Az ízületi porckopás tényleg a korral jár?

idos-ferfi-TV-elott-ulve

Bizonyára nem egyszer mondták már neked is, hogy az ízületi porckopás a korral jár. Ezen nem tudsz változtatni. Mindössze annyit tehetsz, hogy tudomásul veszed, és elfogadod a tényt, hogy Te sem leszel fiatalabb.

Nagyon sokan vallják még a mai napig ezt a nézetet. Ami azért különös, mert ugyan a testünk öregedésének van némi szerepe az artrózis és egyéb mozgásszervi panaszok kialakulásában, azonban emellett még számos más tényező is kihatással van arra, hogy mikor, és egyáltalán kialakul-e valakinél porckopás vagy más ízületi probléma.

 

Miért fogják a korra a betegséget?

 

Tulajdonképpen, én két okát látom annak, amiért azt mondhatjuk, hogy az idő előrehaladtával beindulhat a porckopás.

Az első ilyen ok, amire még az orvostudomány is szeret hivatkozni, az a testünkben végbemenő biokémiai folyamatok lassulása vagy megváltozása.

Talán nem mondok azzal újat Neked, hogy az életünk folyamán több ízben is kicserélődnek a sejtjeink. (Ismerős a mondás, mi szerint hét évente megújulunk?) Rendszeresen történik lebontó és újjáépítő folyamat a szervezetünkben. Nem kivétel ez alól a porcszövet sem. Azonban az idő előrehaladtával egyre több időre van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy felépíthesse a korábban lebontott régi szöveteket. És mert lelassul a szervezetünk kollagén termelése is, megnő a porckopás kialakulásának a veszélye. Ezért olyan fontos, hogy gondoskodjunk a kollagén utánpótlásról.

Persze az sem mindegy, hogy milyen kollagént viszünk be a szervezetünkbe. Hiszen a kollagén 5 típusa, a szervezetünk eltérő részein hasznosul. És csak a II-es típusú kollagén az, ami az ízületek és porcok regenerálódását segíti elő. Az Artroflex Plus-ban is ezért van II-es típusú kollagén.

A másik ok, ami miatt azt lehetne mondani, hogy a kor negatívan befolyásolja az ízületeket és a porcokat, az a mozgáshiány élet.

Lehet, hogy most ezen meglepődtél kicsit, mert nem erre számítottál. Azonban, amint elmondom Neked, hogy miért gondolom így, Te is látni fogod, hogy van igazság a feltételezésemben.

 

Az örök gyerekek előnye

 

Mindenki tudja, hogy a gyerek igazi ”örökmozgók”. Amint képesek megtartani a fejüket és a testüket, legyen az bár négykézlábas megoldás, de azonnal mozogni kezdenek. Aztán, amikor beülnek az iskolapadba, elindulnak egy mozgásszegény életúton. És, mire felnőnek, illetve dolgozni kezdenek, már teljesen hozzászoknak a mozgásszegény élethez, vagy épp a mozgás teljes hiányához.

Természetesen kivételek mindig akadnak. Ugyanakkor, ha őszinték akarunk lenni, akkor mindketten tudjuk, hogy a felnőtt lakosság túlnyomó része nem mozgatja át az ízületeit rendszeresen.

Ahogy idősödünk, úgy ”ront meg” illetve lustít el minket a környezetünk. Hiszen a gyerekekkel ellenben, mi akár napi 8-10 órát is képesek vagyunk egy helyben ülni, ha a munkahelyünk ezt igényli. Majd otthon folytatjuk a mozdulatlanságot még további 2 órán át a TV előtt ülve. És, amikor alszunk sem túl valószínű, hogy azt mozgással kötnénk össze. Legalábbis én nem. Te, hogy vagy ezzel?

Tehát úgy vélem, hogy a kor előrehaladtával egyre kevesebbet mozgunk. Ez pedig végső soron odavezet, hogy nem tudjuk beolajozni a porcokat. Így azok nem jutnak elégséges tápanyaghoz, ami tovább lassítja a porszövetek regenerálódását. És előmozdítja a porckopás kialakulását.

Ebből kifolyólag azt javaslom, hogy a lehetőségeidhez mérten válj "örök gyerekké", aki folyamatos mozgásával támogatja az ízületei egészségét.

Persze, ha már kialakult nálad a porckopás, amit még erős fájdalom is kísér, úgy jelenleg nehezedre eshet a mozgás. Fontos, hogy fokozatosan kell újra hozzászoktatnod a testedet a mozgáshoz. Nem lehet Hűbele Balázs módjára elkezdeni. Ráadásul az elején tanácsos szakember segítségét is igénybe venni. Illetve megfelelő étrend kiegészítővel is javasolt támogatni az ízületeidet!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.