Rekeszes galván kezelés ízületi problémákra

A rekeszes galván kezelés ízületi problémákra is jó.

A rekeszes galván vagy galvánáram kezelés egy jó megoldás lehet az ízületi problémák kezelésére, igaz nem egy mindenki által ismert kezelés. Aki ízületi problémákkal küzd, az bizony  előbb-utóbb elég gyakori vendége lesz az orvosi rendelőknek és várótermeknek. Arról nem is beszélve, hogy egy idő után már talán jobban fogja ismerni az orvosi kezelési módszereket, mint a kórházak recepcióin dolgozó egészségügyi végzettséggel rendelkezők. Mindezt tulajdonképpen saját tapasztalatom alapján mondom, tehát ez abszolút szubjektív vélemény! 

Azonban annyi nyavalyával küzdöttem már az életem során, hogy úgy gondolom, lassan már alig marad olyan orvosi kezelési módszer, amit még ne próbáltam volna ki.

Ezek közül ma a rekeszes galvánáram kezelésről és galván kezelés mellékhatásáról szeretnék bővebben mesélni Neked. Még pedig azért, mert a rekeszes galván kezelést ízületi problémák gyógyítása során is alkalmazhatod!

 

1. Lavórba vezetett áram?

 

Ez volt az első gondolatom, amikor legelőször mentem rekeszes galván kezelésre. Egyáltalán, hogy képzelik azt, hogy vízen keresztül áramot vezetnek a végtagjaimba? Nem veszélyes ez?

A rekeszes galván avagy galvánáram kezelésről azt kell tudnod, hogy majdnem olyan, mint az elektroterápia. Azonban ezt az orvosi kezelési módszert valami oknál fogva mégsem alkalmazzák olyan gyakran ízületi porckopás vagy reuma gyógyításának céljából, mint az elektroterápiát. Ami azért furcsa szerintem, mert maga a rekeszes galván kezelés:

1.  fájdalomcsillapító hatású

2.  értágító, és javítja a keringést (ez szintén fájdalomcsillapítást eredményez)

3.  támogatja a gyulladások miatt előforduló káros szöveti nedvek felszívódását

4.  alkalmazásával be lehet vinni gyógyszert a szervezetbe (ennek az eljárásnak iontoforézis a neve)

Persze a fent leírtak alapján, ha csak nem volt már Neked is részed rekeszes galván kezelésben, még nem tudod, hogy ez hogyan is működik pontosan.

 

Hogyan működik az elektromos fürdő?

 

A galvánéram kezelés során alkalmazott rekeszek műanyagból készülnek, és az oldalsó falukon van néhány fémlapka. Azok segítségével kerül kisfrekvenciás galvánáram (Luigi Galvani olasz fiziológus és orvos emlékére nevezik így az állandó egyenáramot) a vízbe. Azonban a galvánáram mellett, úgynevezett diadinamikus áramformákat is használhatnak ízületi problémák kezelése során. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan növekvő (5-20mA) áram kerül a vízbe. (Így a galván kezelés mellékhatása biztosan nem áramütés lesz! :) Tehát nem kell aggódnod azon, hogy halálosan megrázna az áram. Bár, gondolom, hogy ezt már magadtól is kitaláltad. Hiszen, ha orvosi kezelésről van szó, akkor csak nem lehet 220 feletti élményben részed a kezelés ideje alatt. Még akkor sem, ha közben a Neoton ezen slágere szól a rádióban! :D)

Maga a víz kellemes, normál testhőmérsékletű szokott lenni. És bizonyos esetekben gyógyszert is tartalmazhat. (Az én esetemben is alkalmaztak gyógyszert, bár ekkor nem artrózis miatt írták fel nekem ezt az orvosi kezelési módszert.)

Az egész galvánáram kezelés körülbelül 10 percet vesz igénybe egy alkalommal. (Általában 10 alkalomra ír ki az orvos.) Igazság szerint több időt veszítesz el azzal, hogy elmész a kórházba, és a váróteremben ülsz, mint magával a kezeléssel. És ez sajnos abban az esetben is igaz, ha ”időpontra mész”.

 

Galván kezelés menete: Mire és hogyan készülj fel a rekeszes galván kezelés kapcsán?

 

A kezelés során kényelmes, bő ruházat viselése javasolt. Így könnyedén fel tudod gyűrni a nadrág/pulóver ujját ahhoz, hogy a lábaidat és/vagy a kezeidet a vízzel teli rekeszekbe tehesd. Összesen 4 rekeszből állnak ezek a galvánkádak. Két rekesz van a lábnak és két rekesz a karoknak. Úgy, mint ahogy azt a képen is látod. A galvánkáddal szemben mindig van egy szék is. A kezelés ideje alatt ezen ül a páciens.

