Artrózis kezelés kicsit másként?

gyogyulas-szentharomsaga

A múlt heti nemzeti ünnepünkre való tekintettel, úgy gondoltam, ma egy rendhagyó blog bejegyzéssel jelentkezem. Ennek az elsődleges célja az, hogy megmutassam Neked, minden hozzájárulhat a gyógyulásodhoz a környezetedből.

Csak másként kell rá gondolnod, mint ahogy azt eddig tetted.

Emlékszel még, amikor az iskolában magyar költők verseit tanultuk és elemezni kellett azokat? Sokan megszenvedtünk ezzel a kihívással az osztályunkból. Merthogy, ahhoz, hogy valóban értelmezni tudjuk a szöveget (az irodalmárok és az iskolarendszer szerint elfogadottan) ismernünk kell háttér információkat is. Olyan háttér információkat kell ismernünk, mint a kor történelmi helyzete, amikor íródott a vers és a költő magánéletéhez kapcsolódó dolgok. Ezek hiányában kicsit lutrinak számított, hogy a verselemzésünket elfogadja-e a tanár vagy sem. És az egyedi megközelítés az iskolában nem jelentett előnyt.

Ezért is örülök annak, hogy most végre lehetőségem van más megközelítésből is elemezni/értelmezni Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményének első szakaszát, ami így hangzik:

”Talpra magyar, hí a haza!

Itt az idő, most vagy soha!

Rabok legyünk vagy szabadok?

Ez a kérdés, válasszatok!

A magyarok istenére

Esküszünk,

Esküszünk, hogy rabok tovább

Nem leszünk!”

 

Vegyük kisebb egységekre bontva, hogy a szakasz mit is üzen számunkra és hogyan tud nekünk segíteni az artrózis kezelésében. Megfogsz lepődni, hogy egy kis kreativitással és a szokványostól való elrugaszkodással milyen ”gyógyító” üzenetet fedezhetsz fel a versekben.

 

”Talpra magyar” ez egy egyértelmű megszólítása és cselekvésre való felszólítása az olvasónak, vagyis Neked és nekem (merthogy gondolom magyar ember vagy). És felszólít minket arra, hogy álljunk a talpunkra. Ezt két féleképpen is érthetjük:

Az egyik, hogy ne üldögéljünk, a babérjainkon vagy ne feküdjünk a kanapén/ágyon a semmit tevésbe punnyadva és várva a csodát, hogy meggyógyulunk. Hanem tegyünk is érte. Vagyis vezessük be életünkbe a rendszeres ésszerű testmozgást. Hiszen az ízületek csak így juthatnak tápanyaghoz. De erről többet is megtudhatsz, ha a lenti képre kattintasz.

elderly-couple-stretching

A másik értelme ennek a felszólításnak, hogy végre határozzuk el magunkat. Álljunk ki magunkért és az egészségünkért. Ne nyugodjunk bele az artrózis okozta kellemetlen élethelyzetünkbe és ne adjuk fel a harcot.

Merthogy van megoldás az artrózisra!

Csak nyitottnak kell rá lenned és elég bátornak ahhoz, hogy élj vele.  Így például az ízületi porckopásra az egyik legjobb megoldás a megfelelő táplálékkiegészítő fogyasztása. Erről is olvashatsz még többet is erre a paragrafusra kattintva.

 

De haladjunk tovább a versrészlet értelmezésével.

”hí a haza” lehet, megbotránkoztatom a magyartanárokat, de én ezt most nem az ország és nem a nemzet jelképeként értem, hanem annál jóval szűkebb értelmében. A családra gondolok. Merthogy hiszem azt, hogy akár hány éves is legyél, a családodnak még mindig szüksége van rád! És sokkal jobban tudod őket támogatni és segíteni, ha Te magad is egészséges vagy, testben és lélekben egyaránt.

Vagyis az első sort értelmezhetjük úgy, hogy a családod a segítségedért kiállt és azt kéri tőled, hogy határozd el magad és vedd fel a harcot az ízületi porckopás ellen.

