Csontkovács és az artrózis kezelés?

Email

Gondolom már hallottad a csontkovács kifejezést és nagyjából tudod is, hogy mit takar. De azért röviden elmondanám, hogy a csontkovácsok mivel foglalkoznak.

A hagyományos értelemben vett csontkovácsolás azt jelenti, hogy akár erős fájdalom árán is, de helyre teszik az elmozdult csontokat és ízületeket jól meghatározott közvetlen mozdulatok segítségével. Az ilyen esetekben a fájdalom mellett gyakran hallani lehet, ahogy nagyokat ropog és kattognak a csontok vagy az ízületek. Kicsit félelmetes tud lenni. Legalábbis nekem mindig annak tűnt.

És noha azt mondom, hogy félelmetesnek tűnik a professzionális csontkovácsolás, be kell  lássuk, Te is, én is, hogy mindketten szoktuk magunkon gyakorolni azt. Persze nem tudatosan tesszük és ezért Neked lehet, hogy még fel sem tűnt a dolog. Azonban az elmúlt napokban volt időm ezt végig gondolni és rájöttem, hogy valószínűleg az is csontkovácsolás, amit mi csinálunk magunknak.

Szerintem veled is előfordult már, hogy nyújtózkodás közben forgattad vagy kis köröket rajzoltál a levegőben a karoddal aztánnyujtozkodas csak: katt-katt! A helyére kattantak az ízületeid vagy az elcsúszott csont. De amikor a kezedet tördeled, akkor is valójában tudatalatti csontkovácsolást végzel önmagadon. Helyére teszed az ujjadban az ízületeket és közben ellazítod azt. Vagy amikor a nyaki ízületedet ropogtatod azzal, hogy erősen és mélyen jobbra majd balra hajtod le a fejedet.

Nem vagyok a téma szakértője, de az alapján, amit olvastam a csontkovácsolás lényegéről, nekem úgy tűnik, hogy amatőr módon és tudat alatt mindennap élünk a csontkovácsolással. Akkor pedig miért kellene félni a professzionális csontkovácsolástól?

Persze ha ízületi porckopásod van, akkor sokkal törékenyebbnek és érzékenyebbnek gondolod magadat. És félsz attól, hogy egy-egy csontkovácsolás alkalmával nem hogy helyre tennének és megkönnyítenék a napjaidat, de pont ellenkezőleg nagyobb kárt tesznek benned, mint amivel már amúgy is rendelkezel.

Hogy eloszlassam a számomra jogosnak tűnő félelmeidet utána olvastam a csontkovácsolásnak és annak, hogy milyen hatása van az artrózisra.

Az amerikai Artritisz Alapítvány (Arthritis Foundation) oldalán azzal a megnyugtató mondattal kezdik bemutatni a csontkovácsolást, hogy attól függetlenül, hogy mit láttunk/látunk a TV-ben, ma már sokkal gyengédebb a csontkovácsolás. Nem történik olyan erőszakosnak látszó gerinc kiegyenesítés vagy néha nyakkitörésre hasonlító mozdulat.

Továbbá bármilyen hihetetlennek is tűnik, de 150 féle technika közül választhat egy szakképzett csontkovács az alanyok kezelése során. Tehát az ízületi porckopás kezelése során biztos más technikát fog alkalmazni, mint abban az esetben akinek mondjuk kiment a térde vagy válla egy rossz mozdulat során. Ez így teljesen logikus. Ugye szerinted is?

A csontkovács választhat masszázst a kezelés során, hogy ellazítsa az izmokat a fájdalmas ízületek körül és hogy ezzel elősegítse a jobb vér- és a nyirok áramlást. Ez pedig hozzájárul a fájdalomcsökkentéshez. De használhat aktív gyakorlatokat és izom/ízületi nyújtást is ahhoz, hogy növelje a mozgástartományodat. Ez azt jelenti, hogy mondjuk a kezelés előtt ép, hogy csak ki tudtad egyenesíteni a karodat (kb 100 fokban állt), de a kezelés végére ez már szinte teljesen egyenes és 150 fokos szöget zár be a felső és alsó karcsontod.

Robert Hayden DC, Phd, az American Chiropractic Association (Amerikai Csontkovács Társaság) képviselője, akinek már lassan több, mint 22 éves tapasztalata van úgy nyilatkozott, hogy: ”A csontkovácsok célja, hogy visszaadják a páciensek funkcionalitását, hogy olyan életet élhessenek, amilyet szeretnének.” Ez azért bíztatóan hangzik!

Azonban Scott Haldeman MD,  a Research Council for the World Federation of Chiropractic (a Kiropraktikai/Csontkovács Világszövetség Kutatási Tanácsának) nyugalmazott elnöke felhívja arra a figyelmet, hogy nem mindegy, hogy valakinek ízületi porckopása van vagyis artrózisa vagy hogy reumatoid artritisze van.

