Melyik víz a leghasznosabb porckopás ellen?

Melyik víz a leghasznosabb porckopás ellen?

Amennyiben ízületi fájdalmakkal küzdesz tökéletes lehetőség lehet számodra is egy melegvizes fürdő látogatása. Ugyanis a termálvizes fürdőzés következtében érezhetően csökkennek a fájdalmaink. Persze érdemes körültekintőnek lenni. Nem biztos, hogy neked is az a jó, ami a szomszédodnak. Ehhez olvashatsz néhány hasznos tanácsot, milyen szempontokat érdemes figyelembe venned fürdő választásakor.

 

Gyógyvíz vagy termálvíz? Van különbség?

Te is biztosan azt gondoltad, hogy a gyógyvíz és a termálvíz egy és ugyanaz. Való igaz, nagyon hasonlóak, de elárulom neked, hogy van közöttük különbség. Érdemes tisztában lenned azzal, hogy melyik víz milyen hatásokkal bír a szervezetedre. A legfontosabb különbség közöttük az, hogy a gyógyvíz magasabb minőséget képvisel, mivel valamilyen gyógyhatással kell rendelkeznie szervezetünk számára. Ezek általában magasabb hőmérsékletű, föld mélyéből előtörő ásványvizek. Literenként 1000 mg-nál is magasabb ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, mint a termálvizek.   A víz összetétele, illetve a benne található ásványi anyagok adják a gyógyító hatását, ezáltal a nevét is. Többféle típusa van a gyógyvizeknek, így mindenki megtalálhatja a betegsége számára legalkalmasabbat.

A termálvíznek ezzel szemben nincs sem különösebb gyógyhatása, sem pedig több tipusa. Csupán a hőmérséklete határozza meg a nevét, 30 celsius fok felettinek kell lennie a földből előtörve ekkor nevezhető termálvíznek. Ez nem azt jelenti, hogy ez nem lehet neked jó.

Viszont, miért ne mennél inkább olyan fürdőbe, ami gyógyító hatásokkal is bír az ízületeidre?

 

Lássuk, milyen típusú gyógyvizek vannak

Az egyes gyógyvizek összetételüktől függően más és más egészségügyi panaszokra javasoltak, így érdemes figyelni melyik típusú gyógyvizes fürdőt látogasd meg.

  • A magyar gyógyvizek között találhatunk kloridos-sós vizeket, amik nőgyógyászati panaszok esetén segítenek.

  • A radonos vizek fájdalomcsillapító hatással bírnak. 

  • Léguti megbetegedésekre javasolt az alkalikus gyógyvíz.

  • Szívbetegség és reuma esetén a földes-meszes vizek, illetve a szénsavas gyógyvízek javasoltak. 

  • A hatodik tipust pedig a kénes vizek jelentik, amit kifejezetten porckopásos megbetegedésekre ajánlanak a szakemberek.

 

Gyógyfürdő

Miért jó a kénes víz ízületi fájdalmak és porckopás esetén?

Azért, mert a kén minden emberi szervezetben megtalálható ásványi anyag. Benned is van, bennem is van. Ez az egyik legfontosabb építőeleme a porcainknak a kalcium és a magnézium mellett. Ha ennek a mennyisége csökken, akkor tapasztalhatod, hogy fáj a csípőd, vagy nehezebben tudsz járni. Ha ezt el szeretnéd kerülni, akkor fontos szervezeted kén pótlása is. Ezt a legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy kénes vízben mártózol. Jó, ha tudod, hogy a gyógyvízben oldott állapotban találhatóak meg az ásványi anyagok (mint kalcium, magnézium) valamint a kén is. Egy – egy ilyen fürdőzéssel nagyon sokat tehetsz porcaid egészségének érdekében, ugyanis ezek az anyagok fürdőzés közben a bőrön keresztül szívódnak fel, így képesek belsőleg is gyógyítani.

 

 

Milyen esetben szükséges kerülni a fürdőlátogatást?

Nagyszerű hír, hogy ízületeink védelmét össze tudjuk kötni egy kellemes nyári programmal. Viszont egyvalamit mindenképpen fontos kiemelni: ízületi gyulladás esetén csak orvosi javaslatra, illetve orvosi felügyelet mellett érdemes a gyógyfürdőket látogatni, hiszen a meleg víz hatására a gyulladás fokozódhat. Amennyiben ízületi gyulladásban szenvedsz mindenképp kérd ki kezelőorvosod véleményét a hétvégi fürdőzéssel kapcsolatban.

 

Hol találhatsz kénes gyógyfürdőket?

Budapesten:

Lukács Fürdő, Rudas Fürdő

Vidéken:

Mezőkövesd: Zsóry Fürdő

Egerszalók: Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

Bogács: Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő

 

Ez csak néhány példa, hogy kicsiny országunkban merre találhatsz ízületeidnek kedvező gyógyvizet. Ezeken kívül néhány kisebb nagyobb településen is találhatóak kénes vizű gyógyfürdők.

Lukács Fürdő

Ahhoz, hogy ki tudd próbálni akár a gyógyfürdőket akár a termálvizes fürdőt fontos, hogy megőrizd ízületeid egészségét. Hisz hogyan mész el, ha már járni sem vagy képes? Ebben a védelemben segíthet neked az Artroflex plus kapszula, mely számos jótékony összetevőjének köszönhetően kicsit beolajozza az ízületeidet. Te próbáltad már? Porcerősítő hatását akár néhány héten belül érezheted, így gondtalanul szervezhetsz fürdőzési programot is magadnak.

 

Miről szólt ez a cikk?

Sokféle nyári programot kipróbálhatunk, de ezek közül a legkedveltebb a fürdőzés. Itt nem a strandokra gondolok, hanem arra, ami az ízületeinkre is jótékony hatással bír. Ilyen lehet a termálfürdő, de leginkább a gyógyfürdő. Meglepő lehet számodra, de nem ugyanazt jelentik. A legfontosabb különbség a gyógyfürdő és a termálfürdő között, hogy a gyógyfürdő valamiféle gyógyító hatással van szervezetünkre a benne található ásványi anyagoknak köszönhetően. Ezek az anyagok bőrön keresztül szívódnak fel, ezért is jó, ha csak mártózol benne. Legyél viszont óvatos, mert ha ízületi gyulladásban szenvedsz nem javasolt a melegvízben tartózkodás!
Különböző egészségügyi problémákra különféle gyógyvizek ajánlottak. A 6 gyógyvíz típus közül a leghatásosabb porckopás esetén a kénes víz, hiszen a kén porcaink egyik legfontosabb építő eleme is. Kénes vizű fürdőt szerencsére többfelé találhatunk az országban, például: Budapesten, Egerszalókon, Bogácson, Mezőkövesden.

Mivel egyetlen terápia sem (így a gyógyvizes kúra sem) képes önmagában teljesen visszaállítani a károsodott ízületeid vagy a porcok egészségét, ezért érdemes nagyobb figyelmet fordítanod a megelőzésre. Ebben lehet segítségedre az Artroflex plus kapszula, amely viszonylag gyors és rendkívül hatékony porcerősítő képességgel rendelkezik. Próbáld ki te is, nem fogsz csalódni!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.