Kinezió tapasz az ízületi fájdalom kezelésére?

Láttál már az utcán vagy akár a TV-ben is olyan embereket, akik színes szalagokkal voltak ”összeragasztva”?
Tudod, hogy milyen szerepe van/volt azoknak a színes ragasztószalagoknak? És hogy egyáltalán mik azok?
Emlékszem, amikor legelőször láttam ilyen színesen összeragasztott embert a TV-ben.  Eléggé meglepődtem és bevallom, hogy mindenre gondoltam, csak arra nem, hogy ezeknek a színes ragasztószalagoknak az a szerepük, hogy levegyék a terhelést az ízületekről és izmokról. Ezzel pedig csökkentsék az ízületi és izom fájdalomérzetet. Na meg persze, hogy hozzájáruljanak a gyorsabb felépüléshez!


Hallottad már a kineziológiai tapasz kifejezést?


Ha még nem, akkor ép ideje volt annak, hogy megismerkedj ezzel a kifejezéssel. Ugyanis azok a színes ragasztószalagok, amikről eddig beszéltem kineziológiai tapaszok vagy rövidebb nevükön kinezió tapaszok.


Serena Williams knee kinesio tapeA kineziológiai tapasz, vagy elterjedt angol nevén kinesio tape, egy alternatív gyógyászati segédeszköz. Bár gondolom ezt már sejtetted a bevezetőből. Ez tulajdonképpen egy rugalmas pamutalapú ragtapasz. Régebben leginkább csak sportolók használták. Ezért is törthénhetett meg, hogy először a TV-ben láttam ”viselni” ezt teniszezőkön, mint például Novak Djokovic vagy Serena Williams. Ami jobban meggondolva nem is olyan furcsa. Hiszen tudjuk, hogy a teniszezők rendszeresen és alaposan igénybeveszik a térdüket, csípőjüket és a könyöküket is. Vagyis nem csoda, ha a teniszezőknél már fiatalon kialakul ízületi porckopás vagy legalábbis gyakorta jelentkezik náluk ízületi gyulladás. Ma már azonban egyre elterjedtebb alternatív kezelési forma a kinezió tapasz használata és már az utcán is látni lehet egy – két viselőt, akik nem sportolók.


És hogy milyen esetekben lehet használni? Természetesen sportsérülések esetén (húzódás, ficam esetén), gerincferdülés, de ízületi gyulladás és mindenféle mozgásszervi sérülés esetén. Sőt, egészen meglepő módon állítólag még migrén és menstruációs görcsök kezelésére is alkalmas.


Persze attől függően, hogy mit akarsz általa kezelni: a térd ízületeidet vagy ép a könyök ízületedet, más – más technikát kell alkalmazni a ragasztásra. Illetve amit még fontos tudni, hogy ezeken a különböző szakszerű ragasztási módszereken keresztül erősítő, korrigáló vagy ép regeneráló hatást lehet elérni.


Az egész úgy hat, hogy a felragasztott tapasz által a bőr és a szövetek fellazulnak.  A nyirokfolyadék áramlása felgyorsul és a vérkeringés is javul. De ami számunkra a legjobb ebben az egész folyamatban, az az, hogy a fájdalom is csökken. A kinezió tapasz stabilizálja az ízületeket és az izmokat is. Segít megakadályozni az izomgörcsök kialakulását és csökkenti a gyulladások kialakulásának az esélyét is.