Az artrózis esetében biztonságosan lehet alkalmazni a csontkovácsolást, mint kiegészítő kezelését a betegségnek. Reumatoid artritisz esetén azonban a kezelés sokkal nagyobb odafigyelést, hozzáértést és óvatosságot igényel. Ez pedig azért van, mert artritisz esetén az ízületek szinte folyamatosan gyulladásban vannak.

Gyulladásban levő vagy feldagadt ízületek esetén pedig nagyon nem ajánlott a csontkovácsolás!

Tehát, ha ízületi porckopásod van, akkor ugyan jobb helyzetben vagy, mint lennél reumatoid artritisz esetén, de még így is ügyelned kell arra, hogy csak akkor látogass el csontkovácshoz, ha az ízületeid nincsenek gyulladásban és nem vagy felduzzadva sem. Ebben az esetben a kezelés jót tesz Neked.

Egy a Journal of Sports Chiropractic & Rehabilitation 2000-ben megjelent cikkében leírtak egy esetet, amikor is egy 68 éves artrózisban szenvedő férfit kezeltek csontkovácsolással. A férfinak előrehaladott térd ízületi porckopása volt és egy teljes térdcsere műtétet javasoltak számára az orvosok, mint megoldást. A csontkovácsolás terápiát követen a páciens elhagyta a fájdalomcsillapítók szedését és visszanyerte a járó képességét is. Ebből az esetből pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a csontkovácsolás lassítja az artrózis előrehaladását és súlyosságát. Valamint remekül hozzájárul az ízületi fájdalom csökkentéséhez és a mozgástartomány növeléséhez. De az ízületek és a teljes test funkcionalitását is helyre tudja állítani.

Lényegében véve akárhány cikket olvastam a csontkovácsolás és az artrózis kapcsán, mindenhol nagyjából ugyanazt láttam.

Amit eddig még talán én nem említettem Neked, az az, hogy az ízületi merevséget is jól kezeli ez az alternatív gyógymód. Bár gondolom ezt magad is sejtetted, hiszen korábban már mondtam, hogy ellazítják az fájdalmas terület környéki izmokat. Az izomlazítás pedig feltételezi, hogy a merevség megszűnik.

Persze, hogy hány kezelésre van szükséged ahhoz, hogy elérd a kívánt eredményt, azt nem tudom megmondani. És valószínűleg elsőre a csontkovács sem tudja megjósolni ezt. Ugyanis sok tényező befolyásolja az eredményességet. Például az, hogy milyen fázisban van az ízületi porckopásod. Milyenek a szokásaid. Gondolok itt a mozgásra és az étkezésre egyaránt. Persze ezekben a csontkovács is tud segíteni. Táplálkozási tanácsokat adhat Neked és előírhat néhány olyan könnyed gyakorlatot is, ami hozzájárul a kezelés eredményességéhez.

Úgy vélem érdemes lehet kipróbálnod a csontkovácsolást, amennyiben ízületeid nincsenek se gyulladásban se feldagadva. Lehet, hogy számodra ez lenne a legmegfelelőbb kiegészítő terápia az ízületi porckopásod kezelése során.

Viszont nem szabad abba a tévhitbe  ringatnod magadat, hogy a csontkovácsolás közepette újraképződik a már elkopott ízületi porcod. Ha segíteni is fog a fájdalom legyőzésében és sokkal könnyebben is mozogsz majd a kezelést követően, az nem azért lesz mert visszaképződött az ízületi porcod.

Ha ezzel tisztában vagy, akkor nagy csalódás már nem érhet ha csontkovácsolási terápiát követően készít majd új ultrahang vagy röntgen felvételt a kezelőorvosod.

A következő cikk megjelenése egy hét múlva, kedden várható. Látogasd meg addig is a Facebook oldalunkat és kövess minket, ha még nem tennéd. Így biztosabb, hogy nem fogsz lemaradni az új cikkeinkről sem.

És ne felejtsd el megírni Facebook kommentben, hogy mit gondolsz a cikkről vagy a csontkovácsolásról!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

 

Forrás:

https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/other-therapies/chiropractic-medicine.php

http://andchiro.com/understanding-chiropractic/joint-disease---osteoarthritis.html

http://www.bluestonechiropractic.com/manage-osteoarthritis-pain-with-chiropractic-care/

https://www.isischiropractic.co.uk/chiropractic_treatment.html


Email


Szeretnéd megtudni, miért NEM gyógyultál MÉG ki az artrózisodból?

Add meg az e-mail címedet, és megkapod az ARTRÓZIS KEZELÉS 5 FŐ BŰNE című útmutatót!

3000 forint helyett most INGYEN!Kérem az útmutatót!

Megadott adataid bizalmasan kezeljük!
Harmadik fél számára azt soha nem adjuk ki.