3 tipp, hogy elkerüld az őszi ízületi gyulladást

3 tipp, hogy elkerüld az őszi ízületi gyulladást

 

A hatalmas nyári kánikula után vannak, akik igencsak fellélegeznek az őszi hűvösebb időjárás beköszöntével. Míg sokan inkább a másik tábort erősítik, és már előre tartanak a hidegebb időjárástól. Az utóbbi sem csoda, hiszen sokan megszenvedik a hirtelen időjárásváltozást, amikor nagyobb sebességgel kezd lefele vándorolni a hőmérő higanyszála. Sokaknál előbukkanak azok a makacs ízületi fájdalmak is, aminek hátterében nagyon gyakran az ízületi gyulladás áll. Ha Te is hasonló aggályokkal nézel szembe a hidegebb hónapokkal, akkor most a legjobb helyen vagy! Ebben a cikkben ugyanis mutatok számodra 3 jól bevált praktikát az őszi ízületi gyulladás megelőzésére, hogy idén elkerülhesd a fájdalmakat.

 

De kezdjük ott, hogy egyáltalán mi is áll az őszi ízületi gyulladás hátterében!

 

A nyári forróság után hirtelen jelentkező lehűlés hatására fokozódik a vérkeringés az ízületek belsejében, ami sajnos az arra érzékenyeknél belobbanthatja a fájdalmas ízületi gyulladást. Erre rátehetnek még egy lapáttal a hideg hőmérséklet miatt bekövetkező izomgörcsök is, amelyek még tovább erősíthetik az őszi ízületi gyulladás okozta fájdalmakat.

Nem is beszélve a frontra érzékenyekről, akiknek a szervezete szinte minden időjárásváltozásra heves fájdalommal reagál. A legismertebb frontra adott reakció a fejfájás. Azonban rengeteg ember szenved ilyenkor ízületi gyulladástól is.

Azért azt érdemes tudni, hogy az őszi ízületi gyulladás önmagában csak a hőmérséklet lehűlésétől ritkán alakul ki. Kell lennie valamilyen betegségnek vagy problémának a háttérben, ami miatt a gyulladás könnyen kialakulhat. Olyan ez, mint a tűz. Több tényezőre van szükség ahhoz, hogy belobbanhasson: éghető anyagra, gyulladási hőmérsékletre és oxigénre. Ízületi gyulladás esetén pedig egy kiváltó tényezőre, amit a hideg időjárás csak tovább erősít. Leggyakrabban reuma, köszvény vagy porckopás áll a háttérben.

Amennyiben már kialakult az ízületi gyulladás, azt sokkal nehezebb csillapítani, mint megelőzni. Emiatt érdemes már jóval előre gondolkodnod – még a hidegebb őszi hónapok előtt – és minél többet tenni annak érdekében, hogy kompenzálni tudd a hideg idő ízületekre gyakorolt negatív hatását.

 

Az őszi ízületi gyulladás megelőzhető lehet!

 

Íme 3 tipp, hogy győzedelmeskedni tudj az őszi ízületi gyulladás felett!

 

1. Természetes antioxidánsok

Köztudott, hogy az antioxidánsok roppant értékesek a szervezetünk számára. Azonban mint mindent, ezeket is túlzásba lehet vinni! Az antioxidánsok ugyanis kifejezetten sérülékeny anyagok, amelyek könnyedén átalakulnak a testünkben. Ez az átalakulás többnyire kedvező számunkra, ugyanis optimális mennyiségben megkötik a káros szabadgyököket és gyulladásos citokineket, amelyek az őszi ízületi gyulladásért is felelnek.

Ám amennyiben túlzásba visszük őket, akkor nem marad számukra elég feladat. Az antioxidánsok akkor érzik magukat stabilnak, ha kötődni tudnak valamihez. Ha már nem találnak maguknak erre alkalmas szabadgyököket, akkor ők maguk is azzá alakulnak, így pont ellenkező hatást válthatunk ki.

Emiatt nem ajánlom, hogy túlzásba vidd a mesterséges antioxidánsok szedését. Különösen az E-vitaminnal kell óvatosnak lenni, ez ugyanis zsíroldékony vitamin lévén raktározódik a szervezetben, így belőle könnyebben felhalmozódik a felesleg. C-vitamin tablettát már sokkal bátrabban lehet szedni, mert a felesleg vízoldékony vitaminként vizelettel ürül a szervezetünkből. Persze túlzásba ezt sem szabad vinni!