knee kinesio tapeEgy 2017 januárjában megjelent tanulmány alapján, amit Mutlu és társai végeztek az Isztambuli Egyetemen, kiderült, hogy bizony a kinezió tapasznak pozitív hatása van a térdízületi porckopás kezelésében. A kisérletük során 42 térd artrózisban szenvedő embert vizsgáltak. A kiválasztás során kizárták azokat a jelentkezőket, akiknek a kisérletet megelőző 6 hónapban műtétje volt, portézise volt, vagy elő volt jegyezve bármelyikre is a kisérleti időszak alatti időpontra. De azokat is kizárták, akik a kisérletet megelőző 6 hónapon belül injekciós kezelésben részesültek. Ugyanakkor megkövetelték a résztvevőktől, hogy a kisérlet ideje alatt ne fogyasszanak semmilyen fájdalomcsillapítót vagy egyéb készítményt, ami befolyásolhatja az ízületi állapotukat és ezáltal kihatással lehet a kisérlet eredményére. Az így kiválasztott 42 embert pedig véletlenszerűen két csoportra osztották. Az egyik csoport szakszerű kinezió tapasz ragasztást kapott, míg a másik csoport tagjai hamis kinezió tapasz ragasztást kapott. A kisérletben résztvevők mindegyike háromszor részesült ragasztásban, amit minden esetben ugyanaz a szakember végzett. Az értékelést viszont egy másik szakember végezte, aki szintén nem volt tájékoztatva arról, hogy a páciensek a szakszerű vagy ép a hamis kinezió ragasztásban részesültek. Értelemszerűen maguk az alanyok sem tudták, hogy esetleg nem szakszerű ragasztást kaptak. Maga a kisérlet 12-16 napot vett igénybe, de egy hónap elteltével ismért felmérték a kisérletben résztvevők állapotát.


És tudod mi derült ki ebből a kisérletből? Egyrészt az, hogy bizony azok, akik szakszerű kinezió tapasz ragasztásban részesültek, fájdalomcsökkenésről számoltak be. Jobban teljesítettek a mozgást és azon belül is a sétálást vizsgáló teszteken. Másrészt pedig az, hogy akik nem szakszerű ragasztásban részeültek azok sem számoltak be semmilyen kedvezőtlen változásról az állapotukat illetően.


Utóbbit azért tartom fontosnak megemlíteni, mert én magam is kipróbáltam a kinezió tapaszt. Még pedig úgy, hogy mindenféle képzés nélkül saját magamnak ragasztottam fel egy- két Youtube videó megnézése után. Természetesen nem lett olyan a ragasztás, mint amilyennek kellett volna lennie, ha azt szakember teszi fel, de még ígyis csökkentette a térdfájdalmamat. (Igaz, nem ízületi porckopás miatt fájt a térdem, hanem azért mert rosszul léptem a lépcsőn és alaposan bevertem a térdemet a lépcső élébe, amikor elestem.)


Na de ha még úgyis van pozitív hatása a kinezió tapasznak, hogy azt nem szakszerűen ragsztják fel, akkor képzeld csak el mekkora eredménye lehet annak, amit szakszerűen, kifejezetten az ízületi porckopás okozta fájdalom, gyulladás és mozgáskorlátozottság leküzdésének céljából tesznek fel!


Amúgy, így hogy én magamnak ragasztottam fel előképzés nélkül, azt tudom neked javasolni, hogy az első néhány alkalommal mindenképpen kérd szakértőnek a segítségét. Utána ha már néhányszor láttad, hogyan kell felragasztani a tapaszt már neked is könnyebb lesz azt pontosan alkalmazni. Továbbá nagyon sok kezelő szívesen megmutatja azt a technikát, ami által saját magadnak tudod felragasztani a tapaszt otthon.