Rekeszes galván kezelés a végtagok ízületi problémáira.

Maga a kezelés nem jár különösebben nagy fájdalommal. A gond vele inkább az, hogy nehéz eltalálni a megfelelő erősségű kezelési frekvenciát. Ugyanis egyes alkalmakkor nem is éreztem, hogy bizseregne a karom az áram hatására. Máskor meg alig vártam, hogy odaérjen a kezelő hozzám, és lejjebb tekerje az áramerőséget, mert annyira csípett az áram. (Igen, a kezelő beállítja a gépet, utána magadra hagy. Legközelebb majd csak akkor jelenik meg, ha lejárt a 10 perc kezelési idő. Vagy, ha jelzed neki, hogy gond van.)

A galvánterápia egy amolyan természetes velejárója az is, hogy kipirosodik a kezelt testrészed, esetleg akár még viszkethet is. Ettől nem kell megijedni! Ilyenkor használj valami zsírosabb bőrápoló krémet. Az majd megnyugtatja a bőrödet. Nekem legalábbis bevált.

Jó tanács: A kezelést követően mindig kérdezd meg, hogy kerülnöd kell-e a Napot és/vagy a fényt?

Ezt ugyanis én a saját káromon tapasztaltam meg. Mint már említettem, egy alkalommal, nem kifejezetten ízületi problémák miatt, de részesültem ebben az orvosi kezelési módszerben. És akkor orvosságot is juttattak a szervezetembe a galvánfürdőn keresztül. Azonban elfelejtették előre közölni velem, hogy a kezelés miatt kerülnöm kellene a Napot illetve az erős fényt. Magamtól pedig nem tudtam. Így az én esetemben a galvánkezelés mellékhatása egy meglepetésre váró zsákbamacska volt.

A kezelés befejezését követő harmadik napon mentünk el nyaralni a családdal. És mert épp a nyár kellős közepén voltunk, persze, hogy nem rejtettem el a végtagjaimat a Nap elől! Azonban csakhamar allergiás reakció lépett fel nálam. Nem csak, hogy kiporosodott és viszketett a karom, de még fel is hólyagosodott! Borzalmas egy nyaralás volt!

Tehát javaslom, hogy mindig, akkor is, ha ízületi panaszaid miatt, akkor is, ha egyéb betegség miatt részesülsz is rekeszes galván kezelésben, kerüld néhány hétig/hónapig a bőröd közvetlen érintkezését a Nappal és/vagy erős fénnyel! És mindig kérdez rá, hogy a galván kezelés mellékhatása milyen formában és mikor jelentkezhet nálad!

 

A rekeszes galván kezelés ízületi problémákra is hatékony megoldás lehet!

 

A rekeszes galván kezelés valóban képes enyhíteni a végtagfájdalmakat, illetve a gyulladást! És, ha odafigyelsz mindenre, akkor még olyan kellemetlen ”mellékhatásokban” sem lesz részed, mint amilyenben nekem volt. Ez sem egy szokásos galván kezelés mellékhatás volt egyébként! A galván kezelés hatásai tehát összeségében pozitívak voltak.

FONTOS: Sajnos nem részesülhetnek ebben a kezelésben azok, akik pacemakerrel vagy más fém implantátummal élnek együtt. Szívritmuszavarral illetve egyéb súlyos szívproblémákkal küzdők számára sem ajánlott a kezelés alkalmazása.

Ugyanakkor tartsd azt is észben, hogy ez az orvosi kezelési módszer még nem fogja végérvényesen megoldani az ízületi problémáidat. Csak a tüneteket kezeli! De azt is csak abban az esetben, ha az orvosod kiír részleges galván kezelésre.

Ezért, ha nem csak a tüneteket akarod kezelni ízületi porckopás esetén, akkor javasolt lehet egy minőségi étrend kiegészítő fogyasztása is!

Erre lehet egy jó megoldás az Artroflex Plus.

Felmerült kérdések:

  • Galván kezelés fájdalmas? Nem, nem jár fájdalommal a kezelés
  • Galván kezelés menete mindig ugyan az? Igen, egyfajta módon történik a kezelés.
  • Galván kezelés hatásai mindenkinél ugyanúgy jelentkeznek? Nem, egyénenként és problémától függően eltérő lehet, de nagy közelítéssel mindenkinél hasonló hatás érzékelhető.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok, és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.