Azonban van egy jó hírem! Természetes forrásból nem lehet túladagolni az antioxidánsokat. A legtöbb zöldség és gyümölcs a színanyagoknak és a vitaminoknak köszönhetően bővelkedik antioxidánsokban, tehát az őszi ízületi gyulladás megelőzése érdekében ezekből kell a legtöbbet fogyasztanod. Minél élénkebb színű egy zöldség vagy egy gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz. Gondolj csak például a céklára, a kápia paprikára, a piros bogyós gyümölcsökre, a piros grapefruitra vagy a sárgarépára. Legalább napi 3-szor kerüljön egy jó nagy adag színes zöldség és gyümölcs a tányárodra, hogy biztosan elegendő antioxidánst juttass be a szervezetedbe az őszi ízületi gyulladás megelőzéséhez.

 

Az antioxidánsban gazdag zöldségek, gyümölcsök és egyes zsírsavak képesek csökkenteni az ízületi gyulladást.

 

2. Jótékony zsírsavak

Nemcsak az antioxidánsban gazdag zöldségek és gyümölcsök képesek csökkenteni az ízületi gyulladást, hanem az egyes zsírsavak is, mint az omega-9 és az omega-3.

Omega-9 zsírsav nagy arányban megtalálható az olívaolajban, amit érdemes a mindennapos főzéshez használni. Csupán arra figyelj, hogy részben finomított olívaolajat vásárolj, ami nem sérül hő hatására. Az extra szűz változatot hagyd meg a salátákra.

Omega-3 zsírsav esetén lényeges figyelni az omega-3 és az omega-6 arányára. Körülbelül 4-5-ször több omega-6 zsírsavat kellene fogyasztanunk, mint omega-3-at, ám a magyar lakosság ehelyett 30-szor annyit eszik belőle. Ennek oka, hogy napraforgóolajat használ a legtöbb háztartás a növényi olajok közül. Ezt nem kell teljesen lecserélni, de fontos, hogy omega-3 zsírsavat is fogyassz mellé. Persze pontosan nem fogod tudni a helyes arányt mérlegen lemérni, de nem is kell!

Helyette egészítsd ki az étkezéseidet például lenmagolajjal, dióval és avokádóval. Ne feledkezz meg a halakról sem, amelyek szintén sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ráadásul másfajtát, mint a növények. Az omega-3 főként a tengeri halakban található meg, de a hazai busa is bővelkedik benne. Amennyiben nem szoktál halat fogyasztani, ajánlom, hogy szedj halolaj kapszulát!

Az omega-3 és omaga-9 zsírsavakkal szemben a telített zsírok pont, hogy fokozhatják a gyulladást, így ezeket próbáld meg csökkenteni az étrendedben. A telített zsírok főként az állati termékekben találhatók, de bővelkedik bennük például a kókusz- vagy a pálmazsír is.

 

A telített zsírok fokozhatják az őszi ízületi gyulladás tüneteit.

 

3. Porcok erősítése

Ahogyan azt már említettem az elején, az ízületi gyulladás ritkán alakul ki csak úgy önmagától. Általában valamilyen betegség vagy elváltozás váltja ki. Hátterében a leggyakrabban az idősebb életkorban majdnem mindig megjelenő probléma, az ízületi porcok kopása áll. Így azzal teheted a legtöbbet az ízületi gyulladás megelőzése érdekében, ha magát az alap problémát kezeled. Ehhez mindenképpen ajánlom, keress fel egy orvost, aki meg tudja állapítani az ízületi gyulladásra való hajlam valódi gyökerét.

Amennyiben porckopás áll a háttérben, szükséged lesz egy hatékony porcerősítőre. Azzal, ha megoldod az őszi ízületi gyulladás valódi okát, nem fog kifogni rajtad a hőmérséklet csökkenése sem!

Ám arra figyelj, hogy az őszi ízületi gyulladás megelőzése érdekében a porcok számára mindenképpen hasznosítható porcerősítőt szedj. Az ízületi porcok ugyanis csak a II-es típusú kollagén peptidet tudják beépíteni. Ilyen kollagén található az Artroflex Plus porcerősítőben, amit jó szívvel ajánlok számodra!

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.