Illetve azért javasolnám még azt, hogy szakembert keress fel az első néhány ragasztás miatt, mert mindamellett, hogy ő szakszerűen teszi fel a tapaszt, másban is tud neked segíteni.kinezio tapasz
Például egyszerűbb egy kinezió tapaszokkal dolgozó rendelőben kipróbálni a különböző tapaszokat, mint otthon. Ugyanis ha magad akarod feltenni a tapaszt, akkor meg kell venned egy egész gurigányit belőle, amit nem biztos, hogy el fogsz használni. Én is így jártam. Megvettem egy bizonyos márkájú kinezió tapaszt, amit a végén nem használtam el, mert valami oknál fogva felhólyagosodott a bőröm. Viszont a mai napig nem tudom, hogy miért? Azért mert rosszul ragasztottam fel? Lett volna valamilyen különleges higéniai szabály amit be kellett volna tartanom? Allergiás lettem volna a tapadásért felelős hatóanyagra? Számomra ez örök rejtély marad. De ha szakemberhez mentem volna, akkor ő biztos elmondta volna, hogy milyen különleges higéniai feltételekre kell odafigyelnem (pl.: nem áztatom sokat vízben, X nap után mindenképpen le kell vennem vagy ha azt látom, hogy kezd lejönni akkor leveszem ahelyett, hogy próbálom visszatapasztani). A szakembernél azt is ki tudtuk volna kisérletezni, hogy allergiás vagyok-e valamilyen hatóanyagra, ami a tapadásért felelős. Merthogy tudnod kell, hogy többféle kinezió tapasz létezik. A működési elvük azonos, de van különbség az összetételekben. És hát gondolom megérted, hogy nem volt kedvem az összes nálunk kapható kinezió tapaszból bevásárolni, csak hogy kisérletezzek.


A felhólyagosodás kellemetlen volt ugyan és viszketett, de ettől függetlenül még mindig jó hatással volt a térdfájdalmamra. És egyáltalán nem zárkozom el a jövőbeni használatától sem amennyiben szükségem lenne rá. Az egyedüli dolog, amit másként tennék, az az, hogy szakemberrel ragasztanék.


A másik érv, ami miatt jó ha szakemberhez fordulsz, az, hogy ők még a színterápiát is be tudják vonni a tapaszok ragasztása során. Ugyanis állítólag a különböző színű tapaszok más- más hatással bírnak. Ezért is van az, hogy néha nagyon színesen (akár háromféle színű szalagot is lehet látni egy- egy ragasztásnál) vannak ragasztva a páciensek. Látod, azzal, hogy én magamnak ragasztottam még ebben is tévedhettem. Én ugyanis fekete szalagot vettem. Lehet nem volt a legszerencsésebb választás...


A lényeg, hogy nyugodtan kipróbálhatod. Ártani biztos nem fogsz vele magadnak, főleg ha megfogadod a tanácsomat és szakemberhez mész. Az is lehet, hogy Te is azon szerencsések közé fogsz tartozni, akinek enyhítette az ízületi fájdalmait és ízületi gyulladását. Lehet Neked is megkönnyíti majd a mozgásodat és leveszi a terhet a térdedről.


Viszont ne feledkezz meg arról sem, hogy a kinezió tapasz nem fogja megoldani az ízületi porckopásodat. A porcok nem fognak újraképződni tőle, csak a tűneteket tudod kordában tartani vele. Ahhoz, hogy a porc újraképződés beinduljon még továbbra szükséged lesz életviteli és étkezési változtatásokra, no meg persze nagy valószínűséggel táplálékkiegészítőkre is. Táplálékkiegésztő esetén, fontold meg, hogy kipróbálod az Artroflex Plust. Tudom, hogy nem olcsó, de több embernek használt már, mint nem. Úgyhogy szeritnem egy próbát megér.


Ha tetszett a cikk, akkor ajánld kérlek másoknak is. Ha hasznosnak és/vagy érdekesnek találtad a cikket, akkor oszd meg másokkal is. Ha pedig ajánlod is és meg is osztod, annak külön örülök!
A következő cikk megjelenése egy hét múlva, kedden lesz. Látogasd meg addig is a Facebook oldalunkat és kövess minket, ha eddig még nem tennéd. Így biztosabb, hogy nem fogsz lemaradni az új cikkekről sem.


Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Forrás: http://physiotrade.hu/minden_amit_a_kineziologiai_tapaszrol_tudni_erdemes_22

 

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT