Ez a bütyök és a térdízületi porckopás közös titka

Ez a bütyök és a térdízületi porckopás közös titka

Te is gumószerű, olykor fájdalmas és igen kemény képződménnyel, úgynevezett bütyökkel küzdesz a lábujjadnál? Ráadásul mellette még fájlalod a térdedet is, és szöget ütött a fejedben a gondolat, hogy összefügghet-e a kettő? Elárulom, hogy nem állsz messze az igazságtól, mert gyakran valóban összefügg a bütyök és a térdízületi porckopás! (Amennyiben fáj a térded, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy porckopás áll a háttérben.) Elsőre talán nehéz elképzelni, hogy mi köze lehet egymáshoz a bütyöknek és a térdízületi porckopásnak. Hiszen a nagylábujjad és a térded igencsak távol vannak egymástól. De ne aggódj, mindjárt fényt derítünk a dologra! A cikk végén azt is megbeszéljük, hogy mit tehetsz a bütyök és a térdízületi porckopás „közös ludasa”, vagyis a lúdtalp ellen.

 

Mi a bütyök és a térdízületi porckopás „közös ludasa”?

 

Annak a bizonyos oda nem illő bütyök kialakulásának a hátterében leggyakrabban a lúdtalp, illetve a lábfejben található kisízületek porckopása áll.

A lúdtalp azonban sajnos nem csak a bütyök kialakulását okozza. Igen fájdalmasan korlátozhatja a mindennapi mozgásodat már akár egy rövidebb séta alkalmával is.

Ez a fájdalmas mozgás amiatt van, mert a lúdtalp a lábaid deformitásával jár együtt. A lábaid deformitása pedig az egész tested terhelését megváltoztatja, ami sokkal jobban megviseli és igénybe veszi az egyes ízületeket. Hiszen hirtelen kell alkalmazkodniuk az ízületeidnek ehhez a megváltozott terheléshez. Gondolj csak bele! Olyan, mintha Neked a napi félórás, csupán a sarki boltig megtett séta helyett hirtelen le kellene futnod a maraton. Igencsak megterhelő lenne, nem igaz? Na hát az ízületeid is hasonlóan érzik magukat, ha más terhelést kapnak, mint amit eddig megszokhattak.

A megváltozott terhelés miatt túlterhelt ízületekben a porcok sem bírják a gyűrődést, ezért szépen lassan kopni kezdenek. A lúdtalp miatt kialakult porckopás pedig a leggyakrabban a térdet érinti.

Így már közelebb is kerültünk ahhoz, hogy hogyan függ össze a bütyök és a térdízületi porckopás. Na de ássunk csak még mélyebbre!

 

Mi is pontosan az a lúdtalp?

 

Ahhoz, hogy Te is alaposan átlásd a problémát, először is nézzük meg, hogy hogyan is néz ki a lábfej felépítése!

A talpad formáját két boltozat alakítja ki: egy hosszú boltozat, amely a sarkadtól a nagylábujjad felé halad, illetve egy keresztirányban haladó boltozat, amely a nagylábujj alapperc ízületétől ível az kislábujjad alapízületéig. Ez a két boltozat biztosítja a számodra, hogy gördülékenyen és rugalmasan tudj járni! Már persze, ha a bütyök és a térdízületi porckopás nem akadályoz meg ebben.

Az egészséges lábfej az alapízületek magasságában a legszélesebb, a nagylábujj pedig egyenesen előre mutat.

Ezzel ellentétben a lúdtalpnál a hosszanti boltozat lesüllyed.

Amennyiben még a harántboltozat is süllyedésnek indul, megrövidülnek a lábfejben található izmok és ínak, amelyek pedig a nagylábujjat a kisujjak felé húzzák. Ennek köszönhetően a nagylábujj már nem előrefelé, hanem enyhén befelé áll. Így a befelé fordult nagylábujj alapja kitüremkedik, amit a cipő is jobban nyom járás során.

A lúdtalp kialakulása miatt pedig ráadásul a talp fokozatosan befelé terhel, így a nagylábujj alapja plusz terhelést kap.

Az itt található ízületekben lévő porcok a fokozott terhelés és a cipő nyomása miatt szépen lassan elkopnak, majd csontosodásnak indulnak. Emiatt alakulhatott ki nálad is a nagylábujjadnál az elcsontosodás, vagyis a bütyök.

 

Mit okoz még?

 

A lúdtalp azonban sajnos nem csak a lábfejet érintő csontosodást okozza. Emiatt fájhat a térded is, de más testtájakra is kihatással lehet, ami a mozgásban akadályozhat.

