Gyógynövények és teafüvek ízületi problémákra

gyogynovenyek

 

Szerintem ma már alig akad valaki Magyarországon, aki még ne hallott volna Szabó Gyuri bácsiról, a bükki füvesemberről. De ha Te azok közé tartozol, aki még nem hallott Gyuri bácsiról, akkor röviden bemutatom Neked.

Gyuri bácsi Miskolcon született 1928. április 15-én és 1988-ban vonult nyugdíjba. Egészen addig a könyviparban dolgozott. Nyugdíjba vonulását követően fordult a természetgyógyászat felé. Ekkor kezdte ő is jobban megismerni illetve később, a 2000-es évek elején, másokkal is megismertetni a gyógynövények gyógyhatásaiban rejlő egészségmegőrző és gyógyító lehetőségeket. 2010-ben fitoterapeuta oklevelet is szerzett.

Gyuri bácsi a Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítója is, akit már az ÁNTSZ és a kórházak is számos alkalommal hívták meg rendezvényeikre előadást tartani. Mindemellett évente közel 100 előadást tart a gyógynövényekről és azok különböző betegségek elleni használatáról. Az előadások végén pedig válaszol a résztvevők kérdéseire is.

Gyuri bácsi annyira híres, hogy határon túlról is nagyon sok beteg keresi fel. A cukorbetegség elleni teája pedig Ausztráliától Brazílián át, Svédországtól Afrikáig ismert.

Most, hogy már Te is tudod ki is az a ”bükki füvesember”, megosztanám veled azokat a teákat és gyógynövényeket, amiket Gyuri bácsi ajánl ízületi problémák kezelésére.

A Györgytea honlapján láttam ezeket a javasolt gyógynövényeket az Ízületi gyulladás, arthritis betegségek alatt. Idézem, hogy mi áll ott.


”Ízületi gyulladásra a Kamillás teakeveréket ajánljuk napi 1-3 csészével étkezések között fogyasztva. Rendkívül jó gyulladáscsökkentő a réti legyezőfű gyógytea is. Ha a gyulladás a kézen, csuklón, térden, vállban vagy bokában van, javasoljuk a körömvirág kenőcs használatát is. A mezei zsurló veseműködést segítő, kötőszövet-erősítő hatékonysága miatt kedvelt szer a reumás ízületi panaszok kezelésében. Külsőleg gyógyfürdőként, belsőleg tea formájában is alkalmazható. Fürdőként legalább 2-3 liter zsurlóteát kell önteni a fürdővízhez, 15-20 percig benne maradni, majd kiszállva egy fürdőlepedőben megszárítkozni. Teaként így kell készíteni: egy púpozott teáskanálnyi füvet 2-3 percig kell főzni 2,5 dl vízben, 10-15 percig állni hagyni, majd leszűrni. Hat héten keresztül minden reggel egy csészével kell meginni, majd legalább 4 hét szünet után megismételhető a kúra, amennyiben szükséges. Napi egy csészével ajánljuk a tejoltó galaj teát vagy az erdei málnalevél teát is, ezek is segítik a veseműködést. Ezeknek a fogyasztásában nem kell szünetet tartani. A Fekete nadálytő alkoholos kivonat külsőleg alkalmazva csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.”

Forrás: http://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-betegsegekre (2018.02.27, 14:57)

A fenti leírást 9 gyógynövény felsorolása követi:
1.    Cickafark (Achillea millefolium)
2.    Diófa (Juglans regia)
3.    Kamilla (Matricaria recutita)
4.    Mezei zsurló (Equisetum arvense)
5.    Fekete nadálytő (Symphytum officinale)
6.    Erdei málna (Rubus idaeus)
7.    Tejoltó galaj (Galium verum)
8.    Réti legyezőfű (Filipendula ulmaria)
9.    Körömvirág (Celendula officinalis)

Mind a 9 fent említett gyógynövény rendelkezik valamilyen olyan tulajdonsággal, ami miatt érdemes lehet a főzetük fogyasztása belsőleg vagy külsőleg amennyiben ízületi gyulladástól és/vagy fájdalomtól szenvedsz. Van köztük olyan, ami gyulladáscsökkentő és van olyan is ami erősíti a csontozatot.

Gyuri bácsi oldalán részletesebben is elolvashatod, hogy mire is valók ezek a gyógynövények és egész pontosan hogyan kell felhasználni őket a kívánt eredmény eléréséért.

