Egészség-lisztek az ízületekért - 4. Rész

chia

Cikksorozatunk utolsó, befejező részéhez értünk. De ez nem azt jelenti, hogy a most bemutatott magokból készült liszt kevésbé lenne hasznos a szervezeted számára, mint az előzőek. Mert ezek a magok és a belőlük készített liszt is tartalmaz olyan hatóanyagokat, amelyek az ízületek egészségét támogatják. De nem is húzom tovább az idődet!

 

Erőt adó fekete mag - Chia mag

A régi időkben az aztékok és mayák értékes eledeleként volt számon tartva, ami nagy mennyiségű energiát és erőt adott fogyasztója számára. Tulajdonképpen magának a ”chia” ősi maya szónak a jelentése is ez, erő. De a chia mag ma már egyre népszerűbb hazánkban is!

Rögtön azzal kezdeném a bemutatását, hogy bővelkedik Omega-3 zsírsavban. És ahogy azt Te is tudod a A zsírok, a barátaid vagy az ellenségeid cikkünkből, az Omega-3 gyulladáscsökkentő. Vagyis már csak ezért a hatóanyagért megérné a chia magot vagy a chia lisztet felhasználnod a konyhádban.

De ez még nem minden! A chia magban több olyan ásvány is van, amelyek fontosak az egészséges csontozat és ízületeket szempontjából. Ilyen ásvány például a kalcium, a foszfor és a magnézium is, amelyek mindegyike megtalálható a chia magban. Ami pedig a vitamin tartalmát illeti, leginkább a B-vitamin család tagjaival büszkélkedhet.

A chia mag kiváló antioxidáns forrás és ezért képes akár a krónikus gyulladásokkal is elbánni.

Egy másik remek tulajdonsága, hogy 40%-a rost. Ahogy azt pedig már valószínűleg Te is tudod, a magas rost tartalom segít rendbe hozni az emésztőrendszeredet. Ezáltal pedig egyszerre salaktalanítasz és éred el azt, hogy a szervezeted jobban felszívja és beépítse a táplálékokban és étrend kiegészítőkben rejlő értékes hatóanyagokat. Így még az Artroflex Plus hatóanyagai is magasabb százalékban tudnak felszívódni és hasznosulni a szervezetedben.

Továbbá azt is meg kell említenem, hogy a chia mag rendkívül jó forrása a növényi proteinnek is és több esszenciális aminosavat is tartalmaz.

A chia magot nyugodtan felhasználhatod magként is, de liszt formájában is például palacsinta készítéséhez. Gluténmentes lisztnek számít, ezért ha gluténérzékeny vagy, akkor tartsd észben, hogy a chia mag liszt kitűnő választás lehet a legközelebbi liszt vásárlásodkor.

Magként felhasználva én turmixokhoz szoktam adni belőle egy keveset vagy pudingot készítek belőle. Rendkívül sok nedvességet köt meg, így a chia puding roppant egyszerűen elkészíthető. Attól függően, hogy mekkora adagot készítesz, kimérsz néhány kanálnyi chia magot, amit felöntesz egy kis növényi tejjel. Éppen csak annyival, hogy ellepje a chia magot. Utána pedig tetszés szerint tudod ízesíteni fahéjjal, kakaóval, vagy amivel csak szeretnéd. Mindezek után nincs is más dolgod, mint pihenni hagyod néhány percig. A chiamag megszívja magát a tejjel és megduzzad. Így születik meg a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető chia pudingod.

 

Sütemények szeretett tölteléke - a mák

Rengeteg olyan süteményünk van, ami során felhasználjuk a mák magokat töltelékek készítésére. De tudtad, hogy olajt és még lisztet is készítenek a mákból? És ezért koncentráltan juthatsz hozzá a mákban rejlő értékes hatóanyagokhoz.

Gondolom az nem lesz nagy meglepetés számodra, hogy rengeteg kalcium és foszfor van a mákban, ami ugye fontos a csontok és izmok számára. De vas, cink, kálium és magnézium is megtalálható benne. Ezek mellett gazdag aminosavakban és B6 valamint E-vitaminban is. És ahogy azt már többször említettem Neked, az E-vitamin antioxidánsként működik a szervezetben, ami pedig gyulladáscsökkenést eredményez.

Arról már nem is beszélve, hogy a máknak van egy igen fontos tulajdonsága. Még pedig az, hogy fájdalomcsillapító!

Mindezeket figyelembe véve, érdemes több mákot fogyasztanod az ízületeid egészsége érdekében.

És ha eddig még nem mondtam volna, a mákliszt szintén gluténmentes liszt. És ha olvastad a Tudtad, hogy a glutén árthat az ízületeidnek cikkünket is, akkor tudod, hogy miért érdemes ízületi porckopásban szenvedőknek is kerülni a glutént tartalmazó ételeket, még akkor is, ha alapvetően nem gluténérzékenyek.

Remélem az elmúlt hetek cikkei hozzájárultak ahhoz, hogy bővítsd az ismereteidet a gluténmentes lisztek területén. És ezzel sikerült közelebb kerülnöd az ízületi fájdalmaktól mentes napokhoz. Ugyanis az egészséges étkezés már fél győzelem az artrózis felett! A másik felét pedig az Artroflex Plus fogyasztásával még gyorsabban elérheted!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.