Hogyan hat a vegetáriánus és vegán étkezés az ízületekre?

gyumolcs-zoldségkosár

A vegetáriánus étkezésről már biztos, hogy hallottál, hiszen már jó néhány évtizede elterjedt a híre. Azonban a köznyelv mást ért alatta, mint a szakemberek. Így kerülhetett újabban a köztudatba a vegán étkezés.

Bevallom Neked őszintén, hogy én nagyon sokáig azt hittem, hogy a kettő egy és ugyanaz, csak ép egyik a másik rövidítése. De találkoztam emberekkel, akik ezt megcáfolták. Ezért aztán egy nagy katyvasz lett a fejemben a témát illetően. És mert jómagam mindent fogyasztok, ezért fel is adtam a téma megértését. Egészen mostanáig. Ugyanis az egyik barátnőm felváltva hol vegán, hol nyersvegán étkezést követ. És gondoltam nem árt letisztáznom magamban, hogy akkor egész pontosan mit is ehetünk egy-egy közös találkozás során.

Ezért aztán kíváncsiságból a napokban részt vettem egy vegán fórumon. És a hallottak alapján, úgy döntöttem még jobban utána olvasok ezeknek az étkezési szokásoknak.

Különös tekintettel arra, hogy hogyan hatnak az ízületek egészségére.

Meglepő következtetésre jutottam!

A vegetáriánus és vegán étrendet követők között valószínűsíthetőleg alacsonyabb százalékban fordul elő artrózisos és arthritiszes megbetegedés. Illetve, ha már kialakult ez a betegség, akkor sokkal jobban kordában lehet tartani vagy akár vissza is fordítani ilyen étkezés mellett.

Mindjárt elmondom Neked, hogy miket olvastam a témával kapcsolatosan, ami miatt a fenti következtetésre jutottam. Azonban előtte szeretném, ha tisztáznánk, hogy mi a vegetáriánus és mi a vegán étkezés.

A hétköznapi értelmében a vegetáriánus étkezés azt jelenti, hogy nem fogyasztunk húst. Azonban szigorúbb értelmében a vegetáriánusok egyéb állati eredetű ételt sem fogyasztanak. Így tojást és tejterméket sem. Na de ez a köznyelvben már azt jelenti, hogy valaki vegán.

Azt sem árt tudnod, hogy a vegetáriánus étrendnek ebből kifolyólag több változata is ismert:

1. Ovo-lakto-vegetáriánus: csak húst nem fogyaszt, de tojást és tejterméket igen

2. Laktovegetáriánus: se húst, se tojást nem fogyaszt, de tejterméket igen

3. Szigorú vegetáriánus tulajdonképpen vegán: csak növényi eredetű ételeket fogyaszt és kerül minden más ételt, ami állati eredetű (hús, tojás, tejtermék)

Vagyis az eredeti feltevésem, hogy a vegetáriánus és a vegán ugyanaz, nem volt teljes mértékig helytelen. De valóban helyes sem, mert én is azt hittem, hogy a vegetarianizmus ott kimerül, hogy nem fogyaszt valaki húst. (Beleértve a halat is.) Viszont kiderült, hogy eredetileg a hús mellett semmilyen más álltai eredetű ételt sem. Tehát a mai köznyelvet figyelembe véve valóban van különbség a vegán és vegetáriánus étkezés között.

Most, hogy ezt sikeresen tisztáztuk, végre megoszthatom veled, hogy mit olvastam. Milyen hatása van a vegán étkezésnek az ízületi porckopásra, gyulladásra és fájdalomra?

Hitted volna, hogy már 1989-ben készítettek felmérést arról, hogy mely ételek fogyasztása ronthatja a már kialakult artrózist és/vagy arthritiszt? Én nem gondoltam volna, hogy már akkor ennyire foglalkoztak volna ezzel a kérdéssel. Mármint azzal, hogy mit ne egyél az ízületi egészséged megőrzése végett.

A felmérésben több, mint ezer ember vett részt. Eredményül arra a következtetésre jutottak, hogy a vörös hús, cukor, zsírok egy része (erről többet is megtudhatsz, ha a lenti képre kattintasz), só, koffein és a sötétebb színű zöldségek (pl.: padlizsán) fokozzák/fokozhatják a már kialakult ízületi gyulladást. Azonban mihelyt kikerülnek az étrendből ezek az ételek, úgy javul a beteg ízületi egészségének állapota.

bad-vs-good-fats

És ami még meglepő volt számomra az az, hogy állítólag a tejtermékek a ”főbűnösök” közé tartoznak. És mielőtt azt gondolnád, hogy a tej zsírtartalma volt kedvezőtlen hatással az ízületi gyulladásra, el kell mondanom, hogy tévedsz. Ugyanis a tejben rejlő proteint találták az ízületi gyulladás felerősítőjének. (Most, hogy visszagondolok valóban, sosem ittam tejet torok- és mandulagyulladás esetén azután, hogy megtapasztaltam, hogy a tej felerősíti a gyulladásomat és hozzájárul a genny képződéshez. Eddig azt hittem, hogy csak beképzeltem magamnak, hogy a kettőnek köze lenne egymáshoz. Most már nem látom alaptalannak a feltevésemet.)

