Testünk mozgatórugói – csontok, porcok, izmok, ízületek

Email

Mindennapjainkban bele sem gondolunk talán, hogy testünk milyen komolyan összehangolt munkafolyamatokkal teszi lehetővé számunkra a mozgás szabadságát – egészen addig, míg egyszercsak hiba csúszik a rendszerbe, és a sporttevékenységek, vagy az addig természetes könnyedséggel végzett mozdulatsorok nehézkessé válnak, fájdalmat idéznek elő. Engedd meg, hogy most egy „belső utazásra” invitáljunk: ismerd meg a testünk vázát alkotó csontokat és ízületeket!

porcopásos kézA felnőtt ember testvázát 206 csont alkotja, melyek már a magzati korban fejlődésnek induló flexibilis porcokból a csontosodási folyamat során nyerik el szilárd állagukat. Legmeghatározóbb komponensük a kalcium, melyet a véráram a csontokból továbbít a többi szerv felé.

Az – optimális esetben – testünk össztömegének hozzávetőlegesen 50%-át kitevő izomzat több mint 650 izomból épül fel, melyeket az inak kötnek össze a csontokkal. A csontok kapcsolódásánál lévő ízületek a mozgás biztosításáért felelnek. Végződéseiken találhatók a porcok, melyek mozgásáról az ún. synovia (ízületi folyadék) gondoskodik. Az emberi test főbb ízületei a vállban, a könyökben, a csípőben, a csuklóban, a térdben, valamint a bokában találhatók.

A porcok szerepe, betegségei

A porc egy mérsékelt szilárdságú, flexibilis állományú támasztószövet, melyet rostos kötőszövet-hártya borít. A porcok óvják az egymáshoz kapcsolódó csontvégeket és biztosítják a csontok akadálymentes mozgását. Az erek és idegek nem a porcban, hanem az azt burkoló hártyában találhatók, és a porckopás következtében fellépő fájdalom is itt jelentkezik. Ez esetben a porcok gyengült funkciójából fakadóan a csontoknak is fokozott terheléssel kell megbirkózniuk. A reumás elváltozások – az ízületi gyulladás (artritisz), valamint a porckopás (artrózis) feltétlenül porcerősítést igényelnek. Az omega-6 zsírsavakban bővelkedő tengeri halakkal, illetve gyümölcsökkel és zöldségekkel gazdagított étrend már önmagában is komoly eredményeket hozhat, ám célszerű speciális készítménnyel is kiegészíteni a porckopás kezelését. Az Artroflex egy innovatív porcerősítő, mely az ún. II-es típusú kollagént tartalmazza, melyre a szemnek és a porcszerkezetnek szüksége van. A készítmény a kollagén mellett kurkuminnal és az annak felszívódását elősegítő C-vitaminnal támogatja az ízületek regenerációját.

Tapasztald meg Te is étrendkiegészítőnk hatékonyságát: vedd fel a harcot az artrózis ellen az Artroflexszel!


Email


Szeretnéd megtudni, miért NEM gyógyultál MÉG ki az artrózisodból?

Add meg az e-mail címedet, és megkapod az ARTRÓZIS KEZELÉS 5 FŐ BŰNE című útmutatót!

3000 forint helyett most INGYEN!Kérem az útmutatót!

Megadott adataid bizalmasan kezeljük!
Harmadik fél számára azt soha nem adjuk ki.