Sok érdekeset és újat megtudhatsz ezekről a gyógynövényekről. Bevallom Neked, hogy ebből a kilenc gyógynövényből én csak négyet ismertem. Hogy még pontosabban fejezzem ki magamat, csak négynek ismertem a felhasználási lehetőségeit. Valószínűleg ezt a négy gyógynövényt már Te is használtad valamilyen formában, valamilyen problémád kezelése során. Az általam használt négy gyógynövény ebből a kilencből: cickafark, diófa, kamilla és körömvirág.

kamilla-teaSajnos nagyon hajlamos vagyok a gyulladásokra. Ezért kamillavirágzat mindig van itthon, amit mihelyt megfájdul, a torkom máris inni kezdek. De ha gyomorproblémám van, akkor is. Aztán ott van a körömvirág is. Eleinte csak külsőleg alkalmaztam, de miután rájöttem szintén kiválóan lehet alkalmazni belsőleg is gyulladások esetén, így azóta belsőleg is használom.

Diófalevelet csak külsőleg használtam eddig, de olvasva Gyuri bácsi oldalát, most már látom, hogy belsőleg is érdemes alkalmazni. És Neked is érdemes lesz fogyasztani, mert csökkenti a vércukorszintet is. És ahogy azt már Te is tudod, a testben felhalmozott fölösleges cukor az ízületek ellensége és az ízületi porckopás egyik felerősítője.

És akkor még nem beszéltem a cickafarkról. Őszintén szólva én magam még nem használtam vagy legalábbis nem tudok róla. Arra viszont határozottan emlékszem, hogy kisgyermek koromban édesanyám gyakran fogyasztott cickafark teát. Most már azt is látom, hogy nem véletlenül.

Hiába, a régi időkben még szinte mindenki értett valamennyit a gyógynövényekhez. Vagy legalábbis akkor még jobban fennmaradt és elterjedt, hogy melyik növénynek milyen gyógyhatása van, és hogyan kell felhasználni azt a kívánt eredmény eléréséért.

Aztán volt egy időszak, amikor a népgyógyászat és természetgyógyászat amolyan számkivetet gyógyítási forma lett. És egyre kevesebben éltek a természetes gyógyítási lehetőségekkel. És egyre kevesebben tudták már, hogy milyen problémára, milyen gyógynövényt érdemes felhasználni.

Ezért azt gondolom, hogy szerencsések vagyunk, mert újabban mintha reneszánszát élné a népgyógyászat és a természetgyógyászat. Ezért is van lehetőségünk arra, hogy Gyuri bácsin keresztül mi is könnyedén hozzáférjünk olyan gyógynövényekhez (a Györgyteán keresztül) és a hozzájuk fűződő tudnivalókhoz, amikhez amúgy már lehet, hogy csak nagy nehézségek árán tudnánk hozzáférni.

Mert hát lássuk, be. Ha elmész az orvoshoz, legyen az bármilyen orvos. Kicsi az esélye annak, hogy orvosság helyett, de legalábbis mellett, megemlítsen olyan gyógynövényt, ami tökéletes kiegészítője lenne a betegséged kezelésének, sőt jobbat mondok megelőzésének. És mellette a gyomrodat is kímélnéd meg a pénztárcádat is. De ha megkérdezed a szomszédokat, ők se fognak gyógynövényeket ajánlani, hanem a különböző kémiailag előállított tablettákat fogják felsorolni a tüneteid kezelésére.

A lényeg, hogy bátorítalak arra, hogy látogasd meg Gyuri bácsi honlapját, melyhez az útvonalat a cikk alján megtalálod.  Ott még többet megtudhatsz azokról a gyógynövényekről, melyek használata jót tehet az artrózisod kezelése folyamán.

A következő cikk megjelenése egy hét múlva, kedden várható. Látogasd meg addig is a Facebook oldalunkat és kövess minket, ha még nem tennéd. Így biztosabb, hogy nem fogsz lemaradni az új cikkeinkről sem.

És ne felejtsd el megírni Facebook kommentben, hogy mit gondolsz a cikkről és a gyógynövényekről úgy általában.

De annak is örülünk, ha megosztod másokkal is ezt az információt!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szab%C3%B3_Gy%C3%B6rgy_(f%C3%BCvesember)
http://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-betegsegekre
 
Szeretnéd megtudni, miért NEM gyógyultál MÉG ki az artrózisodból?

Add meg az e-mail címedet, és megkapod az ARTRÓZIS KEZELÉS 5 FŐ BŰNE című útmutatót!

3000 forint helyett most INGYEN!Kérem az útmutatót!

Megadott adataid bizalmasan kezeljük!
Harmadik fél számára azt soha nem adjuk ki.