Ahogy azt mind a ketten tudjuk, az ízületi porckopás csúnya egy betegség, amit ha nem kezelünk, akkor csak egyre rosszabbodik. Tehát jobb minél korábban elkezdeni az artrózis kezelését és nem halogatni azt. Főleg nem addig halogatni, amikor már tényleg semmi sem tud segíteni. Ezt jelentheti a mi szemszögünkből a következő sora a szakasznak: ”Itt az idő, most vagy soha” Ha idejében kezded el az ízületi porckopásod kezelését, akkor akár még vissza is fordíthatod azt. De minél később kezdesz el foglalkozni vele, annál nagyobb az esélye, hogy már csak kordában tudod tartani a kopást. De visszafordítani már nem. Arról nem is beszélve, hogy a megállításához is jóval több idő kell, ha későn kezdtél el foglalkozni vele.

Vagyis gyorsan kell döntened, mert most még lehet, hogy visszafordítható az artrózisod megfelelő kezelés mellett. De minél tovább halogatod a döntést, úgy illan el ez a soha vissza nem térő lehetőséged. És onnantól már csak örülsz, ha lassítani és esetleg megállítani tudod az ízületi porkopás folyamatát.

Most pedig nézzük a következő két egymásba fonódó sor üzenetét számunkra. ”Rabok legyünk vagy szabadok?/ Ez a kérdés, válasszatok!” Szerintem elég egyértelmű, hogy a mi helyzetünkben a rabság a testi/fizikai rabságot jelenti. Hiszen artrózis esetén jelentősen korlátozva van a mozgásterünk. Nem tudom, hogy Te hogyan éled meg, de nekem betegség esetén az az érzésem, hogy a szobám fogságában élek és még ott sem tudok mindent megtenni, amit akarok. És ha lehet, akkor mindig a testi/fizikai szabadságot választom. Kerüljön, amibe kerül. Vagyis, ha a testi/fizikai szabadsághoz rendszeresen kell végeznem tornagyakorlatokat, megteszem. Ha meg kell változtatnom az étkezési szokásaimat azért, hogy azáltal csökkentsem az ízületi gyulladást, akkor megteszem. Ha ez azt jelenti, hogy akupunktúrás kezelésre és/vagy csontkovácshoz kell mennem, akkor megteszem. Ha mindezek mellett gyógyszeres és/vagy táplálékkiegészítő segítségére szorulok, akkor megveszem és beszedem azt.

Merthogy ha választanom kell a fizikai/testi rabság és a szabadság között, akkor a szabadságot választom!

A versszak további része válasz az előzményekre. Ahol is a beteg megesküszik, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy levethesse magáról a fizikai/testi rabságot. Nem hagyja el magát és felveszi a harcot az artrózis ellen. És megesküszik, hogy visszanyeri testi szabadságát.

Emlékszel, még a Mit tennél, ha nem lenne többé artrózisod blog bejegyzésemre? Már ott is említettem, hogy milyen fontos az artrózis gyógyításában (is) a pozitív gondolkodás. Ebben a cikkben is azt próbálom megértetni veled, hogy mindent, amit olvasol hozzájárulhat a gyógyulásodhoz. Csak nyitottnak kell lenned a pozitív üzenet befogadására. És meg kell tanulnod más szemmel nézni a szövegeket, mint ahogy azt az iskolában tanultad. Aztán lassan arra eszmélsz majd, hogy erőltetés nélkül is úgy érzed, mintha Neked szólna egy-egy szöveg. Az adott élethelyzetedet írja le vagy arra ad megoldást, támogatást vagy ép vigaszt.

Most pedig arra kérlek, hogy olvasd újra egyik kedvenc versedet. De olyan szemmel és nyitott elmével tedd, hogy az valóban meg tudjon szólítani.

Ha ezt megtettetted, akkor kérlek Facebook kommentben oszd meg a költő nevét, a vers címét és a Neked szóló aktuális üzenetét.

A következő cikk megjelenése egy hét múlva, kedden várható. Látogasd meg addig is a Facebook oldalunkat és kövess minket, ha eddig még nem tennéd. Így biztosabb, hogy nem fogsz lemaradni az új cikkeinkről sem.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

 

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.