A felmérés dátumát tekintve gondolhatnád, hogy a felmérés elavult módszereken alapszik és az eredmény már nem állja meg a helyét a mai viszonyokban. Viszont ez tévedés.

Egy viszonylag friss tanulmány úgy tűnik, hogy megerősíti ezeket a feltevéseket. A Complementary Therapies in Medicine (Kiegészítő terápiák az orvoslásban) 2015-ben publikálta ezt a tanulmányt. 600 résztvevővel készült kísérlet, ahol mindenki vegán diétát követett három héten keresztül. Ezalatt az idő alatt, az úgy nevezett C-reaktív protein jelentősen csökkent a résztvevők szervezetében. Ez a protein kulcsfontosságú szerepet játszik az akut és krónikus gyulladások megjelenésében.

Más szavakkal élve, a vegán étkezés hozzájárul az ízületi gyulladás csökkentéséhez.

Egy másik tanulmány szerint, azok a résztvevők, akik három és fél hónapig követték a vegán étkezési diétát, jelentős javulásról számoltak be. Az ízületi fájdalom, a duzzanat és ízületi érzékenység is mind csökkent. Továbbá a reggeli ízületi merevség és a fogásuk erőssége is jelentősen javult azon résztvevőkéhez képest, akik a ”hagyományos” étrenden voltak.

De ha csak arra gondolunk, hogy a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők között hány túlsúlyos embert láttunk (egyet sem láttam még), már akkor is beláthatjuk mindketten, hogy ez az étkezési szokás előnyös lehet artrózis esetén. Hiszen ha nincs rajtunk súlyfelesleg, akkor az ízületeinket sem terheljük annyira. Ezért az ízületi porckopás és fájdalom sem lesz annyira jelentős, sőt akár elkerülhetővé is válik. Arról nem is beszélve, hogy a diabétesz kialakulásának esélye is csökken. És hogy ezt miért fontos tudni artrózis esetén? Mert a diabétesz és az artrózis között kapcsolat van. Erről többet is megtudhatsz a képre kattintva.

tulsuly-nok

Persze nem akarok ”vizet prédikálni és bort inni”. Nem mondom, hogy hagyd el a hús és egyéb állati eredetű ételek fogyasztását, miközben én magam sem tettem meg. Csak arra akarom felhívni a figyelmedet, hogy lehet nem ártana kevesebbet fogyasztanod egyikből vagy másikból. Biztos vagyok benne, hogy már az is javítja az ízületeid egészségét, ha kevesebb ”káros” ételt fogyasztasz. Nem kell ezért szerintem teljesen lemondanod a hagyományos étrendről.

Már csak azért sem ajánlanám, mert ha ész nélkül kezded el követni a vegán étrendet, akkor bizony előfordulhat, hogy vitamin, aminosav vagy más ásványi anyag hiányát idézed elő. Ami aztán más megbetegedésekhez vezet. Ugyanis nagyon gyakori a vegetáriánusoknál és vegánoknál a B12, a D vitamin, a kalcium valamint egyéb esszenciális zsírsavak hiánya. Ez szerepel egy az American Journal of Clinical Nutrition 2014-ben publikált tanulmányában is.

Tehát ha kipróbálnád a vegán étrendet, akkor mindenképpen kérd ki táplálkozási szakember és/vagy a kezelőorvosod véleményét!

Ha azonban maradsz a hagyományos étrendnél és mindent fogyasztasz, akkor ügyelj arra, hogy lehetőség szerint kevesebbet fogyassz húsból, tojásból és más állati eredetű ételekből (tejtermék), mint azt alapvetően eddig tetted. És igen ajánlott több zöldség, gyümölcs, diófélék és magok fogyasztása is. Ugyanis ezek bővelkednek antioxidánsokban, flavonoidokban és karotinoidokban, amik hozzájárulnak a gyulladáscsökkentéshez és védik a szöveteket a károsodásoktól.

 

A következő cikk megjelenése egy hét múlva, kedden várható. Látogasd meg addig is a Facebook oldalunkat és kövess minket, ha még nem tennéd. Így biztosabb, hogy nem fogsz lemaradni az új cikkeinkről sem.

Oszd meg Facebook kommentben, hogy mi a véleményed a vegetáriánus és/vagy vegán étkezésről!

 

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

 

Forrás:

http://www.napfenyescukraszat.hu/vegan-eletmod/mi-a-kulonbseg-a-vegetarianus-es-a-vegan-taplalkozas-kozott

http://www.pcrm.org/health/health-topics/foods-and-arthritis

https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet/anti-inflammatory/vegan-and-vegetarian-diets.php
Szeretnéd megtudni, miért NEM gyógyultál MÉG ki az artrózisodból?

Add meg az e-mail címedet, és megkapod az ARTRÓZIS KEZELÉS 5 FŐ BŰNE című útmutatót!

3000 forint helyett most INGYEN!Kérem az útmutatót!

Megadott adataid bizalmasan kezeljük!
Harmadik fél számára azt soha nem adjuk ki.