Így például én nem “csak” a tűket kaptam meg a csukómba, de azokon kersztül elektroterápiában is részesültem, majd lézeres terápiát kaptam és végül egy különleges gyógynövényes “koktél” injekciót. De, mint azt már említettem én nem ízületi porckopás problémájával voltam kezelve. Azonban mert ezzel a kezeléssel sikeresen elkerültem egy csuklóműtétet, szívesen ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki. Jó eséllyel az ő problémáján is segít. Illetve a terápiám ideje alatt nem egy pácienst láttam, aki alig tudott bemenni a kezelőbe, de néhány kezelést követően úgy mozgott, mintha soha semmi baja sem let volna.

Érdemes kipróbálni és ha az ötödik kezelést követően sem, érez az ember pozitív változást, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy folytatja-e a terápiát (általában 10-12 kezelést szoktak javasolni) vagy sem.

Azonban nem árt észben tartanotok, hogy az akupunktúrás kezeléssel csak a fájdalomtól szabadulhattok meg és a mozgékonyságotokon javíthattok, ha már artrózistól szenvedtek. Ez azonban nem fogja előmozdítani a teljes gyógyulást, de még csak meg sem állítja a további ízületi kopást. És abban sem fog segítni, hogy beinduljon a porc újbóli képződése. Ha szeretnétek elérni, hogy ne csak a tűneteket kezeljétek, de be is indítsátok a porc újraképződését, akkor fontoljátok meg, hogy kipróbáljátok az Artroflex Plus táplálékkiegészítőt.

Ha tetszett a cikkünk, akkor ajánld másoknak is. Ha hasznosnak és/vagy érdekesnek találtad a cikket, akkor oszd meg másokkal is. Ha pedig ajánlod is és meg is osztod, annak külön örülünk!

A következő cikk megjelenése egy hét múlva, kedden várható. Látogasd meg addig is a Facebook oldalunkat és kövess minket, ha eddig még nem tennéd. Így biztosabb, hogy nem fogsz lemaradni az új cikkeinkről sem.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Forrrás:

http://kinai-medicina.tienshoni.hu/kinai-medicina/akupunktura/akupresszura-es-akupunktura.html

http://www.astra-lit.com/Termeszet/akupunkt.htm

http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/other-therapies/mind-body-pain-relief/oa-acupuncture.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2810544/

 
Szeretnéd megtudni, miért NEM gyógyultál MÉG ki az artrózisodból?

Add meg az e-mail címedet, és megkapod az ARTRÓZIS KEZELÉS 5 FŐ BŰNE című útmutatót!

3000 forint helyett most INGYEN!Kérem az útmutatót!

Megadott adataid bizalmasan kezeljük!
Harmadik fél számára azt soha nem adjuk ki.