Ilyen testrész a boka, a gerinc, a medence, a derék vagy a csípő, amelyeket szintén fájlalhatsz lúdtalp esetén. Ugyanis a lúdtalp megváltoztatja az egész lábad, így pedig az egész tested struktúráját.

 

A lúdtalp hozzájárulhat a térdízületi porckopás kialkulásához és/vagy súlyosbodásához.

 

Mi köze van pontosan ennek a térdfájdalomhoz?

 

Annak több oka is lehet, ha a lúdtalp miatt a bütyök és a térdízületi porckopás együtt jelentkezik.

Ahogyan azt már említettem, a lúdtalp miatt az egész test terhelése megváltozik.

Így például

  • a bokaízület befelé vagy kifelé dőlhet,
  • a talp belső része kap fokozott terhelést,
  • X- vagy O-láb alakulhat ki,
  • elmozdulhat a csípőízület,
  • megrövidülhet az egyik oldali combizom,
  • és az eltérő oldali szalagok megnyúlhatnak.

Ezek miatt az eltérések miatt teljesen máshogy mozogsz és terhelsz a mindennapokban, mint ahogyan az a térded számára egészséges lenne.

Hiszen gondolj csak bele: ha a lúdtalp miatt például X-lábtartás alakul ki, akkor fokozottan terheled a térded belső oldalát, ami miatt ott előbb kezdenek el kopni a porcok.

 

Az idő vasfoga sem segít a helyzeten...

 

Erre rátesz egy lapáttal még az életkorunk is. Ugyanis ahogy haladunk előre az időben, úgy a porcaink fokozatosan elkezdenek leépülni.

A porcokban ugyanis vannak olyan sejtek, amelyek építik, ugyanakkor olyanok is, amelyek bontják a porcot. Ez sajnos a kor előrehaladtával inkább a bontó sejtek javára alakul. Emiatt pedig a porcokból szinte elfogy az anyag, ami pont, hogy szükséges lenne ahhoz, hogy el tudja viselni a térded a lúdtalp miatt kialakult fokozott terhelést. Így még tovább kopik a porc, és kialakul az ördögi kör...

 

Hogyan tehetsz ellene?

 

Egyszerre kell kezelned a bütyök és a térdízületi porckopás hátterében álló lúdtalpat, ugyanakkor a már kialakult porckopást is.

Nézzük, hogy hogyan is kezelheted őket, illetve tehetsz a további problémák kialakulása ellen:

 

Lúdtalpbetéttel

 

A lúdtalp kezelésének elsődleges célja, hogy újra ideálisan tudd terhelni a testedet, így a térdedet is.

A lúdtalpbetét ugyan a probléma gyökerét nem oldja meg, de sokban segítheti a mozgás során jelentkező tünetek csökkentését.

Legjobb, ha lúdtalpbetétnek egyedi talpbetétet csináltatsz, ahol számítógépes talpfelméréssel meghatározzák, hogy pontosan milyen betétre van szükséged. A talpbetét segítségével egyenletesebben fogod tudni terhelni a térdedet, így pedig a térdízületi porckopást is lassítani tudod.

 

A talpbetét nemcsak a lúdtalpon és a bütykön segíthet, de a térdízületi porckopás okozta fájdalmon is!

 

Gyógytornával

 

A gyógytorna nem csak a lúdtalp, de a bütyök és a térdízületi porckopás kezelésében is fontos szerepet játszik.

Egyrészről a gyógytornász a lúdtalp és a bütyök által megváltozott terhelés kezelésére állít össze számodra személyre szabott gyakorlatokat. Az izmok és ínak nyújtásával lassítható a bütyök kialakulásának a folyamata. A térdre nehezedő terhelés csökkentésével pedig javítható a térdízületi porckopás is.

Másrészről a gyógytorna arra is jó, hogy mozgatással fokozza a porcépítés folyamatát. Ugyanis mozgás hatására több ízületi folyadék termelődik a térdízületben, valamint a torna serkenti a vérkeringést is, aminek köszönhetően több tápanyag jut el a térdízületi folyadékhoz, ahonnan a térdben található porcsejtek fel tudják venni és beépíteni azokat. Így ellensúlyozható a fokozott terhelés és az idős kor miatt kialakult porckopás folyamata.

 

Porcerősítővel

 

A fokozott terhelés miatt kialakult térdízületi porckopást azzal is lassíthatod, ha a gyógytorna mellett porcerősítővel is segíted a porcépülés folyamatát.

A porcerősítőt azonban nem csak a bütyök és a térdízületi porckopás, illetve a lúdtalp kezelésébe vetheted be, hanem megelőzésként is érdemes szedned. Hiszen öregkorra a testünk egész tájékán fokozottabb a porcbontás folyamata. A kopott porcok anyagát pedig jó minőségű porcerősítővel tudod pótolni!

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.