Ősz apó ízületvédő titka

gesztenye

Gyerekkoromban alig vártam az őszt, mert az azt jelentette, hogy végre megjelennek az utcán a sült gesztenye árusok. És úgy véltem nincs is finomabb csemege a hidegben, mint a forró parázson sült gesztenye.

Persze azóta már tudom, hogy a gesztenye nem csak finom falánkság, de még ízületvédő hatása is van!

 

Szelíd vagy vad?

 

Bizonyára tisztában vagy vele Te is, hogy közel sem mindegy, hogy szelíd vagy vadgesztenyéről van szó. Mindkettőt fel lehet ugyan használni ízületi problémák során, de nem egyformán. És amit mindenképpen észben kell tartanod, az az, hogy a vadgesztenyét nem szabad elfogyasztani, az ugyanis mérgező! Ezzel szemben a szelídgesztenyét főve, sülve, egészben, püré formában, töltelékként, lisztként és még sorolhatnám hány féle képen lehet fogyasztani.

Továbbá a vitamin, ásványi és egyéb hatóanyagok sem egyeznek a vad és szelídgesztenyében. De mert úgyis csak a szelídgesztenye fogyasztható számunkra, ezért azt mondom el Neked, hogy ez mit tartalmaz.

 

Tápanyag bomba a szelídgesztenyébe rejtve

 

Tudtad, hogy a szelídgesztenyében annyi C-vitamin található, mint a ribizliben? És ez bizony nem kevés! Egész pontosan 100 g szelídgesztenyében 30 mg-nyi C-vitamint találhatunk. Ez azonban nem minden! A gesztenyét ugyanis még E-vitamin bombaként is szokták emlegetni a roppant kimagasló E-vitamin tartalma miatt.

Gondolom, mondanom sem kellene már, úgyis tudod, hogy miért olyan fontos ízületi porckopás esetén a C- és E-vitamin is. De, mert szeretnék biztosra menni, ezért inkább ismét elmondom Neked röviden. Mindkét vitamin antioxidánsként működik a szervezetünkben és ezért sejtvédő szerepük van. A C-vitamin segíti a természetes kollagén termelést (mint tudod, a porcoknak szüksége van kollagénre a regenerálódáshoz, ezért is tartalmaz az Artroflex Plus is C-vitamint és II-es típusú kollagén peptidet is), míg az E-vitamin a gyulladáscsökkentésben és fájdalomcsillapításban játszik szerepet. De a Vitaminbomba az egészséges ízületekért cikkünkben már olvashattad mind ezt.

Ugyanakkor tartalmazza még a B-vitamin család néhány tagját, rengeteg káliumot, magnéziumot, foszfort és némi vasat illetve rezet is.

De amitől igazán különlegessé válik az artrózissal küzdők számára a gesztenye, az az, hogy tartalmaz egy úgy nevezett eszcin hatóanyagot. Ez pedig gyulladáscsökkentő és görcsoldó, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

 

Nem is gesztenye a vadgesztenye

 

Valószínűleg sokan nem is tudják, de a szelídgesztenye és a vadgesztenye nem áll egymással rokonságban, csupán kísértetiesen hasonlítanak egymásra. És a külső hasonlatosság mellett van még egy közös bennük. Mindkettő tartalmazza az eszcin nevű hatóanyagot! És ahogy azt fent már említettem, ennek gyulladáscsökkentő hatása van.

Na de ha a vadgesztenye termése számunkra ehetetlen és mérgező, akkor mégis hogyan használhatjuk ki a jótékony hatóanyagot, amit tartalmaz?

A válasz roppant egyszerű. A vadgesztenye szinte minden része tartalmazza az eszcint és emiatt egyszerűen megoldható, hogy külsőleg használjuk fel a hatóanyagát: tinktúra, krém és fürdő formájában is.

Tulajdonképpen a vadgesztenye leveléből készült fürdőt kifejezetten ajánlják és használják a népgyógyászatban reumatikus elváltozások és egyéb ízületi problémák kezelésére. Segít leküzdeni a végtagokban érezhető fáradtságot is és erősíti a kötőszöveteket, illetve javítja a vérkeringést.

A fürdő elkészítéséhez 2 ek szárított és porrá zúzott vadgesztenye levélre és 2 ek vadgesztenye lisztre lesz szükséged, amit kb 3 dl forrásban levő vízzel kell leforráznod. Majd 8-10 perc elteltével ezt kell leszűrnöd és hozzáadnod a fürdővizedhez.

A vadgesztenye leveléből készült főzetet teaként is lehet fogyasztani. Az alábbi módon kell elkészíteni a teát: 1 tsk szárított vadgesztenyelevelet 3 dl vízzel kell leforrázni és állni hagyni kb 8-10 percig. Utána le lehet szűrni és ízesíteni egy kis mézzel.

 

Enni vagy nem enni?

 

A biztonság kedvéért vegyük át még egyszer: a vadgesztenye termése mérgező, de a levelekből készült teát el lehet fogyasztani. Külsőleg pedig teljes nyugalommal használhatjuk a vadgesztenyét!

Azonban a szelídgesztenyét mindenkinek érdemes fogyasztani!

Még a fogyókúrázóknak és a diabétesszel küzdőknek is! (Az Így könnyíts az ízületeidre nehezedő terheken cikksorozatunk 5-dik részében említettük azt is, hogy már 5kg súlyfelesleg is jelentősen megnöveli a térdízületi porckopás kialakulásának az esélyét. Ugyanakkor, ha még nem olvastad, akkor figyelmedbe ajánlom a Tudtad, hogy kapcsolat van az artrózis és a diabétesz között című cikkünket is.) Hiszen a szelídgesztenye szabályozza a vércukorszintet és az éhségérzetet is. Alig tartalmaz zsírt, viszont magas az élelmi rost tartalma (ez rendbe teszi az emésztőrendszeredet) és szénhidrát tartalma miatt remekül helyettesíti a burgonyát vagy a gabonaféléket.

Remélem, most már nem csak csemegeként gondolsz majd a szelídgesztenyére, de értékes, természet adta gyógyszerként is. És ha a gesztenye mellett még minőségi étrend kiegészítőt is szedsz, akkor az ízületi porckopás okozta panaszaidtól hamar elbúcsúzhatsz. Akár ÖRÖKRE is!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.